Třetí dojem z dětského hřiště u Paskovské 35

Hřiště žije plným životem. Jeho poloha je takříkajíc strategická, přístup jednoduchý. Už dopoledne to ožívá maminkami s dětmi malými a odpoledne s těmi většími, tedy ve školním roce. Teď o prázdninách to žije v závislosti na počasí celodenně.

Ale asi nějaký vandal nám „odstranil“ či spíše strhl různé značky zákazů, příkazů a provozní řád. Takže pokouřeníčko je legální, pobíhání čoklů je legální, možná i popíjení by bylo legální. Provozní řád je podmínkou nutnou pro provoz hřiště. Tento stav jsem zaznamenal cca před dvěma týdny, ale jel jsem se dovolovat a nechal jsem tomu volný průběh. Vždyť hřiště má svého starostlivého provozovatele.

Mně osobně velmi vadí klepáč na koberce, pevně přibetonovaný kousek cca 1 m od hrany povrchu hřiště. Děti jej používají jako součást hřiště, lezou po něm jako opice. Ten klepáč asi patří do veřejného mobiliáře a asi je majetkem obce a určitě k němu není revize / kontrola/ pravidla pro kontrolu apod. a že to není nic bezpečného, mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Moje dcera si za dávných časů před převratem na něm pěkně zlomila ruku. To se ještě rodinní advokáti používali pouze na prkotiny (rozvod, dědictví, obhajoba u soudu) a ne na zásadní žalování kohokoliv za cokoliv. Myslím, že takový úraz by stál dnes obec ranec peněz.

Jaké povinnosti jsou se správou dětského hřiště spojené se zájemci mohou orientačně dozvědět na http://www.revizaci.cz/revize/ostatni/hriste-pro-deti. No je toho ranec, ale rodičové dětí by určitě uvítali bezpečné a kontrolované zařízení hřiště. Kdysi jsem navrhoval, že by obec na svých stránkách mohla mít vyvěšenu tabulku se stavem kontrol a revizí všech těchto zařízení na všech hřištích. Vždyť takovou tabulku či něco podobného má určitě zodpovědná osoba na úřadě a jen by se po provedení nějakého úkonu web aktualizoval.

A mezi námi, neškodilo by také občas zamést písek kolem pískoviště a a povrch velkého sportoviště. No ono by to asi chtělo něco jako správce hřišť, není, liž pravda?

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]