Rozhovor se starostou Igorem Trávníčkem

Poprvé v historii Hrabová.Info vám přinášíme rozhovor se starostou Hrabové. Pan Igor Trávníček prakticky okamžitě po svém zvolení narušil zvyklosti a zaslal nám odpovědi na naše otázky.

Dovolte mi, abych se Vás zeptal, proč jste souhlasil s rozhovorem pro Hrabová.Info. Poslední rok nikdo z ODS s tímto webem nespolupracoval. Výjimkou byl pouze Petr Novák, nezávislý kandidát za ODS.

Myslím, že je potřebné informovat občany o změnách, ke kterým v Hrabové dochází. Tento rozhovor se měl v prvé řadě objevit na webu úřadu. Bohužel oficiální web Hrabové nemá (zatím) tak aktivního administrátora. Váš web docela pravidelně čtu. Je plný zajímavých zpráv, informací a aktualit. To, s čím se ale neztotožním a co mi brání v hlubší spolupráci, je uveřejňování neověřených informací a komentáře, které jsou mnohdy za hranicí slušnosti.

Co na rozhodnutí, stát se starostou, říká Vaše rodina? Jak celá záležitost ovlivní Vaši firmu, kterou řídíte již 20 let?

Rodina mi drží palce a podporuje mě. Bez podpory rodiny by to přeci nešlo.

A co se firmy týče, po těch dvaceti letech funguje v zajetých kolejích, a především nejsem na ni sám. Provozní záležitosti, které vyžadují osobní přítomnost, má na starosti kolega, já zajišťuji ekonomickou stránku, která se dá zvládnout i z domu – třeba namísto sledování Rodinných pout, Ordinace či jiných vymožeností doby. Samozřejmě jsme ale s kolegou probírali omezení mého působení.

Budete starosta jen do voleb, nebo máte osobní ambice být starostou i na další funkční období?

Takto jsem zatím vůbec nepřemýšlel. Rozhodují o tom občané, kteří ve volbách zhodnotí, jestli byl, či nebyl starosta obci k užitku.

Úřad městského obvodu Hrabová se za poslední rok dostal do krize. Jistou výhrou v loterii, která alespoň pomohla krizi začít řešit, byl pro nás příchod nového tajemníka Ing. Sochy. Přesto všechno pro Vás muselo být velmi složité rozhodování, zda přijmete kandidaturu na starostu. Co bylo pro Vás rozhodujícím faktorem? Myslíte si, že by se mezi zastupiteli nenašel vhodnější kandidát?

Ano, úřad letos prošel velkou personální obměnou a začal se poprvé ve své historii sám starat o bytový fond. Na jeden rok bylo problémů opravdu hodně, ale krizí bych to neoznačil. Kromě toho, že nám stále chybí hlavní účetní, máme nejhorší za sebou. Věřím, že teď už to bude jen lepší.

Nejsem si vůbec jistý, jestli bych o své kandidatuře uvažoval, pokud by ve výběrovém řízení na tajemníka zvítězil někdo jiný. Rozhodující pro mě bylo, že nabídku na post místostarosty přijal Ing. Rundt a že tajemníkem je Ing. Socha. Vím, že budu mít vedle sebe dva 100% odborníky a profesionály.

A na poslední otázku nedokážu odpovědět – vždy je někdo lepší a vhodnější. Vím to, ale musím holt pracovat tak, aby to za chvíli nevěděli všichni 🙂

Mgr. Rostislav Naď dostal v posledních volbách nejvíce hlasů ze všech. Není ale tajemstvím, že pokud by neodstoupil sám z funkce starosty, současná koalice i opozice ho byla připravena odvolat. Proč jste se chystali dnes již bývalého starostu odvolat?

Zopakuji pouze to, co jsem už řekl na Zastupitelstvu: pan Mgr. Naď zvítězil ve volbách 3x po sobě a to znamená, že má obrovskou podporu obyvatel Hrabové. I on je ale jen člověk s právem na osobní problémy.

Máte informaci, co teď s panem Mgr. Naděm bude? Myšleno ve vztahu k obci a k Vaší ODS.

Pan Mgr. Naď nadále zůstává zastupitelem obce a místopředsedou ODS. Není důvod na té věci cokoliv měnit.

Na Zastupitelstvu jste poděkoval panu Rundtovi, že souhlasil s kandidaturou na místostarostu. Bezesporu bude tento dlouholetý a oblíbený starosta našeho obvodu velkým přínosem pro Vás i pro celou Hrabovou. Chystáte se mu přenechat nějakou agendu/oblast? Nabízí se minimálně intenzivní dohled nad oblastí hospodaření MOb Hrabová.

Už jsem to tady zmínil. Vážím si pana Rundta a bez něj, coby místostarosty, si své angažmá dokážu představit jen stěží. Zatím jsem se nedostal dál než k tomu poděkování. Kompetence budeme řešit po Novém roce.

Starostou nejste ještě ani týden, navíc každý manažer musí dostat čas na rozkoukání. Můžete nám, prosím, popsat, co všechno chcete nebo musíte v nejbližších třech měsících změnit?

Docela v tom mám jasno. Musím dotáhnout resty, které mi z tohoto roku zbyly. Už pár měsíců nemáme redakční radu – v tomto směru už běží jednání o nové rozšířené podobě, která bude zaštiťovat i další média a komplexní prezentaci Hrabové.

Pro zklidnění situace se ještě nabízí další změny. Chystáte se udělat změny v obsazení RMOb a s tím spojené rozšíření koalice?

Nedá se říct, že už je vše definitivní a neměnné. Nemůžu teď ale hovořit o něčem, co není definitivně dojednané.

Končí rok, ve kterém došlo k mnoha změnám, a začíná rok, který bezesporu přinese ještě více změn. Co byste vzkázal nám občanům?

Končí rok, který – v chodu úřadu – přinesl změny neočekávané a nechtěné. Doufám, že změny v příštím roce budou chtěné, prospěšné a pozitivní. Jsem si vědom toho, že za to ponesu velkou odpovědnost, a věřím, že až budeme tento rozhovor dělat za rok, tak v rekapitulaci zvítězí pozitiva.

Žiji v Hrabové bezmála 50 let a žije se mi tady dobře. Neměnil bych! Chtěl bych, aby ten pocit měli všichni spoluobčané. Přeji to všem, a budu se o to snažit.

2 Komentáře

  1. Stanislav Holiš říká:

    Rozhovor s dobře položenými otázkami a odpověďmi, které můžou dát naději, že je starostování snad v dobrých rukou. Jediná věc na kterou bych reagoval je tahle věta: To, s čím se ale neztotožním a co mi brání v hlubší spolupráci, je uveřejňování neověřených informací a komentáře, které jsou mnohdy za hranicí slušnosti. Neověřené informace mají bohužel původ ve špatné komunikaci mezi radnicí a občany, což se snad už nestane. K neslušným komentářům – taky se mi nelíbí některé neadekvátní reakce některých zastupitelů.Lidi ani zastupitele nepředěláme, můžeme jen doufat, že si své chyby uvědomí a polepší se i když jsou někdy emoce silnější. Osobnost dokáže komunikovat jak s opozicí, tak s koalicí, s občany kteří nejen chválí, ale i kritizují. Třeba to ale vidím špatně….:-)

  2. petr žižka říká:

    Děkuji moc za skvělý rozhovor, který jsem si s chutí přečetl. Jsem rád, že tady takový aktuální rozhovor je.

[email protected] [email protected]