Kde vzít na úpravy dětských hřišť?

Konečně máme v Hrabové první veřejné pěkné dětské hřiště s bezpečným a příjemným povrchem. No není to ale samo od sebe a na první pokus, bylo o tom třeba mnohokráte přesvědčovat radu i zde na stránkách Hrabová.Info.

WP_20160524_16_13_53_Pro

Ale máme ještě další hřiště. Třeba to u kotelny a za základkou. Kamínky jsou rozlité jako moře v okolních trávnících, maminky vysypávají kamínky dětem z bot, z oblečení. Tu a tam se může najít psí či kočičí hovínko. Určitě bychom chtěli pěkný povrch i na těchto hřištích.

WP_20160524_16_10_12_Pro

Dovolím si navrhnout, kde na to vzít…

V roce 2015 se „budoval“ vnitroblok. Obec vybudovala v zadních traktech domů kolem vnitrobloku dálnici o šířce od 1,6 m po 2,6 m. Její účelnost mi zůstává záhadou.

Je to evakuační cesta pro případ leteckého či požárního poplachu? Není, protože nevede od domu. Je to dešťový chodníček – tak široký se přeci nedělá a obzvláště ne za soukromými domy z obecních peněz. Minimální šířka komunikace pro pěší je 1,1 m.

Nebo to je chodník pro utužení sousedských vztahů pro vzájemné návštěvy? To taky asi ne, domy mají zepředu řádné chodníky a sousedé nemusí kvůli tomu sestupovat až do sklepa.

Obdobné dálnice byly v loni vybudovány také za domy na Příborské od školky Klubíčko až po Domovskou. Dále je zatím část dálnice za domy na Šídlovecké u potoka.

Předpokládám, že se již chystá pokračování tohoto nehospodárného vynakládání peněz na „zbytku“, tj. vnitroblok V.Huga / Příborská / Šídlovecká směrem k potoku a vnitroblok Obchodní / Šídlovecká / Příborská směrem k Místecké. A ještě další máme dvě uskupení domů kolem náměstí kde by šlo dálnice postavit.

Vybudujme chodníky v nejnutnější šíři podle jejich skutečného využití. Ušetřené peníze by snad mohly stačit na nový povrch hřiště u kotelny. To za školou potřebuje peněz podstatně víc.

Tak snad ušetříme někdy někde jinde na něčem co nemusí být megalomanské.

8 Komentáře

  1. Šárka Tomisová říká:

    Kde vzít peníze ?!? Jednoduché jako facka.

    Obvod s velmi dobře fugující průmyslovou zónou jich má přirozeně více než dost.

    Stačí je pouze vynakládat rozumně na rozumné a kvalitní projekty, které občané potřebují, ne na kraviny – viz. starobylý, dříve nádherně zelený a klidný dvůr, zdevastovaný betonem v nejstarší a dříve nejkrásnější části Šídlovce. Tzv. vnitroblok.
    Další devastace zelené plochy – zbytečné parkoviště přímo na starobylém náměstí, které nechtěl vůbec nikdo, vč. VŠECH zastupitelů, vyhozených 300 tisíc.
    Za které by mohl být, např., alespoň částečně zkulturněn zanedbaný park na náměstí či opraveny hrací prvky pro děti, protože, ten kdo je schválil v původním provedení ze štěrkem, vůbec nemyslel.

    Nebo existuje další cesta – použít peníze z plánovaného zdražení zanedbaných bytů a místo stupaček a střech opravit hřiště, protože všechny ostatní peníze půjdou na zbytečnou novou školku, kterou řediteluje ambiciózní členka vládnoucí garnitury ODS.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Peníze z nájmů musí jít výhradně do údržby předmětného bytového fondu a vytváření peněžního fondu pro budoucí nákladnější opravy. Takovéto netransparentní přelévání z jedné kapsy do druhé je nežádoucí. Stejně jako neadresné dotování bydlení těm, kteří nejsou sociálně ohroženi a nepotřebují to. V jednom však máte pravdu, postačí vyrovnat rozpočet na bydlení a ušetřený cca. milión a půl se může investovat nejen do dětských hřišť. Mimo jiné vhodné pro vykročení směrem k participativnímu rozpočtu pro takto ušetřené peníze.

  2. Jan Dvořák říká:

    Ušetřit se dá i v samotné údržbě bytového fondu a plošné zdražování nájemného vůbec není nutné. Peníze z nájemného stejně opravdu nelze použít na nic jiného. Ale vždyť už v základním článku je návod kde ušetřit, aby i další hřišťátko mohlo být pěkné.

  3. ing. Kander zdeněk říká:

    Dobrý den – Mám zato, že stačí vystoupit z OU (Osravská Unie) a jako obec se osamostatnit a bude peněz dost.

    ing. Kander Zdeněk

  4. Jan Dvořák říká:

    Tak jednoduché by to zase nebylo. Chudí nejsme, stačí jen, kdyby rada rozumně hospodařila.

  5. ing. Kander zdeněk říká:

    Přeji dobrý den. My jsme za školních let takové problémy neměli. V té době byly hřiště na Sokolském, ve vrbině na letní ploše Vojanu, DTJ, před a za dnešním úřadem a na Haldě.Zde se hrál pernamentně fotbal, kluků bylo jak máku a vše jsme si organisovali sami. Nikdo nám neurčoval kde si budeme hrát. Dopravu jsme stihli na kole. Hlavičky jsme hráli v parčíku u hostince Lípa, kuželky před úřadem, vybíjenou za úřadem. Koupat jsme se chodili k Dunaji-zde byla i rozhlédna, dnes je tam “hrabovský prales”,kde je nebezpečno vstoupit. Hokej se hrál na rybníku Černých nebo na Piliku. Dokonce nám škola zakoupila hokejovou výstroj abychom nejezdili na školské hokejové turnaje jako popelky. Vidím, že se vším je problém. Je problém vzdát poctu jedinému velikánu, který se narodil v Hrabové – Vilému Závadovi. Jediná vzpomínka byla ve škole a ta jak jsem slyšel leží někde za skříní.A studánka u které sedával, kterou za vlády první strany udržoval Svaz žen dnes živoří.I po nezbytných úpravách provedených naší rodinou, aby byl zachován jediný zdroj přírodní vody v Hrabové, je dnes v žalostném stavu, kde lidé mají strach chodit pro vodu, protože tam svévolně padají větvě s okolních jasanu. A to je výsledek vlády té druhé strany. Ke studánce se dostanete, jak se vydáte od rodného básníkova domu (který, však není jeho rodným domem) směrem k potoku Ščučí, po Krašické, Mezi polí, po krašické hrázi (dnes Mezipolí až akátu (130 let), který právě kvete. Tam poblíž najdete tu studánku. Vice najdete na Google pod mým jménem a nebo v materiálu který obdržel p. Orkáč.

    S pozdravem ing. Kander Zdeněk

    • Jan Dvořák říká:

      Jakou úpravu té studánky navrhujete?

      • Zdeněk Kander říká:

        Přeji dobrý den – architekt nejsem – studánka byla z bezpečnostních důvodů zabezpečena a opatřena dvěma vývody a nachází se v chráněné lokalitě. V současnosti s je to jediný přírodní zdroj s přímým výstupem v Hrabové. Nad studánkou vedla pěší cestička Vítkovice – Oprechtice jejíž zlomky se dochovaly a někde jsou pokryty asfaltem (pod Břehy a v Mitrovicích). Opatření asi taková – zlepšit přístup – trochu zkulturnit – suché větve z dostatečně nasazených jasanů – architektů v Hrabové je jak máku – domnívám se že vše se dá zajistit prostředky které operuji v Hrabové (hasiči v rámci cvičení -solidní architekta p. Anička Shusterová Chlupatá)- náklady tak asi 5 – 7 tis.)Nutno vše osobně projít.
        zdenek kander

[email protected] [email protected]