Skoro pohádková obec

Několikrát do roka jedeme po dálnici A6 skoro přes celé Německo od Rozvadova do Porýní Falce. Jelikož nás nic nehoní, tak občas přerušíme cestu odbočením z dálnice a uděláme poznávací prohlídku nějakého městečka.

Zatím se nám nejvíce líbilo město Dinkelsbühl, ležící na západním okraji Bavorska poblíž Bádenska Virtemberska. Na vlastních internetových stránkách www.dinkelsbuehl.de se prezentují jako „Schönste Altstadt Deutschlands – nejkrásnější staré město Německa“ (dle hodnocení časopisu Focus).

Staré město – Altstadt je obehnáno původními hradbami s obrannými věžemi a bránami a také vodním příkopem. Velká většina domů je restaurována, obydlena, zasíťování elektřina, plyn, voda a kanalizace, ulice a uličky excelentně vydlážděny. V okrajových částech je citlivě zasazeno několik novostaveb. Altstadt je normálně obydlen a není to skanzen. Obyvatelé parkují svá auta u domů, obchody jsou živé a rušné, kavárny a cukrárny jsou plné turistů z celého světa. Autem je vjezd dovolen všem, jen je dovoleno parkovat pouze 30 minut na vyhrazených parkovištích a to prosím zdarma.

Ale největší překvapení bylo pro mě v podobě plakátů zvoucích na schůzi či setkání primátora s občany. Když jsem se chystal psát tento článek, podíval jsem se na webové stránky města a hle, bylo tam opět pozvání na setkání s primátorem.

„Die nächste Bürgersprechstunde bei Oberbürgermeister Dr. Hammer findet am 16.03.2017 von 15:00 Uhr bis 17:00 Uhr im Rathaus, 2. Stock, Zimmer Nr. 2.01, statt.

Příští beseda občanů s primátorem Dr. Hammer se bude konat 16.3. 2017 od 15:00 hodin do 17:00 hodin na radnici, 2. patro, místnost č. 2.01“

A tak si říkám, škoda že ještě takovéto schůzky / besedy /shromáždění nedorazily do Hrabové. Možná by bylo o trochu méně neporozumění a informačních šumů.

Nemusíme si brát jen vzory od západních sousedů. Určitě by Ing. Vladimír Slavík dal spoustu příkladů z Česka a možná i blízkého okolí. Taktéž i náš pan tajemník by z předchozího působení věděl o soustě příkladů.

Ten příklad z Dinkelsbühlu byl pro mě kouzlem okamžiku. Po procházce kouzelným pohádkovým městem se u hlavní brány dočtete o tom, o čem jsme si v té době mohli v roce 2015 nechat jen zdát.

Pro optimisty: když jsme se chtěli stavit v Ambergu, tak jsem prolézal jejich web a hle, taktéž měli vyhlášenou schůzku občanů se starostou. Je to nadějné, protože Amberg leží cca 250 km na východ a k Rozvadovu je to asi jen 70 km. Za chvíli to bude tady!!!

Shromáždění obyvatel s primátorem Dr. Hammerem. Všichni obyvatelé jsou co nejsrdečněji zváni.

22 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    Ještě by se občané vedení obce na něco ptali…. Stačí, že je obtěžují někteří zastupitelé.

    • ing. Kander zdeněk říká:

      Město Dinkelsbühl je město s cca 11200 obyvateli a je zajímavé tím, co by mohlo zajímat naše urputné zastánce Prodloužené Mostní a to by pan Petana mohl doplnit.

      • Vladimír Petana říká:

        Obávám se, že o tom zajímavém nic nevím. O životě obce / Gemeinde Dinkelsbühl nic nevím. Za těch pár hodin turisticky procouraného města můžu mít pouze dojmy. A co se týká urputných zastánců a urputných odpůrců čehokoliv, tak tam platí zde uvedený komentář pana šéfredaktora HL Petra Žižky. Leč pro lid je důležité najít zavčasu viníka, podepřít to historickou či hysterickou pravdou i když je skutečnost trochu více méně poněkud jiná.

        • Zdeněk Kander říká:

          Téma pana Žižky je úplně jiné a já nejsem s ním v rozporu. Předmětem historické pravdy je město Dinkelsbühl. Předmětem té hysterické pravdy ve Vašich očích je ten plakát. Jiný kraj- jiný mrav. U nás se to děje jiným způsobem a neříkáme tomu hysterická pravda – říkáme tomu pozvání.(Evid.č. 49/2017: Pozvání na 25. zasedání zastupitelstva města dne 5.4.2017). Nevím proč tedy se s panem Dvořákem pořád nazouváte do starosty. Nemyslíte že své problémy byste měli ventilovat jiným způsobem. Já to tak dělám, a nestalo se mi, že by mě starostové pánove Rundt,Nagy nebo Trávniček nevyhověli.Tak že Vám nezbývá nic jiného než po pravdě napsat, jak to vlastně v městě Dinkelsbühl je. Těším se na odpověď.

          • Jan Dvořák říká:

            Zmíněné pozvání rozhodně není akt vstřícnosti starosty Trávníčka k občanům, nýbrž zákonem předepsaná povinnost. Navíc za jeho starostování se loni zastupitelstva konala v minimálním zákonem předepsaném intervalu, zatímco za jeho předchůdců bývala aspoň 6x ročně, a jakékoliv snahy o četnější zastupitelstva starosta soustavně odmítá.

            • ing. Kander zdeněk říká:

              Nebudu Vás rušit ve Vašich tvůrčích aktivitách.Tak proto kulantně. Sám píšete, že pán Trávniček neporušil zákon tak o co jde. Já jsem se Vás na to neptal a vy pořád zpíváte o koze. Vraťme se tedy k tomu vozu – starobylému městu Dinkelsbühl. Je to jen na Vás a panu Petanovi, jak si s tím poradíte.Tak, že Vám nic jiného nezbývá. Těším se na odpověď.

              Přejí slunečný den zdeněk kander

              • Jan Dvořák říká:

                Já jen odmítám mystifikaci, že povinnost zveřejnit zastupitelstvo je totéž jako uspořádat besedu starosty s občany. V Dinkelsbühlu jsem nikdy nebyl, zato v Hrabové jsem bydlel vždy, tak není důvod, abych psal o Dinkelsbühlu.

                • Zdeněk Kander říká:

                  Nejde o ten plakát – to je populismus, město Dinkelsbühl je svým rozpoložením ukázkou jak se to dělat má. Stačí se jen podívat na Mapy Google. A to je to co jsem po Vás a panu Petanovi chtěl.

                  zdeněk kander

          • Vladimír Petana říká:

            Pane Ing. Zdeňku Kandere, hluboce se omlouvám, že jsme Vám na Vaše zadání domácího úkolu z 28.3.2017: „Tak že Vám nezbývá nic jiného než po pravdě napsat, jak to vlastně v městě Dinkelsbühl je“ nevypracoval důstojný elaborát. Já jsem si myslel, že jsem jasně napsal již 26.3.2017, co o tom městě vím. Nemohl jsme se Vašim domácím úkolem zabývat, protože jsme se celý týden od 27. do 31.3.2017 živil intenzivně svojí prací. Moje práce není vlastně žádná velká „tvůrčí aktivita – Vaše poznámka z 30.3.2017“, je to zcela banální technická práce. Vaše poznámka z 1.4.2017, že řešení Dinkelsbühlu je tak prosté „Stačí se jen podívat na Mapy Google“ mě tedy dostala, ale je 1.4.
            28.3.2017 jste napsal: „Nemyslíte, že své problémy byste měli ventilovat jiným způsobem.“ Pane, já si své problémy řeším s moji praktickou lékařkou a jiné problémy nemám, až se to bojím nahlas říci či napsat. Takže nemám co ventilovat.
            28.3.2017 jste napsal: „Nevím, proč tedy se s panem Dvořákem pořád nazouváte do starosty.“ Tedy já se nazouvám do bot, já bych raději použil termín „vobouvat se do někoho“. Dovolil bych si prohlásit, že poskytuji vedení městské části zpětnou vazbu. Neváhám a upozorním na možnost, jak by se měla věc dělat lépe, než byla provedena. Zpětná vazba je základním předpokladem evoluce, takže pomáhám s vývojem procesu řízení. Chybu má právo udělat každý, ale nemá právo ji opakovat – praktikuje se v řízení firem (někdy ne bohužel). Nakonec moje práce je vlastně poradenství a bylo by ode mne zpozdilé nechat vedení městské části v nevědomosti o možnostech zlepšování. Vždyť jsem jako zastupitel slíbil věrnost České republice a Hrabová je její součástí. Takže věrně sloužím. Kdybych měl vždy běžet za starostou, tak by mi asi brzy zamkly dveře před nosem. Zastupitelstva jsou jako noty na bubem, pořád samá pauza. To by již nemuselo být aktuální. A taktéž při pomalé frekvenci zastupitelstev, by bylo málo prostoru pro vystoupení obyvatel.
            Pane Ing. Zdeňku Kandere, dovoluji si Vás požádat, abyste mě neúkoloval jako žáčka. Jsem už na to příliš dlouho dospělý. Pokud chcete nějaké věci upřesnit, položte mi jasně a jednoznačně formulovanou otázku.

            Jinak zas a znova děkuji tímto panu Ing. Radomíru Orkáčovi za provozování tohoto serveru, který mi dává prostor pro občasné příspěvky.

            • Milan Slíva jr. říká:

              Pane Petano, nebral bych to jako úkolování žáčka, ale jako náměty občana svému zastupiteli. Pokud jste v komunálních volbách kandidoval a uspěl, měl byste cítit závazek k občanům, kteří Vám dali důvěru a zvolili Vás. V onom zmíněném slibu jste totiž nesliboval věrnost pouze České republice, ale že svou práci budete vykonávat v zájmu našeho městského obvodu a jeho občanů, sliboval jste to na svou čest a svědomí. Pokud občany berete za obtěžující prvek, bez kterých by to zastupitelstvo bylo jinak docela pěkná slezina, je na to jediná rada, necpěte se tam, kde vlastně vůbec nechcete a můžete se své práci věnovat imrvére, bez toho, abyste se musel nechat občany zatěžovat.

              • Jan Dvořák říká:

                Bohužel někteří si tady evidentně vykládají slib tak, že práce v zájmu městského obvodu a jeho občanů=servilita ke starostovi. Jenže zákonná povinnost takové servility či loajálnosti nejenže není, ale naopak by vedla k porušení skutečné zákonné povinnosti zastupitele působit v zájmu občanů. Občany za obtěžující prvek naopak bere evidentně vedení obvodu, o čemž nejlépe svědčí právě jeho nechuť pořádat besedy s občany či četnější zastupitelstva.

                • Zdeněk Kander říká:

                  Takže, Vy s panem Petanou budete pískat a starosto ty budeš skákat, jak my Dvořák s Petanou budeme pískat. Pane Dvořáku není to náhodou Vámi vytvořená kampaň proti starostovi? Co kromě Mostní od Vás můžeme “rozumného” ještě vůbec čekat? Těšíte se jak kamiony z letiště budou proudit po Mostní napříč Hrabovou? Neděláte lobbing pro pana Nováka?-nemusíte mi odpovídat, ale odpovězte na toto občanům.

                  • Radomír Orkáč říká:

                    Pane Kandere, ne kazdy si uvedomi, ze myslite exhejtmana Novaka;-) Tak jen at nedojde k omylu. Neni Novak jako Novak.

                    Co se tyka Vasi poznamky o piskani, tak si nemyslim, ze je toto vhodne misto – pod clankem, ktery jen rika, ze nekde to proste jde… a to je pravda.

                    Ac si naseho starosty vazim a snazim se mu pomahat, jak to jde, tak je pravdou, ze besedy chybi. To prece musite uznat i vy. Ja jine sdeleni v clanku nevidim…, zadny utok jmenovite na starostu. Vzdyt muze byt beseda s tajemnikem, mistostarostou, radnimi, zastupiteli.

                    Vyjimecne nesouhlasim uplne ani s Milanem, ktery ma sice pravdu, ze kazdy zastupitel tady je pro nas a ma toto brat jako podnet, ale pan Petana se tomu nebranil… “Pokud chcete nějaké věci upřesnit, položte mi jasně a jednoznačně formulovanou otázku.”

                    Ja bych navrhoval, at se tady uz prestaneme hasterit a pokud se nekomu neco nelibi, at o tom napise clanek – tady se to v komentarich vzdy stane neprehlednym, zamota se to a ztraci se to ve tme.

                    Opravdu posledni co chci je to, abychom prisli o takove postrehy odjinud, ktery pan Petana prinesl, jen proto, ze mezi lidmi panuje averze, konkurence, nenavist a kdo vi co jeste.

                    Mne osobne se clanek libi hodne a dekuji panu Petanovi, ze ho napsal a poslal ke zverejneni. Je totiz velice jednoduche neco zkritizovat dole v komentarich.

                    • Milan Slíva jr. říká:

                      „Pokud chcete nějaké věci upřesnit, položte mi jasně a jednoznačně formulovanou otázku.“ a co je „jasná a jednoznačně formulovaná otázka“ si určím sám. Dotazy byly jasně a jednoznačně formulovány, na rozdíl od odpovědi pana Petany, kterou se mi doposud nepodařilo úplně rozklíčovat. Nehledě na nadřazenecké rachitické pseudobonmoty v jeho odpovědi výše.

              • Vladimír Petana říká:

                Pane Milane Slívo jr.
                Tak to jste mě odhalil a obávám se, že by ode mne ani pes kůrku nevzal, možná ani granuli Brit.
                Děkuji za váš psychologický rozbor mé osoby a vztahu k zastupitelstvu a dokonce se konečně dozvídám na sebe, jak se stavím ku občanstvu. „Pokud občany berete za obtěžující prvek, bez kterých by to zastupitelstvo bylo jinak docela pěkná slezina, je na to jediná rada, necpěte se tam, kde vlastně vůbec nechcete a můžete se své práci věnovat imrvére, bez toho, abyste se musel nechat občany zatěžovat.“
                Netušil jsem, že jste byl na schůzích ČSSD v Hrabové, kde se sestavovala kandidátka v pěti posledních volebních obdobích a že jste mě viděl jak se cpu na kandidátku, jak pomlouvám, uplácím, šlapu po hlavách či používám jiné metody jak z gangsterského filmu. Pane, naposledy jsem se někam cpal: Do autobusů č. 22 před šestou hodinou ranní v pracovní dny na cestě do VÍTKOVIC . dále jsem se cpal do vlaků v 60tých, 70tých letech na cestách po republice jako montér či vojáček ČSLA. Jinak si nevzpomínám
                „…necpěte se tam, kde vlastně vůbec nechcete a můžete se své práci věnovat imrvére,…“, teoreticky má práci imervere pouze starosta, protože je uvolněný. My ostatní se živíme prací a pro zastupitelstvo nám zbude poněkud méně než 24 hodin. Nesedím u počítače v režimu 24/7 jak na helpdesku. Moje práce je především organizována dle požadavků zákazníků. Jsme-li týden zaneprázdněn plněním smluvních závazků, tak pracuji naplno, za to jsem placen. Krom toho jsem odpověděl v historicky krátké době. Nebylo to sice jako po zavolání na 112.
                „…zastupitelstvo bylo jinak docela pěkná slezina,..“ při vší úctě, občasné sleziny( bohužel v mém věku již řídké)jsou s lidmi, které jsem si vybral jako své kamarády a oni mě mají za kamaráda.
                „V onom zmíněném slibu jste totiž nesliboval věrnost pouze České republice, ale že svou práci budete vykonávat v zájmu našeho městského obvodu a jeho občanů, sliboval jste to na svou čest a svědomí.“ Myslím, že Ostrava i  Hrabová jsou součástí České republiky. Příště asi budu muset uvádět přesnou citaci z legislativy.
                „..bez toho, abyste se musel nechat občany zatěžovat.“ Pane, asi netušíte, jak jsem rád, když se mě nějaký občan občas ne něco zeptá. Jednak se mohu blýsknou znalostmi a pak mám radost, že se někdo o něco vůbec zajímá.
                3.4.217 „…Nehledě na nadřazenecké rachitické pseudobonmoty..“ Tak to máte těžké, můj milovaný Bohumil Hrabal na mě zanechal trvalý vliv a je to ve mně jako v koze. S tím nic nenaděláme.
                3.4.2017 Dotazy byly jasně a jednoznačně formulovány, na rozdíl od odpovědi pana Petany, kterou se mi doposud nepodařilo úplně rozklíčovat.
                Tak tedy posloupnost
                25.3.2017 ing. Kander Zdeněk napsal:
                Město Dinkelsbühl je město s cca 11200 obyvateli a je zajímavé tím, co by mohlo zajímat naše urputné zastánce Prodloužené Mostní a to by pan Petana mohl doplnit.
                26.3.2017 Vladimír Petana napsal:
                Obávám se, že o tom zajímavém nic nevím. O životě obce / Gemeinde Dinkelsbühl nic nevím. Za těch pár hodin turisticky procouraného města můžu mít pouze dojmy.
                30.3.2017 ing. Kander Zdeněk napsal:
                ……. Vraťme se tedy k tomu vozu – starobylému městu Dinkelsbühl. Je to jen na Vás a panu Petanovi, jak si s tím poradíte. Tak, že Vám nic jiného nezbývá. Těším se na odpověď.
                1.4.2017 ing. Kander Zdeněk napsal:
                Nejde o ten plakát – to je populismus, město Dinkelsbühl je svým rozpoložením ukázkou jak se to dělat má. Stačí se jen podívat na Mapy Google. A to je to co jsem po Vás a panu Petanovi chtěl.
                Pan Ing. Zdeněk Kander si odpověděl sám. Ajťáci mají jasno a prostřednictvím výrokové logiky a jedno jednoznačně dané požadavky určí. Já obyčejný český inženýr výše uvedené požadavky nedovedl rozklíčovat.
                Takže já, když si to srovnám v hlavě, klidně se pokusím dát nějakému psovi zkušebně kostičku či granuli. Kurku ne, to by mohlo dopadnout jak s bernardýnem Bohoušem .

                • Radomír Orkáč říká:

                  Myslim si, ze diskuze k tomuto je jiz vycerpana a zbytecne se tady resi veci, ktere jsou mimo zaber clanku.

                  Dovolim si komentare u tohoto clanku zastavit.

  2. Petr Žižka říká:

    Moc pěkný text a i kdybych nečetl, kdo je jeho autorem, poznal bych příjemný styl pana Petany. Jinými slovy – pěkně napsaný příběh. A já přidám svůj:
    Když jsem byl před cca 20 lety pracovně v Düsseldorfu, pozvali mne kolegové z německé redakce Reinische Post (Rýnská pošta) na besedu s občany o způsobu parkování v centru tohoto obrovského města – Düsseldorf je jedním z nejdynamičtějších německých měst, kde sídlí centrály mnoha nadnárodních firem. Téma o parkování a o samotném vjezdu do města bylo v té době “žhavé”. Tož jsem si říkal, že se tam lidi poštěkají a možná i poperou. Budete se divit – beseda byla tak kultivovaná, že jsem lepší od té doby neviděl. Přihlásil se člověk, občan, podnikatel, který měl v centru obchod. Klidně a jasně vysvětlil svůj názor, tedy, že by lidé měli mít možnost vjet na náměstí a nakoupit si, jinak zkrachuje. Poděkoval a posadil se. Pak se přihlásil někdo, kdo na náměstí bydlí a má pochopitelně jiný pohled na toto téma. Řekl (opět klidně a jasně), jak to vidí on a proč to tak vidí, poděkoval a posadil se. Když to tak píšu, může to vypadat, jako nějaká “nuda v Düsseldorfu”, po vzoru filmu “Nuda v Brně”. Ale pro mne jako jediného cizince v sále, to bylo moc pěkné zjištění, že lidé jsou schopni klidně a jasně říci, jak se na věci dívají. Tenkrát jsem si říkal, že snad se toho jednou dožiju i u nás doma… Abych nezapomněl – na té besedě byl pochopitelně primátor Düsseldorfu.:-)

    P.S. prosím, omluvte případné chyby, tyto příspěvky po sobě nečtu.

    • Radomír Orkáč říká:

      Peto, to co pises je taky pohadka a moc pekne napsana pohadka (ja umet psat v rychlosti tak krasne texty, tak nejsem povolanim ajtak).

      Ja vidim problem v tom, ze si lide veci stale berou osobne, nejsou dostatecne pokorni. Kdyz uz k sobe nepristupuji jako pratele, meli by alespon jako dobri sousede.

      Kdyz vezmu projev dvou panu z minuleho zastupitelstva, je mi z toho smutno. Tohle je priklad, ze takova nalada, jakou popisujes, k nam jeste nedorazila a kdo vi, jestli dorazi. Kdyby to vzali panove trosku odlehcene a nadnesene, tak by meli spise dekovat, ze nekdo chce ve svem volnu delat neco pro druhe. Jestli pro to zvolili formu, se kterou nesouhlasili, tak to mohli rict kultivovaneji… a druhe za snahy takhle “sejmout”.

      Dobri lide se musi “zalivat”, aby rostli…

      Sam jsi napsal pred rokem/dvema, at se nebrani ptakum letat a to je nadcasove sdeleni.

      • Petr Žižka říká:

        díky. Ano, můj fejeton “Nebraňte ptákům v rozletu”, jsi pochopil správně, Radku. Stejně jako důvod, proč jsem dnes napsal svůj dávný příběh z Düsseldorfu:-). Vzpomněl jsem si na něj při posledním zastupitelstvu naší krásné Hrabové.

  3. Milan Slíva jr. říká:

    Nemyslím si, že by zde hrál roli nedostatek pokory. Pokud by občané měli jistotu i u nás, že budou vyslechnuti a zodpovědní se pokusí najít nejlepší kompromis výhodný pro občany, tak by pravděpodobně i u nás probíhaly diskuze kultivovaně. Hlavní roli u nás zde hraje zklamání a nedůvěra v politiky na všech úrovních. Nejdříve se musí změnit politici, lidé se pak už změní sami.

    • Radomír Orkáč říká:

      Ja myslim, ze krome tech dvou panu si chteli vsichni vyslechnout argumenty onech obcanu, co chteli delat neco pro druhe… . Zrovna tenhle priklad prave podle me se zklamanim a neduverou v politiky moc nesouvisel.

      Na druhou stranu musim rict, ze stejne odsouzeni si zaslouzi ten vystup pri odchodu obcanu ve smeru k exstarostovi. Takhle ho slovne trestat za to, ze hlasoval dle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi. Myslim si, ze to do jiste miry urcite souvisi s tou pokorou.

      Ale jinak mas pravdu, souhlasim, ze ten ton casto volim(e) kvuli te neduvere a zklamani.

  4. Jan Dvořák říká:

    Já myslím, že je to opravdu o té chybějící pokoře. A nezapomeňme, že vystoupení oněch dvou pánů bylo jen reakcí na předchozí chování přítomných dam – a těm je rozhodně pokora cizí. Vše s něčím souvisí a nelze říct jen, že chyba je v politicích, protože ti zase vybíráni občany. Na druhé straně na západě je běžné, že starostové jsou ve funkci desetiletí i více, u nás jsou někteří politici jako zlatokopové – nahrabat rychle co nejvíc bohatství s vědomím, že zítra přijdou jiní na jejich místo.

[email protected] [email protected]