Náš zastupitel Šumbera nastoupil hvězdnou kariéru

Zastupitel Hrabové Jan Šumbera konečně plně zužitkoval své členství v hnutí Ostravak. 17. února. tj. po 2 měsících, kdy se hnutí Ostravak chopilo vlády nad Ostravou, byl totiž zastupitelstvem města jmenován jednatelem městské společnosti Ostravský informační servis.

Určitě bychom mu to všichni přáli, zvláště když se zmiňoval, že možná bude muset změnit práci. Je ale třeba zmínit to, že proto, aby pan Šumbera mohl do té pozice nastoupit, musel být nejdřív odvolán stávající jednatel pan Chytka, který bohužel kdysi vstoupil do z dnešního pohledu nesprávné politické strany.

Přitom o tom, že by Ostravský informační servis uplynulých 6 let fungoval špatně, jsem nikdy neslyšel ani slovo. Ale snad se nějaké odůvodnění pro jeho odvolání vytvořilo.

Jan Dvořák

Pozn.: Před zveřejněním byl o článku informován Mgr. Šumbera, který dostal prostor pro reakci.

33 Komentáře

  1. Milan Slíva jr. říká:

    Moc nechápu, co nám autor svým článkem chce říci. Dovedlo mne to však k tomu, že jsem trošku zapátral. Nejdříve kdo je odvolaný pan jednatel Chytka. Dlouholetý bývalý pan poslanec za ODS v letech 1998-2010. Jednatelem se stal ve stejném roce, kdy opustil parlament. Ve chvíli, kdy na magistrátě města zavládla velká koalice ČSSD a ODS. Takže to zavání politickou trafikou a ne obsazením místa na základě odbornosti, již vzhledem k tomu, že kromě dlouholetého poslancování je pan Chytka stavební inženýr. Takže současná změna jen respektuje klíč k obsazování dané pozice. Holt ta naše politika je svinstvo a v korytě si rypák vždy ráchá ten, kdo má k němu blíže.
    Co se týče Ostravského informačního servisu a jeho fungování. Z mého pohledu nefunguje moc dobře, když jsem dodnes, jako ostravák, nezaznamenal, že vůbec existuje a vyvíjí nějakou činnost.
    Jedna zásadní informace mi v článku chybí, že ono personální zemětřesení postihlo i samotného autora článku, který byl ve stejnou chvíli odvolán z pozice jednatele Koordinátora ODIS. Takže to spíše vypadá jako dětinský pokus poukázat prostřednictvím případu odvolání jiné osoby, že i to mé vlastní odvolání nebylo vlastně spravedlivé a bylo dle politického klíče.
    Zde si jen povzdechnu: pane Dvořáku, i Vy jste ten, kdo tu naši ostravskou politiku tvoří. Tak ji tvořte i v době, kdy jste u vesla a ne jen, když vás někdo shodí z loďky. Nepoukazujte ukřivděně na politický klíč při výběru, ale následně nemilosrdně poukazujte na chyby při výkonu funkce a případné problémy a škody, které tím vzniknou.

    • Jan Dvořák říká:

      Tak nevím, já OIS využíval mnohokrát pro nákup vstupenek a vždy mně tam čekal ochotný personál. Taky jejich web považuji za nejkomplexnější informaci o tom, kdy se co v Ostravě koná. Normální je vyměňovat šéfy tehdy, když se předtím zkonstatuje, že příslušná organizace nefunguje dobře a příčina je zjevně v šéfovi. Taky by bylo transparentní manažerské funkce ve veřejné sféře vybírat na základě výběrového řízení – takhle je to prostě ona “trafika”. Vaši poznámku ke mně považuji za dosti ubohou. Rozhodně teď nehodlám navštěvovat OIS proto, abych hledal chyby v práci pana Šumbery – jen jsem považoval za potřebné, aby veřejnost věděla, co by o svém zastupiteli vědět měla.

      • Milan Slíva jr. říká:

        To místo byla, je a pravděpodobně i bude politická trafika. Nevím, proč Vás to překvapuje zrovna teď. Najednou si hrát na „transparentní manažerské funkce“, když se to zrovna hodí, je vcelku komické. Ono i dozorčí rada této společnosti je dle Vás pravděpodobně přehled transparentních apolitických odborníků na slovo vzatých. 2x členové ANO, 2x členové ČSSD, 1x kandidátka KDU-ČSL. Nejmladšímu dozorčímu odborníkovi je teprve 20 let. Jsme sice z pohledu politiků jen obyčejný plebs, za pozornost stojící jen v období voleb, ale to neznamená, že jsme blbí.

        Osobně by mne zajímalo, čímpak že to u pana zastupitele Šumbery může negativně ovlivnit to jeho hrabovské zastupitelování, zkuste to trochu rozvinout. Nebo chcete pouze poukázat na nejisté „morálně volní vlastnosti“ pana zastupitele Šumbery?

        Ten Váš článek a Váš komentář o panu Šumberovi moc nevypovídá, ale vypovídá hodně o Vás. Abyste to špatně nepochopil, já se nesnažím hájit pana Šumberu. Naopak, já se Vám celou dobu snažím říct, že článek psaný tímto dětinským a ukřivděneckým způsobem vůbec neměl vzniknout.

        • Jan Dvořák říká:

          A to se smíříme s tím, že to vždy bude takto? Já jen, že slovo transparentní dnes vedení města používá často. Dozorčí rady jsou pro dozor města nad svou společností a tam to odborníky zajistit vždy nelze, protože se vybírá především mezi zastupiteli (což není úplně nelogické) a tam se prostě příslušný odborník nenajde. Horší je, když najde, ale není mu to umožněno, což se mimochodem během “noci dlouhých nožů” také stalo. Trvám na tom, že občané mají právo vědět co se týká jejich zastupitele a není úplně košer. A docela mně udivuje, že se tomu bráníte.

          • Šárka Tomisová říká:

            Nevím, pane Dvořáku,
            jakým klíčem jste byl vybrán Vy, ale Hrabová na tom každopádně vydělala poměrně slušným spojením do Staré Hrabové, takže díky za to.

            • Jan Dvořák říká:

              Nejdříve byl schválen návrh na odvolání předchozího jednatele s odůvodněním, že nedostatečně hájil zájmy města a DPO (ten jednatel si mimochodem nakonec dokázal zařídit, že zůstal jednatelem za kraj) a bylo vyhlášeno výběrové řízení na nového jednatele. Nevím podle jakého klíče jsem v něm byl vybrán, ale mám VŠ vzdělání v oboru MHD, 10 let praxe v DPO a již tehdy 2 roky praxe v KODIS. Děkuji, opravdu v tom mám prsty, zavedení linky 27 umožnilo vytvořit spojení cca co 20 min. a navýšení počtu spojů bylo umožněno úsporou z nasazení standardních autobusů místo článkových.

              • Šárka Tomisová říká:

                Vím o tom, a za to jsou Vám obyvatelé Staré Hrabové vděční, hovořila jsem s nimi.
                Byl jste jednatel KODIS na pravém místě.

          • Milan Slíva jr. říká:

            Znovu zdůrazňuji, že se nevyjadřuji podporu panu Šumberovi, ale protestuji proti tomu, jak to píšete. Je mi proti srsti to Vaše kategorické nesmiřování se a burcování proti něčemu, co se mi zrovna aktuálně nehodí. Nevzpomínám si, že byste kdysi aktivně vystupoval proti jmenování pana Chytky podle stejného politického klíče.

            Znovu vyzývám, ať rozvedete, co není na onom jmenování vůči osobě pana Šumbery košer. On sám sebe určitě nejmenoval a pokud by nebyl jmenován on, tak by to byl někdo z aktuální stranické linie města a pan Chytka by byl stejně odvolán. Nepochybuji, že pokud by se opět dostala k lizu ČSSD, tak by personální změny v trafikách za lidi straně blízké byly jedním z prvních opatření.

            • Jan Dvořák říká:

              Opravdu nevím, kdo byl jednatelem před panem Chytkou. Pokud ale vím, tak ODS v té době chtěla, aby městské společnosti, u kterých k tomu byly předpoklady, pokud možno fungovaly bez dotací a OIS se tomu bránil. Ale opravdu nevím, zda toto bylo důvodem odvolání předchozího jednatele, byl jsem v té době mimo dění na městě. Co není košer nyní, jsem už snad napsal jasně. Tvrzení, že ČSSD by udělala ihned čistky a přidělovala trafiky, je spekulace hraničící s pomluvou. Například na velmi významnou funkci ředitele DPO proběhlo standardní výběrové řízení, kdy se do poslední chvíle nevědělo, kdo vlastně vyhraje. A pokud si dobře vzpomínám, tak ředitelem Městské nemocnice se stal člen ODS v době, kdy ODS nebyla členem koalice.

          • Stanislav Holiš říká:

            Bývalá dozorčí rada DPO zafungovala skvěle, to jsme se dozvěděli z vyšetřování p. Dědice, kterému se podařilo šikovně odklonit miliónky správným směrem. A že bude DPO díky dozorčí radě ve složení ANO, KDU – ČSL a Ostravaka fungovat jinak, když bylo sestaveno podle příslušnosti a ne odbornosti, tomu by věřil asi málokdo……

        • Lilie říká:

          Je vidět, že zájem máte, zejména o informace. Nicméně, což takhle přiznat, že nestandartní postup ve změnách na postech je a nehledat záminku, jak se do Dvořáka znovu navážet, když zákulisní manévry Vám nejsou známy. Ne vše, co je psáno, je dáno. Mrzí mne, že lehce odsuzujete odborně zdatného člověka, který pro dobro věci své soukromí ztrácí.

          • Radomír Orkáč říká:

            Dobry den,

            celou diskuzi pozorne sleduji a nevsiml jsem si, ze by se kdokoliv navazel do Honzy Dvoraka (tak jak ted chapu Vas komentar).

            Jednatel spolecnosti, kterou vlastni mesto, bude vzdy ohrozen s vymenou vedeni mesta. Nelibi se mi to, ale vzdy to tak bylo a vzdy to tak bude.

            Honza Dvorak poukazal na vymenu jednatele, je to jeho pravo a jsem rad, ze to udelal. Na druhou stranu tak jak pise Milan Sliva, nezaznelo vse a i zde jsem rad, ze to Milan Sliva napsal.

            Vyhoda tohoto webu je, ze nebude nic cenzurovano a je dobre, ze si spory lide mohou nekde slusne! vyrikat.

            Kdyz nekdo napise clanek, nese za to zodpovednost. Nesu ji ja za sve clanky a zdroje, nese je kdokoliv jiny. O duvod vice k tomu, aby zaznely reakce na clanek – na co se zapomnelo, co neni pravda, doplneni.

            Muzete byt, prosim, konkretni, kdo se do koho navazi?

            Moc dekuji, R.O.

            • Lilie říká:

              Můj komentář byl na příspěvek pana Slívy. Bohužel se mé příspěvky neukládají jako komentář ke konkrétnímu příspěvku, ačkoli jsou vytvořeny jako odpověď. Pan Slíva v prvním svém komentáři na příspěvek pan Dvořáka se bezdůvodně naváží do pana zastupitele. Nevím o skutečnosti, že by pan Dvořák byl kdykoli ve vedení města a tvořil tak ostravskou politiku.

              • Petr Bratek říká:

                Pan Dvořák nepíše, že ČSSD tady vládla 20 let, proto nebylo normální, že se jednatelé měnili s výměnou politiků!

                Naopak, pan Dvořák, autor článku, poukazuje pouze na to, co se mu hodí.

                Odvolávaní jednatele se na ta místa dostali přes transparentní veřejné výběrové řízeni? Kdy proběhla a jak byla veřejně propagována?

                Ona výměna manažerů je naprosto normální. Děje se tak i ve školství a nikomu to nevadí, protože není jednoduché prokázat, že to politici mohou ovlivnit.

                Jsem zde sice v Hrabové nový, ale co jsem slyšel, tak místní ČSSD ráda kolem sebe kope a tohle je jasné potvrzení, že to je pravda!

            • Jan Dvořák říká:

              Chci reagovat na poslední příspěvek paní Tomisové a u něj to bohužel z nějakého důvodu technicky nejde. Jsem totiž stále ve funkci jednatele a ať to dopadne jakkoliv, už teď se těm iniciátorům sestavený scénář mé rychlé smrti nepodařilo realizovat tak, jak si to naplánovali.
              Nesouhlasím s názorem, že je normální měnit šéfy městských společností, když se změní vedení města. Nikdy to v Ostravě tak nebylo a není důvod, aby to tak bylo. Jakákoliv výměna kohokoliv znamená paralyzování příslušné společnosti na několik měsíců, než se nový šéf zaučí. Pak začne připravovat své záměry a než by je stihl zrealizovat (zejména pokud je nutná spolupráce s nějakým externím partnerem, např. dodavatelem) tak už by byl odvolán, když se vedení města obměňuje co 1 – 2 roky. Nový šéf by opakoval cyklus s tím, že ty záměry by ale měl jiné. Takto by se rozvoj městských společností zastavil.

              • Šárka Tomisová říká:

                Pane Dvořáku, tentokrát nerozumím…

                reagovala jsem na slova pana Slívy jr. a brala jsem to za hotovou věc, viz.

                Jedna zásadní informace mi v článku chybí, že ono personální zemětřesení postihlo i samotného autora článku, který byl ve stejnou chvíli odvolán z pozice jednatele Koordinátora ODIS.

                Mít koordinátora ODIS ve svém rajonu považuji za výhru, protože může prosadit lepší dopravní obslužnost obce a spíše by mě mrzelo, pokud by jste měl být z této fce odvolán.
                Ne kvůli mě, já na Šídlovec v pohodě dojdu i od Benziny, ale lidé bydlící dále v obci a využívající MHD by mohli mít velký problém, pokud by se doprava do těchto vzdálenějších míst obce značně omezila.

              • Jan Dvořák říká:

                Pane Bratku, kdyby nedocházelo k nepravostem, nebylo by co kritizovat. Veřejnost má právo o nich vědět a od vládnoucích se je nedozví. Pokud byste znal politickou historii Ostravy, věděl byste, že ČSSD skoro vždy byla v koalici po volbách s jinou stranou a navíc i v rámci politických stran docházelo k častým personálním obměnám. Přesto nedocházelo k masovému vyhazování těch “politicky nesprávných”. Ano, za vlády ČSSD se na šéfy městských společností prováděla výběrová řízení. Zveřejněna byla určitě na úřední desce včetně webové, možná byly i inzeráty. Bylo by neštěstím pro Ostravu, kdyby takováto balkanizace, kdy stranická příslušnost je důležitější než odbornost, se stala normální (za jakou ji považujete).

  2. Stanislav Holiš říká:

    Tak určitě byly důvodem k obsazení této pozice hluboké pracovní a morální přednosti, které nám budou brzy potvrzeny…..aneb boží mlýny začaly mlít, někoho semlely a dalšího začaly mlít, kruh se uzavírá….

  3. Šárka Tomisová říká:

    O tom, že výše zmíněný zastupitel kandidoval za Ostravaka i do Zastupitelstva města, ale na prakticky nevolitelném místě, asi všichni víme, ale co je nám záhadou, je jeho odbornost.

    Odbornost pana Chytky nám osvětlil pan Slíva jr.
    Jestli to byl člověk na pravém místě, posoudit nemohu, ale myslím si, že OIS funguje dobře – může to být ale také klidně zásluhou jeho podřízených.

    Odbornost Mgr. Šumbery je pro většinu z nás, záhadou.

    Dle jeho vystupování bych jej typovala na současného, či minulého zaměstnance fy RPG, nějak podezdřele často hovoří na zastupitelstvech o bytech, hlavně o jejich zdražení, ale také, abych mu neukřivdila, o zbytečně nákladných rekonstrukcích těchto bytů.
    Jak jinak… je i členem bytové komise.

    Takže by se měl hlavně úřad zamyslet, jak rekonstrukce zefektivnit, kde se dají najít rezervy a ty jsou veliké.
    A místo velmi nákladných rekonstrukcí bytových jednotek by se konečně měly ve všech nejstarších domech udělat stupačky – to, že nemáme v r. 2016 v domě vlastní vodoměry (a to není pouze případ našeho domu) a stupačky z r. 1941 mi nikdo nevěří a bylo mi důrazně odbornou veřejností doporučeno, že nájem by nám měl být nejen kvůli této záležitosti ne zvýšen z 55 na 71 Kč/m2 (prý dle cenové mapy Ostravy), ale snížen za celkový špatný technický stav nemovitosti.

    A trochu počtů – roční nájem za klasický dům ve vnitrobloku, počítám po zdražení na max. přípustnou částku, za starosty Mgr. Nadě – cca 200-250 tisíc, za 5 let to dělá nejméně milion, to je na opravy opravdu málo?
    Není to náhodou spíše velmi špatným hospodařením, na který mají doplatit slušní nájemníci ?!?

    Výtah ze zápisu č. 10 z jednání zastupitelstva, ze dne 28.12.2015

    -Ing. Šumbera obvinil exstarostu Nadě z populismu, demagogie, která zavání politickou korupcí, kdy si kupovali hlasy občanů nízkým nájemným z bytů. Kritizuje cenu 28Kč za 1m2 v malometrážních bytech 1.kategorie.

    Ptám se tedy pane Šumbero, které jsou to byty? Většina z nás platí čistý nájem 55/m2.
    Mohlo by se tedy jednat o podkrovní byty, kteří si jejich nájemci velmi nákladně opravili na vlastní náklady s posvěcením města, s tím, že si je do budoucna odkoupí, tak, jak jsme si to mysleli všichni. Bohužel se odkoupily – za směšné dumpingové ceny, pouze ulice, kde bydleli lidé s kontakty na úřad a ti jsou teď za vodou, bývalé obecní byty mají v soukromém vlastnictví a nezřídka je velmi draze pronajímají a právě tito lidé nám chtějí byty výrazně zdražovat.

    Po důležitém odbočení… protože na Šídlovci je teď zdražování obecních bytů a také plánovaná parkoviště, tématem č.1,

    se znova ptám,

    jaká je tedy odbornost Mgr. Jana Šumbery?
    Je to osoba veřejná, tudíž máme, my občané, právo na odpověď.

    – co vystudoval? Pokud PF – jaké zaměření?
    – jakými prošel profesemi?
    – v současné době – zaměstnanec které firmy a na jaké pozici?

    – specialista-služby na volebním lístku, je totiž nic neříkající pojem

    O spoustě ostatních zastupitelích to víme, např.

    Ing. Vladimír Petana, CSc – stavební auditor
    Ing. Květoslava Hrabovská – špičková účetní
    Ing. Jan Dvořák – koordinátor ODISu – vyměněný, počítám
    dle politického klíče
    Mgr. Rostislav Naď – exstarosta a učitel tělocviku a dějepisu

    a nezapomeňme na nepostradatelného radního Milana Prospěcha – obráběč
    kovů
    a tak by se dalo pokračovat.

    Tak jaká je Vaše odbornost, pane zastupiteli Šumbero?

    Abychom všichni, kteří Vás podporujeme, věděli, že ve Vašem případě je nařknutí z trafikanství pouze čistá závist a pomluva a že pro tuto chvályhodnou, jistě velmi dobře placenou činnost, jednatele OIS, máte ty nejlepší předpoklady.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Nebudeme předstírat, že Ostravský informační servis je jaderná elektrárna a jeho vedení vyžaduje bůhvíjaké vzdělání. Politické trafiky mívají obvykle schopné podřízené, kteří dovedou případnou nevhodnou činorodost trafikantů účinně tlumit a nedostatek invence naopak vhodně doplňovat. Na danou pozici, dle mého mínění, postačí zdravý selský rozum, slušnost a schopnost jednat s lidmi.

      Co se týče bytového fondu, ten je dozajista zanedbaný a situace se musí řešit. Není však sebemenší důvod, aby tuto sanaci platili ze společných peněz i spoluobčané, kteří tento bytový fond nevyužívají. Co se týče uvedené nízké ceny nájmů, pan Šumbera na některém ze zastupitelstev upřesňoval, že se jedná o nájemné v domě s pečovatelskou službou, ale že i uvedený nájem 55 kč/m2 považuje za nízký. Za pravdu mu dává i cenová mapa, která v lokalitě Šídlovec uvádí průměrné nájemné 71 Kč.

      Dáváte v souvislosti s byty spousty otázek, ale možná by nebyl od věci Váš názor, jak celou situaci ke spokojenosti všech řešit. Když ne ke spokojenosti všech, což je často nemožné, jak co nejspravedlivěji.

      PS: Budu mít na paměti, že se mám jako zootechnik politice vyhýbat jako čert kříži. I když na druhou stranu jak tak uvažuji, kdo jiný než zootechnik by měl uklidit ten politický chlív a kde jinde by se měl zdravý selský rozum získávat, když ne na zemědělských školách. To je dilema. 🙂

      • Jan Dvořák říká:

        Je potřeba si ale také uvědomit jaké mají příjmy lidé bydlící v DPS. I na těch 55 Kč/m2 celá řada lidí nemá – viz značné množství neplatičů. Protože zastávám názor, že si každý má své povinnosti plnit, vždy při projednání takového případu v radě jsem chtěl znát názor úřadu, zda se ten člověk dostal do finanční tísně vlastní vinou či ne a skoro vždy jsem byl ubezpečen, že ne. Nemůžeme to opomenout. Peněz na opravu bytů je opravdu dost a ne vždy byly vynakládány tak, jak bych si představoval, jenže např. v akci “komíny” k tomu byl obvod donucen novým zákonem. Zootechnik určitě v politice působit může, ale asi by neměl být v čele OIS.

        • Radomír Orkáč říká:

          V zadnem pripade se neda rict, ze by zootechnik nemel byt v cele OIS.

          On si Milan s timto zamerenim spise zahrava pro zvolneni situace.

          Kdyz muze byt telocvikar tolik let starostou, vojak z povolani jeste dele tajemnikem, zootechnik muze byt klidne v cele OIS jako jednatel.

          V pripade Milana Slivy moc ani nevim, co by on osobne nedokazal ukocirovat. Dokonce i jako telocvikare bych si ho mozna dokazal predstavit, jako manazera ho vidim i bez primhoureni oci.

          • Jan Dvořák říká:

            Nejsem si jistý, jestli ty příklady jsou zrovna dobrými vzory…

          • Šárka Tomisová říká:

            Voják z povolání a tělocvikář v čele obce mnoho let ?

            Tak to se opravdu Vážení bavím a nedivím se, kam až to pánové dopracovali.

            A buďme rádi, že teď už konečně k vyhazovu, poté, co se po létech úpadku Hrabové rozkmotřili.

            Co se týče pana Slívy ml., souhlasím, ale v tělocviku by mu asi musel dělat figuranta pan Orkáč ml., ale třeba se mýlím :-)))

            • Milan Slíva jr. říká:

              Opravdu se mýlíte, ono se mi zdá sumo v našich tělocvičnách jako zbytečně opomíjený sport. Jakmile bych si oblékl mawaši, zaujal základní postoj a po tělocvičně bych elegantně rozhodil pár hrstí soli, věřím, že by nikdo už nepochyboval, že do tělocvičny patřím. 🙂

          • Lilie říká:

            Zvláštní komentář, proč tolik pozitiv hledá a vidí pozitiva tam, kde zdravý rozum zůstává stát. Samozřejmě vzdělání nemusí profesní směr předurčit, nicméně odbornost se v práci nabízí a bez ní mnohé zaměstnání nelze odborně vykonávat, pokud člověk nemá krytá záda.

  4. Šárka Tomisová říká:

    Nad problematikou bytového fondu není třeba dlouze uvažovat,
    řešení je nasnadě.

    1) NOVÍ NÁJEMNÍCI

    – půlroční kauce v ceně nájmu (vratná po eventuelním vracení bytu) a smlouva prozatím na 1/2 roku. Pokud se nájemník osvědčí, tak prodloužení o rok a pokud se i poté osvědčí, další prodloužení na 3 roky, tudíž do té doby smlouva na dobu určitou. Prakticky po 5 letech již víme, s kým máme tu čest a nájem může přejít na neurčito.
    To samozřejmě neplatí pro výměnu bytu, pokud měl nájemník v bývalém bytě smlouvu na dobu neurčitou a bezproblémově platil, dostává smlouvu opět na dobu neurčitou.

    – tím se výrazně omezí neplatiči a devastovatelé opravených bytů a mimochodem, v dnešní době již platí zákon, jak se s neplatiči vyrovnat bez náhradního bydlení v krátké době

    2)SPRÁVA BYTOVÉHO FONDU

    – obec vlastní 220 obecních bytů. O tyto byty se starají 2 nové úřednice, jedna vede evidenci nájmů a druhá pracuje jako technik bytového fondu.
    Obecních bytů je na tak malou obec zbytečně moc, ale když to pominu, nemůžu pochopit, k čemu potřebujeme na tak mizivé množství bytových jednotek 2 úřednice na plný úvazek. Evidenci nájmů by jste pane Slívo stihl např. Vy nebo já z domu od počítače při hlavním zaměstnání a nezabralo by nám to příliš času, stačí dobrý PC program a ten Vy vlastníte. Zde by se dalo velmi ušetřit. Nevím přesná čísla, ale kolik stojí 1 úředník BF? Slyšela jsem něco o 400 tisíc Kč, takže zde vidím prakticky půl milionu vyhozených z okna.

    3) ZBYTEČNĚ NÁKLADNÉ OPRAVY

    – byty sice spravovala RK City, ale zhotovitele oprav, vč. nového projektu na byt, za který se zaplatilo nehorázně moc peněz a byty jsou přitom prakticky stejné, tudíž projektu nebylo vůbec třeba, stačil nákres, vybírala VŽDY RADA a všichni víme, jak to nahoře chodí.

    – byty po vystěhování nájemníku bývají většinou prázdné nehorázně dlouhou dobu, cca rok = 55*60*12=40tisíc, vyhozených prakticky z okna – dovolil by si toto soukromník? Ne, ten by totiž úspěšně zkrachoval.

    To, že bývají dlouho prázdné, ostatně potvrdil i současný starosta na posledním zastupitelstvu, který se na opravě bytového fondu také podílel, na zastupitelstvu přiznal 5 bytů.
    No bodejť, za minulého volebního období byl předsedou komise výstavby, dopravy a ekologie, takže byl přímo u zdroje… zajímaly by mě tehdejší výběrová řízení na zhotovitele a cena a rozsah zhotovitelských prací – to ale přirozeně nejen u něho, jelikož se zastává šlendriánských firem a je ochoten za ně složit hlavu na špalek.
    Doufám, že to rozklíčuje současná předsedkyně finanční komise, Ing. Květoslava Hrabovská, které si velmi vážím za její odbornost, ostatně vlastně všech členů této komise, do které ještě patří paní Vladislava Kopitzová a Ing. Vladimír Petana, CSc.

    Viz. výše jsem uvedla výši vybraného nájmu za klasický vchod ve vnitrobloku, což jsou nejstarší domy, které obsahují 4 dvoupokojové bytové jednotky o cca 60m2 a 2 podkrovní byty o cca 45m2.

    Výběr pětiletého nájmu je nejméně milion.

    Připadá Vám to málo?

    Kdyby se správně hospodařilo s penězy bytového fondu a ty šly vždy do bytového fondu, ještě by byly přebytky a domy by byly v daleko lepším technickém stavu.
    Za současného místostarosty a předminulého starosty Ing. Bohumila Rundta, to tak fungovalo a to neměla Hrabová ještě průmyslovou zónu.

    A kdyby měl obvod v minulých volebních obdobích pořádek ve finanancích, mohly být domy již dávno zatepleny z projektu Zelená úsporám a město by za to nedalo prakticky nic.

    Místo toho nemáme nic, všechno se flikuje, kromě nechtěného betonu s hlučnými a smradlavými auty ve vnitrobloku, za obrovské prostředky.
    Proti tomu je sekyra v bytovém fondu – maličkost.

    Správně vedený obecní bytový fond si na sebe bohatě vydělá i se současným nájemným.
    A obec není podnikatel, nevlastní podivně zprivatizované byty RPG, ale prozatím špatný správce svěřeného obecního majetku.

    Můžu Vám garantovat, že pokud se správa bytového fondu změní a budou ji dělat odborníci bez osobního prospěchu, bude jeho rozpočet vyrovnaný a Stará Hrabová na něj nedoplatí ani korunu a za tím si stoprocentně stojím.

  5. Jan Šumbera říká:

    Dobrý den,

    dovolte mi, abych uvedl pár faktů…

    Předně je třeba říci, že jsem za hnutí Ostravak kandidoval jako nezávislý kandidát a doposud jsem se členem hnutí nestal. Nevylučuji však, že bych se do budoucna členem hnutí stát nemohl.

    Co se týče kvalifikace. Posledních více než 10 let se pracovně pohybuji v oblasti zákaznického servisu – zakládal jsem call centra, řídil jejich provoz atd., předpokládám, že toto jsou důvody proč jsem byl s touto nabídkou osloven, postoupil do užšího výběru kandidátů, obhájil svou vizi a následně byl vybrán a řádně jmenován.

    Nedělám si iluze o tom, že jednou přijde čas, kdy z této pozice buďto odstoupím nebo budu odvolán, ale toto vědomí mě spíše posouvá k tomu dělat věci správně a poctivě, abych se za svou práci nemusel stydět.

    Děkuji všem za pozitivní ohlasy, podporu a přání všeho dobrého, kterých mi přišlo opravdu mnoho.

    • Šárka Tomisová říká:

      Odpověď vhodná politika… řečeno všechno a nic zároveň…

      … zajímá mě Vaše spojení s fy RPG a pracovní pozice v této fy, pokud nějaká existovala.
      A s tím pravděpodobně souvisí Váš zájem o bytovou politiku v Hrabové a členství v bytové komisi.

      Zákaznický servis a s ním spojené call centrum může být totiž klidně call centrum v kdejakém internetovém obchodě, když to nazveme vznešeně… nebo právě, ve zmíněné, podivně privatizované, fy RPG.

      A její způsoby by nebylo zrovna moc vhodné zavádět do bytové politiky místního obvodu.

    • Lilie říká:

      Pravděpodobně z rodiny 🙂

  6. Jan Dvořák říká:

    To ovšem nebylo žádné výběrové řízení, protože tam se kandidáti neoslovují, nýbrž hlásí. A především se do výběrového řízení může přihlásit kdokoliv, zatímco osloven může být výlučně ten, kdo je znám nějakému vlivnému politikovi (i kdyby jen tím, že kandidoval za stejnou stranu jako on) – ten kdo se s politikem nezná, nemá šanci, ač by byl sebelepší. Pomineme-li to, že existuje pravidlo neměnit to, co dobře funguje.

  7. Šárka Tomisová říká:

    Tahle debata se začíná točit úplně špatným směrem…

    …mě je úplně jedno, jestli je pan Šumbera šéf call centra nebo ředitel zeměkoule.

    Zajímají mě OBECNÍ BYTY a co s nima bude dál a jestli o nich budou rozhodovat odborně zdatní, zasvěcení a neúplatní lidé nebo spekulanti, kteří na nich chtějí vydělat.

    Nechat zničit obecní byt nepřízpusobivou sebrankou a poté ho za drahé peníze nechat opravit spřátelenou firmou je velmi výhodný kšeft pro všechny, kteří se na tom podílí.

    Pro všechny – kromě SLUŠNÝCH nájemníků, kteří za tuto nehoráznost a svojí vrozenou slušnost budou potrestaní zbytečným zvýšením nájmů.

[email protected] [email protected]