Přijďte dne 4. 11. 2015 vytvářet JIH

V Hrabové tu možnost sice (zatím) nemáme, ale naši sousedé z JIHu se mohou veřejně podílet na participativním rozpočtu.

Srdečně vás zveme na veřejné jednání o participativním rozpočtu, které se uskuteční 4. 11. 2015 v hlavním sále K-TRIA.

Zapojte se do dění ve vašem obvodu! Dále hledáme nadšence, kteří nám pomohou úspěšně realizovat dobré nápady. Jak je to možné? Díky tzv. participativnímu rozpočtu, kdy se mohou na rozdělování finančních prostředků obvodu podílet sami občané.

Jak se můžete do projektu zapojit? Buďto svým dobrým nápadem na realizaci nového projektu (hřiště, pískoviště, opravy komunikací , …), či svými hlasy, které rozhodnout, který projekt se uskuteční. Tak neváhejte a zapojte se taky!

Co to vlastně je participativní rozpočet? Jedná se o proces přímé demokracie, v rámci kterého mohou občané obvodu diskutovat a rozhodovat o využití části rozpočtu. Proto i JIH vyčlenil částku, o které sami rozhodnete! V Česku je náš obvod jeden z prvních, který tento rozpočet zavedl, ale v zahraničí již mají mnohaleté zkušenosti.

Pokud se chcete o participativním rozpočtu dozvědět více, přečtěte si nejčastější otázky, na které odpovídá místostarostka Hana Tichánková. Odkaz na její odpovědi najdete zde.

Zdroj: ovajih.ostrava.cz

3 Komentáře

  1. Stanislav Holis říká:

    Participativní rozpočet je o možnosti navrhnout spoluobčanům nápad, financovaný částí rozpočtu obvodu, jehož realizovatelnost ověří pracovníci úřadu a poté budou mít možnost sami občané rozhodnout, který nápad by aktuálně nejvíce potřebovali. Velmi jednoduché a věřím, že i tahle záležitost by probudila větší zájem o investice a dění v naši Hrabové. Je to jen o projevní zájmu a požadavku k realizaci na radnici.

  2. Martin Slepička říká:

    Rád bych měl též v Hrabové možnost, aby občan mohl žádat o dotaci z rozpočtu na jakýkoli prospěšný projekt, který by řádně doložil a vyhrál před ostatními uchazeči. V mnoha obcích je takto vyčleněno třeba 100 000 Kč na veřejně prospěšné akce, samozřejmě se může přihlásit více žadatelů, kteří by si rozdělili 100 000 Kč. Bylo by to důležité pro rozvoj obce.

  3. Šárka Tomisová říká:

    To neprojde,
    u nás si to rozdělí bratři v triku v lednových odměnách za špatně vykonanou práci. A počítám, že 100 000 je pro ně málo a hrají na vyšší level.

[email protected] [email protected]