Den válečných veteránů

Den válečných veteránů, 11. listopad, je den věnovaný památce válečných veteránů. Slaví se celosvětově jako Den veteránů nebo Den vzpomínek. Od listopadu 2001 je tento významný den připomínán i v České republice.

11. listopad byl přitom vybrán symbolicky, neboť toho dne roku 1918 bylo ve vlakovém voze v Le Francport u severofrancouzského města Compiègne podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem, jímž byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války (Wikipedie).

valka

V Hrabové byl tento den uctěn za starostování Ing. Bohumila Rundta . Později se to vytratilo do ztracena, protože „to dělá Ostrava, není o to zájem“ apod.

O vzpomínkových oslavách tohoto dne mi vypravovaly moje dcery, které to zažily za svého pobytu v Anglii. Celá ves / městečko se sejde v kostele nebo v místním sále, je projev, jsou čtena jména všech padlých z obce. Samozřejmostí je rudý makový květ v klopě každého občana. V USA je dokonce volno a slaví se také velmi důstojně.

V Hrabové máme oběti válek. Na 30.4. se dělá kladení věnců na hřbitově u pomníků obětí 2. světové války. Pomníček padlým ve Velké válce (1. světové) jsem v Hrabové nezaznamenal, ale určitě tu bylo dost mrtvých vojáků.

Snad někdy se toto stane v Hrabové zvykem slavit.

Letos má aktivní občan možnost buď jít na oficiální Ostravskou slávu či na zasedání Zastupitelstva. Obé asi nedá.

Vladimír Petana

Foto zdroj:
„Bundesarchiv Bild 104-0472A, Flak-MG-Stellung“ od Bundesarchiv, Bild 104-0472A / CC-BY-SA 3.0. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 de via Wikimedia Commons

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]