Hrabová je zase o něco čistší

Již potřetí jsme spojili síly, abychom společně zbavili přírodu všudepřítomných odpadků. Každý z nás si mohl říct, že to není naše starost, ať se o to postará úřad a nádvořní četa, ale my takoví nejsme!

Organizace úklidu v Hrabové je rok od roku snazší, vážně;-) Stačí napsat správným lidem a oni se o své dobrovolníky postarají. Pouze CTP (vlastník budov v průmyslové zóně) se nakonec do akce Ukliďme Česko nezapojilo. Podle informací, které mám, uklízejí zónu pravidelně a žádný nepořádek tam dle nich není.

Děkuji za pomoc těmto organizátorům:

  • Martin Doležálek (hasiči),
  • Petr Novák (TJ Sokol Hrabová),
  • Jiří Axmann (velocipedisté),
  • Bedřich Chlupatý (myslivci),
  • Věra Kročková a Dalibor Unucka (SRPŠ, škola),
  • Hališková Simona a Staňková Libuše (škola),
  • Eva Gladyszová (BREMBO Czech s.r.o.),
  • Turková Jana (HM Tesco Ostrava Hrabová),
  • Pavel Eliáš (Makro),
  • Radomír Orkáč (TORALI).

Pochopitelně nesmím zapomenout na pana tajemníka Jana Sochu, který sice nezajišťoval dobrovolníky, ale za to neméně důležité “technické prostředky”.

Sobota 8.4.2017, čili den společného úklidu, začala deštivě a já tušil, že to některé odradí. Moje obavy se naplnily, protože před školu, kde byl první sraz dobrovolníků, dorazilo jen 7 občanů ze Šídlovce a Žižkova. Od školy se šlo uklízet kolem stezky (od přechodu u točny), kolem Stodoly, Místecké, halda (místo na bobování a za garážemi). Když jsem této skupince přivážel později další pytle, všiml jsem si, že k ní ještě přibyly nějaké děti.

Sraz před školou v 9:00

Ještě před srazem na Šídlovci mi volal Martin Doležálek, že hasiči již vyjíždějí směr Pilíky a jestli mohou jet přes závoru, nebo musí jet přes ulici Bělská. Hasiči začali sbírat nejdříve, uklízeli nejdéle a ještě odpad odvezli k úřadu. Jsem pyšný na to, jak úžasné máme dobrovolné hasiče!

Hasiči uklízeli u Pilíků

I myslivci uklízeli…, nutno říct, že Ti uklízejí pravidelně i mimo Ukliďme Česko:

Na akci “Ukliďme Česko” se podílelo 12 myslivců a nasbírali 18 pytlů odpadků. Sběr prováděli v úseku od chaty MS až po Prašivku (včetně) a lesík u Domovské. 11 pytlů je na Prašivce pod Místeckou na ul. Bažanova, 5 pytlů na ul. Dubraviova, cca 80 m za zahrádkami směrem k chatě a 1 na ul. Domovská u “trafačky”.

“Za Hrabovu krásnější”, Bedřich Chlupatý

Myslivci vyrážejí do boje

Stejně jako loni jsem očekával, že nejvíce dobrovolníků dorazí na hřiště TJ Sokol, kde si dalo sraz i TORALI, velocipedisté a Sokol. Jenom za TORALI dorazili členové z Prahy, Studénky, Frýdlantu nad Ostravicí, Frýdku-Místku, Výškovic, Poruby a jiných vzdálených koutů… . Z hřiště jsme se všichni přesunuli uklízet ulici U Řeky, kde se již roky nachází tolik odpadků, že by i stovka dobrovolníků měla problém nepořádek uklidit za celý víkend.

Sraz na hřišti TJ SOKOL Hrabová

TORALI při úklidu

Petr Novák s manželkou uklízeli za TJ SOKOL nedaleký lesík

Velocipedisté v akci, Jiří Axmann

Potešilo mě, když jsem na konci dne dozvěděl, že se do akce zapojila i místní organizace KDU-ČSL, která se pustila do živého plotu u fary:

V létě r. 2016 “proletěla” při střetu s autem motorka živým plotem mezi objektem fary a domkem (kdysi) pana Golušky. Od té doby tam ležely keře ohnuté k zemi – z části vytrhané z kořenů. Živým plotem je opticky rozdělená veřejně přístupná a neveřejná část farní zahrady.

U příležitosti dnešní úklidové akce jsme se rozhodli dát tento neudržovaný porost do pořádku. Přerostlé keře se klonily všemi směry a bránily řádné údržbě trávníku a vyhrabávce listí a odpadků, zachycených v křoví. Poražené jsme se pokusili porovnat a ostříhat tak, aby v měly šanci znovu dorůst a mezeru zaplnit.

S použitím vlastní techniky jsme prostor vyklidili včetně odvozu ořezů do OZO, proto nebyly potřeba pytle a není nutné zajišťovat dodatečný odvoz. Prací se účastnili tři lidé.

Ing. Věra Chlupatá, MO KDU ČSL

Okolí fary

Slovo dalo slovo a na začátku letošního roku přislíbilo zapojení do akce i SRPŠ (Spolek rodičů a přátel školy ZŠ Ostrava-Hrabová), kteří se rozhodli uklidit okolí školy a lesíky nedaleko točny na Šídlovci. Byl jsem mile překvapen, kolik dorazilo lidí a navíc dorazily i paní učitelky Libuše Staňková a Simona Hališková. Všem patří mé uznání a dětem, podle mých informací, i pochvala třídního učitele.

Spolek rodičů a přátel školy

I v průmyslové zóně se nakonec někdo zapojil, byli to zaměstnanci společnosti Brembo Czech s.r.o., kteří si v sobotu odskočili z tepla domova uklidit nepořádek ve svém blízkém i dalekém okolí.
 
Děkujeme za pomoc s organizací akce Ukliďme Česko. Společnost Brembo Czech s.r.o. je ráda, že se mohla letos poprvé zúčastnit. Dorazilo několik zaměstnanců z různých oddělení a pustili se do úklidu v okolí Bremba. Zejména v zadní části za pozemkem se nacházelo spousta odhozených odpadků. Těší nás, že jsme mohli přírodě alespoň trochu pomoci…
Eva Gladyszová
HR Training and Development Specialist
BREMBO Czech s.r.o.
Na Rovince 875 – 720 00 Ostrava – Hrabová, Czech Republic
 

Do úklidu se zapojili i zaměstnanci společnosti BREMBO Czech s.r.o.

Celkem se do úklidu zapojilo 99 lidí – 92 (Hrabová) + 7 (průmyslová zóna). Pokud se zapojilo i Tesco a Makro, jak předem přislíbili, překonáme hranici 100 zapojených dobrovolníků a to je velice pěkné číslo.
Děkuji všem, kteří se zapojili či zasloužili o úklid a možná již na podzimním úklidu na shledanou.

2 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    Radku, myslím, že poděkování přísluší především Tobě jako hlavnímu organizátorovi.

[email protected] [email protected]