Starý Zábřeh – 22. 11. 2015

Nechejte se i vy provést minulostí Ostravy na některé z komentovaných prohlídek města! Můžete se připojit k některé z plánovaných, nebo si objednejte svou vlastní.

Bohužel je termín prohlídky stanoven na den, kdy v Hrabové proběhne Kateřinská pouť.

Prohlídka starého Zábřehu, původní zemědělské obce, na jejímž katastru v minulém století vyrostla jedna z částí nejlidnatějšího ostravského městského obvodu. Během prohlídky se seznámíte nejen s historickým a stavebním vývojem obce, ale také s její agrární a rybníkářskou minulostí.

Informace o prohlídce

  • Sraz účastníků 22.11.2015 v 14:30 hodin před kostelem Navštívení Panny Marie v Zábřehu
  • Délka prohlídky bude přibližně 60 minut
  • Vstupné na prohlídku činí 60 Kč pro dospělé, 40 Kč pro seniory, děti do 15 let mají vstup zdarma.
  • Počet míst na každou prohlídku je omezený, doporučujeme si proto místo rezervovat na konci této stránky. Nezapomeňte, prosím, uvést počet osob.

 

zabreh-zamek

Trasa prohlídky

Během vycházky společně navštívíme místa spojená se staršími dějinami Zábřehu. Procházku zahájíme u kostela Navštívení Panny Marie, od nějž budeme pokračovat k zábřežskému zámku. V Mičanově sadu, kde byl jeden z řady zábřežských rybníků se dozvíte něco o místním rybníkářství a vzhledu obce před její přeměnou v městskou část. Dale se vydáme k bývalé radnici a škole, postavené na začátku 19. století. Pokračovat budeme směrem k Husovu sboru a hostinci U Havránka, stavby, jejíž základy patří k nejstarším v obci. Ve středověku se zde nacházelo sídlo dědičného fojta, ale od 50. let minulého století také ostravské televizní studio. Dále se vydáme k místnímu hřbitovu, vedle kterého stálo na začátku 20. století původní hasičské skladiště patřící místnímu sboru dobrovolných hasičů a také škola. Na závěr prohlídky se přemístíme ke kapličce v blízkosti Výškovické ulice.

Navštívíme:

  • Kostel Navštívení Panny Marie
  • Zábřežský zámek
  • Stará radnice
  • Husův sbor

Zdroj: provedu.cz

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]