Šuškanda – odvolání a volba (aktualizováno)

Dne 2.12.2015 proběhla schůze místní organizace ODS, které se zúčastnili i Bedřich Chlupatý a Milan Pospěch. Přečtěte si, co se v Hrabové šušká.

Schůzka ODS proběhla bez současného starosty Mgr. Rostislava Nadě, který buď nebyl pozván, nebo se ze “zdravotních důvodů” nezúčastnil. Jelikož hlavním důvodem schůzky byla rozprava o jeho odvolání, je spíše pravděpodobné, že pan Naď nebyl vůbec pozván.

Říká se, že na rozloučení s panem tajemníkem Mgr. Jiřím Strništěm, které proběhlo v restauraci Stodola, již úředníci nechtěli vedle současného starosty sedět. Jestli se jedná o drb, který se nezakládá na pravdě, se ověřit nedá. Celá situace mi byla líčena tak, že když si chtěl pan starosta někam sednout, tak úředníci odpovídali způsobem – zde si nemůžete sednout, sedí paní Strnišťová, která tak seděla na několika místech.

Shrňme si nejprve následující fakta:

  • Hrabová přišla o přibližně 160 tisíc korun kvůli nepořádkům v hospodaření.
  • Starosta je na úřadě velmi sporadicky a místostarosta vůbec.
  • Starosta má jen za letošní rok dvě neomluvené absence, které se týkají povinné účasti na jednání Zastupitelstva.
  • Z obce již odešli, pravděpodobně odejdou nebo jsou na delší nemocenské následující klíčoví úředníci:
    • tajemník Mgr. Jiří Strniště,
    • účetní referentka Eva Ličková,
    • vedoucí odboru Jiřina Kelnarová,
    • referentka Zdenka Haunerová,
    • vedoucí odboru Ing. Jana Ziobrová.

Je jisté, že ODS chtěla, pozdě ale přece, řešit tristní situaci, která není veřejnosti vůbec známa a veřejnost se tak k informacím dostává pouze formou JBP (jedna bába povídala).

Co se v Hrabové povídá:

  • K odvolání starosty již s největší pravděpodobností dojde. Opozici se konečně podařilo hodit pomyslný ručník do ringu (svolání mimořádného jednání Zastupitelstva) a koalice nemá s ohledem na tristní stav úřadu jinou možnost, než starostu odvolat.
  • Pokud dojde k odvolání starosty, bude se moci nový starosta zvolit až na dalším jednání Zastupitelstva, které se bude, kvůli rozpočtu, konat dne 16.12.2015. Pravděpodobně se vychází z toho, že o tak závažném bodě jednání se nesmí jednat na stejné schůzi, protože bod nebyl na zveřejněném programu mimořádného jednání Zastupitelstva.
  • Na schůzi ODS se domluvilo, že všichni sice budou hlasovat podle nejlepšího vědomí a svědomí, ale že se doporučuje hlasovat pro zvolení Igora Trávníčka do pozice starosty a Milana Pospěcha na post místostarosty.

Uvedené vede ke spekulacím, proč pravděpodobně bude starostou člověk, který vše okolo starosty zametal pod koberec a pokud dostal jediný úkol – restart webu obce – tak ho nebyl schopen vůbec řešit. Nelze se zbavit dojmu, že pan Trávníček pouze pobíral plat místostarosty, ale ve skutečnosti nic nedělal. Nicméně je potřeba zdůraznit, že pan Trávníček by mohl být velmi dobrým a schopným starostou, jen by na to musel mít čas. Znamenalo by to vzdaní se svého podnikání.

Dovolte mi, abych ještě poznamenal, že pan Trávníček vše toleroval a nezasáhl, přestože byl místostarostou a dokonce i stranicky nadřízeným pana Nadě! Jestli by mohlo dojít ke změně u člověka, který je za vše spoluodpovědný a dává v závažných věcech, dle jeho slov, hlavu na špalek, je těžko spekulovat.

Co platí o panu Trávníčkovi (že by mohl být dobrým starostou), rozhodně neplatí o Milanu Pospěchovi, kterému chybí i elementární znalosti povinností, zodpovědnosti a dění coby člena Radního, natož vrcholné funkce komunální politiky.

Nezbývá než doufat, že se spekulace nenaplní, protože pak bychom spadli na stejné dno, ke kterému směřuje jeden současný politik. Pokud je však někdo na dně, konečně se má od čeho odrazit…

Pozn.: Text byl před zveřejněním zaslán panu Trávníčkovi, aby se k němu mohl vyjádřit.

Odpověď Igora Trávníčka:

Dobrý večer,

jak se mám k takto koncipovanému a vlastně hotovému článku vyjádřit??? Snad už jen takto:

Konstatujete, že sepisujete šuškandu, dojmy a drby.

Seriózní autor by měl mít snahu, dřív než něco takového publikuje, si ty drby ověřit.

To se ale nestalo! Raději vypustíte do světa hromadu fám a polopravd s konstatováním, že se k tomu mám následně vyjádřit.

Takto se chová bulvár – zveřejní kachnu a čeká na reakci.

To je ale styl, který nemusím a ekluje se mi. Mohli jsme si nejdříve mnohé vydiskutovat – vůbec bych se tomu nebránil.

To ale asi zase není Váš styl. Škoda.

S pozdravem

Trávníček

42 Komentáře

  1. Petr říká:

    Pane Trávníčku, po přečtení vaší reakce se mi chce opravdu blít. Nejenže vám dali možnost se vyjádřit, ale všem nám je teď jasné, že jste demagog. Proč jste nevyužil možnost a nenapsal, jak to ve skutečnosti je? ODS je odpad a členové jsou ovce. Děkujeme, odejděte. Chci nové volby!

    • Šárka Tomisová říká:

      A já takový odpad nechci ve vedení obce a přirozeně chci také nové volby.

  2. Radomír Orkáč říká:

    > Raději vypustíte do světa hromadu fám a polopravd s konstatováním, že se k tomu mám následně vyjádřit.

    Mistostarosta Travnicek dostal moznost se jeden cely den pred zverejnenim k dane veci vyjadrit. Nevim, k cemu jinemu by se chtel vyjadrovat, nez k napsanemu/hotovemu.

    > Takto se chová bulvár – zveřejní kachnu a čeká na reakci.

    Alespon vsichni vidi, ze predstavitele obce skutecne lidem podsouvaji, ze ctou bulvar. Ke zverejneni doslo az po overeni clanku clovekem, ktery mi informace poskytl. Prestoze jsem nemusel, nevahal jsem a zaslal hotovy clanek k pripominkovani panu Travnickovi.

    > To je ale styl, který nemusím a ekluje se mi. Mohli jsme si nejdříve mnohé vydiskutovat – vůbec bych se tomu nebránil.

    Pan Travnicek se naopak diskutovani brani. Sam jsem se mailem dozadoval schuzky, po tydnu jsem se dockal odpovedi s tim, ze me nechce zatezovat, ze toho mam urcite hodne.

    V minulosti jsem napsal jiz vice clanku s suskandou. Muzu Vas ujistit, ze kdybych si informace neoveril, nevypublikoval bych je.

    • Šárka Tomisová říká:

      A jen tak mimochodem…

      kolik bere p. Igor Trávníček za post místostarosty ?!?

      Málo to asi nebude za to minimum práce, kterou doposavad vykázal…

  3. Milan Slíva jr. říká:

    Nejdříve je nutno ocenit, že se koalice problém vůbec rozhodla řešit. Musíme doufat, že se toho zhostí se ctí.

    Na paměti je potřeba mít jednu věc. I když proběhne odvolání starosty, nezmění se pravděpodobně poměr sil v zastupitelstvu a současná koalice zůstane koalicí a opozice zůstane v opozici. Vzhledem k povinnosti dané zákonem, musí při volbě starosty sáhnout zastupitelstvo do svých řad a koalice stěží zaloví v opozičním rybníce. Ač to tak nevypadá není moc kombinací starosta a místostarosta. V šuškandě působí komicky pouze vyšuškaný místostarosta, který se ráchá v obou rybnících současně, přestože v opozičním rybníce pouze fantómově. Většina obyvatel, včetně mne, by na pozici starosty ráda opět viděla pana Rundta, etalon novodobého hrabovského starostenství. Zde je však nutno respektovat jeho rozhodnutí, že ze zdravotních důvodů si na tuto funkci netroufá. Tím se okruh možností opět zužuje. Nově zvolený tandem by každopádně po svém zvolení měl obdržet svých sto dní hájení. Což ovšem neznamená, že do chvíle volby nemůžeme o kandidátech diskutovat.

    Ono možná většina lidí má o funkci starosty poněkud zkreslené představy. Starosta zase až tak moc práv a povinností nemá. A vzhledem k tomu, že náš úřad má tajemníka, tak je jich opravdu minimum. Starosta v žádném případě není vladař. Zastupuje pouze obec navenek, v souladu s vůlí zastupitelstva a potažmo rady.

    Uloženy má pouze dvě povinnosti a obě jsou ty, ve kterých současný starosta až tragicky selhává. První povinností je zodpovědnost za informování veřejnosti o činnosti obce. To je bez diskuze oblast, kde to u nás skřípe nejvíce. Druhou povinností je svolávání jednání zastupitelstva a zpravidla řízení jejího jednání. A i v tomto současný starosta selhává v poslední době opravdu fatálně, takže jeho odvolání je opravdu na místě. Vše ostatní co starosta dělá je to, čím ho pověří rada nebo zastupitelstvo. Takže spíše než o politickou funkci se jedná o manažerský post.

    Mnohým také možná není úplně jasné co se stane po odvolání starosty. Starosta svou funkci pozbývá ihned po odvolání a nezůstává v úřadě do doby volby starosty nového. Jeho funkci do doby volby nového starosty zastává místostarosta.

    • Šárka Tomisová říká:

      V Hrabové by vše vyřešily pouze nové volby,

      protože pokud bude P(r)ospěch místostarostou, tak já se hrdě hlásím jako příští královna krásy 🙂 a to by se nemělo dopustit 🙂

  4. Šárka Tomisová říká:

    Ale teď vážně…

    jestli se šuškanda zakládá na pravdě, tak je to opravdu příšerné.
    Zná někdo z Vás, pana Pospěcha osobně ?!?

    Takovéto vedení, p. Igor Trávníček starostou a p. Milan Pospěch místostarostou, povede k dalším neprůhlednostem, které ale budou mnohem lépe zametány pod koberec a jediný, kdo se z toho bude mít dobře, bude pan starosta s PP (Politik, ale hlavně Podnikatel), poté předražené firmy a nezapomeňme na jeho přisluhovače (např. Pospěch) a obec vyjde naprázdno.

    Opravdu si to přejeme a opravdu tomu chceme pouze přihlížet?

    První, kdo odchází, jsou úředníci našeho úřadu, kteří do toho vidí a již si nechtějí dále špinit ruce a já se jim vůbec nedivím.

    ODEJITI by ale měli být ti nahoře, nejméně celá místní rada (Naď, Trávníček, Lyčka, Pospěch), kteří tuto situaci způsobili a to zcela vědomě.

    A to mohou vyřešit pouze NOVÉ VOLBY.

  5. Romana Haunerová říká:

    Vážený pane Orkáči,
    než napíšete nějakou podobnou “šuškandu”, zjistěte si prosím přesné informace a už vůbec se prosím nezmiňujte o mé mamce (Zdenka Haunerová) a nespojujte její osobu s tím, co se děje/neděje na úřadě!! To, že je na nemocenské s touto situací nemá vůbec nic společného, její nemocenská je plánovaná již dlouho (cca někdy od konce léta/začátku podzimu). Upřímně jste mě tímto neskutečně vytočil, a je mi opět upřímně jedno, jak tento můj “výlev” vyzní…kroťte se trochu, nebo minimálně tady to své pseudo války s panem starostou a spol. netahejte jiné lidi.
    Děkuji a přeji pěkný den,
    Romana Haunerová

    • Radomír Orkáč říká:

      Muzete mi, moc prosim, upresnit, jak jsem spojil Vasi mamku s tim, co se deje na urade?

      Napsal jsem (bylo to prave k osobe Vasi maminky) nasledujici:
      > jsou na delší nemocenské následující klíčoví úředníci

      Vasi maminku jsem s tim, co je na urade, nijak nespojil a jen jsem ji oznacil za klicovou osobu, ktera ted bude na dlouhodobe nemocenske.

      Budu velmi rad, pokud napisete, cim jsem Vas tak vytocil a ja to velmi rad napravim.

      • Romana Haunerová říká:

        Zmiňujete se o ní v nevhodném kontextu. Nepíšete, že je na dlouhodobé nemocenské (což je mimochodem nepravda, ale to si jistě ověříte sám, kdy se mamka vrátí).

        Pokud se o ní zmiňujete v článku, kde řešíte špatně fungující chod úřadu a neupřesníte, proč právě na úřadě momentálně mamka není, vyznívá to, že tam není třeba právě proto, a nebo se pravděpodobně chystá odejít.

        Takže pro příště bych poprosila buď přesná fakta a vhodnou formulaci, nebo se radši takhle nevyjadřujte.

        Víc se k tomu vyjadřovat nechci, věřte ale, že tohle popudilo nejen mě.

        • Radomír Orkáč říká:

          Prisel jsem na urad a verte nebo ne, ale Vase maminka tam nebyla, nebyl tam ani tajemnik a ani starosta. Byl porusen zakon, protoze mi nikdo nedovolil nahlednout do zapisu, ktery ani nebyl jeste dokonce sepsan – jak mi sdelil tajemnik mezi vchodovymi dvermi pri mem odchodu.

          Divte se nebo ne, ale nikde nevisela informace, kdo je zastup, proc je zastup, proc tam neni tajemnik, proc starosta a kde jsou. Tohle je minimalne poburujici a melo by Vas to znepokojovat. Protoze pokud bych to nevysvetlil, mohl by nekdo “suskat”, ze Vase maminka sla na nemocenskou, protoze starosta nadychal. Jak se sirilo Hrabovou minule pondeli – overil jsem si to a nebyla to pravda.

          Pokud Vam osobne staci, ze svetla sviti a rozhlas (diky Vasi mamince) hlasa, respektive nyni nehlasa, pak je to v poradku.

          Nepodsouvejte mi ale prosim neco, co neni ani napsano a ani neni mozne chapat v nespravnem kontextu.

          Prectete si clanek jeste jednou, protoze pokud pisete o kontextu, pak je to nejaky vas imaginarni kontext.

          Byla-li by pravda, ze je Vase maminka uvedena v nejakem spatnem kontextu, pak by byli vsichni uvedeni ve stejne spatnem kontextu. Neni to pravda.

          Prestoze jsem obycejny obcan, ktery narusuje zvyklosti, prestoze je porusovan zakon a vedeni obce by se melo zamyslet, presto vsechno se omlouvam.

          Omlouvam se Vam za to, ze jsem uvedl Vasi maminku v seznamu tech, kteri spadaji do dane skupiny – odesli, odejdou, jsou na nemocenske.

          Nic vic, nic min.

        • Šárka Tomisová říká:

          Ach jo,
          proč se slušní lidé, kteří mluví o tom samém a jde jim o to samé, nemohou domluvit…
          Romano,
          přijďte ve st na zastupitelstvo a zjistíte, jaký je v Hrabové bordel a v čem musí Vaše mamka, která už počítám musí mít na hlavě svatozář, pracovat, a pochopíte.
          Mimochodem, Vaší mamince, ač netuším, s čím má teď marodku, přeji jen to nejlepší a brzké uzdravení.
          A poměrně dlouhou rekonvalescenci v kruhu nejbližších, na čerstvém vzduchu a mimo úřad, protože já bych v tom otráveném prostředí a se svojí povahou už asi dávno přišla o rozum, anebo někdo k úrazu a to spíš.
          Pozdravte ji a že ji všichni držíme palečky a těšíme se na její návrat do práce, za kterou by měla dostávat rizikový příplatek za psychickou újmu, kterou musela léta snášet pod příšerným vedením.

    • Šárka Tomisová říká:

      Paní Haunerová,
      musím se zastat pana Orkáče ml., o Vaší mamince je všeobecně známo, že je to špičkový úředník, který pracuje velmi dobře a vždy odpovídá obratem a pan Orkáč ji vždy a při každé příležitosti jenom chválil.
      A i my ostatní s ní máme jenom ty nejlepší zkušenosti.

    • Petr říká:

      Slečno Haunerová, to není článek o vaší mamince, ale o neudržitelné situaci na Úřadě.
      Pokud si to znovu přečtete, tak zjistíte, že až se vaše maminka vrátí, bude to mít podle všeho ještě horší, než když odešla.

      Nebyl náhodou Orkáč ten, co veřejně úředníkům děkoval? On se veřejně zastával i tajemníka.

      Ano, po přečtení článku jsem byl vytočen také, ale nikoliv díky panu Orkáčovi.

      Jak sama píšete, je to od vás jen výlev a vyzněl špatně, protože neumíte číst!

      • Romana Haunerová říká:

        Pane Petře,
        o mamce je tam zmínka celkem v nevhodně zvoleném kontextu, nejde poznat, zda mamka odešla, odejde či je na dlouhodobé nemocenské.

        Příště by bylo lepší být konkrétnější, takto to působí, že se mamka chystá odejít nebo tak něco.

        Jestli se pan Orkáč někoho zastával nebo ne netuším, já se o něj ani jeho politické snažení nezajímám.

        Znovu si to číst nechci a nebudu, mě tyhle “šuškandy” upřímně nezajímají (do doby, než se do toho začne zatahovat mamka). Takové “Co se povídá…” mi přijde celkem pod úroveň. Když už chci něco zveřejnit, tak si nejdříve seženu podložená fakta (viz třeba “dlouhodobá nemocenská” – což není případ mé mamky).

        A příště buďte aspoň frajer, a napište celé jméno 🙂

        • Petr říká:

          Slečno, poptejte se maminky, jestli by ji bylo příjemné, že by ji pan Orkáč označil za nemocnou.

          Běžně bývá informace o zástupu na webu obce, kam zajisté chodíte hledat informace.

          Na Hrabova info chodí inteligentní lidé, pokud k nim nepatříte, omlouvám se, nechoďte sem.

          Pokud mi vysvětlíte rozdíl mezi dlouhodobou nemocenskou a nemocenskou, případně jakou tato banalita hraje roli v uvedených FAKTECH, pak si možná začnu myslet, že nejde o výkřik do tmy.

          Vaší mamince přeji brzké uzdravení.

        • Milan Slíva jr. říká:

          Slečno Haunerová,

          článek jsem četl několikrát a žádný špatný kontext tam nevidím. Pokud momentálně Vaše maminka na nemocenské není, tak by to byla lež. Pokud je, tak v článku se nic jiného nepíše.

          Uvědomte si jednu věc, pro Vás je to maminka, pro nás ostatní je to úřednice ve veřejné sféře placena z našich daní. V článku se nikde o “dlouhodobé nemocenské” nepíše, pouze o tom, že je na delší nemocenské. Takže pokud o něčem píšete a odmítáte si článek přečíst znova, po tom co jste upozorněna, že píšete nesmysly, tak to až tak docela nechápu.

          Taktéž si nemyslím, že by paní Haunerová měla zapotřebí, aby zde za ní vyskakovala jako čertík z krabičky její dcera. Vaše vystupování ji zde, u těch co ji osobně neznají, škodí podstatně více než prosté sdělení faktu v souvislosti, že úřad je v současné době pod stav, což ovlivňuje chod úřadu.

          A ještě dodám, konec léta je období, kdy na úřadě problémy přerostly únosnou mez, takže uvedení faktu, že maminka plánovala nemocenskou právě v té době, jste ji moc nepomohla, i když jste to pravděpodobně myslela dobře.

          Máte štěstí, že většina lidí Vaši maminku zná jako obětavou úřednici na správném místě a Vaše vystupování zde ji nemůže moc uškodit.

          • Martin Slepička říká:

            Vážený pane Slívo,

            paní Romanu Haunerovou sice osobně neznám, ale dalo by se to také vyložit, že její maminka je zařazena do kontextu neúspěchů úřadu. Za zdravotní problémy nikdo nemůže, tedy téměř nikdo.

            • Radomír Orkáč říká:

              Marto, z ceho konkretne by se to dalo vylozit?

              • Martin Slepička říká:

                Snad, že vedení obce nějak zapříčinilo nepřítomnost velice schopné úřednice paní Haunerové.

              • Radomír Orkáč říká:

                To si opravdu myslis?

            • Milan Slíva jr. říká:

              Pane Slepičko,

              možná, pokud by se v článku psalo něco jiného než se v něm píše. Chápu, že to slečna Haunerová myslí dobře, ale vyvozovat z článku cokoliv o čem se v něm nepíše a to dokonce ani mezi řádky, nemá pražádný smysl.

          • Romana Haunerová říká:

            Pane Slívo,
            co má mamka zapotřebí bych nechala čistě jen na jejím rozhodnutí. Ale třeba nemá zapotřebí, aby její jméno vystupovalo v článku s názvem Šuškanda – odvolání a volba starosty (protože upřímně, s tímhle mamka ani jako zdravá nebo momentálně na nemocenské nemá nic společného).

            A teď k té plánované nemocenské..zpravidla se tak děje v případech plánovaných operačních výkonů, což byl zrovna případ mamky. Zdravotní problémy si svůj čas nevybírají a zdraví je to nejdůležitější.

            Přeji pěkný večer,
            Romana Haunerová

  6. Martin Slepička říká:

    Na panu Trávníčkovi oceňuji, že jako budoucí starosta veřejně vyjádřil svůj názor a postoj, tuším, že spolupráce s úřadem jako celkem a hrabova.info by mohla snad být lepší.

    Zdá se mi však, že nepochopil přesně situaci, ony “spekulace, drby a šuškandy” měly být ověřeny u něj a až poté zveřejněny. Stačilo napsat. Ano, budu starostou. Ne, nebudu starostou. Je to pravda, není to pravda. Budu se snažit být lepším starostou. Budu usilovat o rozvoj obce. Nebudu bránit aktivním občanům v dobrých věcech, na věci špatné či neslušné je budu upozorňovat apod., přijďte za mnou a já se Vám budu snažit i přes nedostatek času pomoci atd.

    Od funkce starosty samozřejmě očekávám větší zájem o občany, reprezentativní vystupování a dobrý zdravotní stav, podstatně rychlejší nápravu webu a zlepšení situace okolo Hrabovských listů.

  7. Martin Slepička říká:

    Mě už nešlo dát “odpovědět”. Já jsem to takto po přečtení článku nepochopil, neboť zrovna tam shrnuješ jen dosavadní fakta, ale paní Romana Haunerová asi ano. Poté totiž následuje: “Je jisté, že ODS chtěla, pozdě ale přece, řešit tristní situaci, která není veřejnosti vůbec známa a veřejnost se tak k informacím dostává pouze formou JBP (jedna bába povídala).”

    • Radomír Orkáč říká:

      Dekuji, toto mi naprosto staci: Já jsem to takto po přečtení článku nepochopil, neboť zrovna tam shrnuješ jen dosavadní fakta.

      Shrnuji i fakta a pani Haunerova se nachazi v teto sekci. Delsi nemocenska neni dlouhodoba nemocenska. Navic dlouhodoba nemocenska je individualni pojem. Napsat, kdo je nemocny, kdo pujde na materskou, ci kdo odesel, jinak by byl vyhozen, mi prijde jako v clanku nepodstatne a jsou to navic citlive informace.

      • Martin Slepička říká:

        Vždyť je tam napsáno: “Shrňme si nejprve následující fakta”.

        Ale přeci můžu mít i jiný názor, nebo ne? Třeba dokáži pochopit pana Trávníčka, že se mu pravděpodobně daný článek nelíbí.

        Například: “Nelze se zbavit dojmu, že pan Trávníček pouze pobíral plat místostarosty, ale ve skutečnosti nic nedělal.” Třeba jen číst podklady na radu zabere dost času, ale ano třeba web obce je prostě zoufalý a měl být dávno lepší. Do hlavy někoho, co ve skutečnosti dělal nebo nedělal, nevidím.

        • Radomír Orkáč říká:

          Ale ty preci nemas jiny nazor a ano, kazdy muze mit jiny nazor, proto stale odepisuji a snazim se vysvetlovat.

          Pokud si vubec radni PREDEM maji moznost podklady precist. Neni tak nahodou funkce radniho placena extra? To same kazda komise, vybor a funkce zastupitele?

          Mimochodem, ja netvrdim, ze pan Travnicek nic nedelal, jen se nemuzu toho dojmu zbavit.

          Ale zitra si beru dovolenou a mam s nim schuzku.

          • Martin Slepička říká:

            S paní Haunerovou jsem to takto nepochopil, článek je pro mne glosou poměrů v Hrabové, někdy až příliš kritickou. A ano, také se mi nelíbí, když jsem přišel v oficiálních úředních hodinách na úřad a nikde nikdo a to po mě chtěl pan starosta co nejdříve podklady. Seděl jsem na schodech a “čuměl do blba”.

  8. Šárka Tomisová říká:

    Martine…
    ač si Vás jako historika velice vážím, co se týče současných poměrů na radnici- někdy prosím, raději mlčte, abych nezměnila názor.
    V tomhle směru jste bohužel éterická osobnost z jiné planety a Vaší naivity je mi až líto. Přirozeně, roli v tom hraje Váš věk a zaujetí historií, která trochu (a to nemyslím vůbec posměšně), filltruje současnost.
    Zůstaňte prozatím raději u ní a tu špinavou politiku nechejte zkušenějším, starším a možná přízemnějším, praktickým lidem, kteří to ale s Hrabovou myslí opravdu dobře.
    A až trochu zestárnete a dospějete, pochopíte, že jsem Vás opravdu nechtěla zesměšnit a třeba budete novým, velmi kvalitním starostou.

    • Martin Slepička říká:

      Vážená paní inženýrko,

      doufám, že mi na hrabova.info dovolíte svobodně prezentovat své názory. Každý si o mě může myslet, co chce. Nemusíte si mne vážit ani jako historika ani jako člověka. Věci nejsou černé a bílé, nýbrž černobílé. Mnohé věci se mi nelíbí a veřejně jsem je zde prezentoval. Nelíbí se mi, když komise výstavby navrhla šikmá parkovací stání před domem, kde bydlím, a komise je složena z různých stran. Odmítám Váš názor, že všichni koaliční zastupitelé jsou “zkorumpované chátry”, které nic nedělají a kteří Vás chtějí zničit. A ano s mnoha kroky, které již učinili, nemohu nikdy souhlasit. Do hlavy někoho, co ve skutečnosti dělal nebo nedělal, nevidíte ani Vy, přestože některé na rozdíl ode mě vůbec neznáte. I vy máte možnost se stát velmi kvalitní starostkou. Pokud si myslíte, že to s Hrabovou nemyslím dobře, je to Váš názor. Od zde vyřčených planých slov však přecházím k činům, pokud odmítám parkovací místa, tak navrhuji řešení apod.

      Moc zdraví
      Martin Slepička

    • Radomír Orkáč říká:

      Vek hraje roli v kazde situaci.

      Nekde jsou lide prilis stari a chybi jim elan ci odvaha. Jinde jsou lide zase prilis mladi a chybi jim rozvaznost a zivotni zkusenost.

      Clovek se nejlepe uci z vlastnich chyb, historie a zpetne vazby.

      Kazdy chce rict svuj nazor a vzdy se najde nekdo, komu se dany nazor nelibi. Jsme totiz lide.

      Hrabova.Info bude vzdy bez cenzury a je dobre, ze se zde muze kazdy svobodne vyjadrit. Pokud by tomu tak bylo, byl bych prvni, ktery by zasahl. Mimochodem prave proto jsem do toho sel, a prave proto s Milanem Slivou, ktery ma obdobne nazory na mistni deni a svobodu slova jako ja.

      Martin Slepicka je historik a vzdelany clovek. Vystupuje a vzdy (alespon to tak vypada;-)) vystupoval pod svoji identitou, nema se za co stydet. Nektere jeho nazory jsou mi velmi blizke, jine zase vzdalenejsi.

      Nedokazal bych si ale bez nej Hrabova.Info predstavit. Patri sem stejne jako Milan a ja.

      U vyjadreni slecny Haunerove se snazi najit kontext, ktery mel byt tim spatnym. Ten kontext tam neni, ale to neznamena, ze o tom nemuzeme diskutovat. Obzvlaste po tom, co napsala si myslim, ze to za reakce stoji.

      Stejne jako dekuji slecne Haunerove, dekuji i Martinovi. Zpetna vazba je u neceho tvoreneho to nejlepsi, co mohou ostatni cloveku dat.

      PS: Tento text neni kritikou a neni smerovan na Martina, pani Sarku a ani slecnu Haunerovou.

  9. petr novák říká:

    Paní Tomisová dle mně byste neměla Martina strašit,vždytˇ psal slušně a vyjádřil pouze svůj názor a to se přece může.
    Jsem zvědav co se ze šuškandy vyplní,myslel jsem si,že jsem u zdroje.
    A pokud bude nový starosta tak já budu navrhovat a hlasovat pro p.Trávníčka.

    • Miroslav Houžvička říká:

      Souhlasím s vámi, neboť i postup je takový, že do nových voleb(starosty), přebírá kompetence místostarosta. Názor na něho(jakož i na kohokoliv) může mít každý jaký chce- uvidíme jak bude fungovat bez “cenzury” starosty. Není mu co závidět( tolik minulých nedostatků a pochybení vedení naši radnice), ale pro Hrabovou a její očištění na Městě je třeba mu pomoc a dát důvěru…

  10. Martin Slepička říká:

    Já děkuji za článek, bez něj by nikdo nic nevěděl, ale myslím, že pan Trávníček by měl dostat několik dnů hájení, aby se ve funkci starosty rozkoukal a aby mohl být i přes dosavadní výtky schopným starostou. Konečně bychom si v Hrabové mohli přestal hrát na koalici a opozici. Radku, vždy jsi mi tvrdil, že bychom měli táhnout za jeden provaz, a proto si myslím, že by se mělo na dobré správě Hrabové podílet více lidí z více stran. Rada by mohla být třeba sedmičlenná a každý z radních by mohl dostat na starost určitou kompetenci. Takto bychom se mohli na radní obracet se svými konkrétními problémy.

    • Šárka Tomisová říká:

      Ano Martine,
      ale garantuji Vám, že se to nestane.

      První vlaštovkou, která mě o tom utvrzuje, je – a to se stalo snad vůbec poprvé, že na plakátovacích plochách není vůbec vyvěšeno zítřejší zasedání mimořádného zastupitelstva.

      A svojí poznámkou v předešlém příspěvku jsem se Vás vůbec nechtěla dotknout, pouze jsem chtěla tímto podotknout, ať do kralování pana Trávníčka nevkládáte přílišné naděje. Už jako místostarosta musel mít obrovský vliv na chod úřadu a neudělal nic, takže jsem přesvědčena, že v tom bude pokračovat vesele dál.

    • Radomír Orkáč říká:

      Ano, Martine, siroka koalice a kompetentni Rada je jedina cesta k uspechu.

  11. Jan Dvořák říká:

    Zkusím se vrátit k podstatnému. Blít nebudu, už jsem v politice (i v té hrabovské) na leccos zvyklý, nicméně je jasné, že styl řízení obce by se změnou popsanou v článku nezměnil. Ano, starosta není vladař, ale daleko přesnější je, že by se neměl chovat jako vladař a o to právě jde. Jen vladař totiž jmenuje své místodržící, ale radu mají volit zástupci lidu a rozhodně by to měli dělat podle jejich schopností a morálních kvalit. Bohužel v případě pana P(r)ospěcha platí to, co napsal Radek, nepochybně proto, že ho zná lépe než ostatní. Nové volby bohužel nemohou být, pro jejich vyvolání jsou jasná pravidla daná zákonem. Nezbývá tedy než doufat, že aspoň někteří zastupitelé za ODS a KDU-ČSL ještě úplně neztratili rozum.

  12. Petr Žižka říká:

    Přátelé, to je tak krásná debata, že poruším své předsevzetí, že do ní nebudu vstupovat. Možná teď pozbydu sympatie mnohých z vás, ale vzpomínám na první prezidentský projev Václava Havla. Řekl známé: “Tato země nevzkvétá” a pro mne to byl krásný vzkaz a obrovská změna po nudných projevech Gustáva Husáka. Nechci tvrdit, že naše obec nevzkvétá, ale jsem přesvědčen, že nevzkvétá tak, jak by mohla vzkvétat obec na okraji třetího největšího města země, obec, která má jedinou průmyslovou zónu v Ostravě, obec, která má svou úžasnou historii a obrovskou výhodu v tom, že je vesnicí na okraji průmyslové metropole, obec, o které píše Petr Bezruč, v níž žil Vilém Závada a obec, kterou jako první v Ostravě navštívil již zmíněný Václav Havel, když se poklonil u hrobu Jaromíra Šavrdy atd. atd. Z toho pohledu vzkvétá málo. Myslím, že jsme v okamžiku, kdy to můžeme změnit. Pokud neuděláme stejnou chybu, jako udělala společnost po tom vzpomínaném Havlově projevu, tedy, že se právě teď nerozhádáme mezi sebou, budeme se přít o “jednotlivosti” místo toho, abychom řešili podstatu: chceme žít v lepší Hrabové, která má vizi do dalších let a je skvělým domovem.

    Tak sorry, že jsem vyrušoval a věřím, že zítra se uvidíme…

    • Miroslav Houžvička říká:

      Lépe by to nemohlo býti řečeno.Podepisuji a slibuji…Je nás v Hrabové dosti,kterým se jedná o Hrabovou…

  13. Šárka Tomisová říká:

    Souhlasím s každým Vašim slovem pane Žižko

    a k tomu ještě dodávám – i velmi schopné, pracovité, odborně na výši a lidsky kvalitní osobnosti, které by do budoucna měly řídit tuto obec.

    A věřím, že k tomu dojde poměrně brzy, po příštích volbách, protože tito lidé se již vyprofilovali, vešli ve všeobecnou známost a další, které ještě neznáme, je budou následovat.

  14. Stanislav Holiš říká:

    Přátelé, zejména ti, kteří se zúčastníte dnešního zastupitelstva, nezapomeňte si nabít baterky, naleštit čočky vašich fotoaparátů k vyfocení lesu zvednutých rukou pro odvolání starosty. Bude to zaznamenání hodná událost, každý úlovek bude mít v naší historii Hrabové neustále zvyšující se hodnotu.

[email protected] [email protected]