Hlasování – vzhled občasníku

Jak psal Radek Orkáč ve svém příspěvku z 11. 10. 2015 Rok života s Hrabova.info, připravuje se tištěná verze Hrabova.info, která přijde zdarma do všech schránek v Hrabové.

Momentálně jsou k dispozici čtyři návrhy vzhledu tohoto občasníku. Zajímal by nás Váš názor na budoucí vzhled občasníku, která ze čtyř verzí je Vám nejbližší.

Níže vidíte čtyři obrázky levého horního rohu návrhu a pod nimi, popřípadě vlevo vedle nich, klikem na text Prohlédnutí vzoru občasníku si můžete u každého návrhu prohlédnout čtyři vzorové strany ve formátu PDF. Návrh prvé a třetí strany je úplný, druhá a čtvrtá jsou neuplné a mají bílá místa, které by normálně zabíraly jiné články a fotografie.

Pokud se Vám, zdá, že některým textům ve článcích nerozumíte, tak se nedivte. Není to proto, že bychom měli přehnané očekávání co se týče hrabovských čtenářů a občasník tiskli v latině, ale jako text v článcích je použitý výplňový text Lorem ipsum …, který se používá, aby mohla být zhodnocena sazba i vzhled a zároveň příliš neprozrazovali ze samotného obsahu.

Budeme také rádi, když se s námi také podělíte o své názory níže v diskuzi a zanecháte zde komentář.

 

 

14 Komentáře

  1. Petr Žižka říká:

    to je úžasné, takto nějak si představuji veřejnou diskusi. Každý, kdo chce, může:

    – se dozvědět, jaké jsou možnosti
    – napsat svůj názor

    Moc děkuji za všechny, kdo se o tyto věci zajímají.

  2. Šárka Tomisová říká:

    Abych pravdu řekla, nejvíce se mi líbí první návrh,
    ale hlasovala jsem pro poslední, modrý.

    První se dá totiž napoprvé svojí barvou a stylem velmi jednoduše splést s Hrabovskými listy a to by myslím nebylo dobré, i když přesně tato kombinace barev se mi velice líbí a je to přesně můj styl.

    Aby se styl odlišoval od HL a byl okamžitě rozpoznatelný a zařaditelný, asi bych volila teplou zelenou barvu (náklon k ŽP a všeobecně k přírodě), v kombinaci s dalším přírodním tónem – od žluté po oranžovou, vínově červenou, hnědou, atd. – značící úctu k dějinám, plodům lidské práce apod.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Ty barvy v návrhu 4 mají evokovat nadcházející zimu. Barva v tom návrhu není dogma, zelená v předjaří by byla optimální. Připomínka k prvnímu návrhu o podobnosti s HL je důvod, proč se dělaly návrhy 2 až 4. Marně jsem zdůvodňoval, že modrá a žlutá jsou barvy Hrabové, takže podobnost je logická. Vlajka Hrabové je modrá se žlutým nožovým kolem.

  3. Vladimír Slavík říká:

    Snad by úplně stačil prostý nápis Hrabova.info s dodatkem “Nezávislý časopis angažovaných občanů”, natištěný počítačovou tiskárničkou na tom nejlevnějším papíře. Podstatně důležitější bude obsah. Nesoutěžíme o umělecký dojem, ale o hlasy voličů. Nevyznávám módní heslo,že důležitější jak kvalita je vnější vzhled.
    Ale možná,že připravovaný občasník bude mít to i ono.To by bylo velmi příjemné překvapení. Existuje zde možnost objektivného měření výsledku tohoto ojedinělého experimentu. Bude to volební výsledek u příštích voleb.

    • Radomír Orkáč říká:

      Především chceme ukázat, že to jde…
      … dělat jinak, levněji, bez cenzury a s kvalitnějším obsahem.

      Tisk na obyčejné tiskárně by byl dražší, pracnější a s horším výsledkem.

      Pochopitelně obsah je nejdůležitější, ale i na kvalitě tisku a designu záleží.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Zde bych Vás poupravil, občasník nemá soutěžit o hlasy voličů. Jeho hlavním posláním je informovat. Co nejšířeji a vyváženě. Budou tam samozřejmě i články z per politických stran, ale každá strana dostane svůj prostor a bude jen na pisateli, jak a zda vůbec své voliče osloví.

      Co se týče vzhledu, ten je také důležitý. Vzhled je to, co donutí případného čtenáře, aby výtisk vytáhl z hromady letáků, co mu přistanou ve schránce téměř každý den.

      A co se týče tisku, ten je na domácí tiskárničce neefektivní a neekonomický. Ve větším množství nákladově vyjde dráž než tisk v domácí tiskárně. A možná Vás překvapí, že u plánovaného nákladu 1700 výtisků druh papíru nehraje v ceně za tisk prakticky žádnou roli, křída matná, lesklá, ofsetový, recyklovaný, vše je za stejnou cenu. Malou roli hraje pouze gramáž papíru. Dokonce i to, zda je výtisk barevný nebo černobílý nehraje v tisku až takovou roli. Kupříkladu při 1700 výtiscích a 8 stranách na kvalitním papíře gramáže 135g/m2 vyjde plnobarevný výtisk na cca 4,70 Kč/kus a černobíle 3,90 Kč/kus. Tak proč to neudělat tak, aby byl občasník na úrovni i po stránce provedení. Vše je samozřejmě otázka financí, jelikož občasník není financován z veřejných peněz, ale je odkázán na to, kolik peněz se podaří nashromáždit od příznivců projektu.

  4. Vladimír Slavík říká:

    Beru argumenty o neefektivnosti domácích tiskárniček. Ale nemohu souhlasit s tím, že nejde o hlasy voličů v příštích volbách.
    V tomto volebním období 2014-18 se toho již mnoho nestane. První rok, ten nejdůležitější, je za námi a co se prakticky změnilo? Nic moc. Máme všemocného starostu, kterého (pozatím) na slovo poslouchá dalších 7 zastupitelů a přehlasují všechny návrhy opozice. Nemluvě o radě. Opět mě napadá přísloví “Koho chleba jíš, toho píseň zpívej”.
    Dnešní situaci můžeme změnit pouze tak, že veřejnost bude objektivně informována o všem, co je děje. Opakuji zde druhou větu Milana Slívy z jeho článku z dnešního dne. Ale konečným cílem toho snažení je změna ve složení zastupitelstva. Nebo ne?

    • Milan Slíva jr. říká:

      Konečným cílem je aby to u nás v Hrabové fungovalo tak jak má, občané byli informováni co nejšířeji a vyváženě a měli prostor vyjádřit své připomínky. Jestli je při tom nutno změnit i vedení obce je jiná otázka.

    • Radomír Orkáč říká:

      Rozhodne to nikdo nedela pro to, aby ovlivnil volby za tri roky. V tomhle muzu dat ruku do ohne za vsechny tri dalsi pany – Sumbera, Sliva, Zizka.

      Jedinym nasim snazenim je ukazat lidem, ze HL jsou proste spatne. Nejprve jsme chteli HL zmenit z pozice redakcni rady, nepodarilo se. Nase kritika nebyla vyslysena ani na Zastupitelstvu, takze jedina moznost po kritice je ukazat, ze to jde.

      Navic by se musely sehnat penize, aby mohl byt obcasnik vydavan. Prvni cislo nejak zaplatime za penize od dobrych lidi, ale dobri lide nas financne podporovat nemuzou. Pak zbyva jen inzerce, ale kdyz nic jeste nevyslo, tak se inzerenti hledaji spatne.

      V neposledni rade muze dost dobre nastat i situace, ze Ti co hlasovali proti osvobozeni HL zmoudri a HL se nakonec osvobodi.

      • Radomír Orkáč říká:

        Omlouvam se, napsal jsem, ze dam za kolegy ruku do ohne. V Hrabove je ale zvykem rikat – “Davam hlavu na spalek” 😉

        • Milan Slíva jr. říká:

          Omlouvat se netřeba. Jelikož u nás v Hrabové nelze donutit levici a pravici zasednout k jednomu ohništi, natož položit hlavy na stejný špalek, tak se vlevo praktikuje dávání rukou do ohně a vpravo se dávají hlavy na špalek. Což je od levice vcelku prozíravé, jelikož v případě skomírání ohně lze v nouzi použít zakrvácený špalek pravice 🙂

      • Šárka Tomisová říká:

        No proto 🙂

  5. Stanislav Holis říká:

    Barevné provedení nechám na těch, kteří mají lepší estetické cítění než já. Určitě podpořím výše uvedené, aby na první pohled bylo všem jasné, že se nejedná o starostovy Hrabovské listy se školkovým pozadím. Zkusím přispět svou trochou do obsahu, ale jen nepatrně :-)Určitě se těším na informativně a obsahově bohatou náplň, vyhodnocení minulých akcí a pozvánky na akce budoucí zejména pro ty, kteří nechodí na internetové Hrabova.info.

  6. Petr Žižka říká:

    Krásná debata, přátelé. Jen za sebe: přesně, jak píše Radek Orkáč, já žádné volby ovlivňovat nechci. A doufám, že mi toto přesvědčení vydrží minimálně ještě ty tři další roky:-).

    A co se týká grafiky zpravodaje (jakožto ostatně všech médií): forma a obsah by měly jít ruku v ruce. Prostě bulvár ať se tváří jako bulvár, seriózní noviny by měly vypadat jako seriózní noviny atd. atd. Takový obecní zpravodaj, jaký vzniká, by měl být (aspoň podle mne) přátelský, příjemný, pro lidi v obci užitečný a zároveň čtivý. A tomu by měla odpovídat i jeho tvář. Proto si myslím, že je důležité i to, jak ten časopis bude vypadat. Je to jako s obalem v obchodě – máslo může být špičkové kvality, ale pokud to bude nevzhledná a uplácaná hrouda zabalena do starých novin, hospodyňka sáhne po tom, které leží vedle, protože vypadá jako máslo, je zabalené jako máslo a s velkou pravděpodobností bude také chutnat jako máslo:-). Tolik jen trochu teorie.

[email protected] [email protected]