Veřejné osvětlení / neosvětlení

V minulých dnech jsem si za „časného“ rána po šesté hodině všiml, že nesvítí na Šídlovi veřejné osvětlení (dále VO). Přisoudil jsme to nějaké technické závadě. Nevadilo mi to, protože jsme to zjišťoval zpoza okna a nepohyboval jsme se venku.

V pátek 4.3.2016 jsem vyrážel po ránu za prací autem od domu. Bylo asi 5,55 SEČ. VO normálně svítilo. Při jízdě po ulici Dr. Martínka najednou zhasla všechna světla . To bylo asi 6,00 hod.

Tma jak v pytli, chodci přecházející mimo přechody a podchody. Dále lahůdka: na Plzeňské na mostě nad Rudnou v odbočovacím pruhu odstavená neosvětlená, neoznačená kultikara. To bylo dramatické brzdění a vybočování. Ostravu jsme opouštěl po D1 v hluboké tmě.

Do Ostravy jsme se vracel v podvečer před šestou, tedy 18. hodinou. Na Rudné tma jak v pytli. Na soukromých pozemcích (Avion, OBI) osvětlení svítilo, VO nikoliv. Zase průjezd neosvětlenou Hrabůvkou s čilým podvečerním provozem. Zaparkoval jsme na Šídlovi ještě před 18 hodinou. No a ejhle , úderem 18 hodiny se rozsvítilo VO.

To ve mně vyvolává dojem, že VO je ovládáno jako za dávných časů „budíkem“- časovým spínačem nastavovaným na nějaký delší časový úsek, bez ohledu na skutečnou úroveň přirozeného osvětlení.

Pro pořádek, v ten pátek bylo zataženo a dle mého mobilu mělo slunce vycházet v 6,22 a zapadat v 17,35.
VO není v péči obvodů, stará se o to a platí to Ostrava. To ale neznamená, že nás nechají kus noci / dne po tmě. A to jsou prosím známy systémy chytrého osvětlení, které se spínají dle místních podmínek, snižují úroveň osvětlení v průběhu noci a některé umí chodci postupně přisvěcovat jak jde ulicí. No to je ale už moc sofistikované a nemůžeme to pochtívat, bo se má a musí šetřit.

Ale dovolil bych si ostravskému vedení doporučit opětovné shlédnutí filmu Obecná škola a tam by viděli, jak to dělali v matičce Praze již v roce 1945 ručně.

Vladimír Petana
Neprošlo jazykovou korekturou

5 Komentáře

  1. Radomír Orkáč říká:

    V patek jsem shodou nahod to same zaregistroval v Porube. V 6 hod. se vyplo VO pri projizdeni kolem Domovu sester a nebylo to vubec prijemne.

    Ted je otazka, jestli s tim muze obvod neco delat, pokud se mu nelibi cas rozsvecovani/vypinani VO.

    Jinak budu mozna za hlupaka, ale nevim, co je to kultikara:)?
    Mozna to je multikara, ale netroufal jsem si to v clanku opravit.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Od člena kulturní komise bych čekal větší rozhled. Kultikára se prázdná často od normální multikáry neliší, ale jakmile se naloží je hned každému jasné, že o žádnou multikáru nejde. Vozí herce po zájezdových představeních, obrazy mezi galeriemi a i my tu o prázdninách měli kultikáru bratří Čadíků, která převáží pohyblivé obrázky 🙂

      • Vladimír Petana říká:

        Pane Slívo, děkuji za velice vtipné okomentování kultikáry. Provozní slepota a korektor dokážou divy.
        Obvod by si snad mohl lehce postěžovat na Ostravě. Doufám, že ten telecí způsob ovládání osvětlení není z iniciativy Ostravských komunikací jako provozovatele.

        • Milan Slíva jr. říká:

          Raději jsem ani nerozvíjel, z důvodu politické korektnosti a abych nebyl za xenofoba, hybridní variantu multikultikáru, kterou se v současné době po Evropě rozvážejí běženci 🙂

  2. Petr Halfar říká:

    A já četl kutilkára…
    🙂

[email protected] [email protected]