Dýcháme stejný vzduch, týká se to i nás

Vratimovští táhnou do boje proti špinavému ovzduší. Právník se zajímá o ArcelorMittal. Odkud pochází prach a další škodliviny v ovzduší na území Vratimova? Právě to se chystají v nejbližší době zjistit jeho obyvatelé.

Možným viníkem by mohl být těžký hutní průmysl. Vědci z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd totiž nedávným výzkumem prokázali, že kvalita vzduchu ve Vratimově se v některých ohledech blíží nedalekým Radvanicím.

Více informací naleznete na webu České televize.

Na sdělení upozornil Miroslav Houžvička

3 Komentáře

  1. petr žižka říká:

    Ten pořad jsem viděl a hned jsem si vzpomněl na to, jak jsem před lety přesně tomu týmu z Akademie věd sloužil jako jeden z pokusných králíků… Měl jsem na sobě několik dnů přístroj, který měřil vzduch v prostředí, v němž se pohybuju. A s panem doktorem Šrámem, což je šéf toho týmu, jsem dělal rozhovor mezi zkumavkami u něj v laboratoři Akademie věd. Ale to není podstatné. Podstatné je, že ten titulek u příspěvku je pravdivý a trefný – vzduch nezná “hranice” mezi Vratimovem a Hrabovou…

    zdravím

    • Miroslav Houžvička říká:

      Ano,již v pradávných dobách mezi těmito obcemi funguje “Šengen”..,ale vzduch je jinačí, dřívější zkumavky by dnes praskaly, možná i s dobrovolnými pokusnými králíky.Závidím ti Petře, dnes jsem králík bez zkumavky…

  2. Jan Dvořák říká:

    Naštěstí je na tom Hrabová trochu lépe, protože Vratimov je opravdu v sousedství Arcelor Mittal a především jeho podstatná část se nachází na výšině přesně ve výšce komínů Arcelor Mittal.

[email protected] [email protected]