A123 Systems otevřel v Ostravě továrnu na výrobu baterií, zaměstná až 150 lidí

Společnost A123 Systems otevřela v průmyslové zóně v Ostravě-Hrabové závod na výrobu startovacích lithium-iontových baterií do elektromobilů. Investice má hodnotu 13 milionů dolarů (334 milionů korun).

V závodě pracuje aktuálně 20 lidí, do konce roku jich má být 50 a během dalších tří let chce mít firma 150 zaměstnanců. Novinářům to řekl ředitel ostravského závodu Petr Brož.

Agentura CzechInvest už dříve sdělila, že jde o největší investici zprostředkovanou do Moravskoslezského kraje v loňském roce. Celkem má dosáhnout 815 milionů korun. A123 Systems sídlí v USA, majitel je ale čínský. Společnost provozuje závody v USA a Číně a v německém Stuttgartu má technické centrum.

Více na serveru e15.cz
Zdroj: E15.cz

7 Komentáře

  1. Petr Halfar říká:

    Fajn příležitost po všech stránkách.
    Snad ale nebude fabrika produkovat emise nebo nějaký další smrad do mozaiky Hrabovských pachů. :o)

    • Radomír Orkáč říká:

      Presne tak jak pisete, rekl jsem si to same – pracovni prilezitosti, penize pro obec, ale snad nepribude dalsi smrad…

  2. Petr říká:

    Co říká toxikologie?
    Z hlediska toxikologie je lithium řazeno mezi relativně nejtoxičtější prvek alkalických kovů. Člověk může lithium přijímat do organismu v podobě solí, nejčastěji uhličitanu lithného, chloridu lithia. Kromě běžných očistných technik, kterými se organismus sám snaží zbavit lithia jako je např. zvracení, průjem se příznaky otravy projevují také nevolností a bolestí hlavy.Dochází k i změnám morfologickým, zejména na ledvinách a játrech. Při chronickém příjmání lithia je ohrožen i kardiovaskulárního a endokrinního systém. Dalšími nejčastějšími nežádoucími účinky lithia jsou kognitivní problémy (zhoršení paměti, třes, zhoršená koordinace pohybů, zpomalení psychomotorického tempa), teratogenita, ale i vypadávání vlasů, otoky nebo výrazný přírůstek na hmotnosti. Vyšší hladiny lithia mohou mít i fatální následky, což je způsobeno nespornou toxicitou lithia. Samotná intoxikace lithiem záleží na jeho hladině v krvi. Obecně koncentrace nad 2 mmol/l ohrožuje člověka na životě (kóma, kardiální arytmie). Pokud jsou hladiny lithia vyšší než 2,5 mmol/l následuje hemodialýza. Hladina nad 2,5 mmol/l znamená křeče, ledvinné a kardiální selhání – smrt. Protijed na lithium neexistuje.Přítomnost Lithia ve vzduchu zaznamenáte typickou charakterickou slanou chuťí v ústech.Dneska na lesním hřišti v Bělském lese děti bolala hlava a bylo jim zle.Foukal totiž jihozápadní vítr,přímo od průmyslové zóny.

    • Radomír Orkáč říká:

      V zadnem pripade nechci zpochybnovat text z bionebe.cz, potazmo serveru e15.cz.

      http://www.bionebe.cz/212,0,lithium-jako-doplnek-stravy.html

      Nicmene vcera mezi 16.-18. hod. slo citit na hristi za skolou Brembo. Jelikoz se za smer vetru povazuje – odkud vane (směrem větru se rozumí směr, odkud vítr vane) – a mne nejvice protivitr delal problem, kdyz jsem se dival ve smeru na Makro (jihozapad?), tak bych spise rekl, ze v lesnim hristi Belskeho lesa deti bolela hlava z neceho jineho. Kdyby vitr val opravdu tam, pak bych nemohl Brembo citit a navic vitr vanouci od zony do Belskeho lesa neni podle me jihozapadni. Muzu se plest!

      SMRAD z Brembo je pro me nesnesitelny, jsem tak na nej uz vysazeny, ze ho citim dokonce az u Vratimovskeho mostu, pokud vane vitr tim smerem. SMRAD byl jednou (samozrejme ne jedinou) z pricin meho kolapsu pri hrabovskem pulmaratonu 50m pred cilem.

      • Petr říká:

        Ano je to tak.I z Bremba se zase vypouští toxický prach.Na parapetru se objevil hnědý prach se šupinkami hliníku.Na lesním hřišti v Bělském lese a posléze i cestou na Dubinu foukal (omlouvám se)jihovýchodní vítr a byl cítit ostrohranný křemičitý prach z Bremba ale tentokrát byly příznaky otravy večer jiné než v minulosti.Nejenže jsme měli všichni velmi agresivní průjem(to je jak se tělo chce rychle toxinů),ale také bolesti hlavy,zhoršená motorika a celkovou malátnost.Někdo by řekl že by to mohla být chřipka,ale při chřipce z vás nečpí chemie na sto honů.A aby ten hnus co nás obklopuje byl kompletní tak z ITT stále uniká černá toxická prášková barva.Pomalu mi už nejdou ani odlepit okna od rámu kolik ji mám na těsnění.Příznaky ale ukazují že se v ovzduší objevilo nový jed.Časově se to dokonce shoduje s novým provozem v A123.Ještě dodám že v Česku je v počet případů rakoviny ledvin a jiných orgánů nejvyšší na světě.V Ostravě je to ale ještě víc než v republice.V podstatě polovina z nás ji bude během života mít.Průmyslová zóna v Hrabové se vymkla kontrole,opět selhaly úřední hlavy.Otázkou je proč a proč si to necháváme líbit.

        • Petr říká:

          Abych měl jistotu jak to teda bylo s tím větrem 4.3. tak podle Windytv skutečně foukalo jednou z jihovýchodu a později z jihozápadu.Způsobovaly to dva rozdílné proudy,který jeden šel z jihovýchodu od Maďarska přes Slovensko a druhý z jihozápadu Německa a nad Moravou se to přetlačovalo.

        • Petr Blanár říká:

          A123 Systems jede prozatím ve zkušebním provozu tudíž s výrazně omezenou produkcí. Jde o montážní závod. Primárním komponentem zde montovaných baterií jsou lithium-iontové desky kde elektrolyt tvoří lithiová sůl v organickém rozpouštědle. Tyto desky jsou dodávány jako hotový, uzavřený celek a nejsou zde nijak upravovány ani otevírány takže přímý kontakt s nebezpečným lithiem v pracovním prostředí či jeho únik do vnějšího prostředí není možný.

[email protected] [email protected]