Odstraňování zápisů z hrabovské kroniky

Nebudu reagovat na vaše „obvinění“ na svých webových stránkách, je to seriozní web a žádný bulvár. Také se nehodlám zapojit mezi „pavlačové klepny“.

Předpokládám, že jste si informace o údajném odstraňování zápisů z kroniky nevycucali z prstu a někdo vás o tom informoval. V tom případě doporučuji požádat tuto osobu o bližší podrobnosti.

Pochopitelně o této záležitosti vím. Jako mnozí další občané, kteří měli blízko k tehdejší radnici. V žádném případě zde nebyla souvislost mezi tehdejším zastupitelstvem a tímto případem. Nazval bych to vyřizování soukromých účtů mezi soukromými občany. Souvislost mezi mnou a tímto případem veškerá žádná. Jelikož aktéři této „aféry“ jsou již dávno po smrti, nemá smyslu se snažit o aktualizaci. Pokud jste opačného názoru, požádejte o to příslušný orgán, a to je pravděpodobně rada, nikoliv má osoba.

Ještě toto doplnění: Byl jsem předsedou letopisecké komise v období 1994 – 1998. Kronikářkou byla tehdy paní Irena Polanská. Pokud si dobře vzpomínám, uvedená událost se přihodila před tímto obdobím.

Nechápu, že se věnujete záležitostem, které nemají nic společného se současnými problémy Hrabové.

Pokud to pomůže vašemu šetření, máte můj souhlas ke zveřejnění tohoto mého vyjádření na stránkách Hrabova.info.

S pozdravem Vladimír Slavík

6 Komentáře

  1. Radomír Orkáč říká:

    Myslim si, ze je vhodne zduraznit Vas pohled v teto zalezitosti:
    “Pokud si dobře vzpomínám, uvedená událost se přihodila před tímto obdobím.”

    Predtim v dane veci (o ktere je vlastne cela kauza):
    “Z uvedeného je zřejmé, jak zavádějící a nespolehlivé pro historii jsou tzv. vzpomínky pamětníků. Proto asi skutečně ty rozhodující jsou písemné dokumenty.”

    Nevim co si tedy z Vaseho priznani vzit… “pokud si dobře vzpomínám”, snad jen dodam, ze tak nechapu, proc se ve svem clanku “vzpomínky pamětníků” vyse uvedenou vetou navazite do vzpominek pana Rundta. Takze k vasemu “je to seriozní web a žádný bulvár” muzu za sebe napsat, ano neprovozujete bulvar, ale o serioznosti webu se moc mluvit v mnoha pripadech neda. Tim, ze web delate sam, tak jednoduse plnou vahou odpovidate za veskery napsany obsah.

    Vubec nechapu, proc se tim tehdy Vase komise nezabyvala a pokud ano, nechapu, proc o tom nikde nebyla tehdy ani zminka nebo proc, kdyz pisete o vsem, tak o tom ne? Nebo snad ano? Proc, kdyz jste se navazel do prace pana Michalkovice, tak jste nepriznal, ze v nasi kronice je pachut vyriznute stranky/stranek a ze Vase komise s tim vubec nic neudelala, dokonce ani o tom neinformovala a vy se na tu dobu tak trapne odvolavate… “Velice rád si přečtu příslušnou kapitolu o těchto záležitostech v kronice městského obvodu za uvedené období.”, pritom vite, ze byly stranky prave z te doby! vyriznuty.

    Takze utok na mistostarostu na Vasich strankach hotov, na starostu take a kdo je dalsi na rade? Pokud se spravne divam tak kritika toho, co prehlidl jednu kolonku v zaverecnem uctu? Hlavne jste se zapomnel vyjadrit k tomu, jak dobre jsou tito lide za to placeni, jak mate ve zvyku psat. Ne, nejsou za to dobre lide placeni a navic to jsou jen lide a nezaslouzi si takovou kritiku, aniz byste je predem tise upozornil, jestli to nechteji upravit/opravit.

    Jste jednoduse hnidopich a nemyslim to jako urazku, spise mi na to proste sedite – “člověk, který neváhá kritizovat za maličkosti, který přikládá nepřiměřenou váhu detailům”.

    Kdyz uz jsme u te kroniky, zmenilo se za posledni rok neco z pohledu verejnosti – o to jste preci roky usiloval, neni pravda? Myslim si, ze nam dluzite vyhodnoceni tech zmen, kdyz jste tak usiloval o to, aby nebyl pan Michalkovic nasim kronikarem. A zmena typu – pan Slepicka pise clanky do HL nebo, ze budeme mit publikaci s nasi kronikou nijak nesouvisi… Co prehled zapisu? Co kronika na webu? Co zapisy z jednani? Co jednaci rad? Odkud bere komise informace, kdyz nikoho z te komise nevidivam na zadne akci? Budu se tesit na clanek…, predem za nej dekuji – jinak celou zalezitost v sobe uzaviram – pan Michalkovic odstranen, jiz neni treba kritika kroniky a prace komise.

    • Markéta Orkáčová říká:

      Nedá mi nereagovat. Uveřejněná fotka k danému komentáři je ze současné kroniky, rozhodně toto není vyříznutá stránka. Jedná se o vyvažovací stránku kvůli vazbě knihy. Takovéto vyvažovací stránky jsou tam pravidelně rozmístěny po celé knize, vždy za jeden “sešitek”, vazba by bez nich nebyla stabilní a při váze celé knihy by se rozpadla.

      To, co máš asi na mysli, byla podle mě jednorázová záležitost. Kdo by chtěl, aby se jeho jméno objevovalo v souvislosti s komunismem po celé generace, jednou provždy? Jenže nevýhodou svázaných knih je, že vymazání není možné. Mohlo se to začernit, ale udělalo se to tak, že se to vyřízlo a napsalo znovu, beze jmen. Nikdo historii “neprznil”, “jen” nenapsal všechno. V takovém případě je důležité se opřít o paměti žijících. Mj. v naší “kronikářské” praxi se stalo něco podobného už u první kroniky, kdy se musel změnit /znovu napsat/ celý úvodní zápis a vypustilo se to, proti čemu se postavily některé osoby. Jediný rozdíl byl v tom, že kronika vznikala po částech (sešitech), které se nakonec svázaly v knihu. Kdyby na to sám pan Oliva neupozornil, nepřišli bychom na to.

      Spíše si říkám, jestli by nebylo fajn místo toho celého handrkování najít něco, co by nás Hrabovany spojovalo. Když jsem psala článek o kronikách do připravované publikace a projížděla texty kronik, bylo tam tolik zajímavého o starých hrabovských zvyklostech. Možná proto, že jim šlo v minulosti o společnou věc, měli k sobě blíž.

      Pan Slavík nechť se vyjadřuje ke všemu, k čemu chce. Žijeme v demokratické zemi. Naštěstí. Je na svědomí každého, co vypustí z úst. A je na svědomí každého, jestli si danou informaci ověří dřív, než někoho / něco odsoudí. Někteří lidé nebudou spokojeni! – nikdy! – s ničím!, s tím je asi potřeba se smířit a netrápit se tím. Nenechme si kazit radost z práce pro ostatní:-D

  2. Markéta Orkáčová říká:

    Pane Slavíku, nechci znevažovat Vaši paměť, ale kronikářkou byla za Vašeho působení v letopisecké komisi paní Renata Telingerová.

    • Radomír Orkáč říká:

      Market, to o kronikarce je reakce na tohle, co napsal pan Slavik?
      “Kronikářkou byla tehdy paní Irena Polanská. Pokud si dobře vzpomínám…”.

      Jinak jsi moc krasne napsala ten zaver, je to bohuzel presne tak…
      “Někteří lidé nebudou spokojeni! – nikdy! – s ničím!, s tím je asi potřeba se smířit a netrápit se tím. Nenechme si kazit radost z práce pro ostatní:-D”

  3. Markéta Orkáčová říká:

    Ano, kronikářkou v letech 1995-1997 byla paní Renata Telingerová. Vyhrála výběrové řízení. V té době byl v letopisecké komisi i pan Slavík. Byla bych opatrná někoho očerňovat za vzpomínky (viz pan Rundt a skládka). Před necelým rokem byla schůzka letopisecké komise, kde pan Rundt a pan Michalkovič vzpomínali, jak tehdy začínali s kronikou. Nevypadalo to, že by si vzájemně odporovali ve vzpomínkách.
    Navíc z pamětí je poskládána kniha ke druhé světové válce! A je důležitým svědectvím o tom, co se stalo, protože z písemných pramenů se o tom mnohém, co je zapsáno, nedozvíme. Ano, je pravda, že osobní vzpomínky můžou být zkresleny osobním postojem pamětníka, ale je přece na každém, aby si informace ověřil.

  4. Jan Dvořák říká:

    Pokud někdo z kroniky dodatečně vytrhl dobové texty, aby je upravil, je to špatně. Není vůbec potřeba se stydět za to, že někdo byl v KSČ či měl nějakou veřejnou funkci, pokud se vždy choval slušně.
    Je moc záslužné, Markéto, že současnost pečlivě zapisujete a tím zachováváte pro budoucí generace. Ať se Vám daří!

[email protected] [email protected]