Proč mlčí? (upraveno)

Předtím než byl současný starosta zvolen, slíbil uspořádat v lednu besedu s občany na téma Prodloužené Mostní. Žádná beseda se však neuskutečnila a neuskuteční. Jistě, žádná beseda být nemusí, ale sliby se mají plnit.

Také by se měla najít jiná forma prezentace. Nemusí to být samostatné webové stránky (také již 4 měsíce slibované), protože ne každý  má přístup na web. Úřad by třeba mohl napsat článek do Hrabovských listů popisující stavbu, doplněný mapkou. Potom by se nešířily Hrabovou fámy o tom, že bude Prodloužená Mostní v celé trase na ohromně vysokém náspu bez protihlukové ochrany nebo že bude obrovský kruhový objezd nad Místeckou.

V již dlouhodobě rozjitřené atmosféře kolem stavby jí mlčení úřadu škodí. Je naprosto zřejmé, že současné vedení úřadu stavbě Prodloužené Mostní nijak nebrání, ale protože má stavba i odpůrce, tak zaujali pozici mrtvého brouka a tváří se, že „oni nám tu chtějí postavit Prodlouženou Mostní“. Uvidíme, zda tento postoj bude mít starosta i ve chvíli, kdy se bude stříhat páska Prodloužené Mostní a na Paskovské zavládne klid.

U Prodloužené Mostní se postoj „to oni staví“ uplatnit může, ale u stavby školky všichni víme, že ji připravuje současné vedení obvodu. O podobě školky dle zpracované studie se však veřejnost mohla dozvědět až včera (tj. po více než třech měsících od pořízení studie a tlaku některých zastupitelů) z webových stránek.

Přitom by určitě také mohl být v některém již vyšlém vydání Hrabovských listů článek o tom, jak má nová školka vypadat, doplněný obrázky stavby ze studie.

14 Komentáře

  1. Milan Slíva jr. říká:

    Nejdříve k vaší otázce „Proč mlčí“. Pokud vím, oba jsme na zastupitelstvu 9.3.2016 byli, vy jako zastupitel a já jako čumil v hledišti. Starosta se této problematice věnoval v bodu různé a zdůvodňoval, proč beseda nebude a jaké kroky v tomto podnikl a podnikat hodlá. Můžete s jeho slovy nesouhlasit a polemizovat, ale tvrdit, že mlčí, je vědomá lež! Obzvláště, když jste tam byl.

    Neoficiální přepis toho, co starosta k danému řekl, z mého audiozáznamu, pro ty kteří na uvedeném zastupitelstvu nebyli, nebo si jako pan Dvořák uvedené nepamatují či nechtějí pamatovat:

    Co se týče toho, že jsem na minulém či předminulém zastupitelstvu, jsme se se bavili o Prodloužené Mostní. Ohledně toho, že by mohla vzniknout nějaká debata, z mé strany tady byl příslib, který trošičku byl daný tím, že jsem nevěděl, že taková debata už dávno byla, a že Prodloužená Mostní je věc, která již je víceméně tak rozjeta, je o tom vézt nějaké složité debaty ztrácí logiku. Nicméně jsem oslovil pana Orkáče mladšího a požádal ho, jestli by byl ochotný udělat webové stránky, na kterých by byly veškeré informace o Prodloužené Mostní. EIA, plány, jestli tam bude nějaká vizualizace, tak aby prostě informace, které třeba nebyly, které mnozí obyvatelé nemají a jsou pro to na nás zlí, aby na těchto webovkách veškeré tyto informace byly. Pan Orkáč s tím souhlasil a já mu za to děkuji.

    Mlčení si opravdu představuji jinak.

    Taktéž vaše demagogické praktiky, kdy si nějaká tvrzení odpůrců přikrášlíte, abyste je v dalším povýšenecky shazoval, považuji za nehoráznost. Od nikoho jsem nezaslechl, že by na Prodloužené Mostní neměly být protihlukové bariéry. Budou, místy až 3.5m vysoké. Taktéž jsem nikdy nezaslechl ani slůvko o obřím kruhovém objezdu na Místecké. Naopak je vytýkáno, že stávající kruhový objezd je malý a nebude parametricky vyhovovat. V čem máte pravdu je, že jsem ve svém článku v Hrabovském občasníku uvedl, že celá stavba bude na vysokém náspu. Tuto informaci, kterou jsem měl od zdroje blízkého radnici se ukázala jako mylná. Toto jsem již zde na hrabova.info upřesňoval již 27.11.2015. Celé upřesnění zde na konci překopíruji, protože s uvedeným souvisí a ať bych napsal cokoliv, pouze bych se opakoval. Chcete zveřejňovat v Hrabovských listech popis stavby doplněný mapkou. Jakou mapkou, když na úřadě ucelená mapka, z které by bylo možno po vytištění čerpat informace o výškách a podobě stavby jednoduše není? A to nemluvím o vizualizaci stavby, která na obci také není a nenašel jsem nikoho kdo ji viděl.

    Mnou zveřejněné upřesnění z 27.11.2015:

    Zde myslím dlužím upřesnění. Přestože jsem měl informace z relativně spolehlivého zdroje blízkého obci, ukázalo se, že plánovaná varianta je trochu jiná. V pondělí jsme trávili nad plány Prodloužené Mostní na stavebním úřadě a z kót dopočítávali podélný řez stavby, jelikož podélný řez stavby na úřadě není a nikdy nebyl. Je snad pouze na městě, které tuto stavbu povoluje. Ze strany od Paskovské bude výška silnice přes Ščučí cca. 2m, Nad Domovskou cca. 3m. Výška průchodu po Domovské bude pouze 2.5m, což znamená, že tam neprojede traktor při zimní údržbě, o záchranářských autech nemluvě. Délka tohoto průchodu bude 10m. Což je důležité, měla by se cesta pak svažovat na úroveň terénu a na křižování s ulici Dubraviovou bude v úrovní terénu přechod pro chodce. Nemohu se zbavit dojmu, že se staví silnice jiné třídy než pak bude její využití. Z druhé strany od kruhového objezdu bude snižování trochu později, po tom, co to přemostí Šídlovecký potok. Otázkou je rozptyl a zatížení výfukovými plyny, vzhledem k tomu, že Hrabová je v těch Místech kotlina bez dostatečné ventilace.
    Připravuji článek, kde uvedu na pravou míru některá dříve uvedená fakta. Samotnou kapitolou je pak samotná protihluková stěna. Má se jednat o průhlednou protihlukovou stěnu, místy vysokou 3.5m. Je dost dobře známo, že tento typ stěn je poměrně častým terčem vandalů, kteří je tagují, takže to moc velká ozdoba Hrabové nebude.
    Pás zeleně v plánech je, kolem 10m silnice, pásmo 10m křovin a pásmo 10m stromů. Celkem šířka v nejširším místě 50m (10+10+10+10+10).

  2. Jan Dvořák říká:

    Protože byl nedopatřením můj příspěvek zveřejněn v podobě v jaké zveřejněn být neměl, vyjádřím se až bude zveřejněn ve správné podobě.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Mám tedy chápat, že tento článek jste nepsal, popřípadě nikdy nepožadoval jeho zveřejnění? Pane Dvořáku, dovedete překvapit vždy něčím novým a nečekaným. Mám tedy předpokládat, že teď napíšete nový článek tak, abych vám nemohl vytýkat to, co jsem vytknul v předchozím komentáři?

  3. Milan Slíva jr. říká:

    Tak koukám, že článek byl již upraven. Toto by vám Goebbels mohl závidět, upravit příspěvek po tom, co je už na něj reagováno, bez možnosti identifikace úprav. To on ve své době nemohl. Povyšujete demagogii na úplně novou úroveň. Úprava příspěvku po zveřejnění je přípustná, ale pouze s tím, že jsou přeškrtnuty a zachovány vypuštěné části a zvýrazněny nové. Přestal jsem si vás vážit již dávno, ale toto jsem opravdu nečekal.

  4. Radomír Orkáč říká:

    O podobě školky dle zpracované studie se však veřejnost mohla dozvědět až včera (tj. po více než třech měsících od pořízení studie a tlaku některých zastupitelů) z webových stránek.

    Starosta me kontaktoval 14 dnu po cervnovem zastupitelstvu, ze nevi jak zverejnit studii skolky, kdyz ma pres 80 MB. Mailem se to poslat neda a na stranky to nikdo jiny nez ja zverejnit neumi.

    Pana starostu jsem odkazal na standardni kanal – pres medialni komisi – a tam jsme spolecne vykomunikovali zpusob zverejneni. Jelikoz jsem byl v podstate 3 tydny mimo (poradal jsem detsky tabor), zverejnil jsem studii ihned po mem navratu.

    To jen na vysvetleni, ze starosta chtel studii zverejnit zahy po Zastupitelstvu, ale nikdo mi nemuze vycitat, ze jsem se 3 tydny venoval taboru, kdyz jsem tam mel 60 pokladu od rodicu…

    • Jan Dvořák říká:

      Nikdo ti nic nevyčítá, děláš pro informování co můžeš. Studie totiž byla hotová již počátkem dubna, ne června.

      • Milan Slíva jr. říká:

        Zde bych upozornil, že jednání zastupitelstva byla v březnu a v červnu. Zastupitelstvo bylo sice seznámeno s projektem na pracovním jednání, ale ze zákona nemůže být na pracovním jednání zastupitelstva cokoliv schvalováno a předpokládám tedy, že vyčkání na řádné jednání zastupitelstva, kdy mohli zastupitelé vyvolat hlasování, oficiálně projednávat či vyjádřit svá stanoviska do zápisu z jednání, bylo naprosto v pořádku. Takže požadavek na seznámení veřejnosti s projektem ihned po tomto červnovém zastupitelstvu, kdy lze již uvozovat konsensus zastupitelů na tomto projektu, považuji za logickou posloupnost.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Co se týče školky, zdá se mi stávající postup vcelku přijatelný. Nejdříve bylo projednáváno s vedením školky, jakožto zástupci budoucích uživatelů. Ti mají k projektu asi co nejvíce říct. Pak přišla na řadu rada, která vypracovala určitou variantu řešení, která pak byla představena zastupitelstvu. Nyní je na řadě veřejnost, která může mít k danému řešení také připomínky. Nosným tématem zářijových Hrabovských listů bude právě projekt školky. Pro ty, co se o projekt zajímají aktivně, již byl projekt zveřejněn na webu obce a upozorněno zde na Hrabova.info. Téma pro zářijové Hrabovské listy bylo již dáno dříve než na to pan Dvořák upozornil, stejně tak si myslím, že je to i se zveřejněním studie na webu obce, kdy se o tom mluvilo hned po červnovém zastupitelstvu.

      Osobně se mi nová školka líbí, ale stylem mi nezapadá do současné výstavby Šídlovce. Taktéž si myslím, že by školce prospělo umístění někde ve „staré“ Hrabové, odkud bude do budoucna většina dětí, dá se tam lépe řešit parkování rodičů, kteří do školky čím dál častěji vozí děti auty a dá se dětem poskytnout také více zeleně. Na druhou stranu argumenty starosty, které přednášel na jednání zastupitelstva ohledně financování, kdy by při stávajícím řešení obec nová školka prakticky nic nestála, naopak ještě přinesla do rozpočtu peníze za nové byty v uvolněných prostorách školky na Příborské, zněly také rozumně. Vyjádřit by se tedy měli v prvé řadě obyvatelé Šídlovce, jestli se jim stavba líbí, popřípadě jsou ji ve veřejném zájmu ochotni tolerovat, nebo je to pro ně jako pěst na oko.
      V zářijových Hrabovských listech s největší pravděpodobností bude kromě seznámení s projektem i názorová stránka věnovaná příznivcům i odpůrcům projektu.

      • Milan Slíva jr. říká:

        Chtěl bych ještě doplnit, že město minulý týden 14.7. schvalovalo rozdělení přebytku hospodaření a nabídlo obvodům 150 miliónů korun na projekty, na které lze získat spolufinancování z Evropské unie. Týkalo by se to tedy pravděpodobně i naší nové školky a znamenalo by to ještě nižší finanční zátěž.

      • Jan Dvořák říká:

        Nic nenamítám proti záměru postavit novou školku a mám jen drobnou výhradu k její podobě dle názoru Komise výstavby etc. (jenže občané mohou mít názor jiný). Zásadně však nesouhlasím s postupem rady v té věci. Zatímco zastupitelé schválili předtím jen půdní vestavbu školky na Příborské, rada bez jakékoliv diskuse s nimi zadala studii s konkrétním zadáním kde má nová školka být a jak velká. A až po tlaku některých nás zastupitelů se s velkým brbláním poté zadala demografická studie, která měla být na úplném počátku procesu, stejně jako diskuse se zastupiteli zda do záměru jít. Kdyby byla diskuse se zastupiteli, mohlo se také uvažovat o jiné lokalitě. Také je třeba upozornit, že v rámci megalomanského záměru rady se nepočítá s opuštěním budovy na Příborské ve chvíli, kdy bude dokončena nová školka.

        • Milan Slíva jr. říká:

          Starosta na jednání zastupitelstva říkal něco jiného, s prostory na Příborské se po dokončení počítá s předěláním na byty. U té informace o nepočítání s opuštěním prostor na Příborské vycházíte z čeho? Pokud rada dává protichůdné informace, tak to je něco, na co opravdu musíte poukázat.

          • Jan Dvořák říká:

            Již na prezentaci 20. 4. starosta řekl, že školka z budovy na Příborské nebude vymístěna hned, ale jen pokud se prokáže, že nebude potřeba. Dokonce tam padl názor, že bude-li 7 tříd, pak třeba může být i 15 dětí ve třídě (to by bylo určitě pro děti i vychovatele skvělé, ale kdo to zaplatí?). A pokud dobře čtu, tak v zápise ze ZMOb 8. 6. je napsáno, že pan Rundt argumentoval, že dle demografické studie je potřeba 7 tříd MŠ (v nové budově jich bude 5, tzn. zbývající 2 jsou ony třídy na Příborské).

  5. Jan Dvořák říká:

    Původní můj příspěvek byl psán před tím než byla zveřejněna studie školky a tak jsem ho upravoval, a to předtím, než jste psal svůj komentář.
    Pokud starosta něco neví, tak si má zjistit informace a až poté slibovat. Nota bene, starosta i místostarosta má stav takové pro obvod klíčové stavby znát. Ale pokud vím, skutečný důvod ústupu od besedy byl trochu jiný – prostě se jim do ní nechtělo.
    Pane Slívo, já nikde netvrdil, že o obřím rondelu jste psal Vy, tu jste na sebe vztáhl nesprávně. Napsal to jeden z přispěvatelů na tyto stránky. Nic tím určitě záměrně nesledoval, ale je to důkaz, že se fámy šíří. Cením si ale, že Vy připojeným popisem podáváte objektivní informaci. Možná by to mohl být dobrý základ pro ten článek.
    Mapka by možná stačila i z územního plánu či plánu mobility. O vizualizaci stavby jsem také neslyšel a nejspíš opravdu neexistuje.

  6. Petr Halfar říká:

    Jej, dle slov starosty již tak víceméně rozjetá věc mi dělá opravdu radost. Tak snad ten příští rok se už konečně kopne do země. Těším se.

[email protected] [email protected]