Racionalizace sekání trávy

Na obecních pozemcích Šídlovce v těchto dnech probíhá sekání trávy. Před našim domem byla tráva sečena během včerejšího dne a ze snímku je patrný výsledek.

sekani

Tráva je doslova amputována i s kořeny a hlínou. Sekání bylo provedeno velikou samochodnou sekačkou s řidičem. Nebyl to Forest Gump, ten sekal lépe… Dříve to dělali ručně, ale to není pravděpodobně dostatečně produktivní.

Teď by měl někdo vysvětlit naší sousedce, která se stará o trochu svých rostlinek, že se takto za obecní peníze stará forma o trávníky.

Neprošlo jazykovou úpravou. Redakční úpravu provedl Radomír Orkáč

7 Komentáře

  1. Petr Halfar říká:

    K sekání trávy mám připomínku.
    Co s těmi dlouhými “fousy”, které nezabrala traktorková sekačka, a které se nyní tyčí kolem všech stromů, značek, sloupů, laviček?
    Bylo by fajn, kdyby za sekačkou postupoval pracovník se strunovkou a dočišťoval prostor “dohladka”, případně i před sekačkou tak, aby pokosenou trávu sekačka sebrala.
    Pak by pohled na jakýkoliv zelený pás byl lepší.

  2. Petr Blanár říká:

    Na našem nově vysazeném trávníku na V. Huga 19 to dopadlo stejně. Škoda že už je pozdě na výsadbu brambor, máme dokonale připravený terén.
    U sousedů to navíc odnesl i zajíček. Byl to sice keramický model, ale teď tam chudák leží s amputovanou hlavou a nohami…..

  3. petr žižka říká:

    Přátelé, úplně mi nahráváte na mou dávnou myšlenku, a tou jest: návrat kosy do Hrabové. Nikoliv návrat kosa, ale skutečně KOSY. Kosů mám na zahradě dost a dělají mi radost, hlavně díky nim nemusím natahovat budíka – jsou výrazně výkonnější a dokáží hezčí trylky, než je příšerný zvuk budíku prim. Ale ani kdyby se spojil jakýkoliv vyzváněcí hlahol přístrojů nokia, Samsung, “ajfón” dohromady, na kosa nemají. Ale zpět k těm kosám – dovedete si představit, jaké by to bylo pěkné, kdyby Hrabovou místo traktorů, sekaček a dokonce motorových křovinořezů zněl svistot klasické kosy? Já si občas kosu ještě do ruky vezmu, už ten zvuk, když zvoní brousek o kov, je perfektní. A pak ten rytmus, kdy kosa šustí v trávě. To jsou zvuky, díky nimž Leoš Janáček složil Lašské písně, přátelé… Omlouvám se, že jsem narušit tuto debatu svou již dlouho promýšlenou úvahou. Jen jsem se tak nějak zasnil, jaké to asi bylo v minulosti, kdy Hrabovou zněly zvonokosy:-).

    • Miroslav Houžvička říká:

      Pochopil jsem Petře, že nabízíš melodie své kosy? Ràd tě uvítám na své zahradě a domluví se svými kosy aby jeli v ten den na dovolenou. Jestli chceš budu ti zdarma dělat má managera,neboť už tuším, že bude o tvou produkci velký zájem😂😂😂

      • petr žižka říká:

        Mirku, jsou nabídky, které nelze přijmout. Jsou nabídky, kterým nelze odolat. Tato je z té druhé kategorie.:-).

        • Poláčková Marcela říká:

          Dobrý den pánové, na mého muže s prominutím nemáte! Není to tak dávno, kdy mu nebylo zatěžko pokosit louku v Hrabové 5OOO m2, o kterou se nikdo nestará. A seno i posušil a daroval. To byl taky pěkný tanec, asi ne lašský, ale určitě prospěšný a libozvučný. Příště se můžete přidat a založit takový malý orchestr “sekáčů”.

          • petr žižka říká:

            Tak to je frajer – 5000 metrů je fakt obrovská louka. Smekám klobouk – v tomto případě slamák:-)

[email protected] [email protected]