Kulturní dům v Hrabové

Tento článek se bude zabývat polemickými úvahami o stavbě, účelu a využití nového kulturního domu v Ostravě-Hrabové.

Městský obvod Hrabová by si jistě zasloužil svůj kulturní dům. V Hrabové dlouhodobě chybí prostor, kde by se daly pořádat důstojné kulturní akce jako například plesy, besedy, křty, výstavy apod. V současnosti s patrným vzestupem občanské angažovanosti a s tím souvisejícím počtem kulturních akcí tato dlouhodobá volání po stavbě ještě zesílila. Potřebnost  tohoto kulturního domu je do budoucna dle mého názoru nesporná, neboť se jedná o investici k lepší budoucnosti Hrabové.

V novém kulturním domě by se měl nacházet jeden větší a jeden menší sál. Větší sál by měl sloužit pro divadelní představení, plesy a taneční zábavy plus pro akce, při nichž bude počítáno s větším počtem lidí. Menší sál s kapacitou třeba 30 osob by měl sloužit pro besedy politických stran, křty knih, komorní koncerty, jako místo schůzek a jednání či jako místo zkoušek pro herce či zpěváky.

Nezbytnou součástí nového kulturního domu by měla být místnost s expozicí o historii Hrabové, tedy takové malé muzeum obce s několika zajímavými exponáty z bohaté historie obce. Součástí nového kulturního domu by měl být také prostor pro pořádání různých výtvarných aj. výstav, mohly by být důstojně prezentovány fotografie z fotosoutěže. V Hrabové se například nacházejí lidé mající římské, byzantské, středověké aj. mince, malá výstava by byla jistě hojně navštěvována. Součástí výstavních prostor či malého sálu by mělo být také moderní technické vybavení. Mám tím na mysli počítač s dataprojektorem pro pořádání cestopisných aj. prezentací. S pomocí dataprojektoru by také šly prezentovat různé akce jako např. beseda o Prodloužené Mostní apod.

Výstavbou kulturního domu by také místní spolky, občanská sdružení i politická hnutí našly prostory, kde by se mohly vzájemně scházet i veřejně prezentovat svou činnost i názory. V kulturním domě by také mohla najít své zázemí menší či větší knihovna.

K finančním otázkám ohledně kulturního domu se nemohu vyjadřovat, neboť zde nejsem odborníkem. Kulturní dům by však měl být situován poblíž zastávky MHD a v jeho blízkosti by mělo být vybudováno parkoviště s přiměřenou kapacitou. Přirozeným umístěním budoucího kulturního domu by měl být prostor restaurace U lípy  a to především díky své výhodné poloze a díky velké historii místa. Připomínám, že dnešní budova v tomto prostoru navazuje na historické hrabovské fojtství. Budova Lípy by se jistě dala za velké náklady odkoupit a poté i opravit a třeba rozšířit od ulice Paskovské směrem k řece Ostravici. Majitel by měl pochopit, že prodej usedlosti je ve veřejném zájmu. Svým současným stavem ohrožuje tato budova pýchu i bezpečnost obyvatel Hrabové. I velká cena by byla akceptovatelná za budovu ve výborné lokalitě s velkým budoucím využitím.

Jiné prostory v Hrabové nejsou pro umístění kulturního domu příliš vhodné, pokud pomineme výstavbu na zelené louce, která však opět zastaví již tak příliš zastavěnou plochu obvodu, který v tichosti ztrácí svůj půvab pro neuvážené stavební akce, které omezují přirozené relaxační aj. potřeby člověka a občana. Příroda mizí a stavby přibývají, zanedlouho již bude dle územního plánu celá dolní část obvodu od kostela po Šídlovec zcela zastavěna. Ulice Domovská již není oázou klidu a přírody, ale frekventovanou ulicí bez luk, polí, stromů a trávy, avšak s auty.

Kulturní dům by mohl stát i na Šídlovci v prostorách dnešní knihovny, tam by bylo jistě zapotřebí současnou stavbu zbourat a postavit alespoň jednopatrovou moderní stavbu, která by však měla potřebnou kapacitu pro více kulturních akcí i institucí dohromady. Knihovna by konečně mohla rozšířit svůj fond apod. Prostor za úřadem je již vzdálen od zastávky MHD i od většího osídlení. Prostoru je zde však dost. Jiné alternativy zatím nemohu nalézt.

Budu rád a očekávám přínosné komentáře či menší spekulativní debatu. U lidí, kteří mi dají mínus a kteří mají na tento názor právo, očekávám vlastní komentář a případný návrh na řešení otázky kulturního domu. M. Slep.

12 Komentáře

  1. Radomír Orkáč říká:

    Palce dolu neres. Mohou totiz ve skutecnosti znamenat – davam palec dolu, ze se tohle musi u nas vubec resit;-)

    Dulezitejsi nez palce nahoru ci dolu je vlastni nazor, ktery netajis.
    Nekdo s tebou souhlasit nebude, nekdo ano, ale dustojny kulturni stanek tady rozhodne chybi.

    Dekuji za clanek.

  2. Šárka Tomisová říká:

    Ten palec dolů jsem nechtě dala já a přitom jsem chtěla dát palec nahoru. Zrušte to prosím provideři.
    Opravdu pěkný a hodnotný článek.

    • Martin Slepička říká:

      To se mi také stává. Nejde mi moc o palce dolů, ale spíše o to, abych když kritizuji, přinesl též nějaké vlastní návrhy a tím pomohl Hrabové.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Možná uzrál čas nahradit hodnotící palce lepší variantou se srdíčkem, tak jak je v komentářích.

  3. Šárka Tomisová říká:

    No… nezdá se mi to jako úplně nejlepší řešení,
    je to trošku cenzura – viz. nevkusné plechové schody. Tam bylo mínusů více než dost a tak to bylo správně.
    A právě jen tehdy jsem dala mínus, jinak jsem plusová 🙂

  4. Stanislav Holiš říká:

    Opět navrhnu den otevřených dveří pro občany k prohlídce Lípy. Daší krok bude prohlídka odborníkem, který budovu prohlídne a vyhodnotí cenu prodejní, cenu za rekonstrukci a provozní náklady. Pokud jsou ale pozemky za Lípou prodány, tak je bez parkovacích míst jako kultůrní stánek znehodnocena.

    • MUDr. Marcela Poláčková říká:

      Tak, tak, nechme zhodnotit odborníky-statiky, architekty, ekonomy, stavající stav a zpracovat výsledky a pak teprve zvážit nejvhodnější variantu. Referendum občanů je také důležité. Nám se zdá, že nový kulturní dům je nezbytný a možná budeme překvapeni, že mnoho obyvatel Hrabové bude poukazovat na jiné, vhodnější investice. Já bych mezi ně nepatřila a přimlouvám se za vybavení menšího sálu zrcadlovou stěnou pro taneční a pohybové aktivity.:)

  5. Martin Slepička říká:

    Kulturní dům by mohl být i tady u Sokola. http://mapy.cz/zakladni?vlastni-body&x=18.2914574&y=49.7680825&z=18&base=ophoto&ut=Nov%C3%BD%20bod&uc=9qAsWxWG2.&ud=ulice%20Mostn%C3%AD%2C%20Ostrava%2C%20okres%20Ostrava-m%C4%9Bsto

    Poblíž je zastávka Mostní, dostatek plochy na parkoviště, budovu a zeleň. Kamiony v Hrabové nevadí a bylo by to blízko Sokola s restaurací apod. Menší prolézačky pro děti by určitě též neuškodily.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Tento pozemek opravdu ne, když pominu, že pozemek není ve vlastnictví města, tak hluk dopravy z Mostní a jejího prodloužení může být v případě divadelních představení poměrně rušivý. Kamiony dovedou vygenerovat rušení o poměrně nízké frekvenci, které se odrušuje těžce a těsné sousedství takové silnice by nebylo vhodné.

      Město má ve svém majetku pozemky vhodné pro tento typ výstavby. Když pominu ideální prostor za úřadem (parcela 902/2, 2320m2), tak pěkný je i pozemek parcela 763/1

      http://mapy.cz/s/n1r6

      Ve vlastnictví města, snadno dostupný z Domovské pro pěší, snadno napojitelný z budoucího kruhového objezdu co má být na vjezdu do Hrabové. Je obrovský, 14495m2, takže se tam vejde parkoviště, kulturní dům i pěkný parčík.

  6. Petr Halfar říká:

    Líbilo by se mi postavit novou multifunkční budovu na pozemku za úřadem.
    Architektonicky v podobném duchu tak, aby s úřadem tvořila jednotný styl.
    Toto místo osobně beru jako kulturní centrum obce…kostel za rohem, úřad, pěkný park, relativní okolní klid.

  7. Jan Dvořák říká:

    Řešení důstojných prostor pro kulturu bude základním tématem jednání příští Komise výstavby, dopravy a ekologie. Cílem je především doporučit, zda jít cestou odkupu Lípy a rekonstrukce nebo cestou novostavby. Základním podkladem pro toto rozhodování musí být finance na pořízení kulturního domu (ohledně Lípy se určitá finanční analýza udělala v minulém volebním období, odhad nákladů na novostavbu připraví člen komise Vašnovský). Pokud se zvolí cesta novostavby, tak se následně bude řešit umístění a podoba. Ale zabývat se je nutno také provozními náklady, protože vznikne trvalý finanční závazek pro obvod.

  8. Šárka Tomisová říká:

    Já bych na to šla úplně jinak.

    Zvedla bych budovu na Paskovské, kde sídlí byťák a knihovna, rozšířila bych tuto budovu a vytvořila bych v ní zázemí pro MataHari (taneční sál), klubovnu důchodců – dům pro seniory je vedle – a další sálky pro různé aktivity.
    Před školou se má stejně rozšiřovat parkoviště, tak by bylo i kde parkovat pro občany se vzdálenějších míst vesnice.

    A bylo by vhodné dát PROJEKT PARKOVIŠTĚ před ŠKOLOU, vč. vizualizace na hrabova.info, ať to mohou posoudit sami občané, když nám jde do budoucna o tu TRANSPARENTNOST ÚŘADU, jinak to totiž budou zase pouze slova, kterých už bylo od starosty a jemu podobných více neš dost.

    A plesy se mohou do budoucna zase konat v Lípě, byla jsem tam na benefici Václava Fajfra a je to tam celkem opravené a pro Místní ples hasičů fotbalistů a úřadu, tato budova bohatě stačí.

    A nemusíme platit za její celoroční provoz.

    To píší ale jen jako alternativu – prvotní je pro mě vykoupení Lípy a následná renovace třeba s pomocí evropských fondů.

    To místo má své Genius Loci a to nepochybně, dýchá ze všech stran – umění, kulturnost, historie.

[email protected] [email protected]