Osadní výbor očima žadatelky

Tak jsme se opět zúčastnili veřejného zasedání na úřadě Hrabová, která se konala 1.3.2017. Kdo tam nebyl, o hodně přišel. Mimo jiné se tam projednávalo zřízení osadního výboru.

Ve chvíli, kdy pan starosta vyhlásil bod č. 6 – Projednání žádosti o zřízení osadního výboru Šídlovec – aniž by bylo možné dostatečné vyjádření o co jde, jakým způsobem a formou chceme spolupracovat s úřadem, začalo doslova slovní peklo. Dva občané Šídlovce se začali ozývat dost ostrým způsobem a děvčatům nedali ani příležitost se vyjádřit.

Mimo jiné byla přítomna předsedkyně osadního výboru Janová (část Polanky nad Odrou), která je v Polance také radní. Alespoň ta dostala k vyjádření a vysvětlení nepřerušovaný prostor, co osadní výbor přináší. Nicméně odešla z této schůze hodně rozčarovaná. Zaskočilo jí totiž, jakým způsobem tato diskuze/nediskuze proběhla. Takový přístup, jak člověk s člověkem o člověku jedná, dle svých slov nezažila a snad ani už zažít nechce. Ona totiž každá začínající záležitost se pak zbytečně řeší křikem a s negací. Ono je velice jednoduché kopat kolem sebe, ale přesto nic nedělat.

A tak jsme si ušili z ostudy kabát a to doslova tak, že i díky těmto křiklounům se bude určitě o tom povídat nejen v Janové, ale určitě se to rozmázne i dál. Jejich jednání nebylo slušné a bohužel pan starosta nedokázal usměrnit tyto příspěvky a došlo tak k narušení průběhu celého jednání. Ono totiž dost často nezáleží ani tak na tom, co se říká, ale jak hlasitě a agresivně se to říká.

Často se povídá, že se občané Šídlovce nevyjadřují, že nemáme o nic zájem, na zasedání nechodíme, ale když se sejde pár aktivních lidí, i když ze začátku z blízkého okolí, tak se proti nim jde zuby nehty. Postupem času se tato část skupiny lidí potom, kdy se dostane do podvědomí lidí, mohla rozšířit o další členy z jiných stran Šídlovce/Hrabové. Vždyť to je jen o nás pro nás!!!

Staří občané už nemají sílu se handrkovat – bojovat za dobrou věc, ale když se do toho někdo vloží a má zájem, tak se tato snaha nabourává.

Autorem textu je edna z nominovaných členek nevzniklého osadního výboru.

9 Komentáře

  1. Miroslav Houžvička říká:

    Zdravím, jelikož jsem byl na zastupitelstvu přítomen, a to o čem píše neuvedená slečna je pravda, nechápu proč není ona už v záhlaví uvedena jako autorka. Myslím si , že ona se svými názory netají.
    K věci:Je velmi těžké prosadit nové věci, resp. změnit stávající. Bylo by možná dobré před uvedením na veřejnost projednat se zkušenějšími občany a připravit se na vysvětlování svého záměru. Někteří jedinci dovedou nabourat dobrou myšlenku již v úvodu a pak je veškerá snaha marná.Chtěl bych jen navázat na slova p. Slívy ml., že osadní výbor, byl by-li schválen, by zanikl po skončení volebního období, ale spolek by mohl pokračovat i nadále. Je to pravda, i když proč by nemohla být dána šance ukázat za cca rok a půl akceschopnost osadního výboru a vyhodnotit přínos pro občany dané oblasti.

    • Vacbat říká:

      Pane Houžvičko, hezký den. Je dobře, že zde zazněl i Váš názor. Já jej mám podobný (ohledně osadního výboru či spolku). Článek napsala paní, která s námi byla v pětici občanů, kteří si přáli výbor založit a kteří si přáli něco pro občany společnými silami dělat. Po bitvě je každý generál. Člověk se alespoň může poučit z chyb. Myslím si, že obecně v budoucnu může být lepší načasování ať už ve vydání v Hrabovských listech, kdy jsme opravdu chtěli občany o tomto záměru informovat, tak i v okolnostech zdraví, síly a práce schopnosti..

  2. Milan Slíva jr. říká:

    Článek jsem otevíral s nadějí, že se konečně dozvím, proč je osadní výbor tím nejlepším řešením pro rozvoj Šídlovce a argumenty, proč jeho vznik podpořit. Bohužel o samotném osadním výboru opět informace nejsou a článek pouze pojednává o průběhu jednání zastupitelstva z pohledu jeho autorky.

    Je pravdou, že dva obyvatelé Šídlovce se při diskuzi vyjadřovali emotivněji, ale toto opět padá na hlavu připravovatelů osadního výboru, protože oba pánové neměli o cílech a poslání plánovaného výboru viditelně vůbec žádné informace. Informování bylo hrubě podceněno a je podceňováno i nadále. Já se do diskuze na jednání řádně přihlásil, počkal na udělení slova a měl prostor se vyjádřit.

    Stále mi uniká smysl srovnávání s Janovou, proto přepíši znova to co jsem psal panu Slavíkovi:

    Janová je odloučená lokalita Polanky, byla to vždy odloučená osada a její odloučení se ještě umocnilo po tom, když ji od mateřské obce oddělila dálnice D1. V Janové žije přibližně desetina obyvatel Polanky. Pokud je Janová někde zmiňována, tak téměř vždy jako osada Janová. Vzhledem k svému odloučení a malému podílu obyvatel obce, je zde osadní výbor nejen logický, ale i potřebný. Na druhou stranu, sídliště Šídlovec není od Hrabové výrazně geograficky odděleno, žije zde téměř polovina obyvatel Hrabové a putuje zde většina obecních investic. Také zdejší správa bytového fondu a jeho dotování tvoří nezanedbatelnou část obecního rozpočtu. Hlas voliče Šídlovce je tedy v rámci obce jako celku výrazný. Opravdu stále nevidíte ten rozdíl?

    • Jan Dvořák říká:

      Je to přesné, jen bych doplnil, že Janová neměla původně ani žádné autobusové spojení s Polankou. Vím to, protože jsem ve dvou krocích (v roce 1997 a v letech 2011 – 2014) ho pomáhal prosazovat.
      Ještě bych popsal osadní výbor ve Štramberku zmíněný panem tajemníkem – jedná se o Libotín, což je skutečná osada vzdálená 2 – 3 km od Štramberku, kde bydlí cca 100 obyvatel, zatímco Štramberk má podobný počet obyvatel jako Hrabová.

  3. Vacbat říká:

    S panem Slavíkem jsem o celé problematice Osadního výboru diskutovala také. Všechny emaily mám poctivě uložené. Myslím si, že mi diskuze s panem Slavíkem pomohla a ukázala obě strany mince. Záleželo tedy na zastupitelích, kteří rozhodli tak, jak rozhodli.
    Nemá cenu již věci rozpitvávat. Já samozřejmě chápu, že některým jde o přesné naplnění významu většiny osadních výborů, proč vznikají atd.. Jsou ale i takové osadní výbory, které nemusí být přesně geograficky odloučeny a fungují v dobrém duchu dané obce.
    Ještě pro upřesnění, jeden z dvojice pánů byl osobně navštíven a byla mu řečena ona myšlenka osadního výboru. On reagoval tak, že se nám to stejně nepodaří..! Také další paradox, já a slečna Batelková jsme minulý rok komunikovaly s lidmi na Domovské ulici a informovali je nebo se spíše ptaly na jejich názory na Prodlouženou Mostní.. Dali se s námi do řeči mimo jiné právě onen pán z dvojice křiklounů s jeho ženou.. Oba nás velice chválili a říkali, že by takových lidí z řad občanů mělo být více. O to více je mi záhadou, proč onen pán v mém pohledu tak agresivně reagoval na zastupitelstvu, když byl informován, tak, jak jsem popsala.. Nechť si udělá obrázek každý sám..
    Znovu říkám, nechceme bojovat a pokud je zde někdo v Hrabové, kdo by chtěl s námi aktivně něco vytvořit v duchu uchování krásné Hrabové, bylo by dobré se sejít, protože v jednotě a společném duchu je síla.
    Hezký den všem.

    • Radomír Orkáč říká:

      Jano, moc se mi libi Vase reakce, presne takto je potreba se ted bavit. Je super, ze se to ted ubira timto smerem…

      Dekuji!

  4. Petr Blanár říká:

    Je to docela paradoxní, že autorce článku vadilo hlasitější vystoupení dvojice pánů ze Šídlovce, kteří ostře vyjádřili s vytvořením Osadního výboru svůj nesouhlas. Já, ač nejsem ani radní, ani zastupitel, ale pouze člen komise výstavby, dopravy a ekologie jsem musel čelit taktéž impulzivnímu chování mých sousedů a vysvětlovat jim, jak to s výstavbou parkoviště před domem na V. Huga opravdu je. Informovanost je základ. Dovolím si tvrdit, že jak v případě petice proti rozšíření parkovacích míst tak i v případě vytvoření Osadního výboru postupovali autoři této myšlenky špatně a k občanům Šídlovce ne zcela korektně. Ukřivdění není na místě. Nikdo Vám (nám) nebrání nadále se věnovat ať už individuálně nebo jako členové spolku (pokud bude vytvořen) zlepšování kvality života na Šídlovci, poukazovat na nedostatky, přidávat náměty na zlepšení, informovat zastupitele, radní. Nemyslím si, že práce Zastupitelstva je o nás bez nás a bude o nás bez nás, pokud jim tyto podněty budeme předávat. Navíc jsem přesvědčen, že Šídlovec opomíjen není a v zájmu žádného zastupitele Hrabové rovněž není, aby i v budoucnu nezůstal atraktivním, příjemným a klidným místem k bydlení.

    • Vacbat říká:

      Hezký den, pane Blanáre. My se ale necítíme ukřivděni:-) Ba naopak. Každá zkušenost, dobrá zkušenost. Vždy je to o lidech. Vy si myslíte, že jsme postupovali špatně, já si zase myslím, že jsme se snažili a informovali, co to šlo (ač to jde samozřejmě vždy víc). Jsou i tací, kteří mají jiné názory, jiné požadavky na komfortní život na Šídlovci. Obecně si však troufám tvrdit, že velká většina obyvatel Šídlovce jsou starší lidé nebo tací, kteří si danou oblast vybrali záměrně (příroda, zeleň). Poslechněte si audio článku, který mně byl zveřejněn (Děkuji Radkovi za zveřejnění). Bylo by hezké, kdybychom Šídlovec, ale i celou Hrabovou, udržovali tak, jak jej založili naši předci. Je samozřejmě dobře, že o hezkou Hrabovou jde nám všem (tedy od spoda občanům, pak členům komise, kde jste i Vy, radním, zastupitelům, panu starostovi atd atd..). No není to krásné?:-) Mějte se pěkně.

  5. Jan Dvořák říká:

    Když tedy jde o hezkou Hrabovou nám všem, tak není třeba vytvářet osadní výbor, nýbrž se společně snažit, aby Hrabová hezčí byla (záměrně nepíšu jen Šídlovec).

[email protected] [email protected]