Zápach z haldy – vyjádření z hygieny

Hygienická stanice Moravskoslezského kraje zaslala vyjádření k stížnosti obyvatel Hrabové na zápach z rekultivačních prací na odvalu Hrabůvka.

From: Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje [mailto:[email protected]]
Sent: Thursday, September 08, 2016 9:25 AM
To: Ivona Petrová
Subject: sdělení

Dobrý den,

k stížnosti obyvatel Hrabové na zápach z rekultivačních prací na odvalu Hrabůvka sděluji, že prošetřením podle Vámi zaslaných podkladů a dalších informací nebylo zjištěno porušení schválených postupů, jejichž průvodním jevem může být zápach odpovídající například zemědělské činnosti. Tento typ zápachu mohou občané vnímat jako obtěžující, podle délky jeho působení a intenzity čichově postižitelných koncentrací se však nejedná o faktor ohrožující zdraví. Projednáním s odpovědnými zástupci provozovatele haldy i společnosti provádějící návoz substrátu jsem byla ujištěna, že průběžnými opatřeními bude zápach minimalizován.

Ing.Miroslava Rýparová
ředitel odboru hygieny obecné a komunální

Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje
se sídlem v Ostravě
Na Bělidle 7
702 00 Ostrava
tel.595 138 126
e-mail: [email protected]

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na Bělidle 7/724 702 00 Moravská Ostrava a Přívoz
tel.: +420 595 138 111
e-mail: [email protected] (pro zprávy elektronicky podepsané)
e-mail: [email protected] (pro ostatní zprávy)
web: www.khsova.cz IDS: w8pai4f IČ 71009167

6 Komentáře

  1. Poláčci říká:

    Dobrý den, velmi rádi bychom věděli jak konkrétně budou vypadat ta opatření pro eliminaci zápachu. Ono by stačilo dodržet správný postup zpracování – míšení kalů se struzkou. Ale ono je to vlastně všechno zbytečné, při kontrole samozřejmě je vše v pořádku, mísící stroj pojede na plné obrátky jak má, atd…….

  2. Stanislav Holiš říká:

    Není žalobce, není soudce. To, co bylo radnicí vykonáno je v Hrabovských listech. Na včerejším zastupitelstvu ani v předešlém období na radnici nikdo proti špatnému technologickému postupu neprotestoval. Na víc prostě nemáme. Akce humanizace skládky končí, děkujeme, rozejděte se.

    • Radomír Orkáč říká:

      Stando, ja bych si tim nebyl tak jisty, ze zde plati neni zalobce, neni soudce. I kdyz muzes mit pravdu…

      Halda neni na uzemi Hrabove a uprimne receno, nejsem si jist, jestli ma urad (v roli zalobce) jinou moznost, nez kontaktovat hygienu… .

      Ano, zapach vadi i mne, jde citit i na hristi za ZS (kde casto sportuji).

      Opravdu nevim, jestli se zapach z haldy resi dostatecne, ale ma nekdo napad, jak jinak to ma urad resit, nez pres hygienu? Ja to nevim, mozna to urad taky nevi. Takze znovu, najde se nekdo, kdo rekne, jak se s tim ma urad vyporadat, kdyz to nepochazi z naseho uzemi?

      Posledni dobou zapominame na pretrvavajici problem se zapachem z nejmenovane spolecnosti v zone, ktery pochazi z NASEHO uzemi. Citil jsem ho za posledni mesic mnohokrat u ZS, na podstatne casti ul. Domovske a dokonce i ve stare Hrabove!

      V teto situaci urad mozna lehce! zaspal, ale podle me postupoval tak, jak muze.

      Kdyz tak at klidne nekdo napiste, jak mel urad postupovat…

      • Stanislav Holiš říká:

        Pořád ještě jezdí auta s nápisem pomáhat a chránit. I když netuším, jestli by byli něco platni. Je to jako se smradem z komína, nebo jak říkáš z průmyslové zóny. Jednotlivě žádné normy neporušují, ovšem když se malé smrádečky slejou do jednoho smradu je to na zblití. Nebo stačí výpadek na zařízení snižující zápach. Snad se podaří uvést do života vyhláška řešící zápachy ať už bio nebo syntetické. Bez opory v zákoně se asi nepohneme nikam.

  3. Poláčci říká:

    Ano, obec už asi nemůže udělat více a za její aktivitu v této věci děkujeme, stejně tak dalším lidem v obci, kteří si dali tu práci a čas, se této kauze věnovat. Ani v kompetenci “Hygieny” není zjišťovat, zda-li jsou dodržovány technologické postupy, to by měl udělat zadavatel a investor akce. Ale ten samozřejmě zájem nemá. Je poněkud úsměvné očekávat jinou odpověď od firmy, která práce provádí, než, že je vše v pořádku. Takže, když to shrneme, měli jsme poněkud pokažené léto a musíme doufat, že to brzy přestane.

  4. Jan Dvořák říká:

    Obvod neudělal vlastně nic, byl to jen dotaz. 12. července jsem požádal starostu, ať váhou své funkce zasáhne u investora, nicméně neudělal to.

[email protected] [email protected]