Výzva občanům Šídlovce

Na Šídlovci se objevila petice proti velkoplošným parkovacím místům.

PETICE PROTI VELKOPLOŠNÝM PARKOVACÍM MÍSTŮM PŘED NAŠIMI DOMY (hledáme lepší umístění těchto parkovišť). STANE SE ŠÍDLOVEC MALOU DUBINOU??? NEDOVOLME ZNIČIT TO, PROČ TADY ŽIJEME!

Milí Šídlovečtí občané,

v tuto dobu dochází k podpisům PETICE proti velkoplošným parkovacím místům, které mají být umístěny před našimi vchody a veškerá zeleň, keře, stromy, budou pokáceny. Parkovaní je potřeba, ale ne až 100 míst, která se plánují. Již došlo ke schválení dvou parkovacích ploch. V tuto dobu obcházíme Vaše byty a zajímáme se o to, kde byste chtěli parkování. VŠE SE DĚJE “O NÁS BEZ NÁS!”

Pan zastupitel, Ing. Jan Dvořák, nám napsal: “Dovoluji si Vás ale upozornit, že nemáte právo mluvit za Hrabovany nejen proto, jak dlouho zde bydlíte, ale především proto, že to právo má JEDINÝ ČLOVĚK — STAROSTA!”

Šídlovečtí občané, MY TADY BYDLÍME. Nikdo s námi nepočítá. Nadále Vás budeme informovat. Pokud však nastane nejhorší varianta, že parkovací místa budou před schválením, dovolíme si Vás vyzvat ku pomoci, abychom vše projednali s panem starostou.

DĚKUJEME Bc. Jana Václavíková, Jana Batelková (Vaše sousedky)

69 Komentáře

  1. Radomír Orkáč říká:

    Prijde mi jako naprosta pitomost, resit neco petici, kdyz dnesni vedeni radnice je nakloneno dialogu a neverim, ze to byl nekdo z tech lidi na radnici vubec resit…

    Jsou volena velmi ostra slova bez jakehokoliv naznaku na pomoc s resenim…

    Dokonce ani moc nechapu poznamku Honzy Dvoraka, ktera se da vylozit vselijak a kdo vi, jestli to souvisi s petici a nebo vytrzeno uplne z jine situace.

    Chapu, ze petice je v podstate jen zadost, navrh, stiznost, ale ja osobne bych k ni pristupoval az tehdy, kdyz by nebyla napr. se starostou (ktery tam je zminovan) rozumna rec.

    • Vacbat říká:

      Pane Orkáči, musím na tento Váš komentář reagovat! Pokud člověku o něco jde (a ne jen jednotlivci, ale i větší skupině), věřte mi, že nespoléháte jen na to, že “kdyby, co by, kdyby náhodou to bylo atd”. Na to nevěříte, chcete vůbec zabránit tomu, aby se to dostalo do takového stádia. Chcete tomu předejít. Tak jsem Vám to chtěla jen vysvětlit, jeké to je, když lidem o něco jde.. Už jsem to psala, ale děkuji, že nám fandíte!

  2. Martin Slepička říká:

    Zcela souhlasím s touto peticí. Lepší sepsat petici, než před domem dovolit občanům, kteří zde nežijí a je jim to zcela jedno, vykácet vzrostlé stromy, keře, nechat odstranit lavičky a sloupy veřejného osvětlení. A to díky parkovacím místům před okny, které zničí pěkný životní prostor, kde žijeme.

    Parkovací místa by šla přeci stavět i jinde, to by však vyžadovalo větší námahu pro pana architekta i zadavatele. Nemluvím o tom, že snad nikdo nenechal udělat studii, zda jsou nějaká parkovací místa vůbec potřeba; pokud mohu soudit, tak i např. ve středu i v neděli večer jsou na ulicích volná místa a to klidně cca 20 metrů od sebe.

    Před okny nechceme velkokapacitní betonové parkoviště!!! Své rozhořčené stanovisko vyjádřím panu starostovi.

    • Radomír Orkáč říká:

      Pokud se jedna o STUDII, kterou bude v utery projednavat poradni organ, cili komise, tak moc nechapu tu hysterii smerem ke starostovi.

    • Radomír Orkáč říká:

      Je to skutecne zbytecna hysterie a Martine, prekvapuje me, ze zrovna ty se k tomu pridavas naprosto bez rozmyslu.

      Pokud budeme davat sva “rozhorcena stanoviska panu starostovi” v takovychhle chvilich, kdy vec projednava TEPRVE KOMISE VYSTAVBY, tak pak se divim, ze nekdo ma nervy byt starostou.

      “Eva Legartová ..omlouvám se, máte pravdu, né Magistrát Ostrava, ale komise Hrabová a ta, když to schválí, tak se to posune do rady města (rada města obvodu Hrabová). Špatně jsem pochopila místo konání…ale i tak je třeba diskutovat o umístění a počtu parkovacích míst. A k tomu je žádoucí pozvat občany Šídlovce.”

      Diskuze je potreba a pokud maji obcane pocit, ze maji k veci neco rict, tak se maji nejprve pokusit vest dialog, nikoliv sepisovat PETICE s hlasanim “O NAS BEZ NAS”.

      Priste se budu bat jit vubec na komisi kulturni, kde jsme kdysi resili kulturni dum. Bat se toho, ze obcane sepisou petici ve chvili, kdy to projednava nejaka komise, no to radsi prestanu v komisi pusobit.

  3. Petr Blanár říká:

    Musím souhlasit s panem Orkáčem. Jako člen zmiňované komise vás mohu ubezpečit, že se jedná pouze o studii a komise zatím nedoporučila nic ke schválení případné realizace. Nadále se zabýváme výběrem vhodných míst k výstavbě parkovacích ploch včetně podnětů pana Slepičky a dalších. Ne všechna lze bohužel z objektivních důvodů realizovat (sítě, ochranná pásma atd.). Jako obyvatele bytového domu na ulici V. Huga 19, před kterým je parkovací plocha ve studii rovněž zahrnuta, se mne toto osobně dotýká.

    Petr Blanár

    • Radomír Orkáč říká:

      Dekuji pane Blanare. Uz jsem mel pocit, ze bojuji sam proti celemu Sidlovci, pritom mi jde jen o to, ze se v tuto chvili nic nedeje a PETICE zbytecne siri hysterii. Rozhodne ne, ze by neco mel zitra schvalovat Magistrat mesta Ostravy, jak opakovane zaznelo jinde… .

      Naprosto souhlasim, diskuze a klidne verejna byt musi, o tom zadna. Hlasat vsak “O NAS BEZ NAS”, to je uz trosku vice, nez je potreba.

      Tady diskuze moc neprobiha, ale ve facebookove skupine obce bohuzel ano.

      Dovolil jsem si Vasi reakci do zminovane skupiny vlozit celou.

      Snad jsem to moc nevytrhl z kontextu, protoze ragovat na dvou mistech neni snadne.

  4. Igor Trávníček říká:

    Já také nechápu smysl vzniku petice.
    To, že je na “novém” Šídlovci nedostatek parkovacích míst je fakt, na kterém se snad shodneme všichni. Tak se o tom mluvilo na zastupitelstvu a tak to opakovaně projednávala komise výstavby, dopravy a ekologie. Vzhledem k tomu, že ale nikdo nepřišel s konkrétním řešením byla zadána studie, která měla ukázat, kde lze parkoviště umístit. Teď nastal čas k tomu, aby se ke studii vyjádřila zmíněná komise, posoudila vhodnost,či nevhodnost jednotlivých parkovišť a navrhla radě řešení.
    Poté, co by se ke studii komise vyjádřila jsem chtěl požádat p. Ing. Orkáče o zveřejnění jak studie, tak odborného názoru komise na webu mapujícím stavby v Hrabové, kde by měli všichni občané Hrabové možnost se k dané problematice vyjádřit.
    Takže k čemu je v tuto chvíli petice?

    • Eva Legartová říká:

      Dobrý den, petice vznikla protože jsme čirou náhodou viděli studii k navrhované výstavbě nových parkovacích míst. Kdo tohle navrhl určitě v této lokalitě nebydlí. Prošla jsem si Hrabovou a našla místa, kde by se dala parkovací místa vystavět. Ale nikdo z nás o chystaném záměru do této chvíle nevěděl. Budeme rádi, když nás k diskuzi pozvete.

  5. Jan Šumbera říká:

    Dobrý den,

    téma parkování na Šídlovci je vysoce citlivé téma, protože stojíme před rozhodnutím, zda zachovat zeleň, či učinit parkování pro občany této lokality pohodlnějším a současně tak připravit Šídlovec o část toho kouzla, které doposud má. Osobně se spíš přikláním k první variantě, ale…
    – jedná se o studii, nechejme, aby byla dopracována
    – doufám, že součástí této studie bude i monitoring využití parkovacích míst a není jen o tom kde se může betonovat, ale i návrhy optimalizace parkování
    – v dalším kroku by se měla vyjádřit komise výstavby…
    – studie musí být veřejná a nestačí pouhé zveřejnění na webu, ale přímé projednání s občany
    – proč vznikla petice už teď? protože občané nebyli informováni co se bude dít, jaké jsou plány a další kroky a po jistých zkušenostech nechtějí přijít “s křížkem po funuse”

    To je můj osobní názor, který jsem již dříve řekl jedné z organizátorek této petice při osobním setkání.

    Studie je jedna věc, ale pokud se už začne projektovat a stavět (bez konsensu) není cesty zpět….

    • Radomír Orkáč říká:

      Honzo, prakticky ve vsem s tebou souhlasim. Toto vsak neni uplne presne:

      “proč vznikla petice už teď? protože občané nebyli informováni co se bude dít,”

      Vsichni vime, ze je problem s parkovanim… nekteri si stezuji, ze nejsou informovani a jini zase, ze neni studie. Dalsi pak pozaduji okamzite reseni problemu s prakovanim.

      Cili proc uplne nesouhlasim s tou vetou? Protoze prvni nechejme udelat studii, nechejme Radu i komisi vse zvazit a nehlasejme predcasne “o nas bez nas”. Souhlasim, ze vyveseni na web neni uplne dostacujici reseni.

      Jinak dekuji za nazor, jsem rad, ze tady zaznivaji nazory vsech.

      Autorkam petice v zadnem pripade zamer a pochyby neberu a maji moji podporu – byt informovan, aby se neopakovalo informacni embarko z vnitrobloku. Nicmene bojim se toho, ze ta petice muze vest k tomu, ze na to slovo PETICE budeme casem alergicti vsichni… .

  6. Vacbat říká:

    Dobrý den, také bych ráda reagovala, jako jedna z iniciátorek (Václavíková, Batelková, tedy vacbat). Proč petice vznikla? Ano, přesně z důvodu, který psal pan Mgr. Šumbera. Dokáži si vzpomenout, ač zde na Šídlovci bydlím teprve krátce, na problém s nechtěným parkovištěm na volném prostranství, na opačné straně od obchodu Budoucnost. Bohužel se přišlo pozdě, občané již neměli šanci to zvrátit. My se snažíme ukázat touto peticí, že parkoviště tohoto typu, tedy před okny, nechceme. Ano, je pravda, že je to prozatím “STUDIE”, ale kdybychom se do toho všichni nevložili, můžeme hádat, jak by to dopadlo.. Vzhledem k tomu, že nemáme jako obvod ani žádný stánek, kde se scházet, hasičská zbrojnice momentálně již také nepřipadá v úvahu díky jistým okolnostem, nezbývá mi než předpokládat, že bychom se sešli v polorozbořené Lípě či na úřadě? Bohužel si nevybavuji, kdy se naposledy otevřela diskuze s občany. A buďme upřímní, nás (snad se tam mohu pasovat) Šídlovecké nikdo nereflektuje, protože se nezajímáme. Tak snad nás pan starosta Ing. Trávníček pochválí, že se již snažíme a chceme být informováni. Jestli je komise jen skupina nadšenců, tak je to sice možné, nicméně pro běžného neifnormovaného občana, který si nečte vyhlášky a nesleduje nástěnky, je tento postup celkem neprůhledný. Než se stačí zorientovat, překlapne se to do rady města a pokud si rada nevyhradí právo o konkrétních věcech rozhodovat, tak pak i do zastupitelstva, kam stejně nikdo nechodí, nebrání tedy již nic v cestě, aby se rozhodlo. Takže věřím, že nás vy, radní a všichni nahoře pochválíte, že se chceme sejít a ulehčit vám práci v oslovení obyvatel Šídlovce. Už o tom všichni víme a jsme otevřeni diskuzím a vyjádřením našich skutečných potřeb z hlediska parkování vs. ekologie, krajina.. Děkuji, že nám fandíte! S pozdravem Bc. Václavíková

  7. Vacbat říká:

    Chtěla bych se pana Orkáče zeptat na konkrétní dúkaz, že si někdo z řad občanů na Šídlovci stěžoval, že nemůže zaparkovat své auto???? Doporučila bych Vám kontaktovat odbor stavební, který toto na úřadě v Hrabové eviduje. Jen Vám chci sdělit, že já už jsem se informovala! Dovolím si s Vaším komentářem na facebookové stránce o tom, že si stěžují občané Šídlovce na nemožnost zaparkovat, nesouhlasit.

    • Radomír Orkáč říká:

      Pani Jano, vas dotaz me docela urazi a priznam se, ze nevim, jak reagovat. Vnitrne citim, ze mi podsouvate, ze si to vymyslim.

      Nevim, proc bych mel chtit kontaktovat odbor stavebni, kdyz mam informace primo od tech nejvyssich. Dale nevim, proc by mel odbor stavebni evidovat ustni dotazy, ale mozne to je.

      1. Nemam duvod si vymyslet, jestli si myslite, ze ano, mozna byste zde nemela chodit, protoze kdo si vymysli, vymyslet si bude.
      2. Nepsal jsem, ze si chodi stezovat obcane Sidlovce, ale zajiste to tak bude.
      3. Volby vyhrala ODS na plne care (maji starostu a nezavisleho mistostarostu). Dovolim si neco ocitovat: “Budeme pokračovat v budování a opravách komunikací a chodníků, zvýšíme počet parkovacích míst na Šídlovci.”. Je to druhy nejdulezitejsi bod, soude podle oznaceni – bod c. dve.
      5. Jestli jsem Vam fandil, tak po teto reakci jiz nemam duvod, protoze zpusob, jakym stiznost vedete se mi prici.

      Kazdopadne preji vse dobre a doufam, ze se Vase snahy neobrati proti vetsinovemu nazoru. Jaky to je, to nevim a nastesti jako obycejny obcan to resit nemusim.

    • Jan Dvořák říká:

      Dle Vašeho doporučení jsem kontaktoval odbor stavební a požádal o předložení té evidence požadavků na zaparkování auta. Podle očekávání jsem se dozvěděl, že žádnou takovou evidenci odbor nevede. Proto se ptám: proč šíříte čiré výmysly?

  8. Jan Dvořák říká:

    Vážené slečny,
    Vaše vytváření paniky mezi občany, že na Šídlovci bude veškerá zeleň vykácena, není nic jiného než šíření poplašné zprávy bez reálného důvodu. Pokud se týká mého výroku, bylo by od Vás korektní nevytrhávat ho z kontextu a také napsat, že to byla reakce na větu jedné z Vás ve smyslu “My Hrabované žádná parkoviště na Šídlovci nechceme”, protože prostě nemáte právo mluvit za všechny Hrabovany. Jsem rád, že díky Vám vím, že na stavebním odboru existuje evidence požadavků na parkování a hned zítra si ji nechám předložit. Pokud tam ale není, budu se ptát kdo Vám takové věci vykládá. Popíráním existence problému parkování jej neodstraníte. Komise se snaží najít jeho řešení, protože mi osobně je od prvního shlédnutí studie zřejmé, že to asi není to nejlepší řešení. Měly byste také napsat, že ač tvrdíte, že máte alternativní varianty umístění parkovišť, tak poté, co jsem Vás opakovaně vyzval, ať mi je pošlete, abych je mohl komisi předložit, jste přerušily komunikaci a začaly šířit hysterii. Z toho je zřejmé, že o hledání nějakého rozumného kompromisu zájem nemáte. Naše komise se však o jeho nalezení určitě pokusí a budeme všechny informovat.

    • Vacbat říká:

      Pane Dvořáku,

      nejlepší je celou situaci zlehčit a uklidnit obyvatelé, že se vlastně o nic nejedná a je to jen panika, tak to vždy bývá a potom světe div se. Někdo to nazývá panikou a někdo opatrností a my jsme opatrní. To, proč jsem Vám nezaslala alternativní řešení, Vám ráda odpovím, protože takové záležitosti se musí projednat ústně. Bohužel já to být nemohu, protože jste mi naspal, že nejsem členem komise výstavby, tak jak mohu odprezentovat mé alternativy. Pokud vím, jiné další komise si někdy hosty přizývají. Tady se nejedná pane Dvořáku o nás a společný kompromis….ten byste musel hledat u všech obyvatel Šídlovce.

      • Jan Dvořák říká:

        To není zlehčení, ale uvedení Vašich dezinformací na pravou míru. Opatrností by bylo si nejdříve zjistit informace o pravém stavu věcí, to jste se ovšem nenamáhaly. Alternativní řešení se dá popsat velmi jednoduše zákresem do mapy. To jste mohla udělat, kdybyste chtěla. Dokonce jsem Vás vyzval, ať mi napíšete, pokud nemáte scanner, abych si to mohl nějak převzít. Neudělala jste to, protože jste neměla zájem o kompromis, ŕozhodla jste se vyvolávat hysterii. Kompromis je vždy respektování názorů všech ze své podstaty. Nerozumní z obou názorových táborů ho budou napadat, rozumní z obou stran ho ocení. Bez kompromisu by žádný spor nikdy neskončil a svět by byl v permanentních válkách. A já válku nechci.

  9. Občan2 říká:

    Bože m;j. Je jasné, že jak si někdo nechá vypracovat konkrétní studii, tak se ji pokusí i prosadit (Nemá smysl vypracovávat studii, o které už dopředu víte, že konktétní záměr nebudete chtít realizovat nebo snad ano?).

    Panika je na místě, záměr byl jasně označen.

    Už minulý rok toto parkoviště zde bylo zmíněno, vč. záměru prosazovat jej postupnou metodou … (a pokud možno bez veřejnosti).

    Rozum do hrsti lidi, zachraňte poslední kousíčky Hrabové.

    Průmyslová zóna spolkla kus hrabové, budete tady mít prod. ul. Mostní a jiné stavby (které logicky budou následovat), z obce se stane hlučné a k žití nepřátelské území.

    Hrabová nakonec z 1/2 umře, a z postiženého území vás časem vyžene komeční zóna.

    Tuto vizi znám od Fajcky už 3 roky. (o parkovišti vím už 1,5 roku).

    Hodně štěsti a nedovolte naplaveninám, aby zničili něco k čemu nemají ten správný vztah.

    • Radomír Orkáč říká:

      Petre, na jednu stranu pises, ze o parkovisti vis uz 1.5 roku, na druhou stranu o vizi vis uz 3 roky (volici ODS, ktera drtive vyhrala 2 roky) a pak pises o tom, ze panika je na miste.

      Takze roky o tom vis, souhlasis s tim a ted je panika na miste?

      Nevim, jestli si pani Faicova (psana s i) s s tebou pise Petre vs Faicko (ty to pises s j), ale jak je mozne, ze nekteri informace nemaji a nekteri ano? Ti co informace nemaji sepisuji petici a ti co je maji, tak po trech letech pisi o panice?

      Velice zvlastni pristup.

      “Hodně štěsti a nedovolte naplaveninám, aby zničili něco k čemu nemají ten správný vztah.”

      Nevim, kdo ma byt naplaveninou, ale ten, kdo volil ODS s vytvorenim parkovacich mist bezezbytku souhlasil. Co k tomu dodat.

      • občan Šídlovec říká:

        nelíbí se mi celá studie, o níž rozhoduje komise, jejichž členové kromě předsedy p. Ing. Dvořáka nebydlí na Šídlovci. Vy všichni, i Vy p. Orkáči bydlíte v domečkách, kde Vám zeleň roste a jsem přesvědčená, že za své by jste se taky prali. Své bráníte a cizí klidně nabízíte.
        Zároveň nechápu jak se můžete vyjadřovat o lidech, kteří zde bydlí chvíli, koupili si zde za nemalé peníze byty, že jsou to naplaveniny. I oni jsou občané Hrabové a mají svobodné právo se vyjádřit a případně učinit kroky ke společnému blahobytu Šídlovce.
        Já zde žiju od svého dětství o osud Šídlovce mi lhostejný není.
        Zároveň podotýkám, že pán Ing. Dvořák, byť má bydliště na Šídlovci zde nebydlí, jeho místo skutečného pobytu je známo, takže chápu, že mu na osudu Šídlovce moc nezaleží.

        • Radomír Orkáč říká:

          Ja bydlim ve Vratimove, ale v Hrabove ziji od detstvi.
          Osobne nikomu neberu moznost prat se za sve okoli, ja to tak delam dlouhou dobu a prakticky tim jen ztracim cas, penize a posledni dobou i chut.

          Mozna si priste lide rozmysli, komu davaji hlas u voleb, protoze jak jiz po nekolikate opakuji – ODS to mela hned jako druhy bod v programu. Ted se k tomu nikdo nehlasi?:)

          Nejen, ze nevite, o co mne osobne v diskuzi jde (kdo z Vas toto byl na obci resit?), ale ani nectete to, co pisou ostatni.

          Petr Blanár
          “Jako obyvatele bytového domu na ulici V. Huga 19, před kterým je parkovací plocha ve studii rovněž zahrnuta, se mne toto osobně dotýká.”

          Kdo z ostatnich ze Sidlovce usiloval pres sve zastupitele o pusobnost v komisi stavebni?:) Kdo z Vas, co protestujete “O nas bez nas” volil ODS a ted se divi, ze chteji plnit predvolebni sliby?

          “Naplaveniny” napsal pod “obcanem” Petr Kuhejda, to jen pro poradek, ten ani nebydli a nezije v Hrabove.

          PS: Komu prislusi neco zde komentovat? Lidem, kteri si nepreji vystoupit pod svym jmenem? Ja myslim, ze ne, ale kazdy nazor v diskuzi je potreba. Pokud je slusny, coz Vas je, za to dekuji.

          • občan Šídlovec říká:

            Dobrý den,

            našel jste jednoho člena komise, který je občanem Šídlovce. Nejedná se o snahu vznést paniku, jde nám opravdu jen o to, aby nám tu zůstal kus přírody a taky proto, že to opravdu s tou nemožností zaparkovat tak vážné není. I já mám možnost obcházet večer Šídlovec a vidím, že jsou i zde místa volná.
            Co se týká ODS,jejich úpadek ze viditelný po celé ČR, Hrabová je v tom bohužel trochu specifická, jelikož zde existují různá rodinná spojení a vazby, které členy ODS drží v popředí. Ale věřím,že i to se časem obrátí.

            • Radomír Orkáč říká:

              Narazel jsem na “jejichž členové kromě předsedy p. Ing. Dvořáka nebydlí na Šídlovci.”, takze budme presni.

              Pokud pisete neco takoveho na adresu ODS, tak pak jsem zvedav na v poradi druhou CSSD, ktera ma rovnez druhy nejdulezitejsi bod nasledujici:

              “Budeme pokračovat v budování nových parkovacích míst na Šídlovci.”

              Vas komentar?:)

        • Jan Dvořák říká:

          Každý má právo zveřejnit názor, ale měl by si před zveřejněním ověřit informace a nešířit lži – zde hned dvě. Dopouštíte se tím pomluvy.

          • Jan Dvořák říká:

            Moc se omlouvám Radkovi – můj komentář se umístil jinde než byl psán – byla to reakce na obsah příspěvku anonyma “občan Šídlovce” z 25.10. 11:51.

        • občan obce říká:

          OBČANE ŠÍDLOVCE!
          Je fajň, když má člověk svůj názor, dokonce je prima, že se nebojí ho zveřejnit. Nicméně dělat “soudy” o druhých už jedinci, tj. Vám občane Šídlovce, nepřísluší.

          Odsuzujete lidi, kteří bydlí v rod. domě, že jim nezáleží na prostředí, v kterém žijí (cituji: “cizí klidně nabízíte”).
          Máte “dokonalý” přehled o tom, kde kdo bydlí.

          Téma Domovské ulice – cyklostezky, na které v současné době mohou v určitém úseku jezdit auta, překvapivě občany tolik jako Šídlovec nezaujalo. Cyklostezka ztratila své kouzlo oddechové části obce Hrabová. Mě osobně se nelíbí, že při každém křížení boční cesty musím být při jízdě po cyklostezce ve střehu, aby mi auto nevjelo z pravé strany do cesty.

          Příště, občane Šídlovce, prosím, napište pouze svůj názor, tj. k věci, a nešiřte pomluvy.

          • Jan Dvořák říká:

            Naše komise už dala před časem podnět, aby byla přednost zprava v cyklozóně odstraněna a znovuinstalovány značky upravující, že přednost v jízdě mají ti jedoucí po Domovské. Úřad následně přislíbil vypracování operativního návrhu dopravního značení v tomto smyslu.

  10. Radomír Orkáč říká:

    “občan Šídlovec” napsal zde do komentaru “anonymni” vzkaz, ktery musim moderovat.

    Mily “obcane Sidlovce”, nemam problem takove sdeleni zde ponechat, ale nesmi byt anonymni.

    Dekuji za pochopeni.

    R.O.

  11. Petr Halfar říká:

    Studii jsem sice neviděl, ale s budováním jednotlivých parkovacích stání mezi domy taky nesouhlasím. Naruší to stávající ráz “malebnosti” šídlovce s pocitovým vnímáním, že auta budou všude.
    Aktuálně procházím šídlovcem různě přes celý den a vždy se najde dostatek nějaké volné parkovací místo. Kdo přijede pozdě večer, tak místo taky najde, ale ne pod svými okny a kolikrát musí místa hledat.
    Třeba nová místa (za P23, 25) jsou dost často poloprázdná (a to mi někdo vysvětlete, proč jsou na délku tak “obrovská”…betonová lobby?). Parkoviště u školy jakbysmet.
    Souhlasím s výstavbou velkého parkoviště mezi P35, “antukou” a Š22, myslím si, že toto parkoviště pokryje zvýšenou poptávku po park. místech (včetně případného rezervé pár míst pro uvažovanou poštu(?).
    Do budoucna pak pořešit další místa formou větší plochy kolem patrových garáží u kotelny (resp. formou nějakého parkovacího domu).
    Rozhodně neubírat trávu a zeleň mezi barákama.

  12. Jan Dvořák říká:

    V rozsahu dle studie s tím nesouhlasím také a vypadá to, že směřujeme k rozumnému řešení (i bez petice).
    Je to přesně tak, jak píšete – přes den se zaparkovat dá, ale pozdě večer už s obtížemi třeba hodně daleko či s porušením dopravních předpisů, což samozřejmě nemá být. Ani záměrem pořízení studie nebylo začít ihned budovat masivně parkovací místa(to, že se má v lednu začít dle studie stavět byl čirý výmysl šířený s peticí), ale záměrem bylo vědět, kde by se v budoucnu mohla parkovací místa vybudovat, protože na novém Šídlovci už žádné řešení parkování připravené nebylo. Soudnému člověku je snad zřejmé, že pokud poroste počet aut, tak bude stav s parkováním stále horší a musíme být na to připraveni.
    Ta dlouhá parkovací místa jsou dána tím, že projektant navrhl kolmá stání a na úzkých spojkách není dostatečný manévrovací prostor pro auta, proto je odsadil dál od komunikace. Z toho důvodu komise navrhuje budovat již jen šikmá stání s podstatně menším záborem zeleně (iniciátorky petice ovšem šířily studii s kolmými stáními, i když věděly, že takto se nebude nikdy realizovat).
    Plocha u patrových garáží je soukromá a obvod si tam nemůže jen tak postavit co chce. Požádali jsme ale o prověření, jaký by měl vlastník pozemku názor na jeho využití pro parkování. Budování parkovacího domu na náklady obvodu by určitě mělo být předmětem širší diskuse, protože bez podstatného zadlužení obvodu by to nešlo a bylo by to na úkor všech jiných investic. Přitom minimálně občané žijící v rodinných domcích, občané Šídlovce nemající auta nebo naopak mající již garáž by z takové investice neměli vůbec žádný užitek.

    • Vacbat říká:

      Pane Dvořáku, já osobně jsem s Vámi jednala na zasedání komise, které se uskutečnilo v úterý, tj. 25.10. To, že zde píšete o šíření, že by se mělo kopat v lednu (že toto jsme říkaly), je zcela zcestné, protože o tomto nikdy nidko nehovořil. Kdybychom my nerozproudily debatu a petici, vše by dopadlo jinak. Záměr byl zcela jiný. Zlehčujete situaci. Vaše slovo CITUJI: „Soudnému člověku je snad zřejmé, že pokud poroste počet aut, tak bude stav s parkováním stále horší a musíme být na to připraveni”. Ke slovu POKUD se raději nebudu vyjadřovat.
      Šířily jsme petici s kolmým stním, protože jsme byly rády, že se vůbec k nám tato studie dostala, ale všem jsme říkaly, že v plánu jsou stání šikmá. Pane Dvořáku, tady nejde o šikmá či kolmá stání….ale VY jste neměl zájem se podívat na jediný petiční papír s podpisy, které jsem Vám předložila na včerejší komisi.

      Chceme všem poděkovat za podporu nás všech v petici.

      • Radomír Orkáč říká:

        Nevim, kde Honza Dvorak vzal leden, nemohu to komentovat. Ale petice vznikla za jinym ucelem a ja to povazuji za hysterii bez podkladu.

        Eva Legartová: Veřejná diskuze určitě bude, ale výzva chce zabránit schválení na magistrátu, protože o tomto návrhu nikdo neví!!!! Jednají o nás bez nás!!!!

        Eva Legartová: Viděla jsem aktuální plánek, který jde, jak vy říkáte, v úterý k projednání na Magistrátu v Ostravě. Proč o tom neví nikdo z lidí ze Šídlovce? Tento plánek byl objeven jen čirou náhodou! Anebo mi to uniklo a byl tento záměr uveřejněn v Hrabovských listech? Byť by šlo o studii, bude se projednávat!!!! Pokud by návrh prošel, mohli bychom my občané, tento záměr nějak ovlivnit? Asi těžko a jednoho dne by se před našimi okny začalo kopat a pak by bylo pozdě!

        Radomír Orkáč: Odkud prosim vite, ze to jde na Magistrat?

        Eva Legartová: už to tam je, zdroj zatím nechci zveřejnit, abych dané osobě neuškodila.

        Radomír Orkáč Ja Vas zdroj znam, ozval se mi. Cili nejedna se o STUDII, kterou ma projednavat nase komise vystavby, jak mi rekl predseda teto komise dnes? Komise to ma projednavat v utery:-)

        Eva Legartová ..omlouvám se, máte pravdu, né Magistrát Ostrava, ale komise Hrabová a ta, když to schválí, tak se to posune do rady města (rada města obvodu Hrabová). Špatně jsem pochopila místo konání…ale i tak je třeba diskutovat o umístění a počtu parkovacích míst. A k tomu je žádoucí pozvat občany Šídlovce.

        Nechci to pouzivat proti pani Legartove, v zadnem pripade!!! Slusnou formou komentovala veci na facebooku. Ale ruku na srdce, divite se mi, kdyz pisu, ze petice ma vyvolat hysterii? Petice nemela smysl, byla sita rychlou jehlou a na zaklade nespravnych informaci.

        “Výzva chce zabránit schválení na magistrátu, protože o tomto návrhu nikdo neví!!!!”

        Zpusob argumentace, jaky zaznel zde v diskuzi, se mi prici a jiz jsem to napsal. Nicmene dekuji vsem, kteri reaguji slusne, k veci a snazi se vest dialog, nikoliv monolog.

        • Vacbat říká:

          Pane Orkáči, i když se paní Legartové stále omlouváte, že opět přednášíte její překlep o Magistrátě, tak si dovolím Vás poprosit, abyste to stále nepředhazoval. Jak bylo řečeno, bylo myšleno, že se o tom bude jednat na komisi. Ano, hrajme si na slovíčkaření, na úředníky, na lidi u moci, na něco více.. Ale podstata je jedna – INFORMOVANOST. A věřte mi, že pokud došlo díky petici k informovanosti na toto citlivé téma (parkoviště), nedivte se, že to v lidech vyvolalo histerii. Kdyby to byla nějaká příjemná zpráva, vyvolalo by to v nich euforii. Alespoň je vidět, co v lidech evokuje pojem BETON-REDUKCE ZELENĚ NA ŠÍDLOVCI-PARKOVIŠTĚ. Myslím si, že je daleko přínosnější něco zorganizovat, než jen mluvit a mluvit (nám Čechům to jde nejlépe u piva). A pane Orkáči, co jsem teď napsala, si nemusíte brát proti sobě. Je to myšleno obecně:-) Hezký den všem!

          • Radomír Orkáč říká:

            Ja to porad nepredhazuji, jen tady davam, co zazniva jinde – na facebooku.

            Ja si myslim, ze se jasne ukazuje, ze to jde i bez petice. Kde jinde nez tady a na facebooku probiha intenzivnejsi diskuze.

            Staci napsat clanek a to jak do Hrabovskych listu, facebookova skupina obce, nebo zde na Hrabova.Info.

            “O nas bez nas” je opravdu padle na hlavu, kdyz nikdo z Vas nebyl za zadnym radnim, nenapsal na obec zadny mail nebo se tam nestavil.

            Mne nejde o Vas cil, mne jde o formu a stojim si za tim, ze zvolena forma vzbuzuje hysterii.

            Hrabova.Info cte denne cca 200 unikatnich navstevniku a ve facebookova skupine Hrabova je 190 unikatnich clenu.

            Stale se drzim hesla, ktere rekl pan tajemnik – Tahneme za jeden provaz. Heslo “O nas bez nas” toto zcela narusuje a nelibi se mi to.

            Vyvolat diskuzi se da mnohem lepsi formou, musi se jen chtit. Kazdopadne kazdy ma v zastupitelstvu sveho zastupitele, ktery se ma za nas prat. Pokud ten Vas verejne v teto veci nejednal, nevolte ho priste.

          • Jan Dvořák říká:

            Nechápu, jak může někdo nazývat informovaností to, že občanům tvrdil že se něco bude projednávat na magistrátu, když na tom nebyla špetka pravdy. Nebo je snad informovaností tvrzení, že dle studie se (cituji) “zničí veškerá zeleň na Šídlovci”, když tu studii má autor v ruce a ví velmi dobře, že to tak není?

      • ing. Kander zdeněk říká:

        Hádanka-byl jednou jeden pán a ten pro Mostní hlasoval všemi pěti. Pak se omluvil,aby pak v jednom časopise tvrdil jak ta Mostní bude pro občany Hrabové výhodná. Celkové náklady na zprovoznění Mostní budou činit cca 400-450 mil Kč.Průtah od Makra cca 100-120 mil Kč.Tak to je ta výhodnost. Kam vítr, tam plášť.

        Vážená paní dal jsem Vám bod a máte u mně jedničku.

        S pozdravem Ing. Zdeněk Kander

      • Petr Blanár říká:

        S informací, že Magistrát bude výstavbu parkovacích míst schvalovat a že s v lednu začne kopat před našim domem se petice dostala ke mně. Toto jsem koneckonců sdělil na včerejší komisi slečně Batelkové. Je zřejmé, že někdo ať už záměrně nebo ne celou situaci kolem studie dobudování parkovacích ploch zkreslil. Vyvolal tak dojem že věc je vážná a je potřeba urychleně konat a zmiňovanou petici podpořit.

        • Stanislav Holiš říká:

          Jakým způsobem ale zajistit relevantní odpovědi od lidí, kteří žijí v dotčené lokalitě tak, aby byly výsledky opravdu poctivé a nikým nezpochybnitelné? Možná anketním listem jako přílohou v Hrabovských listech, které by ale nesměly být anonymní a s předem schválenými otázkami. Nebo zahrnout tuhle anketu do Hrabovské verze Participativního rozpočtu, tak jak to dělají v ostatních Ostravských obvodech. Možná by nebylo špatné, aby si Šídlováci založili osadní výbor, který by mohl řešit i zeleň, ať již chtěnou – stav stromů na ul. Obchodní, nebo nechtěnou – zarostlé krajnice cest.

          • Jan Dvořák říká:

            Rozhodně tím způsobem není pustit mezi občany nějaký neplatný materiál a spoustu dezinformací nahánějících hrůzu, pane Holiši. Kdo by nepodepsal, když mu někdo tvrdí, že pokud nepodepíše, zmizí mu před domem veškerá zeleň.

      • Jan Dvořák říká:

        No, že lžete v tom, že ohledně kopání v lednu nikdo nikdy při šíření petice nehovořil, o tom Vás usvědčuje někdo jiný níže. Taky jste na setkání se členy komise jasně slyšela, jak to přesně bylo se zadáním studie, tzn. že Vámi šířené tvrzení o nějaké mé osobní spojitosti se studií není pravdivé. Slyšela jste jasně, že zadání rozsahu 100 míst nedávala ani komise, ale dokonce ani ne úřad. Rozšířily jste s poplašnou zprávou pouze pracovní koncept návrhu projektanta, u kterého se ještě ani neprověřovala reálnost z hlediska inženýrských sítí (to mělo být provedeno až následně jen u těch míst, která by byla doporučena v rámci schvalování, aby projektant nedělal zbytečnou práci), koncept který nebyl vůbec NIKÝM schválen a ani by v té podobě schválen nebyl. Máte špatný postřeh, neboť jsem si stihl přečíst jaký text Vám lidé podepisovali, přestože jste si petici i Vaše návrhy zase odnesla, tzn. členům komise ji nepředala, což mi přijde poněkud podivné, pokud byste konstruktivně chtěla, aby se tím komise zabývala. Každopádně jste členům komise tvrdila, že 100% oslovených petici podepsalo a to je také lež, protože jen členové komise ví o dvou oslovených bytech, kde petici odmítli podepsat.

  13. Igor Trávníček říká:

    Dovolte mi, abych zde zveřejnil stanovisko rady obce:

    Rada MOb Hrabová se na svém jednání dne 26.10.2016 zabývala studií parkovacích stání v úseku mezi ulicemi Šrobárova a U kotelny.
    Shodla se na tom, že tato studie je teoretickou koncepcí, kterou lze realizovat na základě požadavků občanů.
    Podrobnější informace budou vždy zveřejněny na webu obce i v Hrabovských listech.

  14. Petr Žižka říká:

    Přátelé, při vší úctě k názorům kohokoliv, kdo píše slušně a komu jde o Hrabovou: nemělo by se v podobné situaci začít návštěvou u pana starosty? Teprve kdyby mne starosta nepřijal, odbyl, choval se arogantně (což si ovšem opravdu nedovedu představit), přemýšlel bych o krocích dalších. Myslím, že petice je až krok č. 2 (možná č. 5), pokud selže výše uvedený krok č. 1. Možná se mýlím, ale zdá se mi, že krok jedna nenastal. Myslím, že to je škoda. Prosím jen, aby to nevypadalo, že chci říci, že se vším, co nás trápí, máme chodit za starostou. To bychom jej asi brzy svými starostmi utýrali:-). Ale tato “parkovací diskuse” opravdu není banalitou, takže za návštěvu stála.

    děkuji

    • Vacbat říká:

      Pane Žižko, při vší úctě k Vám si dovoluji poznamenat, že až díky této metodě číslo 5 si možná spousta občanů Šídlovce (a nejen jeho) uvědomí, že je to i o nich a jejich názorech, o našich návštěvách zastupitelstev atd.. Kdyby byla použita metoda č.1, bylo by vše jinak a lidé by si neuvědomovali to, co si možná uvědomují teď..

      • petr novák říká:

        Promiňte,ale řekla jste to přesně,přijďte na konání zastupitelů občanů Hrabové a je jasno.Každý člověk,který se upřímně bude zajímat o dění v obci,je vítan a rozpravy kdyby co na internetu jsou zbytečné.Zatím lidí co by v Hrabové něco chtěli změnit moc není a ti co jsou jsou v nevýhodě.Piš me na info,ale i zůčastněte se i na zastupitelstvu a máte možnost něco změnit.Jinak všeobecně s vámi souhlasím parkování jse musí vyřešit s občany Hrabové.

    • Jan Dvořák říká:

      Petře Žižko,

      dovolím si nesouhlasit. V podobné situaci by měl být krok 1 zjistit si pravdivé informace. Jaký by mělo smysl chodit za starostou, který v tu chvíli studii asi ani neviděl, neboť nebyla hotová? Ani napadání starosty v té věci nebylo korektní, protože ani on podobu studie neovlivňoval.

      • Petr Žižka říká:

        Jane Dvořáku,

        nemusíte se mnou souhlasit. Ale dovolte mi, jako běžnému občanovi, jedno: až budu hledat informace, zkusím to nejdříve na radnici. Vaše věta: “Ani napadání starosty v té věci nebylo korektní, protože ani on podobu studie neovlivňoval” vypadá, jako kdybych já napadal starostu. Což by mohl čtenář, který tuto diskusi nečte podrobně, z Vašeho příspěvku takto pochopit. Takže pro jistotu: nic takového jsem ve svém příspěvku nenapsal:-).

        • Jan Dvořák říká:

          Já to tak ale vůbec nemyslel – to byl postesk ve vztahu k jiným příspěvkům.

  15. Petr Žižka říká:

    Juj, až teď vidím, že něco podobného napsal asi před hodinou Radek Orkáč. Tak se omlouvám, že jsem si jeho názoru všimnul až teď. Ale třeba bude Radek rád, když uvidí, že sdílím jeho názor:-).

    Zdravím

  16. Stanislav Holiš říká:

    Osadní výbory jsou už zavedená věc. Ale buďme konstruktivní, chytáním za slovíčka nic nezměníme a budeme se leda motat v kruhu.
    ————————————————————————
    Dojde také na určení členů osadních výborů a volbu jejich předsedů. Občané mají zájem o chod a řízení města a svou ochotu pomáhat mohou uplatnit také právě formou činnosti v osadních výborech. V Hlučíně jsou osadní výbory obvykle pěti nebo sedmičlenné a dosud byly zřízeny čtyři: Osadní výbor sídliště OKD, Osadní výbor Darkovičky, Osadní výbor Bobrovníky a Osadní výbor Rovniny.

    Každá část města má specifické podmínky a potřeby a právě osadní výbory jsou orgánem, který spolupracuje s vedením města a upozorňuje právě na specifika ve svém území. Osadní výbory mohou předkládat zastupitelstvu a radě města návrhy týkající se rozvoje “jejich” části města a rozpočtu města. Mohou se vyjadřovat k návrhům předkládaným orgánům města k rozhodnutí a také k návrhům a připomínkám občanů. Předseda osadního výboru má právo vystoupit na zasedání zastupitelstva města. Pokud požádá o slovo, musí mu být uděleno.

    http://www.hlucinsko.eu/clanek/v-hlucine-se-sejde-zastupitelstvo-mesta/1195

  17. Jan Dvořák říká:

    Osadní výbory se zřizují v obcích, které vznikly sloučením více dříve samostatných obcí (to je případ Hlučína nebo např. Bohumína) a radnice je od těchto místních částí vzdálena, což není případ Hrabové. Osadní výbory nemají žádné reálné pravomoci, což je dáno zákonem.

    • Stanislav Holiš říká:

      OK, osadní výbory beru zpět, první dva řádky zůstávají v platnosti..:-)

  18. Jan Dvořák říká:

    Jde právě o to být konstruktivní a ne šířit materiál, o kterém velmi dobře víte, že nikdy nebude realizován – a k tomu dezinformace. Takový přístup se nazývá destruktivní.
    A podpořit na komisi zachování počtu parkovacích míst dle studie a vzápětí veřejnosti tvrdit, že jste proti jakékoliv jejich výstavbě, to také není konstruktivní přístup.

  19. Stanislav Holiš říká:

    Oblast nedostatku parkovacích míst na Šídlovci se jeví na večerní hodiny v pracovní dny. Můžeme předpokládat, že o víkendu je parkování volnější z důvodu, že někteří odjížději mimo. Jestli dotyčný pracuje na kolotoč, přijede z noční dva dny v týdnu. Teoreticky může tento problém vzniknout na jedné ulici dva dny v týdnu. Tohle je maximální zlehčení problému s parkováním. Dva ze tří zastupitelů zatím nesdělili konkrétní problémové místa. Jen obecně – na Šídlovci je problém s parkováním. Jinak mi kolega říkal, že někde zakázali parkovat firemní dodávky a prý to funguje. Koukněte Šídlováci z oken, kolik na kterých ulicích stojí dodávek a napište tady. Potěšilo mne, že jsou dokonce na Šídlovci řidiči, kterým se Šídlovec natolik líbí, že jsou ochotni zaparkovat tři minuty od vchodu a tím se zachovat ohleduplně k sousedům – starší generaci nebo těm, kteří nadstandart nepotřebují nebo ze zdravotních důvodů nemohou používat.

  20. Jan Dvořák říká:

    Problém je totiž všude s výjimkou Reymontovy, byť jeho míra je různá. Dimenzovat je bohužel nutno vše vždy na maximum. Dodávky Komise výstavby, dopravy a ekologie radě vymístit ze Šídlovce už doporučila a také jsme poradili kam, ale rada to odmítla a musíme z toho vycházet, dokud rada svůj názor nezmění.

  21. Radomír Orkáč říká:

    Nevim, jestli vcera na jednani Zastupitelstva vice mluvila pani Batulkova nebo Vaclavikova (nevim ktera je ktera a vzhledove mi pripadate jako sestry), ale chci Vam podekovat.

    Presne takovy projev – cisty, kultivovany, neutocny, chapavy, vecny – je potreba nastolit pri kazdem reseni problemu.

    Je jedno, ze jste predtim, z meho pohledu!, zvolili nevhodnou formu, nyni jste to totiz napravili a jedine hlupak by Vam ted mohl vycitat Vase nazory a cile.

    Take si myslim, ze jste dostali akceptovatelne ujisteni, ze bez diskuze to nepujde. Ono radoby vtipne konstatovani, ze zadne nove parkovani tedy na Sidlovci nebude, je podle meho nazoru chybou a naopak ja osobne jsem se proti tomu chtel ohradit – je potreba vedet, jake jsou moznosti a kdyz uz studie je/bude, melo by se to dotahnout a uzavrit. I vysledek – nova parkovaci mista nepotrebujeme – je skvela zprava, nemyslite?

    Jeste jednou dekuji za vcerejsi Vas projev, Hrabova potrebuje vice takovych lidi a zastupitele by si Vas meli hyckat.

    R.O.

    • Vacbat říká:

      Pane Orkáči, děkujeme za Váš komentář. Jak slečna Batelková, tak já (Václavíková) preferujeme slušné a konstruktivní vedení diskuze. Rozhodně jsme všichni, kteří jsme v naší řadě seděli, ocenili vyjádření zastupitelů, taktéž pana tajemníka, starosty.
      Jsme rády, že bylo pochopeno, jak závažná a citlivá je tato problematika pro nás, kteří bydlí na Šídlovci. Teď necháme na zastupitelích, jestli podpoří myšlenku Osadního výboru. Věříme, že díky jeho zřízení dojde k lepší komunikaci a zpětné vazbě mezi občany Šídlovce (o kterém se s pravdou říkávalo, že se o nic nezajímá) a úřadem.

      • Stanislav Holiš říká:

        Ano, chápu, že zrození Osadního výboru bylo pro mnohé z nás bolestivé, pro mne jak řekl kolega z komise -zkušenost je nepřenositelná – nakonec pokud nevylijene s vaničkou dítě pravděpodobně brzy poznáme jestli jedeme ve správných kolejích. Rozkomunikovat radnici s občany ze Šídlovce nebo z ulice Jezdiště a všeobecně se všemi, kteří tady žijí určitě prospěje všem.

  22. Miroslav Houžvička říká:

    Radku máš pravdu, konečně někdo kdo vysvětlí co chce bez emocí, nikoho nenapadá a de za cílem znát odpověď. Mimochodem- jsou si velmi podobné, ani pan tajemník, který s nimi jednal již několikrát, nebyl včera schopen je rozpoznat a ptal se sl.Václavíkové jak se jmenuje – pro ostatní,mimo tebe, uvádím, že to není kritika! Jinak ,když už jsem docílil toho, že zastupitelé mají před sebou jmenovkou, je třeba několika z nich sdělit, že tato jmenovky je k indetifikaci pro občany a proto má být nasměrována do “publika” a né směrem ke starostovi – ten je zná.😉

  23. Zdeněk Kander říká:

    Je správné, že mladí lidé se zajímají a není jim jedno, jak budou v budoucnu žít. Nevím taky proč by občané celé Hrabové formou daní měli přispívat na podnikatelský fenomén na Šídlovci. Jsou jiná a pozitivnější řešení.

    Přeji slunečný den

  24. Petr Blanár říká:

    Já vnímám účast obou slečen na jednání Zastupitelstva rovněž pozitivně. Myslím ale, že jejich přítomnost a dotazy mohly předejít samotné akci s peticí. Nebo jinak. Kde ve středu bylo všech těch více než 200 občanů Šídlovce, kteří petici podpořili, a měli jedinečnou možnost se svých zastupitelů, radních a starosty zeptat jak to s rozšířením parkovacích míst ve skutečnosti je? Nemohu za ně odpovědět. Bohužel. Koneckonců myšlenka vytvoření Osadního výboru možná nebude až tak špatná věc. Nebo to bude jinak? Budou členové tohoto výboru zastupovat oněch 200 občanů, kteří parkoviště nechtějí nebo za rok, dva, možná déle (resp. déle ne, protože fungování osadního výboru končí s funkčním obdobím Zastupitelstva) budou zastupovat jiných třeba 20, kteří naopak parkoviště před domem chtít budou? Asi bude záležet na tom kdo vyhraje volby. Mimochodem by mne zajímalo, kolik z těch lidí co uvedenou petici podepsali má to štěstí, že vlastní garážové stání nebo parkuje na soukromém parkovišti vedle domu,… pod svými okny… a se souhlasem obce na jejich pozemku.
    Ačkoliv je Šídlovec velice specifickým místem tak Osadní výbor nepotřebuje. Bude stačit, když budeme mít zastupitele, kteří budou nakloněni konstruktivní diskuzi s občany a šídlovecké voliče, kteří na jednání svých zvolených budou chodit a dávat jim najevo, že jim není lhostejné co se kolem nich děje. Ono 100 naštvaných občanů Šídlovce přítomných na Zastupitelstvu bude mít úplně jiný účinek než jeden předseda a pár členů Osadního výboru.
    Abych se ale vrátil k parkovacím místům. Pan starosta se již v této diskuzi o tom zmínil a zopakoval to i na jednání, že jde o teoretický koncept, který může být realizován na základě požadavků obyvatel. To je docela férová nabídka. Jsem přesvědčen, že problém s parkováním na Šídlovci se bude zhoršovat. Vidím to u nás v domě. Přicházejí noví, mladí lidé, rodiny, kde i 2 auta nejsou žádnou výjimkou. Nesouhlasím s možností vytvoření parkovacího pásu v celé šířce domu (i když jsem viděl takováto rezidentní místa vytvořena před některými bytovými domy např. v Porubě a na snížení atraktivity dané lokality to rozhodně vliv nemělo, naopak), ale výstavbu několika málo míst třeba na začátku a konci domu bych, pokud by k tomu byl dán ze strany většiny vlastníků dotčených bytů požadavek, podpořil. Situace s parkováním se zlepší a ve finále a teď budu mluvit hlavně za sebe, nejde ani tak o to, že by mi vadilo zaparkovat jinde a domů dojít, jako o to, že mám auto před domem tzv. na očích. Už mi z auta zaparkovaného vedle domu ukradli kde co, včetně registračních značek. Přeji všem krásné s pohodové vánoce.

    • Vacbat říká:

      Pane Blanáre, dovolím si reagovat. Na Šídlovci bydlí hodně starších občanů, kteří velice oceňují, když budou mít ze svých řad někoho, kdo bude přeci jenom obratnější v komunikaci s úřady, myšleno onoho předsedu osadního výboru. Neříkám, že vy, zastupitelé toho nejste schopni, ale my jsme opravdu po lidech chodily, navázaly jsme s nimi kontakty a naslouchaly jejich potřebám, přáním. Poté se přidali další občané, kteří jsou také v žádosti Osadního výboru. Již jsem si zvykla a nejsem zajisté sama, že se věc vždy raději zkritizuje nebo se poukáže na nedostatky, chyby. Vzhledem k tomu, že jsme s občany mluvily, věřily v nás a naše přednesení na zastupitelstvu natolik, že se jej nezúčastnili. Je to asi to samé, jako s kulturou v Hrabové. Také je potřeba nechat květ rozvinout, naučit Hrabovany se kulturně během roku obohacovat. Pokud chcete, zastupitelé, na zasedáních více občanů, možná je třeba více lidi oslovit, nechat bod Různé na střed programu či samotný začátek, protože spousta lidí, i těch starších, nevydrží do konce programu na 20:00hod, kdy se Různé řeší. Také vidím nedostatky, také na ně mohu poukazovat. Vždy má vše svůj rub a líc. Pokud budete chtít ocenit naši iniciativu a budete ji brát pozitivně tak, abychom všichni spolupracovali na lepším žití v Hrabové, věřím, že zvolení výboru má smysl.
      Přeji všem hezký adventní čas..

  25. Jan Dvořák říká:

    Dovolím si poznamenat, že pan Blanár není zastupitel a přesto dokáže přenášet na úřad spoustu zajímavých podnětů ze Šídlovce, aniž by měl potřebu si pro sebe zřizovat nějaký orgán.

  26. Petr Blanár říká:

    Vidím přátelé že jste rychlejší než já. Chtěl jsem se zmínit, že opravdu zastupitelem nejsem takže děkuji panu Dvořákovi za připomínku a Vacbat za doplnění.
    Myšlenku vytvoření Osadního výboru ať zváží a rozhodnou řádně zvolení zastupitelé. Koneckonců by měl takovýto výbor být prodlouženou rukou Zastupitelstva i když jeho vytvoření mimo jiné v půlce funkčního období je diskutabilní. My, občané Šídlovce, své zástupce v Zastupitelstvu máme. Kromě pana Dvořáka jsou i mí kolegové z hnutí Ostravak Honza Šumbera a Květa Hrabovská dlouholetí obyvatelé Šídlovce. Oni nejen že něco nového změnit chtějí, oni mají i pravomoc k tomu to udělat resp. přinejmenším se o to pokusit. Vy (Vacbat) nyní zastupujete určitou skupinu lidí, která nechce před svými domy parkovací stání vybudovat. Vaše ústa mluví před zastupiteli za ně. Pokud Zastupitelstvo Osadní výbor určí a vy se stanete jeho členy tak budete muset pracovat více nezaujatě a poskytovat zastupitelům ucelené informace a potřebách a zájmech všech obyvatelů Šídlovce. Když to vztáhnu na studii parkovacích míst, tak by mělo zaznít, že 200 lidí je sice proti, ale 2 s vybudováním před svým domem souhlasí a zbytku je to jedno. Bude pak na zastupitelích jestli najdou nějaké řešení a uvedeným dvěma třeba parkování umožní.
    Není dle mého názoru v silách členů Osadního výboru znát potřeby a přání všech obyvatelů Šídlovce. Vždy bude zastupovat buď úzkou nebo širší skupinu lidí. Ale bude zájem těchto lidí opravdu ten správný? Petice o tom jestli parkovaní před domem chci se ke mne dostala. Na to, zda Osadní výbor nebo dokonce být jeho členem chci či nikoliv, se mne nezeptal nikdo. Bohužel. Příjemný den.

  27. Jan Dvořák říká:

    Děkuji panu Blanárovi, ale (jak je mým zlozvykem) dovolím si nesouhlasit. Zastupitelů ze Šídlovce je totiž více. Pominu-li mně (musím se nějak smířit s tvrzením petentů, že na Šídlovci vlastně nebydlím, i když vím jistě, že se každý den při vstávání dívám na ulici Šrobárovu) tak se jedná i o paní Dehnerovou a pana Petanu. Nechávám k úvaze, zda část obce z níž je třetina zastupitelů, je utlačovaná, příp. zda utlačuje zbytek obce, jak někteří z opačného tábora také podsouvají.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Pane Dvořáku, je vcelku zajímavé, že jste si nestačil všimnout, že minimálně jedno a půl volebního období s vámi v zastupitelstvu žádná paní Dehnerová nesedí, ale stačila se vdát a jmenuje se nyní Strnišťová.

      • Jan Dvořák říká:

        Máte samozřejmě pravdu – asi je to tím, že je obecně známá pod svým křestním jménem.

    • Petr Blanár říká:

      Netušil jsem, že pan Petana a paní Strňišťová rovněž bydlí na Šídlovci. Tím lépe.

[email protected] [email protected]