Před 15 lety shořel v Hrabové dřevěný kostel

Dne 2.4.2002 lehl popelem dřevěný kostel svaté Kateřiny ze 16. století. Připomeňme si tuto smutnou událost, která se na den přesně udála před 15 lety.

Se souhlasem Ing. Petra Bernata jsem do fotogalerie Hrabová.Info a webu obce umístil i fotografie, které uveřejnil na svých osobních stránkách.

Fotky jsou na Flickru:

Farní kronika z let 1908 až 2004

Ráno 2. dubna, 3:35 hod. – Kolem třetí se probouzím ve faře ve Vratimově a ve 3:35 hod. zvoní telefon. Hlásí se Ostravská policie – jej, říkám si, to zase se někdo vloupal do kostela. Ale slyším něco mnohem a mnohem horšího. KOSTEL SVATÉ KATEŘINY – OZDOBA OSTRAVY – HOŘÍ!

MF DNES, Ostrava

Dřevěný kostel svaté Kateřiny ze 16. století v Ostravě-Hrabové lehl popelem. Pro místní obyvatele je to velké neštěstí. Když po třetí ráno přijeli první hasiči, byl už celý kostel v plamenech. Z národní kulturní památky se nepodařilo zachránit téměř nic. “Je to jako kdyby vám odešel blízký člověk,” svěřila se v slzách jedna z místních obyvatelek.

Národní kulturní památka začala hořet podle svědků ve tři hodiny ráno. I když během několika minut přijely tři profesionální a tři dobrovolné hasičské jednotky, na místě zůstalo jen velké spáleniště a trosky.

Podle hasičů se nedalo nic dělat, přestože před rokem zde měli cvičení. “Jakmile chytí jeden trám, padne kostel celý,” říkali hasiči, aniž tušili, že se něco takového opravdu stane. “To cvičení to určitě přivolalo,” tvrdí lidé z okolí.

“Je to hrozná tragedie. Právě dnes jsme tu měli mít poslední rozloučení s tetou,“ uvedl Bedřich Chlupatý. „Přežil i třicetiletou válku a teď tohle,“ podotkl muž, který spolu s dalšími lidmi debatoval o osudu kostela u jeho ruin po sedmé hodině ráno.

Příčinu požáru zatím nikdo nezná. Vyšetřovaní navíc bude velmi obtížné, protože kostelík, který měla čtvrť Hrabová ve svém znaku a byl drouhou nejstarší církevní stavbou v Ostravě, shořel do základů.

Kněz si po uhašení požáru mohl odnést jen knihy a kalich, které “přežily” neštěstí v sákristii. Trosky stavby si v sobotu přijde prohlédnout odborník na dřevěné stavby, aby zjistil co nejvíce údajů pro případnou stabvu repliky.

Chráněná památka patřila římskokatolické církvi. Naďa Goryczková z památkového ústavu si netroufla odhadnout škodu. “Dá se spíše říct, že je nevyčíslitelná, protože umělecká hodnota se nedá ohodnotit penězi. Ten kostelík tam stál přes pět set let, byla to místní dominanta,” řekla památkářka.

Jana Pagáčová ze stavebního odboru ostravsko-opavského biskupství sdělila, že hmotná škoda je zhruba 20 milionů korun. “Historická škoda je samozřejmě nevyčíslitelná. Kostel byl navíc před dvěma lety opraven a do úprav se investovalo hodně peněz,” uvedla Pagáčová.

Církev už začala uvažovat o stavbě kopie. Začínají se shánět výkresy, lidé se už nabízeli, že finančně přispějí na novou stavbu. Kostel byl stále využíván, pravidelně se v něm konaly mše, svatby, křty i pohřby.

Zdroj:

Štítky:

Jeden komentář

  1. Jan Dvořák říká:

    Je moc dobře, že se obnova podařila.Můžeme být na to hrdí.

[email protected] [email protected]