Řešení pro větší bezpečnost dětí při přepravě autem do školy

Koncem minulého roku se na Hrabova.info objevil návrh na zřízení parkovacího zálivu K+R (Kiss and Ride, tj. doslova Polib a jeď) na Paskovské ulici u školy pro vyložení dětí, které rodiče do školy vezou autem.

Protože dosud takové místo na Paskovské chybělo, předložil jsem tento návrh na prosincové jednání Komise výstavby, dopravy a ekologie. Po zvážení všech možností bylo ale konstatováno, že s ohledem na existující křižovatky, zastávky a stromy není možné na žádném místě takový záliv vytvořit.

Našli jsme však řešení ve využití nepoužívané autobusové smyčky, odkud žáci mohou dojít do školy bezpečně po chodníku bez přecházení vozovky a navíc se zde auto může rovnou i otočit. Podmínkou řešení bylo odstranění zákazu vjezdu na tuto smyčku.

Tento zákaz byl skutečně úřadem před několika dny odstraněn. Bohužel však úřad zároveň nechal na smyčku instalovat zákaz stání, takže je možné na smyčce opravdu jen zastavit, vysadit dítě a odjet. Je to sice drobná úprava, ale věřím, že někomu dobře poslouží.

5 Komentáře

  1. Jan Šumbera říká:

    Jen drobné upřesnění:

    – značky neodstraňoval a neinstaloval úřad, ale odbor dopravy MMO (Hrabové točna nepatří)
    – komise toto řešila již v listopadu 2016 (nikoliv v prosinci) na základě iniciativy učitelů a ředitele ZŠ (viz. zápisy komise výstavby) – takže komise žádné řešení hledat nemusela 🙂

  2. Jan Dvořák říká:

    Bylo by dobré, kdybyste nepsal o něčem, kde jste nebyl, pak píšete dezinformace, ale chápu, že asi máte takové zadání. Takže k věci:
    – Dopravní značky nikdy neodstraňuje a neinstaluje úřad (žádný), ale firma úřadem pověřená. Zda je pozemek svěřen či nesvěřen obvodu není pro rozhodování o dopravním značení podstatné, podstatná je kategorie komunikace.
    – Omlouvám se za nepřesnost, opravdu komise to řešila již v listopadu. Nicméně pokud neupřesníte, ve kterém zápise komise výstavby je napsáno, že to byla iniciativa ředitele či učitelů ZŠ, tak bude nutné Vaše tvrzení považovat za lež. Pokud taková iniciativa z jejich strany předtím byla, tak před komisí zůstala utajena.
    Bylo by také dobré, kdybyste se jako předseda mediální komise raději staral např. o to, aby obvod měl lepší webové stránky.

    • Jan Šumbera říká:

      – proč tedy píšete, že značky odstranil úřad? ten pouze zažádal vlastníka komunikace o odstranění a náhradu za značku jinou
      – iniciativa učitelů a ředitele vzešla na základě jednání školské rady konec srpna 2016
      – nelžu korespondenci (datovanou) mohu doložit
      – poté proběhla jednání s vedoucím odboru dopravy SMO, krátká konzultace s DPO – dohodlo se kdo a jak by měl zažádat o odstranění značek – škola – obec – obec – odbor dopravy – taková kuchařka co úvést do žádosti
      – poté tedy zřejmě proběhlo toto kolečko… a ano zřejmě to šlo mimo komisi výstavby
      – jakožto zkušený komunální politik jistě víte, že samotná komise nic nepostaví, nevybuduje jen doporučuje a je na radě zda se těmito doporučeními řídí či nikoliv… doporučení na vylepšení webových stránek, radě a vedení obce šlo již několikrát, snad se uchytilo to poslední

      ale chápu, je se potřeba pochválit… byť zrovna v tomto případě je dost diskutabilní koho ve Vašem článku chválíte…

      pochvalu zaslouží zcela jistě pan učitel Němec, který tento dobrý nápad dostal…

      a když jsme u toho chválení, zcela upřímně si jej zasloužíte i vy pane Dvořáku a všichni, kteří se podíleli na zvelebení studánky na konci ulice Ve Stromoví, ale to už je jiný příběh…

  3. Jan Dvořák říká:

    Ale já nepsal, že úřad odstranil dopravní značku, ale odstranil zákaz – tím, že nechal zpracovat návrh odstranění dopravní značky.
    Vy jste napsal, že je v zápise komise výstavby, že ten návrh vzešel ze ZŠ a že tedy komise vlastně nic sama nevymyslela. Smajlík na konci Vašeho komentáře hovoří jasně o cíli tohoto komentáře. Chci abyste tady veřejně uvedl, ve kterém zápise komise výstavby bylo uvedeno, že to byl podnět ze ZŠ, jinak je to nutno považovat za lež.
    Pokud nějaký takový podnět byl v srpnu, tak evidentně k žádnému výsledku nevedl. Jak jinak vysvětlíte, že když rada 21. 11. 2016 projednala zápis z jednání komise, tak ihned rozhodla o vypracování operativního návrhu na zrušení zákazu vjezdu na autobusovou smyčku (viz usnesení 55/1195)? To chcete tvrdit, že snad rada jen čekala, až jí komise dovolí udělat to, co už bylo dávno dohodnuté? Opravdu máte odvahu tvrdit, že zrušení zákazu vjezdu je výsledek nějakých podivných jednání před 8. 11. 2016 a komise na tom nemá žádný podíl???

    • Jan Šumbera říká:

      pane Dvořáku, přijměte mou omluvu, před smajlíkem jsem to napsal blbě…

      komise nejednala na základě podnětu zš… každopádně to ostatní platí…

[email protected] [email protected]