Náš kulturní stánek

Víkend v polovině ledna se v Hrabové nesl ve znamení kultury. Ještě před několika málo dny visel nad akcemi v restauraci U Lípy velký otazník, protože majitel náš jediný kulturní stánek na začátku roku uzavřel. Jelikož nemá Hrabová pro kulturní akce žádné vhodnější prostory, vedlo i uzavření restaurace U Lípy k hlubšímu zamyšlení a k diskuzi nad novým kulturním stánkem.

Posuďte sami, je někde jinde možné, aby se obecní ples nekonal přímo v dané obci? U nás to je nejen možné, ale prakticky nutné. Lidé již několik let dávají nahlas najevo, že jsou se sálem v restauraci U Lípy nespokojení a samotnou restauraci nazývají “pajzlem”.

Celá situace byla pro všechny pořadatele nejrůznějších akcí velice nepříjemná, protože tentokrát do poslední chvíle nevěděli, zda-li se podaří pro jejich akci najít vhodný prostor. Majitel restauraci v předchozích dnech otevřel. Nakonec se vše sice “samo” podařilo vyřešit, ale odrazilo se to a ještě odrazí v návštěvnosti.

Zastupitel Petr Novák mi prozradil, že sobotní fotbalový ples navštívilo nejméně lidí v historii. Nepamatuji si, že by zrovna fotbalový ples měl někdy problém s návštěvností, ale časy se mění.

Letos nebude ani myslivecký ples, těžko od stolu spekulovat proč. Faktem je, že loni se kapacitu sálu nepodařilo naplnit. Jsem docela zvědavý, jak nejistota otevření jediných prostor u nás v obci zamává s návštěvností dalšího tradičního plesu – hasičského. Starosta hasičů František Koutný na valné hromadě dne 9.1. situaci komentoval přibližně takto: Ples se rozlouskne 16.1., vedení se ale rozhodlo ples i přes problémy s prostory uspořádat. Prosím každého, kdo může pomoci, ať nám pomůže.

Představitelé naší obce v minulosti zaspali a jen těžko se situace změní ze dne na den. Sedět na zadku umíme všichni a vymlouvat se na majitele restaurace U Lípy je laciné. Když něco nejde, není možné se vymlouvat, ale musíme aktivně hledat jiné řešení.

Naštěstí jsou u nás i lidé, kteří problém umí veřejně nahlas pojmenovat. Honza Šumbera, Mirek Houžvička, Milan Slíva, Standa Holiš a jiní. V nedávné minulosti se zasloužili minimálně o to, že se konečně o kulturním domě jedná a mluví, více než kdy jindy.

V. Kopitzová a M. Houžvička sepsali za Kulturní komisi dokument o “novém” kulturním domě, který by měl posloužit Komisi výstavby jako podklad pro další práci.

S výměnou starosty je konečně šance, že se Hrabová posune dále, protože jsem stále více přesvědčen o tom, že pan Trávníček nezahazuje nápady a návrhy jen proto, že nepřišly z ODS, ale z komisí či dokonce přímo od občanů.

Konečně se něco děje…

Jeden komentář

  1. petr žižka říká:

    Spolu s autorem článku a v duchu toho, co napsal v závěru tohoto názorového textu, jsem i já přesvědčen, že se blýská na lepší časy.

[email protected] [email protected]