Zastupitelé se seznámí s architektonickou studií školky

Starosta plní slovo, které dal na jednání zastupitelstva a svolal pracovní jednání zastupitelstva, které proběhne dne 20.4.2016.

Na tomto neveřejném pracovním jednání dojde k prezentaci architektonické studie — Areál Mateřské školy V.Huga, Ostrava Hrabová, kterou představí Ing. arch. Dušan Rosypal, jednatel společnosti s r.o. DUPLEX, Architektonický ateliér. Představení studie zastupitelům MOb Ostrava-Hrabová by mělo být prvním krokem vedoucím k následnému představení záměru občanům, schválení realizace této akce a uplatnění žádosti o dotaci.

Milan Orkáč, nezávislý zastupitel za KSČM

19 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    Toto slovo splnil, jiné nesplnil. Tato diskuse ale měla proběhnout dříve než rada objednala studii, protože teď již zastupitelé mají možnost studii jen přijmout nebo odmítnout, nikoli ovlivnit to, jak má být školka koncepčně řešena.

  2. Radomír Orkáč říká:

    Honzo, nejsem stejneho nazoru jako ty. Ja osobne bych s velkou pravdepodobnosti postupoval naprosto stejne – prvni studie, pak seznameni a diskuze nad ni se zastupiteli.

  3. Martin Slepička říká:

    Školka by měla vypadat jako podle původního vítězného návrhu z roku 1938. Historická studie Mgr. Radomíra Šeďy k Šídlovci vyšla před pár týdny v knize Martina Jemelky(ed.) Ostravské dělnické kolonie III; fotografie školky na str. 53.

    Vítězný nerealizovaný návrh byl kvalitní funkcionalistickou architekturou inspirovanou Bohuslavem Fuchsem a baťovským Zlínem. Byl by hřích nevyužít tak umělecky kvalitní návrh nebo alespoň nezakomponovat některé prvky do nové stavby. Tzv. bílý funkcionalismus je dosud nepřekonaným architektonickým stylem, což dokládá např. novostavba domu u hřbitova, v níž dochází ke spojení zahrady a domu přes reprezentativní prostor s velkými okny místo celé zdi. Sepjetí s přírodou je nanejvýš důležité.

    Taktéž návrh na nový kulturní dům by měl vycházet z projektu funkcionalistického Spolkového domu z roku 1938 (v publikaci na str. 54).

    • Šárka Tomisová říká:

      Jsem naprosto stejného názoru jako pan Slepička.

      Ale dle příšerného vkusu našich radních nejsem na studii vůbec zvědavá.

      Vnitroblok a schody Swařowski mluví za vše a to o všech “návrzích a  studiích” našich papalášů ani nevíme.

      Jediné, co mě těší je, že se školka nedá vměstnat do prostoru Starého Šídlovce.

      NEBO ŽEBY ?!?

  4. Jan Dvořák říká:

    To je hodně zajímavé, ale protože jsou zastupitelé odsouzeni do role kývačů (nebo být “nepřáteli lidu”), tak je to zcela mimo hru. Mimochodem, kde měla ta školka stát? Bylo by vůbec zajímavé zveřejnit na webu jak měl Šídlovec původně vypadat.

    • Martin Slepička říká:

      Funkcionalistická budova školky z roku 1938 měla stát na místě dnešní přízemní školky na Viktora Huga. Spolkový (kulturní) dům pak uprostřed šídloveckého náměstí na místě dubu přímo uprostřed parku.

      Sice pochybuji o vypsání architektonické soutěže na novou školku (ze soutěže většinou vzešly v historii kvalitní návrhy), ale i nová školka přeci nemusí být stavbou tuctovou či zcela nehodící se k okolnímu prostoru. To by měl posoudit odborník.

  5. Jan Dvořák říká:

    Děkuji,to jsou opravdu zajímavé poznatky.
    Souhlasím,že školka by měla být architektonicky zajímavá a citlivá k okolí, bohužel však už budeme svázáni studií,minimálně v její prostorové dispozici.

  6. Milan Orkáč říká:

    Dobrý den, doplňuji diskuzi:

    Architektonická studie je to, co rozlišuje individuální projekt od typového projektu.

    Architekt převede v zadání investora do funkčního řešení a skloubí je nejen s finančními možnostmi, ale také s možnostmi pozemku a prostoru.
    Obsahuje:
    • Informace o stavbě
    • Tvorbu architektonického konceptu objektu
    • Tvorbu kreslených architektonických skic
    • Osazení objektu na pozemek
    • Situaci širších vztahů objektu vzhledem k jeho okolí
    • Půdorysy řešící základní dispozici, rozměry a funkčního uspořádání objektu
    • Tabulky s výpisem účelu jednotlivých místností a jejich ploch
    • Architektonické pohledy včetně materiálového a barevného řešení
    • Základní řešení interiérů (zpravidla i v elektronické 3 D podobě)

    Nadstavbou architektonické studie je návrh a projekt interiéru.

    V čem tedy budou zastupitelé v roli kývačů, kolego Honzo Dvořáku? Studii nelze odmítnout? Nebo spíše vadí, že autorem zadání není ČSSD? Za Tvého působení v radě obce tomu bylo se zadáváním studií jinak ? Asi ano, např. vnitroblok.
    Hezký den všem . Pevně věřím v kandidaturu při příštích volbách do zastupitelstva jak pana Slepičky Martina, tak paní Tomisové Šárky. Nyní bývají jen kritiky všeho, co zastupitelstvo ať schválí či neschválí.
    Milan Orkáč

    • Radomír Orkáč říká:

      Oddelme, prosim, osobni tvrzeni Honzy Dvoraka od nazoru CSSD. Honza Dvorak to pise za svou osobu, nikoliv za CSSD.

      Je to nefer, protoze ja osobne byl zde prvni, ktery na nazor Honzy reagoval. Rovnez i muj nazor neni mozne spojovat s CSSD, nejedna se totiz o zadna spolecna stanoviska;-) Jestli na jeho komentar reagovat, tak stastnejsi by bylo, to upravit z “Nebo spíše vadí, že autorem zadání není ČSSD?” na “Nebo spíše vadí, že autorem zadání není Jan Dvořák?”

      Kdyz uz reaguji, dovoluji si podekovat Martinu Slepickovi za jeho nazor, osobne se s nim plne ztotoznuji. Dekuji Martine.

    • Jan Dvořák říká:

      Odmítnout znamená nést odpovědnost za marné vynaložení veřejných prostředků a zdržení celého procesu. Školka není chodník, patří k rodinnému stříbru Hrabové a takto k ní mělo být přistoupeno (místo utajování).

  7. Martin Slepička říká:

    Architektonická soutěž je soutěž více než jednoho návrhu na řešení, podobu či umístění školky. Návrh školky z roku 1938 je architektonicky velmi zdařilý, dal jsem jej zde s notnou pomocí Radka Orkáče pro inspiraci zastupitelům. Kandidovat mohu či nemusím, to záleží na mě, jsou i jiné cesty, jak být v životě užitečný nejen pro Hrabovou.
    Martin Slepička, m.p.

    • Petr Halfar říká:

      Můžu vědět, co znamená to m.p. za jménem?
      Resp. proč za svými příspěvky používáte své jméno (a ještě něco za ním), když vedle příspěvku je patrné, kdo je jeho autorem?

      • Radomír Orkáč říká:

        Taky jsem nevedel, co to znamena:) Po dlouhem hledani jsem ale nakonec neco nasel…

        „Manu propria“ znamená latinsky „vlastní rukou“ – touto poznámkou již středověcí písaři, hodnostáři a literáti běžně ověřovali autenticitu svých textů. Pro toto slovní spojení se záhy vytvořila zkratka M. P., vyskytující se v řadě rukopisných grafických variant (viz logo), která se připojovala za jméno pisatele (předchůdce dnešní zkratky „v. r.“).

        • Milan Slíva jr. říká:

          Vida ho, já nad tím také přemýšlel a dospěl k názoru, že se Martin dal k městské policii. Chápu, že jsme zde vytříbená společnost, ale až takovou vycizelovanost bych nečekal. Osobně by mi stačilo ono prosté české zav.r.čení, když už to musí být 🙂

          • Petr Halfar říká:

            Pánové,
            děkuji za poučení, jsem rád, že i já, sprostý podruh, mohu zde ponaučení najíti.
            Pakliže se příště budete bát na něco blbě zeptat, dejte mi vědět…nemám problém ze sebe blbce udělat sám.
            ;o)

            • Radomír Orkáč říká:

              Kdo mimo Martina vedel, co znamena m.p., tak at po nas hodi kamenem… .

              • Martin Slepička říká:

                Já se zabývám středověkem na VŠ, proto manu propria; dodává to větší vážnost a potvrzuje to autenticitu textu, jsem rád, že jsem alespoň něčím mohl přispět komunitě hrab.info.

  8. ing. Kander zdeněk říká:

    Dobrý den. Mám za to,že návrh jako takový by byl vhodný na zařazení do soboru o cenu Hrabovského ropáka a tím rozšířil stávající řadu – Mostní, fasády Šidlovec a j.

    S pozdravem Ing. Kander zdeněk

    • Radomír Orkáč říká:

      Ja bych to nevidel tak cerne. Martin primo pise toto “Byl by hřích nevyužít tak umělecky kvalitní návrh nebo alespoň nezakomponovat některé prvky do nové stavby.” a ja s nim plne souhlasim.

      Ono v zasade co clovek, to nazor, vime to vsichni. Velice pekny nazor na celou vec (stavba materske skolky) mel i pan Petana, ale neni vhodne, abych ho za nej zverejnoval;-)

[email protected] [email protected]