Hrabovské listy (květen/červen 2017)

Elektronická verze místního radničního periodika Hrabovské listy květen/červen 2017.

6 Komentáře

  1. Miroslav Houžvička říká:

    Zdravím pamětníky.
    Velmi rád si, jako snad každý, čtu o době minulé, pokud možno ještě od žijících pamětníků. V HL je rozhovor s p.Rundtem kde píše o zasypání Hrabové odpadky a na stránkách p.Slavíka(HN) se objevuje od dalšího pamětníka nesouhlas.Chtěl bych vyzvat další pamětníky k vyjádření-jak to bylo doopravdy.Aby se v dalším období zase nemusela přepisovat historie.
    Ještě k HL-je dobře, že si zachovávají vysokou úroveň a dávají prostor, svými články, k zamyšlení i k rozvinutí diskuze.

    • ing. Kander zdeněk říká:

      Přeji dobré ráno,
      je to skutečně tak, jak pan Rundt napsal. Dokonce byl proveden výkop a od Mitrovic položen kabel a založen betonový pilíř pro el sloup, u kterého zůstala cívka s poměrně ještě dlouze navinutým kabelem (hliník). Tak jako by se mělo pokračovat směrem na Hrabovou. Cívka tam ležela cca 2 roky a pak i s pilířem zmizela.Pokud si pamatuji, tak kabel (hliník) zůstal v zemi a můžu ještě teď s přesností v okruhu 4 m určit místo, kde pilíř byl zabudován do země. K tomu bych chtěl dodat, že N+S Hurt mají i jiné zajímavosti a nikdo dosud o nich ještě nenapsal.

  2. Jan Dvořák říká:

    O záměru skládky na jižním konci jsem také od nikoho jiného neslyšel, ale pokusím se o možné vysvětlení. Předpokládaný zvýšený provoz popelářských vozů po Mostní by souvisel s tím, že se v 80. letech začal budovat závod OZO na Frýdecké a ten měl původně fungovat jinak než nyní funguje – měl se tam totiž svážet odpad z celé Ostravy, tam třídit a měla tam být také spalovna.
    V jižní části Hrabové byla stavební uzávěra z důvodu předpokládaných důlních poklesů a všichni víme, že pokud by k nim došlo ve větší míře, tak se taková území zasypávala – haldou nebo třeba skládkou.
    Potvrzuji také panem Slavíkem zmiňovaný záměr tramvajové a autobusové vozovny mezi Domovskou a Místeckou, což nebylo zrovna nejšťastnější umístění.
    Z vlastních zkušeností vím, že vzpomínky pamětníků nebávají faktograficky přesné, nicméně přesto jsou cenným zdrojem informací a určitě je dobře, že se tomu Petr Žižka věnuje, a panu Rundtovi patří dík, že se o své vzpomínky s občany podělil.

    • ing. Kander zdeněk říká:

      To snad nemyslíte ani trochu vážně, beru to jako žert.

  3. Radomír Orkáč říká:

    Ja moc nechapu, o cem je diskuze. Ja jsem o skladce cetl… a kazdy, kdo cetl publikaci k vyroci 700 let take!

    A to se tady na Hrabova.Info vede i diskuze o oslavach 750 let, kdyz historici nejsou schopni spravne zachytit/potvrdit 7 let starou udalost (mysleno v roce 1997 udalost z roku 1990)?

    Publikace k 700 let…
    “V roce 1990, takřka v poslední minutě, jak se píše v kronice městského obvodu, se občanům Hrabové podařilo zabránit vybudování skládky domovního odpadu o kapacitě 4,8 mil. m3 na ploše bývalých rybníků Starý Hurt, Nový Hurt a Šajar. O skládku usilovalo město Ostrava s podporou městské a krajské hygienické stanice.”

    Nebo se na komentare zde uvedene ci komentare pana Slavika divam spatne?

[email protected] [email protected]