Video: ČT1 – Prodloužená Mostní

Dne 26.11.2015 odvysílala Česká televize v pořadu Události v regionech reportáž o místní plánované stavbě Prodloužená Mostní.

Video si můžete přehrát ve videoarchivu České televize nebo na Youtube:

97 Komentáře

  1. Šárka Tomisová říká:

    Proč už poněkolikáté nemluví starosta živě na kameru ?!?

    Stydí se snad za sebe ?!?

    • Radomír Orkáč říká:

      To bych nerekl, ze se starosta stydi.

      Reporterka volala i mne a vim, ze reportaz vznikala pomerne ve velkem casovem shonu. Je dobre, ze starosta prostor dostal a ze ho vyuzil.

      Ono mnoho lidi si ted bude myslet, ze jsem Ceskou televizi upozornil ja osobne, ale neni to pravda – ani u vnitrobloku a ani ted u Prodlouzene Mostni jsem reportaz neinicioval.

      • Šárka Tomisová říká:

        Jsme na tom stejně pane Orkáči,

        tentokrát jsem to nebyla ani já, reportáž iniciovali obyvatelé, kteří bydlí kolem budoucí prodloužené Mostní.

        Ale to neznamená, že s ní souhlasím.

        NESOUHLASÍM, rozdělí vesnici a zasáhne vilové čtvrti daleko do okolí prachem, hlukem a bude to monstrum uprostřed vesnice.

        Stáhne veškerou kamionovou dopravu.

        Je to dočasné, extrémně drahé a VELMI ŠPATNÉ ROZHODNUTÍ.

        Obětování Hrabové díky vyšším zájmům.

        Je to nejhorší rozhodnutí radnice za vedení (ex)starosty Mgr. Rostislava Nadě.

        Na vše se po letech zapomene, ale na tohle nikdy.

        Ideálním řešením by byl přirozeně obchvat, tzv. Jižní tangenta, jak prosazoval pan exstarosta Rundt, kterého si hluboce vážím.

        Ale na to nebyla – BOHUŽEL – politická vůle a tak zvítězila zvůle.

        • Jan Koběrský říká:

          Ja osobne si nemyslim ze to je zvule. Ano, zasahne to do vilove ctvrti. Naseho domu se to taktez tyka, i kdyz nebudeme v uplne blizkosti, i tak hluk jiste pocitime a situaci chapeme. Ulevi se totiz doprave v cele Hrabove, predevsim Sidlovci. Prechod pred skolou bude bezpecnejsi. Prechod pres silnici kdekoliv bude bezpecnejsi, hlavne pro deti, ktere dobihaji autobusy pres Paskovskou.

          Prejit kolikrat Paskovskou na druhou stranu je totiz nelehky ukol.

          Kazde reseni ma sve odpurce, ale tady myslim prevazuji pozitiva. Dokud auta nebudou letat tak vzdy musi dojit ke kompromisu. Samozrejme je mi lidi, kterym cesta povede pred domem lito, nicmene situaci resit je potreba a momentalne neexistuje jine reseni.

          A k videu samotnemu: vyjadreni ministerstva dopravy je podle me minimalne nestastne. Ano, existuji alternativy, ale alternativy skrze huste osidlene oblasti Hrabove, Paskova, Repiste a Sviadnova.

          • Radomír Orkáč říká:

            Ono v dnesni dobe nejde ani tak o odpurce, jako spise zastance toho, at se to udela poradne se vsim vsudy.

            Jaky je s Prodlouzenou Mostni pro Hrabovou prinos, kdyz se ulevi jen jedne casti – severu a jihu se naopak pritizi?

            Dnes je odjezd z Hrabove ve smeru do Vratimova naprosto sileny, je tam potreba mit kruhac, ktery s Prodlouzenou Mostni postaven nebude. Takze tam privedeme spoustu aut, ale kolona na moste zustane stejna?

            Pravidelne davam na twitter kolony:
            https://twitter.com/HrabovaInfo/status/641837443738673152
            https://twitter.com/HrabovaInfo/status/636893303837970436
            https://twitter.com/HrabovaInfo/status/636537547536138240

            Nevim, jestli si to vsichni uvedomuji, ale Domovska podleze Prodlouzenou Mostni velmi malym tunelem cca 10m dlouhym. Tohle se mi proste nelibi, ale je to jen drobnost.

            Sliby, ze na jih Hrabove bude zakaz nakladni doprave, jsou spise prani. Kdo bude garantovat, ze naopak nepostavime nakladakum ze zony pres Hrabovou peknou cestu -> Prodlouzena Mostni -> jih Hrabove -> k celni zone.

            Jak budou domu zajizdet lide, kteri bydli primo na stavajici mostni a budou prijizdet z opacneho smeru, nez bydli?

            Hrabove by nejvice prineslo, pokud by se planovala stavba se vsim vsudy, coz se nedeje, respektive o tom se nesmi mluvit.

            Pokud Honzo pises, ze prevazuji pozitiva, napis pozitiva a napis negativa. Zakomponuj do toho planovanou Jizni tangentu a pripadne i Prodlouzenou Frydeckou. Taky bych si rad precetl aktualni EIA zpravu, pokud to nahodou neni naopak zakonnou povinnosti.

            Ano, Prodlouzena Mostni jiz zastavit nejde, ale lze to vsechno delat jinak a je nepripustne, aby o tak obrovske stavbe nic Zastupitele nevedeli a nechteli se o tom s nikym bavit – viz Zastupitelstvo. Pokud bude beseda (prvni diskuze po 10 letech), pak jenom dobre.

            • Jan Koběrský říká:

              Ja myslel ze soucasti stavby je i kruhovy objezd na mostni, ktery je ve videu zminen. Pokud ne, tak bych prispevek asi napsal jinak.

              Kazdopadne jizni casti hrabove se bez zakazu vjezdu pro nakladni vozidla pravdepodobne neulehci, nicmene za to uz stavba nemuze a bude zalezet asi na ministerstvu dopravy. (pripadne na odboru dopravy krajskeho uradu?), pokud zakaz zavede.

            • Radomír Orkáč říká:

              Ja upozornil (mozna nedostatecne) na kruhac u mostu (smerem k Vratimovu), ktery rozhodne soucasti Prodlouzene Mostni nebude. Osobne si moc nedokazu predstavit, ze pres Hrabovou budeme chtit pustit po Prodlouzene Mostni auta a ta narazi na kolonu u Vratimovskeho mostu.

              Ministerstvo dopravy rozhoduje akorat o tom zpoplatneni Mistecke. Pokud jde o zakaz vjezdu nakladni doprave do jihu Hrabove, tak to podleha nekomu jinemu.

              Stavba za to muze neprimo, protoze ta nakladni auta do tech mist privede. Nakladni doprava tam ze zony v podstate nyni nemuze, protoze zakaz v severni casti plati. V jizni casti ale neplati a nikdo neni schopen ten zakaz do budoucna zavazne slibit. Takze my si pres Hrabovou udelame tranzit pro nakladni dopravu a jelikoz si Vratimov nakladni dopravu zakazal, bude jedina cesta do Nosovic pres jih Hrabove.

              Ono to je cele slozitejsi a z moji strany i pravdepodobne nepresne, ale problem je, ze z uradu nikdo nikoho neinformuje a verejne nikdo nic neresi.

              Pritom napriklad Jizni tangenta toto vsechno resi. Napojeni na Paskovskou je az v Paskove a Jizni tangenta je v Hrabove az u Ostravice, kde se ma napojit prave na “jiz existujici” kruhovy objezd za vratimovskym mostem.

              Z Mistecke tak auta nemusi pres stred Hrabove…

  2. Milan Slíva jr. říká:

    Šídlovci se s největší pravděpodobností uleví. Ale smysl pro jižní část Hrabové od ulice Mostní je pouze v případě, že bude do této části zakázán vjezd vozidlům nad 12t. To může být v souvislosti se státním celním zařízením v prostoru bývalého dolu Paskov vcelku problém. Nechápu, proč nemůže být před stavbou umístění této značky po dostavbě silnice schváleno.

    Ono totiž docela hrozí, že v rámci úspor nám začnou jezdit kamiony z průmyslové zóny směrem na Nošovice přes Hrabovou. Dnes nemůžou, jinou cestu než po dálnici nemají, jelikož přes Šídlovec mají průjezd zakázán. Jen ze Sungwoo se jedná o nějakých 200 kamiónu denně. A je tam spousta dalších firem, které vysílají v tom směru další kamióny. Otevřete těm kamiónům bezplatnou cestu a začnou ji využívat, při tom množství vozidel se jedná o nezanedbatelnou finanční úsporu na mýtném.

    Vyjádření ministerstva nebylo pouze „minimálně nešťastné“, ale jednalo se vcelku o úlet, protože dotčené obce nemají šanci na obchvat, jelikož obchvatem pro Hrabovou více než 70 let byla ta silnice kterou zpoplatnili. Paralelní obchvat nikdo nepostaví, protože by pak nikdo nejezdil po dálnici. Viditelně na ministerstvu nemají o naší situaci ani potuchy, holt je Ostrava od Prahy hodně daleko.

    Hrabová putuje směrem, kdy se nestane ničím jiným, než tou složitou a věčně ucpanou křižovatkou na periferii Ostravy.

    • Vítězslav Křenek říká:

      Ahoj Milane,
      jen bych doplnil,všichni tady polemizujete jak se Šídlovci uleví, podle mého opak je pravdou.Prodloužená Mostní přivede velký provoz do průmyslové zóny,ta se neustále rozrůstá a pracují zde tisíce lidí na směny(nárazový provoz).Velká část z nich dojíždí do práce auty a světe div se z Havířova, Šenova a okolí – tzn. do teď přes Rudnou.Vezměme v úvahu ,že část z nich začne jezdit přes Datyně,Vratimov,prodlouženou Mostní a co se stává při velkém provozu ? Dopravní nehody. Takže Mostni se ucpe a začne se objíždět přes “ano, klidný Šídlovec”.Ten ,kdo si myslí ,že nákladní doprava bude čekat v koloně za nehodou do příjezdu policie a odtahovky několik hodin a respektovat zákazu vjezdu směrem na Šídlovec je velmi naivní. Kdo jezdi kolem Makra, určitě zná věčně ucpaný kruhový objezd.Proč by totéž nemohlo být Místecká-Mostní,také se začne objíždět Šídlovcem. Taktéž bych chtěl podotknout ,že zmiňovaní zaměstnaci prům. zony jsou hladoví a chodi před a po práci do Teska, nevidím důvod proč od(do) Teska nejet přes Šídlovec pokud už budu mít do paměti vrytou trasu skrs Hrabovou. Abych shrnul předešlé, užijeme si smradu,troubení a pískajících gum všichni , Šídlovecké části nevyjímaje.

  3. Martin Slepička říká:

    U Prodloužené Mostní mi vadí nejvíce, že rozdělí obec. Bude to srovnatelné jako s Místeckou ulicí, která kdysi již přehradila Hrabovou a to tak, že území za ní bylo úplně zbytečné, takže tam mohla vzniknout nejlepší průmyslová zóna v Moravskoslezském kraji. V městě Ostrava, u napojení na rychlostní komunikaci na Slovensko, Polsko, D1, rychle v centru, rychle dostupná pracovní síla z celého jihu Ostravy, velké obchody. Bohužel se jen zapomnělo na dopravu.

    U zóny sjezd malý, druhý pruh do Hrabové nevím proč nelogicky nepostaven, kruhový objezd malý a malokapacitní, zpoplatnění až od Paskova nevyřešeno, místo toho se postaví Prodloužená Mostní, možná něco vyřeší a něco zničí a to přírodu v Hrabové, jedinou věc, která nám tady zůstala po rybnících…

    • Vítězslav Křenek říká:

      Zaujala mne Vaše část o přírodě a rybnících.
      Když už se nakouslo toto téma, velkou část Hrabové tvořily rybníky.
      Mnozí nad tím nepřemýšlejí, popřípadě ani netuší, že jejich histori lze vidět ještě dnes v podobě pozůstatků hrází v dnešní době jako ulice či přístupové cesty viz Váš příspěk zde http://www.hrabova.info/2015/02/05/dejiny-rybnikarstvi-v-ceskych-zemich-v-souvislosti-s-hrabovskymi-rybniky/ . Taktéž stojí za zmínku, že skrze Hrabovou v dávných dobách protékala řeka Ostravice, než se ustálila ve svém korytě jak ji známe dnes. Díky tomuto má Hrabová velmi různorodé podloží tvořeno jíly , písky, kamením a jinými různorodými materiály (např.jak jsem byl svědkem v hloubce přes dva metry tlejíci kmen stromu), podle toho co řeka v daném období své existence přinesla a odnesla.Díky tomuto mám velké obavy z této stavby na stav tohoto podloží a stabilitu vlastní stavby. V Hrabové je nepopiratelně vysoká hladina spodní vody,sice budováním kanalizace klesla(struska kolem ní funguje jako meliorace a odvádí vodu směrem k ostravici) , ale i tak je poměrně vysoko. Kombinace vysoké spodní vody, písků a jílů podle mne není ideální pro takovou megastavbu o váze tisíců tun náspu. Při dnešní kvalitě staveb ( přivaděče D1 v Ostravě) si troufám tvrdit, že se bude propadat , praskat , uhýbat a vyžadovat neustálé opravy.
      Taktéž naruší přirozenou trasu spodní vody, kolem této stavby se budou tvořit rybníky což povede k znehodnocení okolních pozemků, stanou se líhní komáru a jiné havěti, zamezí volnému pohybu divoké zvěře a též ve větší míře podmáčet stavbu…. Osobně bych na toto rád viděl studii zda je taková stavba vůbec přípustná. Dále bych vzal v úvahu důlní činnost Dolu Paskov. Každopádně dle mého je tato stavba nedořešená, a naprosto zbytečná. Pokud by se miliardy na tento projekt daly na znepoplatnění Místecké, byla by zaplaceno mýtne pro všechny na mnoho let dopředu.

      • Šárka Tomisová říká:

        Pane Křenku,

        chtěla bych se s Vámi zkontaktovat. Jelikož mám částečně geologické vzdělání, vím přesně, o čem mluvíte.
        Pro ostatní čtenáře – jíl je nepropustný a pokud má Hrabová jílové podloží, což jsem do této chvíle nevěděla, bude na místních polích kolem Prodloužené Mostní stát stoprocentně voda a nepomohou ani drenáže.
        Bože… proč mě to nenapadlo dříve, tu vodu na polích je možno vidět po každém větším dešti a špatně vysychá.

        Další problém jsou detrity – pískové podloží – pozůstatek pravěkých moří. Jak si detritové podloží představit?
        Písek, sůl, voda, koncentrovaná solemi. Obrovské vodní kapsy, kterých je v Ostravě více než dost.
        Jezdíte někdo přes Vodárnu? Víte proč se tam komunikace pořád spravuje a pořád propadá? Odpověď je nasnadě. A dovedete si představit, že po stejném podloží pojede milion tiráků?

        Ten obrovský navezený val bude vyvolávat silný tlak na podloží a problémová cesta se bude stále spravovat.

        Ta stavba se dá ještě ZASTAVIT, pokud se má budovat na problematickém podloží.

        Je nutno vyžádat si zprávu o geologickém průzkumu dané lokality, pokud ovšem nějaká existuje.
        A s tím by mohl vypomoci pan exstarosta Rundt, pracoval na Geologickém průzkumu a jistě má ještě nějaké kontakty a jako zastupitel si může vyžádat podklady na městu či magistrátu a nemusí to dělat přes zákon 106 o svobodném přístupu k informacím.
        Mohu mu s tím vypomoci svými kontakty na VŠB, kde se geologie studuje a tato katedra má i ve světě dokonalý zvuk.

        Dále EIA – zjednodušeně posouzení vlivu stavby na životní prostředí – je stará, snad z roku 2007 a má se dělat co 2 roky.

        A od ledna letošního roku platí nový zákon, podporující proces EIA – lze vstupovat i do rozjetých stavebních řízení, pokud se v nich objeví závažné nedostatky a stavba se dá v takovém případě úplně zastavit.

        A proč tento zákon vlastně vznikl?

        Má ochránit občany před developery a nadnárodními společnostmi, které jim ničí životní prostředí přímo před domem, a které si v dané lokalitě dělají co chtějí, s podporou hrstky lidí nahoře, kteří z toho mají nemalé provize.

        Přikázala nám to Evropská unie díky nevídané korupci v této oblasti.

        A od ledna tohoto roku platí zákon, který nás KONEČNĚ CHRÁNÍ – tak prosím – BĚŽME do toho a NEDOVOLME Mostní a zachovejme celistvost Hrabové, kde je prostě DOBRÁ ADRESA a SKVĚLÉ BYDLENÍ, přímo na okraji velkoměsta.

  4. Petr Halfar říká:

    Sleduje se to pěkně.

    Bohužel pro určitou skupinu bude jakékoliv řešení dopravní situace vždy problémem.
    Pokud je pro obec (vedení) a občany za celou dobu zpoplatnění Místecké problém toto na ministerstvu vyřešit, pak pro obyčejného občana je prodloužení Mostní dohledné řešení situace jediným řešením.
    “Třeba” po její výstavbě dojde k zákazu vjezdu vozidel nad 12 tuny do jižní části Hrabové, každopádně jednat o tom bude snazší než nyní řešit “nějakou” Jižní tangentu s výhledem 15 let.

    Každopádně odklon aut na prodlouženou Mostní dominantní části obce významně ulehčí a o to by jít mělo (mohlo).
    Pokud se zruší i zákaz vjezdu náklaďáků do jižní části, tak z toho bude profitovat i ona. Pokud se nezruší, tak si ani nepohorší.

    Povzneste na “nějaké rozdělení obce”.
    Je vám obecně bližší, když přes pole mimo dohled 95% obyvatel Hrabové povede nová cesta s protihlukovými stěnami, která povede kolem cca 15 domů a zahrádkářské kolonie, a nebo chceme mít radši klidná místa bez smradu, hluku a neustálého auta za autem: křížení s cyklostezkou a přechodem u smyčky na Šídlovci, u základky, u Kostelíka, u Hrušky, u “kulturního stánku” Lípa, u konírny?

    Bohužel je mi líto majitelů domů, kteří v blízkosti silnice mají postaven domek, nicméně o plánech této silnice se ví už bezmála 15 let, nikdo z nich nebyl nucen si postavit domek zrovna v těchto místech, stejně tak já jsem nebyl nucen koupit byt na ulici Paskovské.

    Můj pocit.

    • Radomír Orkáč říká:

      Pane Halfare,

      libi se mi, jak pisete nekonfliktne a presne o tom to je.

      “pole mimo dohled 95% obyvatel”

      Cislo neresim, ale spise by me zajimalo, kolik z tech lidi ta stavba ovlivni ve smyslu stavby v mistech zatim nedotcene prirody.

      “Pokud se zruší i zákaz vjezdu náklaďáků do jižní části”

      On tam prave zadny neni a pokud se nezrusi zpoplatneni Mistecke, pak tam pravdepodobne asi ani nikdy nebude. Jak se nakladni auta maji po neplacenem useku dostat k celni zone? Nejsem odbornik, ale jedine pres jizni konec Hrabove.

      Co si myslite o tom kruhaci za vratimovskym mostem? Ten neni potreba? Nenapsal jste o tom, tak nevim, jestli to za problem s Prodlouzenou Mostni povazujete, ci nikoliv.

      “Každopádně jednat o tom bude snazší než nyní řešit „nějakou“ Jižní tangentu s výhledem 15 let”.

      No ono jde hlavne o to, co je potreba jeste udelat. Vsichni vime, ze Prodlouzenou Mostni nezrusime. Nebo si to nekdo stale jeste mysli?

      Je mnohem snazsi jednat o tom zakazu a o kruhaci za vratimovskym mostem nyni, nez po realizaci stavby.

      Jak tady psal Petr Kuhejda, problem muze byt i s EIA. Mimochodem stejny problem se tyka i miliardovych staveb:

      http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/stavbam-za-desitky-miliard-hrozi-odklad-1235121

      http://budejovice.idnes.cz/eia-muze-ohrozit-d3-obchvat-budejovic-i-zeleznicni-koridor-pnn-/budejovice-zpravy.aspx?c=A151020_091803_budejovice-zpravy_khr

      Mejte se, R.O.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Pane Halfare, Vy mne nepřestanete překvapovat. Dominantní část obce? Tím myslíte co? Že na sever od Mostní je o cca 20 popisných čísel kolem Paskovské více, tak je ta část obce dominantní? Nebo že má v zastupitelstvu a radě více zástupců? Píšete, že se to sleduje pěkně, ale to, že jsem psal, že v případě, že se nezakáže vjezd náklaďákům do jižní části, tak ji čeká záplava kamionů jste jaksi nevysledoval. Když pominu logický lapsus ve Vašem tvrzení „o rušení zákazu vjezdu do jižní části“, který rušit nelze protože dnes tam zákaz vjezdu není, tak tvrzení, že by si jižní část nepohoršila v případě povoleného průjezdu nákladních aut, je vcelku naivní odhad. Proč ten zákaz do jižní části není již dnes? Vždyť dle vyjádření zodpovědných osob není důvodem k neumístění zákazu to, že by nákladní vozidla musela jet placeným úsekem.

      Taktéž musím upozornit, že hodně domů, které stavba zatíží je starší než oněch 15 let. Taktéž upozorňuji, že nejsem ten koho se v tomto směru stavba týká. Hluk, který se line z Místecké u nás už Prodloužená Mostní moc neovlivní. Přesto jsem proti této stavbě. Je smutné číst ve starých dokumentech, jakou měli staří Hrabované obavy, že připojení k Ostravě bude znamenat konec místa, které měli tak rádi. Kdyby tak věděli, kam až to dospěje.

      Ptal jsem se kdysi v souvislosti s tématem Prodloužené Mostní již jednou, zda jste vedoucím odboru výstavby a životního prostředí na úřadě Ostrava Jih, nebo se jedná pouze o shodu jmen. Bohužel jsem odpověď neobdržel, domnívám se však, že by bylo dobré to vzhledem k probíranému tématu vědět. I v případě, že tuto funkci zastáváte, chápu, že zde píšete jako občan Hrabové, ne jako úředník a je to Vaše plné právo. Pouze bych pak věděl, že máte pravděpodobně i informace, které já mít nemusím.

      • Petr Halfar říká:

        Nejsem uváděnou osobou, jedná se o shodu jmen.
        Kdybych měl více informací, tak se s nimi s vámi podělím a nebudu tady psát (pro vás) “nesmyslné” pocity obyčejného člověka, který se při výstupu z 39 kolikrát musí sebevražedně vrhat do proudu aut, aby se vůbec dostal na druhou stranu…

        • Milan Slíva jr. říká:

          Škoda, osoba na takovém místě by mohla mít neocenitelné informace. Je bez diskuze, že problém dopravy v Hrabové je nutno řešit. Pouze se nedomnívám, že Prodloužená Mostní je tím nejlepším řešením.

          • Šárka Tomisová říká:

            Velmi jednoduchým a okamžitým způsobem uklidnění dané situace je zrušení zpoplatnění Místecké, předtím byl v Hrabové klid.

            A je to řešení i levnější, poplatky za Místeckou nemohou zdaleka pokrýt náklady na vybudování Prodloužené Mostní a eventuelní výhledovou opravu mostu přes Ostravici.

            Chápu Vás pane Halfare, přejít teď v současnosti Paskovskou je hrozné. My dospělí to celkem zvládáme,ale co rozjivené děti běžící do školy či na hřiště?

            Divím se, že na této komunikaci a právě u školy nebyla ještě smrtelná nehoda. Je to hrozně nebezpečný úsek

            a uměle vyvolaný problém, právě kvůli zpoplatnění Místecké.

            Všechny geniální věci jsou strašně jednoduché a tady řešení opravdu jednoduché je – vymoct si zrušení zpoplatnění Místecké. Ale k tomu se musíme my občané spojit a to velmi rychle, než bude pozdě a již teď je za minutu dvanáct.

            Mostní prozatím nestojí, UDĚLEJME TO, sepišme ohromnou petici napříč dotčenými vesnicemi.

            Hrabová, Vratimov, Paskov, Žabeň, Sviadnov.

            Místecká není dálnice, tak to snad MUSÍ PROJÍT

            Pak nebudete čekat dva roky na Prodlouženou Mostní a nastane okamžitě klid.

    • Martin Slepička říká:

      Dokáži se vcítit do občanů žijících podél Paskovské, ale je fakt, že Prodloužená Mostní rozdělí zástavbu obce na dvě poloviny plus jisté velké zničení přírody. Když už by se měla stavět Prodloužená Mostní, tak samozřejmě racionálně a s ohledy na blízko bydlící občany i na přírodu.

      Mé návrhy:

      zákaz vjezdu kamionům Mostní směr Paskov

      kruhový objezd u Mostní s Frýdeckou

      protihlukové stěny všude, 1 km stěny stojí 15 milionů, to by se dalo zvládnout i z rozpočtu Hrabové, s velkou dobrou vůlí by tato cesta téměř nešla slyšet

      “tichý” asfalt

      zrušení pětimetrového náspu u zástavby, poté navýšení cesty nahoru pro účel podchodu na Domovské a poté opětovné snížení cesty na úroveň okolního terénu, tím se zamezí rozlévání hluku téměř po celé Hrabové

      oddělení všude pásem zeleně, lesy, stromy s převahou jehličnanů, neboť ty neopadávají

      nadchod pro zvěř, tj. třeba malý desetimetrový tunel pro auta, nadchod pro migrační toky zvěře

      • Milan Slíva jr. říká:

        Zde myslím dlužím upřesnění. Přestože jsem měl informace z relativně spolehlivého zdroje blízkého obci, ukázalo se, že plánovaná varianta je trochu jiná. V pondělí jsme trávili nad plány Prodloužené Mostní na stavebním úřadě a z kót dopočítávali podélný řez stavby, jelikož podélný řez stavby na úřadě není a nikdy nebyl. Je snad pouze na městě, které tuto stavbu povoluje. Ze strany od Paskovské bude výška silnice přes Ščučí cca. 2m, Nad Domovskou cca. 3m. Výška průchodu po Domovské bude pouze 2.5m, což znamená, že tam neprojede traktor při zimní údržbě, o záchranářských autech nemluvě. Délka tohoto průchodu bude 10m. Což je důležité, měla by se cesta pak svažovat na úroveň terénu a na křižování s ulici Dubraviovou bude v úrovní terénu přechod pro chodce. Nemohu se zbavit dojmu, že se staví silnice jiné třídy než pak bude její využití. Z druhé strany od kruhového objezdu bude snižování trochu později, po tom, co to přemostí Šídlovecký potok. Otázkou je rozptyl a zatížení výfukovými plyny, vzhledem k tomu, že Hrabová je v těch Místech kotlina bez dostatečné ventilace.

        Připravuji článek, kde uvedu na pravou míru některá dříve uvedená fakta. Samotnou kapitolou je pak samotná protihluková stěna. Má se jednat o průhlednou protihlukovou stěnu, místy vysokou 3.5m. Je dost dobře známo, že tento typ stěn je poměrně častým terčem vandalů, kteří je tagují, takže to moc velká ozdoba Hrabové nebude.

        Pás zeleně v plánech je, kolem 10m silnice, pásmo 10m křovin a pásmo 10m stromů. Celkem šířka v nejširším místě 50m (10+10+10+10+10).

        • Martin Slepička říká:

          “tagují”?

            • Martin Slepička říká:

              To by nebyl problém. Samozřejmě nesmí jít o ničení majetku a čmárání černým sprejem jako na Šídlovci. Osobně se mi líbí umělecké street art a zejména mural art. Existují takto dle mě moc pěkné věci, třeba jsem viděl: https://www.google.cz/search?q=fresque+des+lyonnais&espv=2&biw=1366&bih=643&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiRksGa5rDJAhXDbhQKHfxIBFQQ_AUIBigB#.

              • Milan Slíva jr. říká:

                Nic takového nečekejte, jedná se prakticky vždy pouze o tagování, pouze rychlý nápis nejčastěji bílým nebo stříbrným sprejem, nikdy ne graffiti jako máte na mysli Vy.

              • Vítězslav Křenek říká:

                Představa je to pěkná , bohužel v našem světě to funguje úplně jinak. Díla z vašeho odkazu jsou dělaná lidmi , kteří maji již něco odmalováno, a ve spoustě případů se tímto i živí. Samozřejmě že také začínali na ulicich rychlými dílky a tagy. Pokud by byl zájem o takovéto díla , je jedinou možností uspořádat nejakou veřejnou soutěž,protože takovou věc nenamalujete za 10 min.Jinak se mladí pouze zvěčňují na veřejném majetku pokud možno na viditelných místech , předhánějí se kdo má víc “podpisů”, a hlavně co nejrychleji, aby nebyli lapeni za ničení veřejného majetku.

        • Šárka Tomisová říká:

          Skvělé pane Slívo,

          už aby to bylo. Pokud se v článku velmi důrazně zmíníte o reálném riziku nárustu kamionové dopravy do jižní části Hrabové, vytisknu to a postupně roznesu do schránek v této části vesnice.

          Ne všichni totiž čtou hrabova.info a mají internet.

      • Šárka Tomisová říká:

        Martine,
        to snad nemyslíte vážně, že by se z rozpočtu Hrabové platila protihlukovka. Za těch 15 miliónů bychom měli koupenou Lípu a vykoupený pozemek 3033 u garáží pro stavbu velkoprostorového parkoviště a s parkováním na Śídlovci by byl provždy klid.

        Protihlukovku – ale ať ji zaplatí město či kraj – platíme přece daně – potřebujeme, je ji nutno umístit na Místecké, směr Ostrava od mostu k Makru (kousek jí tam je, ale je nízká) až k zastávce Benzina.

        My co bydlíme blíže k Místecké, ji neustále slyšíme. HUČÍ – od 3 rána tak do 10 večer. A to každý den, včetně víkendu.

        • Martin Slepička říká:

          Lepší protihluková stěna z rozpočtu Hrabové, než žádná. Protihluková stěna by měla být samozřejmě po celé délce Prodloužené Mostní všude, nejsem si jist, zda to tak v projektu je. Hluk by mohl být srovnatelný s Místeckou. U místecké měly být protihlukové stěny už dávno a to de facto po celé délce Hrabové. Zabránilo by se vyhazování odpadků a pneumatik či sutě z Místecké dolů, což je hojný jev. Třeba v létě jde slyšet Místecká po celé Hrabové, při otevřeném okně to dost hučí i v noci a nedá se spát.

  5. Petr Žižka říká:

    Celá tato debata je jen další ukázkou toho, jak dopadne obec, v níž nefunguje komunikace. A ta dlouhá léta prostě neexistovala. Pamatuji si na jedinou veřejnou debatu (a poměrně bouřlivou), která se vedla o Prodloužené Mostní. Tehdy ještě starostoval pan Rundt a besedy se účastnil hlavní architekt Ostravy (v této době pan Sedlecký). Už tehdy pan Sedlecký řekl, že skutečnou úlevu pro Hrabovou může znamenat jen Jižní tangenta. Od té doby bylo celé toto téma “tabu”. Je pro mne neuvěřitelné, že zatímco jiné obce tlačí, aby provoz z jejich území byl odveden obchvatem, Hrabová zvolila průtah obcí… Upřímně řečeno, nejsem si vůbec jist, že vedení obce udělalo vše pro to, aby přesvědčilo ministerstvo dopravy, že to zpoplatnění Místecké je nesmysl, který vede k tomu, že řidiči ve snaze ušetřit za dálniční známku jedou přes Hrabovou. Proč to píšu, když je to tak říkajíc “s křížkem po funuse”? Mělo by to být varování do budoucna: takto dopadne obec, kde se lidé nezajímají o to, co se ve skutečnosti děje, stačí jim, že voda teče a světlo svítí… Takto dopadne obec, kde lidi nekontrolují zvolené zástupce, nechávají je rozhodovat a nevyžadují od nich zpětnou vazbu za to, že jim dali své hlasy…
    Všechny zdravím a jen pro jistotu: až tady někdo bude tvrdit, že si myslím, že všemu rozumím, tak už dopředu říkám, že si to nemyslím:-):-):-)

    • Miroslav Houžvička říká:

      Petře,musím s tebou souhlasit,občané jsou spokojeni do té doby dokud se to nedotkne jich samých.Hodně diskutují v restauracích a bezpečně vědí co je třeba udělat a kdo by to měl udělat.Co se děje v obci a jak je vedena se z oficiálních zdrojů nedoví…

  6. Šárka Tomisová říká:

    Prozatím se nekope a nestaví.

    BOJUJME!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. Šárka Tomisová říká:

    ….. za NEJDULEŽITĚJŠÍ úkol současnosti.

    Aby se za NÁS nemusely STYDĚT naše děti a vnoučata.

    NEDOVOLME obětování Hrabové vyšším zájmům.

    NESMÍME DOVOLIT ROZDĚLENÍ VESNICE

    problémovou komunikací, plnou kamiónů

    a budoucí generace se na nás budou dívat s ÚCTOU a ne s POHRDÁNÍM.

  8. Šárka Tomisová říká:

    Možná…

    že to tak někdo nevidí a možná ani provideři serveru, na který píši, ale to, že vzniklo hrabova.info, má ten nejdůležitější úkol, vše ostatní je podružné,

    ZAMEZME, prosím, PRODLOUŽENÉ MOSTNÍ – ROZDĚLENÍ VESNICE.

    NEDOVOLME tento zločin a BOJUJME za ZRUŠENÍ ZPOPLATNÍ MÍSTECKÉ.

    Město nás chce s podporou příšerného vedení současné Hrabovské radnice – OBĚTOVAT – prosím – NEDOVOLME TO.

    PROSÍM.

  9. petr novák říká:

    Prodloužená Mostní byla dobrá věc před dvaceti lety.Čím víc se blíží její stavba a víc se o ni zajímám,poslouchám lidi co budou kolem bydlet tím víc nabývám dojmu,že v konečném důsledku nic řešit nebude.
    Zastavit stavbu v fázi v které se nachází mi připadá téměř nemožné,ale nikdy neříkej nikdy,se občas potvrdí.Já osobně si dokážu představit nestavět,tlačit na nespoplatnění Místecké i s obcemi směrem na Frýdek Místek,tlačit na vybudování protihlukových stěn kolem Místecké v celé délce Hrabové a dalších kroků k omezení provozu a hluku v naší obci.
    Nemá cenu o tom psát víc,každá věc má své zastánce i odpůrce,ale než vyhodit peníze z okna atˇje použije někdo jiný.
    Pokud už půjde vše dle plánu je třeba spoustu dle mne dobrých připomínek v předešlých komentářích začít realizovat.Já osobně jsem už začal,tak se nechám překvapit.Jsem ochoten svůj názor vysvětlit podrobněji a je mi líto,že mne tato věc začla zajímat až nyní.

    • Radomír Orkáč říká:

      Zacalo mi busit srdce (v dobrem), protoze jsi Peto uplne prvni Zastupitel, ktery se takto verejne vyjadril.

      Neni podstatne, ze jsi zastance ci odpurce Prodlouzene Mostni, ale je nesmirne dulezite, ze jsi napsal, co jsi napsal – otevrenost.

      Davam UPRIMNY palec nahoru!

      Pozn.: Pokud jiny Zastupitel nekdy neco podobneho jen naznacil, tak me prosim upozornete!

      • Jiří Šosták říká:

        Pane Orkáč, bylo velmi vhodné, kdybyste používal českou klávesnici s háčky a čárkami. Jinak prosím dejte pozor na
        pravopis.

        • Radomír Orkáč říká:

          Pane Sostaku, dekuji za upozorneni.

          V neformalni komunikaci, jakou komentare ci diskuze jsou, je naprosto normalni a prirozene psani textu bez diakritiky.

          Co se tyka pravopisu, muzete mi napsat, kde vsude jsem na pravopis nedaval pozor?

          Ono uz Vase osloveni – Pane Orkac, je napsano naprosto spatne. Oslovujeme volame – pane Orkaci.

          Chyb urcite v textu bude spousta, ale pokud nekdy budete psat vice nez jeden komentar, zjistite, ze chyb se nikdo nevyvaruje.

          • Jiří Šosták říká:

            Je mi velice líto, ale já jsem na Vás nevolal. Tudíž na pane Orkáči, ale pane Orkáč jako oslovení. Jinak pokud se jedná o pravopisné chyby, tak si prosím své příspěvky jistě přečtete sám. Přeji příjemný večer.

          • Jiří Šosták říká:

            Jinak jak je vidět, tak umíte psát i s čárkami a háčky. Moc |Vám za to děkuji.

            • Milan Slíva jr. říká:

              Nic není tak černobílé jak to může vypadat. Pro komunikaci a chování na internetu existuje takzvaná Netiketa.

              Blíže si o ní můžete přečíst zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Netiketa

              Tato „Netiketa“ psaní bez diakritiky připouští a věřte, že v diskuzích je běžné, protože dnes na internet můžete přistupovat nejen z počítačů, ale i z mobilů, televizorů a dalších zařízení.

              Internet je s námi delší dobu a proto existují pro chování v diskuzích i přiléhavá pojmenování. Toto upozorňování na gramatiku a vyzdvihování formy nad obsahem se nazývá „grammar nazi“. Přečíst si o něm lze kupříkladu zde http://www.paces-casopis.cz/nase-temata/jazykove-okenko/item/253-grammar-nazi-%E2%80%93-slovn%C3%ADky-p%C5%99ipravit

              Nejdůležitější však je, při upozorňování na gramatické chyby jiných, neudělat v upozorňovací zprávě chyby. Já ve Vaši původní zprávě nalezl chyby tři. Chybějící slůvko „by“. Chybu v oslovení (a můžete říkat sebevíc, že nevoláte, ono totiž pátým pádem nejen voláme, ale i oslovujeme). A vzhledem k předcházejícímu vokativu slova „pán“ je správná podoba jasná, má být „Orkáči“, nikoliv „Orkáč“. A třetí chybou je chybějící čárka ve druhé větě.

              Radek Orkáč je člověkem, ze všech mně známých lidí, který nejvíce dbá na správnou gramatiku a pravopis. Cítil jsem tedy potřebu se ho v tomto zastat.

              Napsat článek bez diakritiky moc v pořádku není, ale v diskuzích a komentářích je psaní bez diakritiky normální a tolerované. Na druhou stranu chápu, že člověku který není na Internetu doma, obzvláště staršímu člověku, může být takový text hůře čitelný.

              Tímto bych tento jazykový koutek uzavřel.

              PS: Chyby, v tomto mém příspěvku, vyhrazeny.

              • Jiří Šosták říká:

                Milane, jsem o trochu starší než Tvůj taťka, takže na nějaký překlep mám myslím právo. Jinak pozdravuj taťku, ať se mu daří.

              • Jiří Šosták říká:

                Vzhledem k tomu, že jsem Milane již starší ročník, tak jsme se ve škole učili, že pátým pádem voláme. Jen tak pro upřesnění.

              • Jiří Šosták říká:

                Milane, právě jsem si dočetl bod číslo 5 na Vašem prvním odkazu. Ten mi dává za pravdu. |Tolik jenom na vysvětlení. Končím jazykovou diskuzi.

              • Milan Slíva jr. říká:

                Vhodnost není povinnost, sám často píši bez háčků a čárek, protože jako programátor trávím v režimu české klávesnice minimum času, nehledě na to, že často píšu z mobilu, kde psaní s diakritikou není zrovna pohodlné.

                Primárně nechci kritizovat, že děláte chyby, ty děláme všichni, včetně mne. V tomto směru jsem značně tolerantní a upřednostňuji obsah před formou, zejména v neformální internetové komunikaci.

                Pozdrav vyřídím, děkuji.

    • Stanislav Holiš říká:

      Jj, hezky napsáno, jen to znepoplatnění Místecké nevyřeší ucpanou Mostní. Ale mít Místeckou zdarma třeba o víkendech nebo o prázdninách by taky ulevilo provozu na Paskovské. Jak vůbec dopadla dálniční známka jen pro kraje, není to ” u ledu”?

    • Šárka Tomisová říká:

      Děkuji pane Nováku,

      jste zastupitel – oslovme postižené vesnice, napišme mohutnou petici a tlačme na ministerstvo.

      Víte, co mi připadá naprosto šílené?
      Že ty pozemky obec pustila jen tak a ani si nedala podmínku protihlukovek kolem Místecké. Proboha… co to máme za radní a koalici? Je v tom šedá ekonomika, či co ?!?
      Vím, že Vy jste slušný člověk a Vás se to netýká, ale podívejte, jak se pustil nedodělaný vnitroblok a to je proti takové megaakci naprostá prkotina.

      V MF Dnes vyšel dne 2.12. článek – Dálniční obchvaty nově bez poplatku, takže ministr dopravy Ťok postupně zavádí, to co prezentoval dne 16.3. tady v Ostravě a já o tom mluvila na zastupitelstvu ve stejný den.

      Mohlo by se povést zrušení zpoplatnění Místecké, ale MUSÍ nás být SLYŠET a VIDĚT. A MUSÍ za námi STÁT obyvatelé, čehož se při petici ke zrušení zpoplatnění 12 km úseku silnice první třídy R56 vůbec nebojím.

      Klidně podepsanou petici ministru Ťokovi předám, pokud ji sepíšem. Před autoritami nemám žádný problém vystupovat, jsou to lidé jako my, jen trochu úspěšnější.
      Předvedla jsem to již stále ještě hrabovskému starostovi na Zastupitelstvu města Ostravy dne 8.10.2014, těsně před volbami, kdy se o mém projevu (NECHCEME BETONOVÝ VNITROBLOK) muselo hlasovat a dostala jsem slovo.

      A stejné slovo jsem dostala při návštěvě pana ministra financí a dopravy, dne 16.3.2015 a to mi tleskal celý přeplněný sál, protože jsem se ptala právě na Místeckou, která je obecný problém celé Ostravy.

      Ale klidně to může udělat někdo jiný nebo do toho můžeme jít společně.

      Hlavně s tím musíme začít rychle, dvanáct už totiž odbilo a můžou se začít dít věci, o kterých se nám ani nezdálo a které nechceme a které nás jednou mohou sakra mrzet.

  10. Jan Dvořák říká:

    Ještěže jsem si přečetl komentář pana Slavíka, užuž jsem chtěl přijmout názor, že nejrychlejším a nejlepším řešením dopravy v Hrabové je založit ruce a vyčkat příchodu Harryho Pottera s jeho hůlkou.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Nikdo neříká, že by se mělo čekat na zázrak. Spousta jiných řešení bylo naznačeno. Ale Vy je prostě odmítáte vidět a s klapkami na očích funíte k té Vaší všespasitelné Prodloužené Mostní, s hořkou slinou u huby překračujíc mrtvoly, nedívaje se vlevo vpravo.

      • Jan Dvořák říká:

        Podíval jsem se do zrcadla a neviděl ani klapky ani slinu a pro jistotu se ohlédl, ale mrtvolu jsem taky neviděl. Byl by zázrak, kdyby se některé z té “spousty” jiných řešení podařilo realizovat ihned a druhý zázrak, kdyby zbavila Hrabovou aut.

      • ing. Kander zdeněk říká:

        Dobrý den – pane Slívo – spojení mezi Paskovskou a Místeckou bylo již v plánu za protektorátu s průtahem do Nové Bělé, za komančů byla dokonce vytyčena a nerealizovala se. V období cca před 10 léty jsem předběžně obcházel občany s cílem získat hlasy pro peticí. Nebyl zájem. Málo kdo si v té době uvědomoval jaké dopady realizace tohoto fantasmagorického nápadu pro budoucnost Hrabové bude mít. Nikdo nepodpořil záměr ing. Runta realizovat Jižní obchvat – je to jediná schůdná varianta a s hlediska budoucnosti nejperspektivnější.Pokud někdo odpovědný říká,že už nejde nic dělat tak z něho číší lenost nebo politická zvůle.

        S pozdravem Zdeněk Kander

  11. Milan Slíva jr. říká:

    Začněmež slovy klasika, Lva Nikolajeviče Tolstého:

    „Světlo zůstává světlem, i když ho slepí nevidí.“

    A dokončeme povzdechem:
    Prodloužená Mostní se podaří realizovat ihned? No to jsou mi věci. To “ihned” už trvá dvacet let.

  12. petr novák říká:

    Pevně věřím,že lidé kteří udělali obrovský kus práce aby Hrabové pomohli od přetížené dopravy nemusí souhlasit s mým názorem.
    ALE,tím,že bude prodloužená”Mostní” ubydou v obci auta?
    Já zastávám názor,že nikoli.Nikdo nemohl před X lety vědět jak se bude vyvýjet doprava kdekoli v republice,natož v Hrabové.Myšlenka dobrá,ale píše se rok 2015.Tím,že se postaví ona “ulice” se obci uleví?Já osobně si myslím,že ne.Tuším,že šance je malá na nerealizování stavby,ale všem kteří jsou přesvědčeni o 100% oné výhody,přeji aby toto mohli hlásat za deset let.
    Je to však můj názor,ale spoustu lidí to vidí stejně od Kostelíku až na Bělskou,možná i ?
    Každý asi tuší,že rozhodnutí o prodloužené Mostní je skoro dáno,ALE i když to měla strana za,kterou jsem šel do voleb v programu si myslím,že to není to pravé ořechové,správné.
    Ale mýlit se je lidské a ti co mně volili aby Mostní byla se omlouvám.

    • Stanislav Holiš říká:

      Dopravě uleví leda benzín za 50 nebo jednomístné drony. Do té doby se budou stavět a rozšiřovat cesty. A MHD se spolehlivě stará o odliv cestujících svými činy ve formě přestupních terminálů. Nebo zpoplatnit vjezd do města, ale kdo by dobrovovolně přestoupil do MHD a jel jako sardinka…..

      • Jan Dvořák říká:

        Ano, ale terminály jsou dnes jednou z mála možností, jak rozsah MHD finančně udržet.Sardinky jsou totiž v MHD ohrožený druh.

  13. Petr Halfar říká:

    Ani vidu ani slechu o mostní ulici.
    Ani google nic nového nenašel.

  14. Radomír Orkáč říká:

    Uz je mi to trapne dnes kazdemu odpovidat, vypada to, ze si hraji na vseznalka, ale preci jen neco noveho je.

    Osobne bych mel zitra ziskat dalsi informace na schuzce s panem starostou.

    Vsichni vime, ze Prodlouzena Mostni jiz zastavit prakticky nejde, a ze soucasni predstavitele obce s tim davnym rozhodnutim realizovat stavbu maji pramalo spolecneho.

    Schuzka se starostou se ma tykat poskytovani informaci ve veci Prodlouzena Mostni. Vice ted nemohu prozradit, protoze vice ted v podstate nevim.

    Podstatne je, ze vedeni obce potrebuje, at si pomahame… a proto na schuzku jdu s nadsenim, ze se obec meni k lepsimu, otevira se nam beznym obcanum.

    • Petr Halfar říká:

      Jste laskavý svou reakcí.
      Snad se můžeme těšit na výsledky zítřejšího jednání, třeba budou v mnohém zajímavé.

    • Petr Halfar říká:

      Pane Orkáči, zjistil jste nějaké novinky?
      Díky za reakci.

      • Radomír Orkáč říká:

        Přestože jsem se se starostou nedohodl, že o tom budu/nebudu psát, ale dokud to nebude oficiální, budu velmi stručný.

        Nejsem ani tiskový mluvčí starosty, nejsem zastáncem Prodloužené Mostní a nejsem ani jejím zarytým odpůrcem. Starosta chápe, že je spousta lidí jako já, kteří mají zájem na tom, aby se Prodloužená Mostní vyvarovala neduhů, aby se vyjasnily nejasnosti, vysvětlily fámy a polopravdy. V podstatě aby se konečně začlo o Prodloužené oficiálně mluvit.

        Nechystá se beseda s občany na téma Prodoužená Mostní (jak bylo slibováno), ale pan starosta mě požádal o spolupráci s osvětou. Poprosil mě, jestli bych pomohl vytvořit stránku jen o projektu Prodloužené Mostní a úřad na tom bude oficiálně spolupracovat.

        Celá záležitost má návaznost na více věcí, které nejsou ještě dořešené a přestože nerad COKOLIV tajím, zde je podstatná “koordinace”, která ještě nebyla oficiálně zahájena.

        Jinak řečeno, nezbývá než čekat. Je ale možné, že za 14 dnů již napíšu více…

        • Petr Halfar říká:

          Děkuji Vám.

          • Radomír Orkáč říká:

            Já děkuji za zájem a doufám ve spolupráci – pokládání dotazů, které budou na stránce oficiálně zodpovězeny.

            Přestože si někteří myslí, že to je malichernost, je potřeba řešit omezení kamiónů do jižní části (v projektu Prodloužené Mostní). Je potřeba vědět, zda-li je stále platná EIA, kdy bude vybudován kruhový objezd za mostem u Shellky.

            Otázek je více, času málo, ale jak jsem pochopil, obec má konečně chuť to řešit, což je pozitivní.

            • Jan Dvořák říká:

              Iniciování zákazu kamiónů do jižní části Hrabové si beru za svůj osobní úkol. Realizace však bude možná až po zprovoznění Prodloužené Mostní, která bude pro kamióny objízdnou trasou, aby se dostaly na vratimovský most. Pokud se týká kruhového objezdu na křižovatce s Frýdeckou, jednal jsem o tom před vánoci se starostkou Vratimova a dle dohody následně komise výstavby, dopravy a ekologie na můj návrh 7. ledna výstavbu tohoto kruhového objezdu podpořila a tím vyslala signál vedení obvdou. A pokud vím, tak se již paní starostka sešla v té věci také s naším novým starostou, aby Vratimov a Hrabová stavbu kruhového objezdu prosazovali společně. Studii tohoto rondelu jsme nechali pořídit již v minulém volebním období.

  15. Jan Dvořák říká:

    Že by současní představitelé obvodu neměli s Prodlouženou Mostní nic společného? Já tedy pamatuji, že současný místostarosta býval starostou v době, kdy se schvalovala v územním plánu a projektovala. A jako člen zastupitelstva od roku 1998 jsem vždy vnímal jednoznačnou podporu tohoto záměru – nejen od něj, ale od všech zastupitelů.

  16. Petr Halfar říká:

    Pane Orkáči, prosím, posunula se někam situace vzniku webových stránek ohledně prodloužené Mostní, jak jste avizoval na počátku února?

    • Radomír Orkáč říká:

      Dobry den, pane Halfare.

      Jak se to vezme, zjednodusene receno, situace se nezlepsila.
      Je mi to lito a jsem si vedom, ze se to obrati proti mne, protoze nikoho nezajima, ze jsem bezny obcan, nic vic…

      Neni to zduvodneni, ale v pondeli mame v sirsi skupine schuzku ohledne webu obce, kde toto pochopitelne otevreme.

      Mozna, ze to neni omluvou, ale nestiham vse, jak bych si predstavoval:(
      V kazdem pripade prijmete moji omluvu a dekuji za pochopeni.

      R.O.

      • Petr Halfar říká:

        Tak to je škoda, takže zase se nic kloudného a zaručeného nedozvíme.
        I tak díky za snahu.

  17. Petr Halfar říká:

    Pro zajímavost:
    http://scitani2010.rsd.cz/content/doc/81-30.jpg
    Sice je to 6 let staré ale jasně to vypovídá, kolik cca aut po Paskovské zbytečně projede (srovnejme např. s podobnou Polankou nebo Bělou).

    • Radomír Orkáč říká:

      Tak nejak nechapu Vase opozdene nadseni. msstavby maji clanek z minuleho mesice, na nehoz se odkazuji jeste i dnes na webu obce… . Samozrejme byl odkaz zverejnen i zde na Hrabova.Info

      Na webu obce je patrne, ze jsem to tam daval 27.5.
      (27.05.2016) Lidé mají obavy z prodlužování Mostní ulice v Hrabové

      Tim chci rict, ze po mne chcete informace, kdy bude na webu obce misto vyhrazene stavbam, ale informace sam nectete… to me docela od Vas mrzi. Tady jde videt, jak je kontinuelni prace k nicemu.

      • Petr Halfar říká:

        Popravdě se v průbězích staveních řízení jako laik nevyznám, nicméně jsem samozřejmě na msstavbách v květnu zavnímal informaci o zahájení žádosti o stavební povolení…mám za to ale, že taková činnost “může” u projektu takového rozměru trvat i měsíce, roky (podrobná zpráva je i na webu obce).
        Takže když na uznávaném serveru msstavby dnes vydali zprávu o tom, že se stavět počátkem roku 2017 bude, tak to osobně beru jako super zprávu.
        Aktuální informace jsem bohužel nucen čerpat ze všech možných stran…magistrát, kraj, SSMsK, google, potažmo obec…a nikde nic relevantního k sehnání není…
        Omlouvám se, zřejmě jsem v Hrabové jediný, koho stavba Mostní zajímá, protože se k ní ozývám jen já a kdybyste se sliby starosty iniciovali vznik slibovaných stránek o stavbě na webu obce (ve vší úctě k Vám osobně), tak by nemuselo docházet ke zkreslování informací a osočování z nečtení informací.
        Stejně tak bylo slibováno i veřejné setkání občanů, obce, investora a projektové firmy…k čemuž taky z mně neznámých důvodů nedošlo.

        • Radomír Orkáč říká:

          Nemyslim to nijak spatne a vim, ze i vy to myslite dobre.. dokonce nechci vyvolavat flame… spise mi jde o to, ze jste napsal “hurrra” na informaci, ktera zde sla jiz pred mesicem a do dnesniho dne visi na webu obce.

          Samozrejme, ze jste si toho nemusel vsimnout, jen me to mrzi, nevycitam Vam to.

          Urcite vite, ze nejste jediny, koho stavba Mostni zajima… . Je to nejdiskutovanejsi tema v novodobe historii Hrabove. A ze Mostni chcete, tak ani v tom nejste jediny, protoze jinak by uz byla davno hozena pod stul.

          Starosty se musim zastat, protoze neverim, ze by se komukoliv podarilo slibovane privest k verejne diskuzi. Navic to nesliboval on, ale pozadovali jsme to my obcane. Kdo je toho schopen, ten at to zaridi.

          Co se tyka webu, ano, je mozne mi to opravnene vycitat, ale bohuzel se opravdu nerozkrajim. Radsi prijmu kritiku, nez se z toho vseho slozit.

  18. ing. Kander zdeněk říká:

    Dobrý den – Pokud se bude realizovat prodloužená Mostní, tak musí být uvedena v návrhu 9 projektů pro schvalovací řízení vlády, které podle mého zjištění by mělo proběhnout v těchto dnech. Pokud tam není, tak mělo proběhnout nové zpracování EIA, nevím zda se to týká studie proveditelnosti a vytváří se tak nová kvalitativní situace. Toto je možné zjistit na servru Úřadu vlády. Pokud si pamatuji tak tato informace proběhla v minulých dnech na ČT 24.

    S pozdravem ing. Zdeněk Kander

  19. Jan Dvořák říká:

    Prodloužená Mostní novou EIA nepotřebuje, má již dávno vydané územní rozhodnutí.

    • Petr Halfar říká:

      Škoda, že jste tuto informaci nepustil ven už dříve.

      • Jan Dvořák říká:

        Taky nevím všechno. O územním rozhodnutí samozřejmě vím roky, ale problematiku EIA příliš neznám a teprve před měsícem jsem měl příležitost se na to zeptat a bylo mi potvrzeno, že Prodloužená Mostní novou EIA nepotřebuje.
        Veřejná beseda k Prodloužené Mostní byl sice požadavek občanů, ale pan Trávníček ji slíbil uspořádat v lednu letošního roku a tento slib nesplnil.

    • ing. Kander zdeněk říká:

      Dobrý ráno – Prodloužená Mostní je ze všech variant,které byly ve hře od doby protektorátu z hlediska ekologie a ekonomie stavby ta nejhorší.Všechny ostatní uvažovaly s podjezdem (viz makro)nebo s již vybudovanými sjezdy.Pokud se jedná o prodlouženou Mostní tak je to krkolomný návrh s ještě krkolomnějším kruháčem nad Místeckou. Je to stavba nehospodárná s fatálními ekologickými důsledky poškozující zdraví lidí.Je to stavba se třemi přemostě ními a sjezdy.Je to stavba, která rozděluje Hrabovou neurvalým způsobem.Přemostění nad Šidloveckým potokem bude ve výšce cca 7 metrů,u Kročkových líp cca 4 metry se sjezdem.Co to znamená.Celý násyp bude muset navršen z dovezené hmoty (zlatý důl pro stavební firmy)- nikdo neví odkud a jak.

  20. ing. Kander zdeněk říká:

    pokračovaní- pokud se týká zmíněné devítky,při mé informovanosti se to týká především rozestavěných projektů, které již měly zpracovanou studii proveditelnosti a EIA pře rozhodnutím EU. Nevím jestli v daném případě projekt Prodloužená Mostní tyto podmínky splňuje. V tom může být ta kvalitativní změny.

    S pozdravem ing. Kander Zdeněk

  21. Vacbat říká:

    Chci Vás všechny pozdravit. Přečetla jsem si celou diskuzi a řeknu Vám, že jsem upřímně velmi znechucena.
    Chtěla bych se vás věcně a stručně zeptat na následující věci.

    Je ještě tedy nějaká šance věci zvrátit? Pokud ANO, navrhuji toto:
    Pojďme si prosím vytyčit body, na kterých budeme jednotlivě pracovat. Nemám problém z mé strany udělat maximum a poptat se, kde se dá.
    – myslíte, že je potřeba např. kontaktovat paní náměstkyni životního prostředí SMO Mgr. Kateřinu Šebestovou (kvůli EIA)???
    – je potřeba kontaktovat náměstka dopravy SMO JUDr. Lukáše Semeráka (kvůli opětovné snaze vybojovat zrušení zpoplatněné Místecké)???
    – je potřeba kontaktovat náměstka Útvaru hlavního architekta a stavebního řádu Ing. Břetislava Rigera???

    Je potřeba se sejít a BAVIT SE O TOM!!! Komunikovat a vysvětlit si otázky, nejasnosti, domluvit se na postupu, ŘEŠENÍ!!
    Jinak tato celá diskuze nemá cenu a s upřímností např. pro mě je to ztráta času. Jsem velmi ochotna se pokusit na něčem pracovat, pátrat a hledat řešení, plnit nezodpovězené body.. Chci se vás všech ale zeptat, jestli do toho půjdeme společně a budeme pracovat na řešení či jen povídat a sedět na židlích?

    Přeji vám hezké dny a hlavně hodně zeleně, klidu a pěkné přírody.. Možná přijdou i dny, kdy tyto “samozřejmosti” ani už u nás v Hrabové nebudou..

    S pozdravem Jana

    • Radomír Orkáč říká:

      Dovolim si odpovedet zpusobem, ktery veskerou tu Vasi energii zabije. Verte, ze mi to nedela zadnou radost. NIKDO! z uradu a ze Zastupitelstva tohle neudela, tim veskere snazeni v podstate muze skoncit.

      Nemyslim to jako kritiku kohokoliv ze Zastupitelstva ci uradu, protoze prodlouzena Mostni priznivce ma a kdyz uz se s ni doslo tak daleko, nikdo z neprimo uvedenych proti ni nepujde. Pletu se? Pokud ano, kdo se sem ze zastupiteli ci uredniku zapise?:)

      Stejne tak diskuze, ktera je/byla samozrejme potreba, se jiz konat nebude – i na to mam ja osobne vysvetleni, prestoze si nehraji na vseznalka – dorazili by predevsim odpurci a kompetentni osoby se v teto fazi tim jiz nehodlaji zabyvat.

      Nerikam, ze odpurci maji sedet na prdeli a nebojovat, ale rikam tim to, ze to jiz neni o boji v Hrabove, ale o boji jinde a bez podpory obce je to nemozne.

      • Vacbat říká:

        Děkuji za reakci pane Orkáči.
        Chci se Vás tedy zeptat, co byste navrhoval? Bylo by možné prosím zpracovat seznam otázek týkajících se Prodloužené mostní v oblasti dopravy? V tomto bodě to nejvíce stojí na případném volném průjezdu přes Místeckou? Chtěla bych seznam otázek týkajících se dopravní záležitosti směřovat na vyšší instanci. Nejsem však schopna všechny tyto otázky sama obsáhnout. Mohla bych Vás poprosit o spolupráci?
        Děkuji, Jana V.

        • Radomír Orkáč říká:

          Uprimne receno, delam toho uz vazne dost… a nemam cas na to problematiku studovat. Navic cekame rodinu a pokud to v Hrabove pujde tak dal jako nyni, tak si radsi budu pomahat jinam. Preci jen jsou i jina mista, kde si tech aktivnich lidi vazi vice a predevsim – pomahaji jim.

          Nejvetsi problem je zpoplatneni Mistecke. Ptal se mnohokrat starosta, ptali se i bezni obcane a nikdo s tim nehnul a neverim, ze s tim nekdo hne. Ano, muze se neustale nekdo doptavat ministerstva nebo kraje, ale kdo z nas na to ma cas, kdyz na to tady navic mame zvolene zastupitele.

          Pritom jiz cisla projizdejicich aut pres Mostni z let 2008/2009 jsou silena…

          Rok 16 hod / 24 hod
          2008 12 963 / 14 260
          2009 15 839 / 17 424

          Toto jsem si poznacil z jedne bakalarske prace na tema Mostni…

          “Hodnota pro rok 2009 je značně vyšší než rok předtím, a to z důvodu zpoplatnění silnice I/56 Místecká, kdy se zvýšil průjezd přes okolní nezpoplatněné komunikace. Ze zamýšlené politiky zpoplatňování významných komunikací lze předpokládat, že v dalších letech budou intenzity dál
          e narůstat a neklesnou na úroveň roku 2008.”

          Psal se rok 2010 a jsou to pro mě drastická čísla ve všech ohledech. Jaky je stav dnes? Pres Paskovskou se nekdy neda skoro ani projit a o bezpecnem vyjeti z nekterych ulic ani nemluve. At mi nikdo nerika, ze by to vyrazne neeliminovala Mistecka, kdyby byly zruseny poplatky.

          10 minutove kolony ve smeru na Vratimov podle meho nazoru nevyresi kruhovy objezd, prestoze je nutne ho tam mit. Pokud ano, znamenalo by to to, ze vetsina jezdi na Frydeckou a to je pro me velmi zarazejici… Jakmile ve Vratimove projizdi vice vlaku za sebou (ten s auty z Nosovic jezdi i 10 minut, pak za nim nasleduji osobaky), je tam kolona jak na Bunicite, Frydecke, tak i samozrejme Mostni.

          Je nutné zrušit zpoplatnění Mistecke, ale nikdo to nemá sílu vyjednat.

          Dále je nutné vyjednat závazný/písemný souhlas se zákazem vjezdu nákladních aut přes JIH Hrabové, nez bude otevřená prodloužená Mostní. Já a mnoho dalších lidí nevěří, že přísliby jsou k něčemu a to nemyslím nikterak zle. Co je psáno, to je dáno… . Co se bude resit po dokonceni Mostni, to se bude protahovat a nikam nepovede. Stejne to je i ted s kruhovym objezdem – beh na dlouhou trat.

          Posledni veta bude jako cerveny satek na byka, ale i z meho pohledu je lepsi Jizni tangenta… .

          Libi se mi, ze i pan Kandera (snad spravne sklonuji) napsal – “Je to stavba, která rozděluje Hrabovou neurvalým způsobem.”. O rozdeleni tady mluvi vice lidi. Nekdo muze oponovat, ale je to tak.

          V tuto chvili je kriticky obcan k Mostni kazdopadne zbytecny, nic se jiz s tim neda delat. S Misteckou, jizni Paskovskou a kruhacem se ale da hybat – jen to nikdo nedela… . Tim nemyslim obcany, ale nekoho z uradu a zastupitelu. Ano, verim, ze se nekdo ozve – ja o kruhaku jednam, ano ja udelam to ci ono, az to bude potreba. Prodlouzena Mostni je dukazem, ze je neprve potreba mit vse pisemne a pak se muzeme bavit o tom, kdo to vyjednal.

          • Martin Slepička říká:

            Ne, že by mi nebyl postoj paní/slečny Václavíkové sympatický, ale musím souhlasit s Radkem.

          • Milan Slíva jr. říká:

            Neřekl bych, že se s Prodlouženou Mostní už nedá nic dělat. Dá se zablokovat její financování penězi Evropské unie, nebudou peníze, nebude Prodloužená Mostní.

          • Vacbat říká:

            Pane Orkáči, děkuji za komentář.
            Nemyslím si, že bych najednou mohla něco změnit, nejsem naivní.. ale pokud by to bylo v mých silách, byla bych velmi ráda nápomocna.. Děkuji za shrnutí nejdůležitějších bodů v otázce dopravy týkající se Prodloužené Mostní..
            Chápu, že toho máte hodně a vím, že všichni toho máme hodně a kdo může, i tak se snaží něco dělat, něco řešit.. Toho si vždy velmi cením.
            Řekla bych, že obecnou otázkou je, jak daleké jsou politické zájmy zůčastněných osob, klubů, stran atd..
            I když je to třeba zbytečné, jako občan se pokusím ptát na různých místech.. Když jediný mandát na komunikaci a vyjednávání má náš pan starosta, chápu tedy dobře to, že Prodlouženou Mostní podporuje a problematické otázky neřeší nebo nemá čas a kapacitu to řešit (?)
            Nechci už dále rozpoutávat diskuzi, pokud je to zbytečné a pro mnohé úsměvné, nicméně si říkám, jestli by byla nějaká možnost pana starostu přesvědčit a rozumně s ním promluvit o tom, že problematické otázky (kruhový objezd, zákaz vjezdu, kolony atd), se MUSÍ ŘEŠIT VČAS, jinak bude pozdě.. Můžeme si tady o tom psát, smutnit, rozčilovat se.. ale říkám si, jestli je tedy nějaká reálná možnost tyto problematiky posunout dále a začít je řešit s lidmi, kteří mohou vyjednávat?

            Přeji Vám hezký víkend, Jana V. (Zdravím pana Slepičku a těší mě, že zná mé příjmení:-)

  22. Jan Dvořák říká:

    Nebude-li Prodloužená Mostní, budou auta dál na Paskovské.
    Radek má názor rozumný. Nezávisle na Prodloužené Mostní je potřeba usilovat o zrušení zpoplatnění D56 až po křižovatku u Dolu Paskov, neboť až po toto místo D56 nahradila původní komunikaci. A určitě je potřebné, aby toto prosazovalo vedení města. Dnes byl v Ostravě ministr dopravy, tak se jich můžete zeptat, zda s ním projednali zrušení zpoplatnění D56. Oni mají bohužel především starost jak do funkcí dosadit své lidi….
    A samozřejmě při rozběhnutí stavby Prodloužené Mostní je potřeba již začít pojednávat zákaz jízdy kamiónů v jižním části Paskovské. Ten v severní části Paskovské byl totiž prosazen právě díky vstřícnému přístupu tehdejšího náměstka primátora.
    Jen je zbytečné, aby toto prosazovali jednotliví zastupitelé, neboť ti mohou hovořit pouze sami za sebe (případně za část občanů), nikoli za obvod. Jediným, kdo má mandát hovořit za celý obvod, je starosta.

  23. ing. Kander zdeněk říká:

    Dobré ráno -pokračování – Co je to studie proveditelnosti. Je to komplexní architektonické a technicko ekonomické řešení projektu. Musí dát především odpověď a řešit tyto základní otázky:

    – řešit architekturu projektu
    – řešit věcné řešení projektu
    – řešit ekonomické řešení
    – náklady stavby – rozpočet
    – náklady na provoz zhotoveného díla
    – náklady vedlejší
    Těchto tří veličin využívá metodika UNIDO pro zpracování studie proveditelnosti s návaznosti na počítačový program Comfar.Pomocí tohoto programu je možno spočítat xy variant – jakou si kdo přeje.
    Pojďme se dále zabývat podrobněji náklady vedlejšími. Co to obnáší-jsou to náklady na poškození zdraví lidí, poškození přírody atd.
    K tomu v současné době přistupuje EIA.
    Při řešení Prodloužené Mostní bylo v řešení několik variant.Tu nejhorší necháme na později – všichni víme která to je,necháme ji na příští pokračovaní. Teď se budeme zabývat jednou z nejlevnějších je varianta navazující na podjezd u Makra.Tento podjezd byl pro tuto variantu vybudován a její parametry? Průtah přes Hrabovou pouze 1 km, není potřeba budovat extrémní náspy, dvě jednoduché přemostění, 1 řízená křižovatka,1 kruhový objezd, návaznost na stávájící komunikaci k Vratimovskému mostu, vybudovaní protihlukových stěn,nebude se šířit dominový zvukový efekt, šetrnější k přírodě a lidem, náklady na zhotovení a provoz sotva poloviční.I laik pozná, že se jedná o nejlevnější a nejvýhodnější variantu.Vím že tato varianta byla na pořadu obecního zastupitelstva, kdo tuto variantu zavrhl. Stěžejní rozhodnutí nebylo na magistrátu, hejtmanství nebo ministerstvu ale v obci.Ten kdo o tom rozhodl,ten by to měl napravit a to zvláště velmi rychle a potichu. Pro dnešek je toho dost,pokračovaní bude coby dup.
    Hezký slunečný den přeje
    ing.Kander Zdeněk – pro p Orkáče mé příjmení je Kander v překladu čistá řeka

    • Radomír Orkáč říká:

      Takze se Vase prijmeni nesklonuje?:) Preklad je skvely – jako nejake indianske jmeno;-)

    • Jan Dvořák říká:

      Ano, tato varianta by byla nejlepší, pokud by byl postaven i nový most přes Ostravici. Jenže naši předchůdci rozhodli a kdyby se teď začala otvírat nová varianta, bude výsledek jediný: nepostaví se vůbec nic.

  24. Občan2 říká:

    Dobrý den,

    klíčem k celé stavbě je proces EIA, který je cíleně sfušovaný a napasovaný na konkrétní řešení s výsledkem: splnili jsme vše co určoval zákon. Abych přirovnal tuto situaci geometricky k jiné situaci, tak podobné fixle se dělají s výběrovými řízeními ušitými přesně na míru konkrétnímu zhotoviteli, v tomto případě konkrétnímu řešení.

    ŽÁDNÝ ÚŘAD VÁM NEPŘIZNÁ, ŽE JE TŘEBA UDĚLAT NOVÁ EIA (vč. naší vlády, která teď s tím fixluje i na EU úrovni, jen aby nemuseli dodržovat tento zákon), ikdyž je nová EIA u Mostní nutností, befel je jasný: rychle čerpat dotace a tvrdit veřejnosti, že vše je v pořádku! Tady investor chrání své investice, lidé jsou mu u ….. a to doslova. Ať si nikdo z Hrabové nedělá iluze, že tato stavba byla zvolena pro blaho obce.

    Nový zákon EIA, který předím nebyl závazný a měl váhu jen toho papíru, má teď podle poslední leslatívy rozhodovací váhu právě při prosazovaní stavby, a což je důležité může se tam vyjadřovat veřejnost, což je úřadu proti srti.
    Pro nový zákon EIA je povinnost navrhovat varianty a vybrat tu nejlepší, nejštrnější k lidskému zdraví a to je přesně opak toho co úřad potřebuje. Proto úřad bude tvrdit, že nová EIA není třeba a vše je v pořádku.

    EIA mostní má dvě variaty, jedna je Mostní a v rámci naplnění dřívější legislatívy také variantu tzv. nulovou, tedy zachování stávajícího stavu. Prostě jen papírově splnili nějaké body, ale vlastně nic nezkoumali… U nás v Hrabové na úřadě vybrali řešení a tomu se přizpůsobila EIA mostní, tedy postup přesně opačný, než tento zákon má plnit – dům taky nestavíte od střechy.

    Závěr je jediný. Mostní je prostě nafixlovaná stavba. Soudný člověk k jinému závěru opravdu nemůže dojít.

    • ing. Kander zdeněk říká:

      Dobrý den – je to velice zajímavý závěr.Je mi s toho smutno. Problematika Prodloužená Mostní může mít však širší záběr, ve hře je nyní Nová bělá a někde jsem četl o svedení tranzitní dopravy z Příbora na Mošnov po Plzeńské, s napojením v Šenově.

      Děkuji za informaci zdeněk kander

  25. Šárka Tomisová říká:

    Ten kdo o tom rozhodl,ten by to měl napravit a to zvláště velmi rychle a potichu.

    Kdo? Rada?
    Nebo současný starosta Igor Trávníček?
    Bývalý šéf komise výstavby a “ekologie”

    – vnitroblok a další nechtěná parkoviště u Zvonírny
    – parkoviště na historickém náměstí
    – naddimenzovaná budoucí školka

    a teď obludná Mostní.

    Vše pro peníze a hlavně potichu proti obyčejným lidem, přírodě a kvalitní architektuře.

    Úřad neprosadil ani blbé protihlukovky nad Šídlovcem a nevěřím, že to nebylo v jeho moci.

    Co může udělat běžný občan?

    Pan Kander je odborník na slovo vzatý,
    Jana se může poptat na magistrátu

    a nejenom já, je nás víc, navrhujeme petici proti zpoplatnění Místecké. Ta by ale nemohla být jenom v Hrabové, musela by kolovat napříč dotčenými vesnicemi nebo celou Ostravou, do Beskyd jezdíme prakticky všichni.

    Hrabovský úřad to neudělá v žádném případě, ten všechno jenom odkývá.

    Přímo z úst současného ministra dopravy jsem dne 16.3.2015 osobně slyšela, že se o zrušení některých krátkých úseků uvažuje a některé už za tu dobu vešly v praxi.
    A na můj dotaz ohledně zrušení zpoplatnění Místecké tleskal celý sál, takže to není jenom problém Hrabové, bavili se se mnou např. lidé z Nové Bělé… ta má také z přehuštěné dopravy peklo.
    Petice jsou většinou k ničemu, ale třeba ne… je před volbami, na městě vládne ANO, ministr dopravy je z ANO a strana potřebuje voliče… plakáty už visí, tak ať na jednom z nich je prosazení zrušení zpoplatnění Místecké… a voliči na to uslyší…

  26. Jan Dvořák říká:

    Petici bych podepsal, ale myslím, že snažší by bylo prosadit zrušení zpoplatnění jen na území Ostravy (po Důl Paskov) než rovnou na celé D56. Je to na zvážení.

[email protected] [email protected]