Doprava v Hrabové pohledem chodce

Nedávno jsem se procházel s dítětem v kočárku po Hrabové a schválně jsem z chodníku poctivě sledoval každou značku či dopravní situaci. Mnoho lidí jezdí autem a řídí po paměti. Jinak řečeno, nesledují příliš pozorně značky, protože cestu dobře znají.

Jako chodec jsem tehdy viděl věci, které řidič normálně možná přehlíží nebo slepě ignoruje.

Všechna má pozornost začala u této značky Cyklisté (č. A 19), která upozorňuje na místo, kde cyklisté vjíždějí na vozovku, nebo ji přejíždějí, anebo na úsek, kde se cyklisté často vyskytují. Na začátku ulice Mostní má tato značka velký význam, protože stezka pro chodce a cyklisty nezačíná hned od křižovatky, ale viz foto od XX m (tuším 70 m). Z fotky je dokonce patrné, že zde není pro přejezd cyklistů připravena ani přerušovaná čára. Zeptejte se občanů, kteří zde bydlí, jak jsou rádi, že se jim cyklisté projíždějí po chodníku (v těch místech nejde o stezku!).

Důvodem, který mě nutí sepsat tento článek je především druhá strana silnice Mostní, čili když přijíždíte od Vratimova. Docela by mě zajímalo, jestli si mám zopáknout pravidla silničního provozu, nebo je něco opravdu špatně a mělo by se to řešit.

Jde o značku “konec hlavní pozemní komunikace” a informuje o tom, že na nejbližší křižovatce už tato komunikace není hlavní. Jsem si jistý, že tou novou hlavní silnicí je myšlena ulice Paskovská, ale to vím proto, že tuto ulici a křižovatku znám a jezdím “po paměti”. *Nejbližší křižovatka od dané značky je však křižovatka s ulicí Na Brázdě. Z fotky to možná není patrné, ale ulice Na Brázdě nemá žádnou značku “dej přednost v jízdě” a auto, které nesmí přejet plnou čáru na Mostní, musí zahnout vpravo k Paskovské a má přednost zprava před auty, které přijíždějí z Vratimova.

* Milan Slíva v komentáři vysvětluje, že se v této záležitosti pletu. Nejedná se o křižovatku, protože ul. Na Brázdě je účelovou komunikací.

Přednost zprava je pro některé řidiče velmi problémovým pravidlem a dokonce se někteří spíše rádi řídí pravidlem silnějšího, nebo kdo dřív přijede, ten dříve jede.

Most přes Ščučí na ul. Božetěchova

V místech, kde bydlím, jde však o velmi důležité pravidlo a ruku na srdce, kdo dává v těchto nepřehledných místech na ulicích Božetěchova a Na Konečné skutečně všude přednost!

Křižovatka ulic Na Konečné a Na Ščučím

Slepá část ulice Na Konečné

Ulice Mostní je případ sám pro sebe. Je obzvláště vytížená a kolony nebo dokonce nehody zde bývají velmi časté. Všichni jsme zvědaví, jak to všechno dopadne, až se začne stavět a dokončí se prodloužená Mostní. Budeme pak čekat na kruhový objezd u Shellky? Bude vůbec? V projektu prodloužené Mostní není, jen neustále slyším ujišťování, že to vedení obcí řeší.

Nehoda na ul. Mostní #1

Nehoda na ul. Mostní #2

Jedna rodina se na Facebooku velmi hlasitě ohrazovala vůči tvrzení, že se na Paskovské jezdí rychle. Dle jejich slov navíc neexistuje problém s vyjížděním z vedlejších ulic a kdo není schopen vyjet, neměl by mít dle nich řidičák. Kdo bydlí na Klasné, Na Konečné, Božetěchové, Šolcové a mnoha dalších, mohl by vyprávět, jak je složité se ráno dostat na ulici Paskovskou. Důvodem je špatná viditelnost, mnoho aut a často jejich vyšší než povolená rychlost. I já jsem v den procházky viděl souseda, jak čeká a čeká a čeká, než bude schopen z ulice Božetěchova vyjet.

V koloně na Paskovské jet 60 km/h není žádný problém.

Paskovská ulice je také místo častých nehod, fotek ale moc nemám, nemůžu být všude;-) Nicméně cyklisté a chodci jsou zde velmi ohroženi – na chodnících i na přechodech. Minulý týden jsem informoval o nehodě u točny autobusu, kdy pro zraněného cyklistu musela dokonce přijet sanitka. Dalším příkladem problémových míst je přejíždění z Božetěchové na ul. Na Potoku. I zde jde velmi často “o hubu” a to nejen pro cyklisty, ale i chodce, lidi s kočárkem nebo na bruslích.

Jedna z nehod na Paskovské, kde přijela i sanitka

Některé ukazatele ulic bývají v Hrabové zarostlé a nebo dokonce poničené, ale úřadu se naštěstí vše daří řešit ihned po nahlášení – #136954, #142962, #142021, #136500, #132727 a další viz ZmapujTo. Včera dva nahlášené podněty byly dnes vyřešeny…

Za většinu nehod, kde jsem fotil, mohla dle mého názoru nepozornost a vysoká rychlost. Maximální povolená rychlost 50 km/h neznamená, že se může jet 55 km/h, ale má se jet nejvýše padesátkou, tak na to myslete, až budete projíždět;-)

Mám i spoustu vtipných fotek, ale to zase někdy příště…

I takhle se jezdí v Hrabové

 

28 Komentáře

  1. Miroslav Houžvička říká:

    Velmi výstižně sepsáno. Nedávno jsme s Petrem Žižkou procházeli od Šídlovce směrem k požární zbrojnici po chodníku podél Paskovské a uvažovali jsme jak je možné, že někdo tvrdí, že na této ulici není velký provoz a došli jsme k závěru,že dotyční asi neví kde je Paskovská. Aut bylo v obou směrech mnoho a přejít, pro staršího občana je kolikrát sázka do loterie.

  2. Petr Žižka říká:

    Plný souhlas s autorem článku i s Mirkem Houžvičkou. Je až neuvěřitelné, kolik řidičů nedodržuje rychlost (člověk nemusí mít radar, aby poznal, že auto nejede padesátkou). Občas doslova proletí motorka, jejíž řidič asi netuší, že závodní okruh v Mostu je někde jinde. Každou chvíli vidím někoho, kdo na Paskovské předjíždí i přesto, že je tam zákaz. O kamionech, většinou s polskou značkou, snad ani nemluvě. Zřejmě navigace (nebo kolegové) jim řeknou, že tudy je to nejkratší, tak jaképak copak?
    Ale na druhou stranu, neexistuje problém, který nemá řešení: v jiných zemích (ale dokonce i v ČR) jsou v místech, kde z nějakého důvodu trvale a pravidelně řidiči porušují předpisy, dopravní značky nějak zvýrazněny. Já osobně, kdybych nebyl místní, tak si třeba zákazu předjíždějí, který platí od Mostní až po odbočku k Makru, nevšimnu. Takže věřím tomu, že někteří řidiči ani netuší, že porušují předpis… O tom, že pak taky má někdo (myslím, že se ta instituce jmenuje Policie) kontrolovat, zda se zákaz či předpis dodržuje, je na další debatu… Například s těmi kamiony – jednu dobu policie zastavovala kamiony na točně na Paskovské. Měl jsem pocit, že na nějakou dobu těch kamionů ubylo. Oni si to totiž ti řidiči mezi sebou řeknou, že tam či onde není dobré riskovat. Ale pak, když se zase nic neděje, si naopak řeknou: “Hoši, je tam čisto, policajti nikde, takže můžeme”.

    Rovnou říkám, že chápu, že se mnou nemusí všichni souhlasit:-)

  3. Milan Slíva jr. říká:

    Důvodem, který mě nutí sepsat tento článek je především druhá strana silnice Mostní, čili když přijíždíte od Vratimova. Docela by mě zajímalo, jestli si mám zopáknout pravidla silničního provozu, nebo je něco opravdu špatně a mělo by se to řešit.

    Jednoznačně zopáknout pravidla silničního provozu. Přednost zprava platí na křižovatkách rovnocenných komunikací a ulice Na Brázdě je bezesporu účelovou komunikací, takže řidič, který z ní vyjíždí, musí dát přednost vozidlům na ulici Mostní.

    • Radomír Orkáč říká:

      Milane, dekuji za nazor;-) Ano, souhlasim, ze ten, kdo vyjizdi z ulice na Brazde to pozna, ale ten kdo prijizdi od Vratimova tam ma jasne receno, ze je na dalsi krizovatce konec hlavni… Jestli to je krizovatka s rovnocennou silnici, nebo ne, to asi tak uplne poznat z pohledu ridice nelze…

      Ktera je z tohohle pohledu dalsi krizovatka?

      Pokud se projedes po Paskovske, tak mas u kazde krizovatky, ze jsi na hlavni a z vedlejsi mas zase znacku, ze mas dat prednost v jizde. Kdyby tam nebyla ta znacka konec hlavni silnice, nic nenamitam…, ale ta znacka tam proste je a dalsi nejblizsi krizovatka je s ulici Na Brazde, nikoliv s Paskovskou.

      • Milan Slíva jr. říká:

        To není názor, to jsou pravidla. Není to křižovatka, jelikož pravidla silničního provozu jasně uvádějí, že křížení s účelovou komunikací se za křižovatku nepovažuje. Ta cesta je v soukromém vlastnictví, na Mostní není nikterak jasně vyznačena obrubníky, takže neznalý ani nemůže tušit, že tam nějaká cesta je a dokonce tato cesta ani není asfaltová. Zkus od tama vyjet, způsobit nehodu a odvolávat se na to, že jsi přijížděl zprava, neuspěješ. I když by tato cesta sice mohla být označena u vjezdu červenými patníky, aby nebylo o účelovosti komunikace pochyb. Je otázkou, kolik řidičů o významu červeného patníku vůbec tuší.

        • Radomír Orkáč říká:

          A jak poznas ucelovou komunikaci? Ja to treba z fotky nepoznam a jako ridic bych to take nepoznal, obzvlaste, kdyz je tam ukazatel ulice, znacka konec stezky, znacka konec hlavni silnice…

          Pravidla jsem si zopaknul a co pises, je samozrejme pravda. Nicmene i pravnici to nevidi tak jednoznacne… Velmi podobna situace vyjezdu je probirana prave zde:

          http://www.autoweb.cz/krizovatky-jejich-definice-a-vliv-na-pravidla-silnicniho-provozu/

          … “To ale v praxi může znamenat řadu problémů, a to nejen v tomto případě, ale i v případě, kdy účelová komunikace vyúsťuje na místní komunikaci (což taky není křižovatka podle zákona). Pokud totiž křížení místní a účelové komunikace není křižovatkou, neruší např. značky.”

          • Milan Slíva jr. říká:

            Účelovou komunikaci poznáš červenými patníky.

            Značka konec stezky se vztahuje ke komunikaci vpravo od cesty a nechápu, proč toto vůbec řešíš, jelikož se to silnice po které jedeš vůbec netýká, nebo jsi přesvědčen, že Mostní je stezka pro cyklisty a stezka pro chodce?

            Jinak pokud považuješ Mostní a Na Brázdě za rovnocenné komunikace, protože pouze na nich platí pravidlo přednosti zprava, tak potěš koště a pro ostatní účastníky silničního provozů je potěšující, že raději jezdíš na koloběžce. 🙂

            Ulice Na Brázdě dokonce není ani silnice, je to orná půda s věcným břemenem, navíc v soukromém vlastnictví. Úprava tak jak si ji pravděpodobně představuješ Ty, by znamenala na Mostní před křížením s Na Brázdě značku hlavní silnice, hned za ní konec hlavní silnice. Zbytečně by to ten daný úsek znepřehledňovalo. Lze sice osadit červenými patníky, ale otázka by byla jejich životnost, vzhledem k často parkujícím autům a dodávkám. I mnohem pevnější kovová informační cedule která v těch místech je, doznala úhony, kterou by patník nevydržel. Osobně si nejsem vědom, že by na tomto křížení za desetiletí došlo k jakékoliv nehodě z důvodu neujasněné přednosti v jízdě, takže mi uniká smysl, proč toto vlastně řešíš.

            • Radomír Orkáč říká:

              Milane, dekuji za upozorneni a vysvetleni. V clanku jsem tvrzeni cervene “opravil”.

              • Jan Dvořák říká:

                Daleko podstatnější než to zda se jedná o účelovou či místní komunikaci je to, že značka “Konec hlavní silnice” má pouze informativní význam upozorňující, že někde dále bude řidič muset dávat přednost v jízdě, tzn. sama o sobě neznamená, že řidič musí dávat přednost v jízdě.

                • Radomír Orkáč říká:

                  Pokud by byla ul. Na Brazde mistni komunikaci, bylo by krizeni krizovatka a dle meho nazoru by se jednalo o zmatecnou znacku – proto ta pasaz v clanku, ktera je nyni viditelne opravena.

                  Jelikoz se jedna o ucelovou komunikaci, neni to krizovatka. Vice to asi nema smysl rozvadet, protoze jestli kazdy pozna, ze se jedna o ucelovou komunikaci, neni dalsiho sporu. Pokud to nekdo nepozna (statisice aut s tim nemelo problem), je jeste v zaloze pravidlo, ze ul. Na Brazde neni rovnocennou komunikaci a nemusi se z Mostni davat prednost tem, kteri vyjizdeji z ulice na Brazde.

                  Mne slo pouze o to, ze Konec hlavni silnice na dalsi krizovatce teoreticky neznalymi muze byt brano krizeni s ulici Na Brazde. Ja jsem nazoru, ze stacilo mit pod znackou Konec hlavni silnice dodatkovou informaci 90m. Tak jako je na druhe strane Mostni u dvou znacek Cykliste.

                  • Jan Dvořák říká:

                    No já bych spíše chtěl poznat někoho, kdo na první pohled pozná účelovou komunikaci. Pro otestování bych ho zavedl k Makru a zeptal se jakou komunikací je ulice Prodloužená. Mimochodem, podle této definice by křižovatka ulic Prodloužené a Na Rovince nebyla křižovatkou a to se mi moc nezdá.
                    Souhlasím ale, že s dodatkovou tabulkou by ta značka byla přesnější, resp. jednoznačná. Mimochodem v některých zemích (např. v USA) značku “Konec hlavní silnice” vůbec neznají.

  4. Petr Halfar říká:

    Souhlasím v plném rozsahu.
    Psal jsem to tu už dříve, že Paskovská po celé své délce je jedna z nejvytíženějších silnic II. třídy na území Ostravy.
    Přejít přes přechody (na Domovské u Zvonírny, u školy, u kostelíka) je otázkou ruské rulety.
    Kamióny (zejména polské) si tudy projíždějí volně a to i v ranní době, kdy měšťáci hlídají přechod před ZŠ a kamióny stojí na červené a měšťák řídí přechod…jak v Kocourkově (když už nemá pravomoc je pokutovat, co je takhle vyfotit a pak předat na PČR?).
    Dříve se zde řešily i zastavovací semafory (jedeš víc jak 40kmh nebo 50kmh, tak naskočí červená). Byla zde zmínka, že to nic neřeší. Kravina. Projíždím často naší republikou křížem krážem a spousta i malých vesniček toto ve svém centru má a funguje to. Proč by to nemohlo fungovat i v Hrabové?
    Dodržování rychlosti? Předjíždění?…denní realita, která není nikým regulována. Jednou za půl roku na Šídlovci u Jezdiště PČR s radarem…výkřik do tmy. Čas od času “schované” auto PČR na začátku Paskovské směr Stodola. Příslušníci sedí a hrají si s mobilama (osobně jsem tam čekal a kamiónu se dočkal…a příslušníci? Nic, asi byli v další úrovni simcity).
    Díky bohu za prodlouženou Mostní.

    • Miroslav Poláček říká:

      Musím plně potvrdit účinnost zastavovacích semaforů před vjezdem do vesnice. Teď jsme jezdili po vlastech českých a setkali jsme se s těmito semafory velmi často. A nikdo si nedovolil jet na červenou! Všichni, kteří jeli více jak 50 a skočila jim červená, zastavili a po naskočení zelené již projížděli předepsanou rychlostí.

      • Petr Žižka říká:

        Přesně tak, zastavovací semafory mají smysl. Kdo nevěří, ať se projede Klimkovicemi. Tam ten semafor zavedli, bohužel až po opravdu drsné bouračce, o které vypovídají kříže u cesty – myslím, že jsou tři. Asi dvě stě metrů od místa té nehody bydlí naši známí, takže vím, že ten semafor hodnotí jednoznačně jako přínos… A v Itálii, kde jsem tyto semafory viděl poprvé už před mnoha lety, asi taky vědí, proč to tam dávají…

        • Milan Slíva jr. říká:

          Ano tyto semafory jsou účinné a prospěšné a domnívám se, že u školy by mohly být semafory touto funkcí vybaveny, když se zrovna dělají nové.

  5. Miroslav Houžvička říká:

    Jen tak mimochodem, s manželkou jsme byli svědky jak auto předjelo druhé a projelo velkou rychlostí na červenou u hasičárny!

  6. Martin Veselý říká:

    Jedna z nejnebezpečnějších křižovatek je Domovská x Poplužní .Cyklista , který jede po Domovské musí vjet na Poplužní i když tam není vidět.Auto které jede po Poplužní vidí cyklistu na poslední chvíli.Navrhoval jsem úřádu umístění zrcadla,zatím tam není.

    Přejezd na kole z Božetěchova,Na Potoku přes Paskovskou.Sice doleva nejde vidět skrz zatáčku ,ale určitý čas na přejetí tam je.Horší je určitě výjezd autem.Ale to by šlo říci o více ulicích např.Na Farském,Lužná apod.

    • Petr Žižka říká:

      Domovská x Poplužní je opravdu drsná ruská ruleta. Jezdím tam na kole často, a i když jedete skoro krokem, tak v podstatě nevíte, jestli to vyjde… Ono by velmi pomohlo (možná dokonce stačilo) ořezání toho keře, který tam roste a totálně brání výhledu. Čímž neříkám, že zrcadlo by se tam nešiklo. Ale zkusím napsat cyklokoordinátorovi. Je to přece na cyklotrase a tyto podněty jej zajímají. Minule nechal například opravit pumpu u podchodu…

      • Petr Žižka říká:

        Pan Krejčí, ostravský cyklokoordinátor, reagoval na můj mail a napsal, cituji: “Vážený pane redaktore,
        prověřil jsem Váš podnět na řešení situace na konci cyklistické stezky v křižovatce s ul. Poplužní. Z pohledu značení je situace v pořádku, konec stezky je řádně vyznačen, takže cyklista ví, že vjíždí na jinou pozemní komunikaci (je však nutno značení zviditelnit ořezem větví škumpy). Vlastní křižovatka je nepřehledná zejména díky neprováděné údržbě zeleně, což je možno napravit. Ul. Poplužní je úzká jednopruhová obousměrně pojížděná s minimální dopravní zátěží. Přes poměrně značný pohyb pěších, bruslařů a cyklistů nemám informace o žádné nehodě v tomto místě. Proto navrhuju následující postup:
        1) městský obvod požádám o ořezy větví
        2) v případě, že městský obvod, odbor dopravy MMO nebo policie vyhodnotí daný uzel jako nepřehledný, jsem připraven navrhnout a odsouhlasit vodorovné výstražné značení V 15 (A  19). Je však otázka, zda bude obvod schopný toto značení udržovat, protože například letos ještě na stezkách nebylo vodorovné značení obnoveno
        3) situaci budu nadále monitorovat, nechtěl bych se dočkat nějaké nehody v tomto prostoru, ale obecně nutno konstatovat, že na území města jsou i více kolizní místa.
        Děkuju Vám za podnět a přikládám ilustrační fotografie ze včerejšího večera.
        Martin Krejčí”

  7. Petr Novák říká:

    A kdo byl někdy na Sokole autem či na kole,tak určitě ví,že kdo jede z ulice Mezipolí má přednost taky ať z Sokola jedete na Paskovskou či na Mezipolí.

    • Jan Dvořák říká:

      Tomu moc nerozumím – na ul. Mezipolí schází značka “Dej přednost v jízdě”?

      • Petr Novák říká:

        Teď jste mne dostal,kdysi tam dle mne byla.

        • Jan Dvořák říká:

          A tedy nyní není?

          • Petr Novák říká:

            Je a tak jsem to popisoval,tedy,že poslední kdo vjede na cestu jsou návšťevníci Sokola.

            • Jan Dvořák říká:

              Neberte to osobně, ale někdo musí jet na křižovatce poslední – je to lepší řešení než nehoda.

              • Petr Novák říká:

                Naprosto souhlasím,ale domnívám se,že spoustu lidí si to neuvědomuje ohledně toho,že to není klasická křižovatka.

  8. Jan Dvořák říká:

    Ne zrovna ideální ukončení cyklostezky a chodníku podél Mostní bylo dočasným řešením, protože další úsek má být řešen v rámci stavby Prodloužené Mostní (doufám, že to stále platí).

[email protected] [email protected]