Hrabovské desatero – co by lidé chtěli?

Po několika příslibech jsem se konečně dostal k vytvoření formuláře, který bude sloužit k získání informací pro sestavení desatera cílů Hrabové. Inspirací k tomuto kroku jsem měl hned několik, např. bouřlivá diskuze na Zastupitelstvu (strategický plán), několik podnětů od občanů a v neposlední řadě i článek v Moravskoslezském deníku – Porubské desatero – co lidi chtějí?

Chcete-li rovnou přejít k formuláři, zde zanechte svůj námět, kterým by se “měl” někdo v Hrabové zabývat, např. úřad nebo Zastupitelstvo.

Pokud se nepletu, tak zastupitelstvo bude na svém červnovém jednání rozhodovat/diskutovat o “strategickém” plánu. Berte to prosím s rezervou, když tak ať to zastupitelé upřesní/potvrdí, ale podle mých informací má obvod k “dispozici” 17 mil. korun.

Na základě dat získaných z formuláře vybereme se zájemci cca 10-20 těch nejlepších nápadů, o kterých se bude hlasovat ve facebookové skupině Hrabová. V této skupině je přihlášeno necelých 300 osob, povětšinou z Hrabové. Podle hlasů sestavíme neoficiální seznam cílů, který předáme zastupitelům a úřadu.

Několik podnětů od (ostatních) lidí z Hrabové:

a) Již tři lidé si mi stěžovali, že by již bylo na čase řešit problémy jižní části Hrabové (kanalizace a vjezd náklaďáků). Otázkou není jak dlouho se to ještě nemůže řešit, ale spíše, ať řešení je připraveno …

b) Není tomu tak dávno (cca 14 dnů), kdy jsem obdržel tento email:

Dobrý den,

škoda, že nemá Hrabová ve svém vlastnictví něco takového….
http://www.multicarmorava.cz/prodej/vozidla-hako-citymaster/

….co by mohlo celou obcí pendlovat v podstatě celoročně, neustále čistit cesty kolem obrubníků, vlastní chodníky a snižovat prašnost toho času aktuální z navezené zeminy na haldě, prachu z Bremba (PZ) a od aut z Paskovské a Místecké.

Takhle bychom na prach mohli vyzrát sami a Hrabová by rázem mohla být mnohem čistější a efekt čištění by okamžitě určitě kvitovali všichni občané obce.

c) Na začátku roku jsme se dozvěděli, že Hrabová na dotaci pro školku nedosáhne a školka tak i nadále zůstává v havarijním stavu. Mnoho lidí si myslí, že by výstavba nové školy měla být v Hrabové prioritou, nikdo ale neví, jakou má tento cíl u občanů podporu. Tento bod však s jistotou zařadíme do Hrabovského desatera, aby se objevil v hlasování na facebooku, nemusíte ho zadávat do formuláře.

d) Všichni víme, jaká je situace ohledně kulturního stánku – Restauraci u Lípy odkoupit nelze a v tuto chvíli žádné podobné prostory nemáme.

V souvislosti s tímto mám i podnět od osoby, která mě zastavila ve škole a řekla, cituji: “Já bych ty místní politiky nakopal/a do …, protože nechápu, proč někdo uvažuje o multifunkční hale někde na Sokole nebo vedle úřadu, když by bylo vhodnějším místem hřiště za školou.”. Ona osoba narážela na problémy s prostory pro tělesnou výchovu, kdy se v jedné malé tělocvičně někdy tlačí i 27 dětí.

e) Štve mě, že obec není schopná zajistit třeba i protihlukové stěny od Místecké, aspoň v úseku od Stodoly po haldu….jít po šídloveckém náměstí a neustále slyšet auta není příjemné. Ale lidem to asi už nevadí.

Pokud chcete, můžete formulář vyplnit anonymně, nicméně budeme rádi, když své jméno zapíšete včetně kontaktu na Vás. Budeme-li mít k zapsanému požadavek na upřesnění, rádi bychom se zeptali přímo osoby, která námět poslala. Zaručujeme diskrétnost!

Klikněte pro zobrazení formuláře.

19 Komentáře

  1. Marcela Kneblik/Sikorski říká:

    Dobry den, vhodne by take bylo resit problem ohledne majitelu pejsku, at si po svych mazliccich uklizeji.

  2. Jan Dvořák říká:

    Je moc dobře, že Radek takový formulář vytvořil, i když je škoda, že iniciativa v tomto případě nevzešla od vedení obvodu. Jde totiž o to, aby je výsledek ankety zajímal. Není vůbec jisté, že se strategii obvodu podaří prosadit, možná to bude zase jen jeden ze starostových slibů “kterými neurazí”.

  3. Sylva Karnovská říká:

    protihluková stěna

    • Jan Dvořák říká:

      Aby to bylo uchopitelné, bylo by potřebné upřesnit ve kterém místě.

      • Radomír Orkáč říká:

        Protihlukova stena jiz byla do formulare vlozena nekolikrat.

        Kazdopadne chci upozornit vsechny, ze prave kvuli takovym nejasnostem je potreba vse davat do formulare, na ktery je odkaz v clanku. Pokud nekdo neuvede na sebe kontakt, je mozne, ze bude jeho pozadavek v pripade nejasnosti ignorovan.

        Data vkladejte do formulare, ne sem do komentaru.

      • Petr Halfar říká:

        Chybejici casti steny podel Mistecke.
        Prvni cast od rampy k PZ po betonovou stenu u Hradeckeho. Druha cast pak od Stodoly az po haldu (tj. i nad podchodem).

  4. Stanislav Holiš říká:

    Na jihu se hlasovalo pozitivními a negativními hlasy, bude to možné i u nás? Případné v jakém poměru….

  5. Petr Novák říká:

    Osobě ze školy fandím,nepověděla nic nového,ale řešení má ihned.Jenom škoda,že nechce nic měnit,jenom komentovat jak co dělat.Píšu to proto,že se považuji za obecního zastupitele a snažím se aby jsme jako lidé z Hrabové měli lepší podmínky k životu a ona osoba plácá se svým názorem do prázdna.Určitě zná pozemky patřící obci,stavby a jejich udržitelnost atd.Přiznám,že nejsem šťastný,když někdo bez jména má tyto názory.Asi se sám za sebe stydí.

  6. Jan Dvořák říká:

    Pane Nováku, ta osoba se neplácá, ale má názor a říká ho.

    • ing. Kander zdeněk říká:

      Musíte být vždy konkrétní. Já se v tom, při mém vzdělání nevyznám. Jde snad i tělocvičnu.Ta je dostatečně velká i já jsem tam chodil jako člen oddílu kopané Sokola Hrabová trénovat

      • Radomír Orkáč říká:

        Tady to vzal Peta osobne a ono to nemelo byt o tom, ze to mela byt urazka mistnich politku (to co jsem psal o hale za skolou). Ta osoba to rikala mne a chtel jsem, at to zazni hlavne z toho duvodu, ze je chybou, ze se o takovych vecech nikdo s verejnosti nebavi – napr. na besedach.

        Pane Zdenku, ona ta telocvicna je vazne mala. Fotbal se da hrat maximalne 3 na 3, volejbal je problem a kdyz jsou spolecne telocviky nizsich trid, tak je to take problem.

        Nektere skoly nemaji telocvicnu vubec (je to pripad i soukrome skoly v budove fary)…

        Tady ma Honza Dvorak v podstate pravdu, kdyz rika, ze ta osoba, ktera to rekla mne mezi ctyrma ocima, tak neplacala, ona proste nemela informace, ale to neni jeji chyba, proto takove rozhorceni.

        Za skolou to dost dobre nejde, uz jen kvuli parkoviste, ktere je nutne mit velke, soucasne je v techto dnech BRUTALNI problem – ucitele jezdi parkovat az ke garazim!

        Je ctvrtek a minuly tyden mi pani Faicova slibila, ze mi posle odpovedi pro clanek o tom, ze rodice jiz mohou parkovat na tocne – opet spatne, ze uz davno neco takoveho nevisi ve skole, na webu obce a kdo vi jeste kde!

        Cili pane Zdenku, to, ze se v tom nevyznate neni ani Vase a ani nici chyba. Veci se takhle resit nedaji, potom se v nich uz nikdo nevyzna a vznikaji lidske hadky.

        • Jan Dvořák říká:

          Hlavně nepiš, že na točně se může parkovat. Dobrou myšlenku Komise výstavby, dopravy a ekologie totiž úřad zdokonalil značkou zákaz stání…..

          • Radomír Orkáč říká:

            Zvolil jsem spatne slovo… parkovat na tocne se nesmi… .

            Dekuji.

        • ing. Kander zdeněk říká:

          Asi ta tělocvična prošla atrofii nebo jste měl Goliášuv metr. Pokud jde o parkování, tak si myslím,že vedoucí dopravní komise měl dost času na to aby aspoň v náznaku problém řešil.V Hrabové je dostatek hotových a vhodných míst k parkování,jen to vše umět skloubit a ne místo toho se věnovat se nějakému plakátu v Německu.
          Ta paní která všechno ví a šmahem řeší, by měla vědět, že multifunkční hala nestojí krejcar a musí být vybavena vším co k tomu patří a to není taky za půl krejcaru.A když neví jak “jednoduchoučký” problém to je, ať se jde poradit s vedoucím dopravní komise a neplácá své chytrosti.
          Asi že občané ze Šídlovce nemohou mít vše na co si v vzpomenou a nebo, pak přiložit ruku dílu a něco rozumného vytvořit tak jak to děláme my kluci ze vsi.

          • Radomír Orkáč říká:

            Urcite nebudu sam, kdo tvrdi, ze jsou nase telocvicny male, ale nechci Vam vnucovat svuj nazor.

            Kdo chce a muze, ten si to vzdy nejak prizpusobi, kdo nechce, chodi uz davno jinam.

          • Jan Dvořák říká:

            No jste nějak zmatený, docela by mně zajímalo kdy že jsem to psal o nějakém plakátu v Německu.
            Pro parkování na Šídlovci se snažím něco dělat již mnoho let, bohužel jsou však takoví, kteří budování nových parkovacích míst sabotují, takže spíše byste měl apelovat na ně.

    • Petr Novák říká:

      Pana Dvořáku,já také vyslovil svůj názor a asi oba víme,že je super když jsou lidé neanonymní. Velice dobře vím osobně,co dokáže jedna paní povídala,proto má reakce na onu osobu.Ať si to každý přebere sám,není nad upřímnost potají.

      • Jan Dvořák říká:

        A Vy pořád nechápete rozdíl, že “ta osoba” tady nepsala anonymně, ale řekla to Radkovi (předpokládám, že přitom neměla zakrytou tvář) a Radek to tady zveřejnil. Toto prostě není anonym. Vím, že Vám vadí její názor, protože je jiný než máte Vy. Radek má stejný názor jako Vy, ale na rozdíl od Vás nekritizuje “tu osobu”, ale vysvětluje, proč nestačí tělocvična.

[email protected] [email protected]