Proč to jinde jde?

Z některých vyjádřeních starosty na jednáních Zastupitelstva lze dovozovat, že Hrabová a její další rozvoj přežívá ve zvyklostech.Zvyk je železná košile, ale proč tomu tak není i v ostatních obcích a městech? Jak zpívá Tomáš Klus – Kdo přežívá, ten nežije. Tak adié …

Obrazné adié se nedaří “špatným” zvykům v obci dát. Starosta stále dokola srovnává Hrabovou s horšími, přestože by to mohlo a mělo být jinak. Proč píšu jen o starostovi? Přijďte se někdy podívat na jednání Zastupitelstva a pozorujte, jestli i někdo jiný z koalice něco “vysvětluje”. Ne, skutečně nikoliv.

Nemohu se zbavit dojmu, že starosta záměrně háže (nejen) komisím klacky pod nohy a z mnoha věcí dělá politickou záležitost. Dokonce si myslím, že vše bere jako útok na svou osobu a RMOb, protože “to” nepřišlo z jejich hlavy.

Již několikrát jsem na webu Hrabová.Info psal o tom, jak jsem viděl televizní reportáž, kde byl rozhovor se starostou jedné vítězné obce roku. Starosta tam říkal, že za vítězstvím stojí práce především komisí a místních spolků.

U nás to prostě není možné!

Kulturní a společenské akce nemají důstojné prostory – nemáme žádný kulturní dům. Tam, kde se komise spokojí s menšími prostory (ZŠ, jednací místnost úřadu, trafačka) není možné akce z nejrůznějších důvodů zrealizovat. Pokud jde i o participaci na přípravě či zorganizování akce, tak i zde se úřad z úst starosty odmítá činit.

Několik málo příkladů za všechny:

  • Vypouštění vlaštovek s kulturní komisí na základní škole není možné. “Politické akce na základní škole nedovolíme.”
  • Kinematograf bratří Čadíků zde nikdy nebyl a jeho úspěšnost nelze předvídat. Obec zaplatí pouze jediný promítací den (6 000,-) a pokud tuto akci chcete, sežeňte si na to peníze jinde. Ti co se na akci podíleli nesmí být zmíněni v Hrabovských listech, protože by se to “zvrhlo” a politická hnutí či občanská sdružení propagovat tímto nechceme. Pokud se akce ukáže jako úspěšná, můžete pro další roky počítat s penězmi.
  • Chcete uspořádat besedu o mlýnech v okolí Ostravy? My Vám úřad neotevřeme, protože to v daný termín (bez vysvětlení) nejde. Dobře, když nás budete dostatečně vydírat (že to budete zase platit ze svého), ať Vám proplatíme pronájem za sál U Lípy, tak se na tom nakonec možná domluvíme.
  • Chcete pro stezku odvahy trafačku (dům zahrádkářů)? Ne, nejde to, protože by někdo musel budovu odkódovat a navíc tam máme stroje pro údržbu veřejných prostranství. Abychom Vám ale ukázali, že Vám vycházíme vstříc, odkódujeme Vám úřad, vždyť to Vám musí stačit. Vždyť přeci nezáleží na tom, že start stezky je právě od trafačky.
  • Chcete pro občany uspořádat lyžařský zájezd? My Vám v tom nepomůžeme, protože tady od evidence přihlášek nejsme. To, že přihlášky evidujeme pro “své” zájezdy nehraje roli. Ale pokud si vše zařídíte sami, můžete se spolehnout, že odkaz na přihlášku Vám v Hrabovských listech nezveřejníme. Proč? Protože odkaz na Hrabová.Info je odkaz na soukromé stránky a tohle tady nebylo zvykem. Odmítli jsme Vás, ale takto je to tady zvykem dělat.
  • Panu Koselovi se v Hrabovských listech děkovat nesmí, protože by to v lidech vzbudilo zamyšlení, pokud by to šlo od někoho jiného než od představitelů obce. Navíc, děkovat není v Hrabové zvykem!
  • Pokud se Vám nelíbí Hrabovské listy, pak máte smůlu. Dělá je člověk, který není z Hrabové a který je profesionál. To, že Hrabové hrozila až 200 000,- pokuta za porušování tiskového zákona je jedno! Navíc máte přeci možnost si vydat svůj občasník, ale opovažte se nás požádat o nějaký článek, političtí představitelé tady od toho nejsou. Lidi to nezajímá a finančně se na tom podílet odmítáme.
  • Chcete fotosoutěž? Obec na svých stránkách nic sama zveřejňovat nebude, zajistěte si to sami.
  • Jednací řád a zákony (především zákon o obcích, tiskový zákon a zákon o poskytování informací) neřešíme, nás se netýkají!

Jinde to ale jde!

Jinde totiž není zvykem dělat něco pro občany prostřednictvím komisí a spolků, jinde to je samozřejmostí!

Ten, kdo situaci v Hrabové nesleduje si bude myslet, že tomu tak není. Věřte mi, nepřeháním, bohužel je!

Ještě si dovolím několik podnětů z posledních dní, které nám občané posílají. Možná to přímo nesouvisí s tímto kritickým příspěvkem, možná …

Bohumínští hlásí závady radnici přes chytré telefony
Dálniční známky mezi Libercem a Turnovem

V Třinci slouží veřejné pumpy pro kola

 

Jeden komentář

  1. Radomír Orkáč říká:

    Stalo se neco, co nebyvalo zvykem…

    Je potreba rict i B, pokud nastane. Zmeni-li se neco, neni nic jednodussiho, nez to pripsat.

    Je uplne jedno, jestli si pan starosta tento kriticky a z meho pohledu skutecne pravdivy clanek cetl, kazdopadne mi volal.

    Sam se starosta vcera doptaval, jestli se nam pro besedu o mlynech podarilo zajistit prostory. Mozna pro nekoho chabe gesto, pro me skvela ukazka toho, ze to pujde, ze se neco zmeni.

    Treti bod ze seznamu tedy sice plati a je pravdivy, ale nove skutecnosti jsem se snazil ted zapsat a bezesporu musi byt starostovi pricteny k dobru.

[email protected] [email protected]