Hrabová si postaví kulturní sál

O sál pro sto návštěvníků s vlastním vstupem, jevištěm, zázemím, sociálním zařízením i bufetem by se mohl rozšířit objekt úřadu v Hrabové.

Více se dozvíte v Moravskoslezském deníku:

http://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/hrabova-si-postavi-kulturni-sal-20170726.html

33 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    Ten titulek je zatím příliš optimistický – ještě je potřeba prosadit, aby byla vůle na stavbu poskytnout finanční prostředky. S ohledem na dosavadní komunikaci vedení obvodu se zastupiteli v této věci to s jistotou zatím říct nelze, byť by bylo pro Hrabovou moc dobře, aby se titulek naplnil.

    • carmen říká:

      To se prosadí, na to vemte jed.

      Konečně rozumná myšlenka.

      Rychlé, levné, účelné

      Je vidět jaké kvality máme v novém tajemníkovi, škoda, že nemůže být budoucím starostou, brala bych ho všemi deseti.

      A v příští radě Hrabovská, Kopitzová, Šumbera.

      • Jan Dvořák říká:

        To přece nejde, nesplňují základní kritérium: nic nechtít a odkývat vše, co silné jádro zdejší ODS zrovna vymyslí….

        • Petr Novák říká:

          Mám pocit,že jsou spíš na vaší straně,s tím,že paní Hrabovská a Vlaďka Kopitzová jsou osoby,které pro Hrabovou žijou a za tu dobu co je znám udělaly spoustu práce,která bohužel není vidět.

          • Jan Dvořák říká:

            Vy jste nepochopil mou ironii – naopak právě takoví lidé by samozřejmě v radě měli být, kývači nemají pro obvod přínos!

        • carmen říká:

          Mají vlastní názor pane Dvořáku, něco už pro obec udělali – dali do pořádku finance, pozvedli kulturu a našlo by se toho více.

      • Radomír Orkáč říká:

        “Rychlé, levné, účelné”

        Jestli rychlé, to nevím, ale levné (minimálně 20 mega) a účelné (kapacita pouze cca 100 lidí, bez možnosti sportu) určitě ne.

        Jak jsem se ptal několika zastupitelů, ruku pro to s největší pravděpodobností nezvednou, ale to samozřejmě uvidíme až při hlasování.

        • Miroslav Houžvička říká:

          Souhlasím s tebou, až na možnost sportu- s tím se v kulturní přístavbě asi ani nemohlo uvažovat. Je to jen studie na základě nějakého pseudonávrhu. Nevyhovuje snad v ničem. Při realizaci by studie nemohla být dodržena ani náhodou.. Ale to je k delší debatě v kruhu s těmi co tomu rozumí. Snad taková diskuze bude, jinak vyhozené peníze!( i když nacenění 20 mega je provedeno na kubaturu jak se to při studiích dělá..)

          • Milan Slíva jr. říká:

            Líbí se mi, jak ses automaticky zařadil do kruhu „těch co tomu rozumí“ 🙂 Co kdybys nám, troglodytímu plebsu, přiblížil detailně, v čem konkrétně to nevyhovuje. Mně osobně se ta studie líbí a výhrady bych měl hlavně k vnějšímu vzhledu a pár připomínek k vnitřnímu uspořádání. Proto mě kategorické tvrzení „nevyhovuje snad v ničem“ docela překvapilo. Zkus prosím rozvinout, vysvětlit a objasnit. A piš prosím pomalu, ať to pochopíme.

            • Miroslav Houžvička říká:

              A proto jsem si dal schůzku s autorem nápadu. Vím, že Milane jseš odborník skoro na vše, ale psavou formou diskutovat není to jak chci debatit já o této studii s odborníky. S úctou k tvým rozsáhlým znalostem. Mirek

              • Milan Slíva jr. říká:

                My bychom taky rádi debatili s odborníky a sdělili svůj názor. Čím je ten Tvůj pohled lepší, než kteréhokoliv občana v Hrabové?

                • Miroslav Houžvička říká:

                  Chceš-li se poradit s odborníky, máš určitě internet, kde si s nimi můžeš dát schůzku, zajímali tě tento problém.Náš stejné podklady jako já a kdokoliv kdo má i to zájem.Docela si myslím,oproti tvé poznámce, dost znalostí spojené s kulturou a činnosti okolo. Mirek

                  • Milan Slíva jr. říká:

                    Odborníci budou určitě štěstím bez sebe, když se jim tam budou občané trousit po jednom a každému budou vysvětlovat to samé a polovina přijde se stejnými nápady. Výtečný příklad elitářství. „Změna pro lidi, ale po našem, jen my víme co vy chcete a vy nám do toho nemáte co kecat“.

                    • Miroslav Houžvička říká:

                      Milane, mrzí mě to, ale pleteš si pojmy a průjmy.Co to má společného se Změnou?
                      Chceš-li se něco dovědět musíš vyvinout iniciativu a nečekat až ti to někdo předloží je zkritizování na zlatém podnose.Je třeba usednout v tomto horkém období do stínu a zamyslet se, jaké téma je na programu. Na FB jde říci- odcházím z diskuze, tady je to složitější.Ale prostě, už jsem jednou psal,že nejsem zastáncem psaní a preferují osobní kontakt a jdu dělat užitečnější věci na které nemusím mít schválení. Ahoj Mirek

          • Radomír Orkáč říká:

            Milane, to je myslim na Mirka, proto na to odpovidat nebudu.

            Mirku:
            Ano, v kulturni pristavbe za 4 miliony mozna pocitano nemohlo/nemuselo byt se sportem, ale za 20 milionu to ja osobne povazuji za nutnost. Nedaleka soukroma skola by tak nemusela chodit na nasi zakladku a konecne by se dal ROZUMNE nekde hrat fotbal a volejbal. Tech sportu, ktere se na nasi zakladce neda ROZUMNE delat, je cela rada.

            Ja osobne nemam nic proti studii, ta je pripravena dle zadani, ale zadani a cena se mi zda jako nevhodna/neprimerena k danemu ucelu.

            • Milan Slíva jr. říká:

              Radku, děkuji, to nebylo na Tebe. Skloubit prostor pro kulturu, plesy, oslavy, besedy a další „neakční akce“ se sportem bohužel celou akci neúměrně prodraží. Krása a funkčnost by musela ustoupit účelnosti pro sport. Pokud tedy tím sportem nemyslíš šachy. Jednalo by se o vyšší stropy, šatny, sprchy, náročnější vzduchotechniku, ochranu skleněných ploch, techniky a také neustále šoupání se sto židlemi a jejich skladování (mimo jiné tento skladovací prostor ve studii postrádám). Proto vítám menší prostor primárně pro kulturu a podporuji multifunkční centrum pro sport na Sokole, kde by se konaly pouze větší akce, které by se nevešly do tohoto kulturního přístavku a koncepcí by toto centrum bylo určeno právě pro sportování. Spojovat z principu dvě nespojitelné věci celou věc neúměrně prodraží a ve výsledku to bude pouze velký kompromis a prostor, který nebude ideální ani pro sport, ani pro kulturu.

              • Radomír Orkáč říká:

                Pravdou je, Milane, ze do toho nevidim, ale zase muzu srovnavat… V Hostalkovicich dali do kulturniho domu v druhe etape 20 milionu a muzu rict, ze tam se skloubilo vse – sport i kultura a jedine, co je u nich spatne resene je parkovani.

                V Zabni maji take kulturak a v nem delaji maximalne jogu a jelikoz maji take u skoly malou telocvicnu, budou v blizke budoucnosti stavet sportovni halu. Srovnejte si Hrabovou a Zaben.

                Osobne si myslim, ze tajemnik navrhoval male rozsireni, at je nejaky prostor na besedy a male akce a to bych s nim naprosto souhlasil. Dat vsak 20 milionu do rozsireni ja osobne nevidim jako vhodne uzite penize.

                Jinak neni pravda, ze by v soucasnosti nebyly dotacni tituly na multifunkcni halu… . Jak by to bylo s pozemkem jiz Sokol vyresil. Obhajovani necham na Petrovi Novakovi…, ale myslim si, ze nebyly zastupitelum predlozeny spravne informace.

                Jak jsem psal, nerozumim tomu a urcite do toho nevidim hodne. Tak jak to vsak vidim ja, tak to vidi vice lidi. Mozna valna mensina, ale bez diskuze investovat takto rychle 20 milionu urcite spravne neni. A kdy bude ta diskuze, kdyz jsme o studii museli psat na Hrabova.Info a zastupitele to za mesic a pul budou schvalovat?;-)

                • Milan Slíva jr. říká:

                  20 mio je hrubě nadnesený odhad, celé se to musí vejít do necelé poloviny, včetně oné přeložky kabelu. S touto částkou bych vůbec nepracoval. Jinak nechápu, čím by ten prostor u úřadu vyhovoval pro Tebou myšlené sporty více než stávající tělocvična. Půdorysně do toho volejbalové hřiště 18×9 metrů stejně nenacpeš, pokud nerezignuješ na veškeré zázemí. A to už nemluvím o sálovém fotbalu a minimálních rozměrech hřiště 18×38 metrů. Pokud si někdo chce jen tak rekreačně zakopat, tak tělocvična ve škole postačí. To se proboha nebude zase stavět prostor pro kulturu a setkávání jen proto, že se tam nebude dát začutat? A co střelci, v Ostravě není pořádná krytá střelnice, proč bychom měli ignorovat jejich potřeby?

                  • carmen říká:

                    Já bych ten prostor u úřadu brala, Hrabová nemá prozatím vůbec nic a jak je to bohatá obec. Prostě s těmi prachami neumí současné, ale ani minulé vedení hospodařit, tak něco navrhl tajemník a já to velice chválím. Je to únik ze současné, zcela nevyhovující situace. Pořád radši něco, než vůbec nic.

                    A pak opravit Lípu, má nádherný sál, otáčivé hlediště, zahradu, nejlepší sklepy v Ostravě… a vždyť je zrovna na prodej. A je to kulturní památka, tak na ni můžeme dostat vysokou dotaci.

                    • Radomír Orkáč říká:

                      20 mega na skolku, 20-40 mega (ano, ze dvou zdroju jsem slysel 40 mega) na rozsireni uradu, 9.4 mega na odkoupeni Lipy a dalsich 20 mega (ted strilim) na rekonstrukci…

                      No ja nevim, ale uz se mi to zda dost i na bohatou Hrabovou. To ani nemluvim o tom, ze na kulturni komisi se nam tato stavba “nelibila”, respektive budou sepsany pripominky, ktere se dost pravdepodobne nepodari zohlednit.

                      Napad tajemnika jsem kvitoval a kvituji, ale ten byl docela odlisny od tohoto, co se ted ma schvalovat, alespon ja ho chapal jinak. Tim vsak nerikam, ze kulturni stanek nepotrebujeme, potrebujeme velice velmi a vcera uz bylo pozde…

                    • Petr Novák říká:

                      Prosím o konrétní dotační titul(název),který umožní opravu Lípy.Jinak hlásáte nepravdu!Pro neziskovky jako sportovci,hasiči,myslivci je uvažovaná kapacita kulturního stánku malá,ale pokud máte zkušenosti s pořádaním podobných akcí velice rád se poučím.A prosím jaká památka,kde je zapsána,pokud se pletu tak budu rád,že nemám pravdu.

                    • Milan Slíva jr. říká:

                      Lípa nemá otáčivé hlediště, nýbrž jeviště. A kulturní památka to určitě není, jedinou kulturní památkou na našem území byl a stále je kostelík.

  2. Jan Dvořák říká:

    Mám obavu, že došlo k nedorozumění. Ten přistavěný sál není míněn jako alternativa ke sportovní hale!!!!! Je to rychlé řešení zázemí pro kulturu a spolky, které sice není možná úplně podle našich přání, ale je aspoň reálně dosažitelné. Sportovní halu za 100 miliónů tak můžeme souběžně připravovat čistě pro sporty, což po dokončení obojího vytvoří ideálnější podmínky pro kulturu i sport než kdybychom se pokoušeli to splácat dohromady.

    • Radomír Orkáč říká:

      Ja myslim, ze nedoslo k nedorozumeni z me strany. Ja chapu, co z toho ma byt, proto nepisu o spatne studii. Kolik bude stat skolka? Kolik tento pristavek a kolik sportovni/multifunkcni hala? No nevim, nejak se neumim dopocitat kolik toho chceme v nasledujicich letech “rychle” poridit.

      Ja porad nevim, kdo rika, ze kultura a sport nemuze byt dohromady. Navic na multifunkcni halu jsou dotacni tituly. Ano, chapu argumentaci Milana Slivy (dekuji za interni diskuzi), ktery nema rad ten pach po sportovani v tech prostorach. Souhlasim s tim, ale ja vidim, ze to jde a jsou obce, kde jsou spokojeni – maji tam jak sport, tak i kulturu.

      Ale bude zalezet na Vas zastupitelich, na nikom jinem. Ja pred rokem, kdyz jsem slysel verzi tajemnika, jsem mel pocit, ze chce jen lehce rozsirit stavajici prostory, ne budovat neco za 20 milionu. Nikdo ho rok neposlouchal a ted najednou tohle a rychle rychle do zari se rozhodnout?:)

      Ja to nekritizuji, jen rikam, ze bych sel do toho po vzoru Hostalkovic, nebo jak maji v Proskovicich sokolovnu… . Ale jestli mame v Hrabove desitky milionu na sportovni halu, skolku a kulturni stanek, tak PROC TO VSECHNO TAK TRVA, proc se to resi ted hned a jeste pres prazdniny? Mozna neco prehlizim.

      • carmen říká:

        Protože přes prázdniny jsou lidé na dovolených a tak to může lehčeji projít, protože si toho hned tak někdo nevšimne – prostě politika, jak jinak.

      • carmen říká:

        Já bych dala zelenou hlavně odkupu Lípy na kterou dostaneme dotaci, ale s tím úřad nesouhlasí.

        Školku bych přestavovala až v době, kdy na ní bude vysoká, účelová dotace.

        Všichni, kdo se o dění v obci trochu zajímáme, víme, že školka je starostova sólo akce. Hlasování o ní bylo na zastupitelstvu nechutné. Nejprve se to neprohlasovalo a po 10 min přestávce bylo všechno jinak.

        Byla jsem u toho osobně a nejenom já, tak vím o čem mluvím. Asi se ozve p. Novák z ODS, že si vymýšlím, ale my, kteří zde zrovna diskutujeme víme, že pravda je na mé straně.

        • Radomír Orkáč říká:

          Jenze zastupitele by mohli byt trestne stihani, kdyz by dali panu Cernemu za Lipu 9.4 mega (slevnil), protoze odhadni cena je uplne nekde jinde. Na tohle zadny zodpovedny zastupitel nesmi pristoupit. Ano i ja jsem psal do HL, ze mame Lipu zachranit, ale kdyz neni schopen vlastnik jednat, tak se musime modlit, ze to nespadne a ze se neco “stane”.

          Ne, rozhodne vsichni nevime, ze je skolka starostova solo akce… . Ja si myslim, ze tady bojujete s ODS, ale to je nespravne – ODS neni jedina vladnouci, je tady koalice. Starosta musi jednat a Rada musi predkladat… pokud je neco spatne, muze za to predevsim Rada a koalice, nikoliv sam starosta a ODS.

          Vzdy se najdou nespokojeni lide, ale dokud volici nebudou cist volebni programy a nebudou volit konkretni lidi, tak se nic nezlepsi. Parkovani na Sidlovci, skolka a mnoho dalsiho mela vetsina stran/hnuti v programu. Lide si je zvolili a nikdo se nemuze divit, ze zvoleni prosazuji (trebaze na posledni chvili) to, co slibili…

        • Petr Novák říká:

          Prosím o konrétní dotační titul(název),který umožní opravu Lípy.Jinak hlásáte nepravdu!Pro neziskovky jako sportovci,hasiči,myslivci je uvažovaná kapacita kulturního stánku malá,ale pokud máte zkušenosti s pořádaním podobných akcí velice rád se poučím.A prosím jaká památka,kde je zapsána,pokud se pletu tak budu rád,že nemám pravdu.

        • Petr Novák říká:

          Pan Novák se ozve.Pokud si nevymýšlíte řekněte mi či napište onnen dotační titul na kultůrní stánek.Velice rád se poučím a dokonce pro to něco udělám,aby jsme se posunuli dál a Hrabová bude víc top.Úřad není všemocný a nemůže koupit něco co je velmi nadhodnoceno a stavba čehokoli bude levnější než rekonstrukce oné Lípy.A pravda,je na vaši straně,podívejte se na pohádku S Četry nejsou žerty a pochopíte pojem pravda.

  3. Jan Dvořák říká:

    Zda je či není dotace na Lípu nedokážu s jistotou říct, pouze jsem o takové dotaci neslyšel. Ale pokud se má volit mezi objektem pro kulturu za 20 miliónů nebo za 20+9,4 miliónů, tak si snad každý dobrý hospodář lehce spočítá, co je výhodnější.

    • Radomír Orkáč říká:

      Doufám, Honzo, že onu rovnici nebudeš muset upravit. 20<(20+9.4), protože mně už dva dobře informovaní lidé řekli, že odhad za přístavbu není 20 mega, ale 40 mega. Jako předseda komise výstavby to ale určitě víš sám lépe. Nicméně těch 20 miliónů na rekonstrukci Lípy je můj nástřel tahaný z paty, s tím číslem se ani nemůže pracovat. Takže bych to vůbec neporovnával a nepsal bych o dobrém hospodáři.

  4. Jan Dvořák říká:

    Tak to je jen fáma, kterou někdo vypustil – dle studie je přístavba sálu 21 mil. Kč (toto číslo bylo předloženo úřadem komisi) a je to považováno za nadsazené. Odhad rekonstrukce Lípy za cca 20 mil. Kč může být číslo reálné, byť je to jen odhad a detailní stavební průzkum stavu Lípy nikdo nedělal.

[email protected] [email protected]