Senioři, pozor! Na silvestra necestujte „načerno”

Lidé nad 65 let mohou v ostravské MHD cestovat na 365denní nulový kupon, který si zdarma nahrají na ODISku. Kvůli přestupnému roku jim ale vyprší už 30. prosince. Nový si tak musejí vyřídit už o den dříve, aby na silvestra necestovali „načerno”.

Více se dočtete v Moravskoslezském deníku.

2 Komentáře

  1. Vladimír Petana říká:

    Děkuji touto cestou Radku Orkáčovi za informaci. Do této doby jsme žil v blahém domnění, že ODISku mám na dožití a nebudu se muset o nic starat. Předpokládám, že se mi věk bohužel nebude snižovat jako v Bambinotu ( Bambinot je československý televizní seriál). Po přečtení jsme začal “gůglit” a hledat jak to máme my mladší důchodci (65-70)s ODISkou. Stránky Dopravního podniku Ostrava – DPO se ukázaly jako Tajemný hrad v Karpatech. Jestli to tam někde je , tak je to řádně uschováno v hlubinách stránek. Na mé ODISce je platnost 2021 a já jsme to naivně bral jako dobu, kdy se budu muset starat. Po návštěvě prodejního místa DPO ve Venuši jsme se dozvěděl, že “kupon” platí 365 dní a pak jezdím na černo. Pokuta 1000,-Kč může (ale nemusí)být prominuta. Tak si nyní pamatuji ( ale jak dlouho?), že kolem vánoc musím do DPO odstát frontu. Zkouším vymýšlet rozumné i blbé teorie proč obnovovat, když to je nepřenosné se jménem a fotkou ( tu by mohl použít/zneužít jen asi poněkud sešlý důchodce ).
    Fakt nevím, co tím ostravští politici mysleli. Že by direktiva EU nebo jen vlastní geniusisovká* myšlenka?
    * geniusis byl tygřík v medvídkovi PU

  2. Jan Dvořák říká:

    Nikdo by neměl být křivě obviněn, proto se musím v tomto ostravských politiků zastat, neboť to nevymysleli oni. Původcem této “skvělé” myšlenky, původně prosazované i pro všechny cestující nad 70 let, je současný jednatel KODISu a dopravní podnik se jí chopil z toho důvodu, že musí odvádět DPH za cestující, které přepravuje zdarma a takto ví přesně, kolik jich je (navíc touto bariérou i počet bezplatných cestujících sníží). Naopak budiž ke cti převážné většiny tehdejších členů vedení města je, že se tomuto záměru postavili na odpor a stav, že se to týká jen nově bezplatně jezdících důchodců, je dohodnutý kompromis obou názorů.

[email protected] [email protected]