Objevená kniha D.T.J. bude na výstavě

V době okupace se kvůli nařízení Ministerstva školství a národní osvěty musely odevzdávat kroniky. Je pravděpodobné, že z tohoto důvodu a v té době knihu někdo schoval a já si myslím, že to byl dokonce někdo z naší rodiny. Jeden ze zakládajících autorů knihy byl totiž Jan Opěla.

Jeho vnuk, Jan Opěla, je mým bývalým manželem a celá jeho rodina pochází právě z Hrabové. Všichni vnukové Opělovi byli/jsou kulturního založení. Jaroslav Opěla (22.5.1935) – světoznámý dirigent, Vladimír Opěla (16. 3. 1938) – výrazná osobnost působící v českém filmovém archivnictví, Jiří Opěla (1939) – kulturní manažer, Jan Opěla (1951) – ostravský DJ 80. – 90. let (djjanopela.cz).

Zuzana Benková

Není přesně zmapováno, jak se kniha dostala k matce mého bývalého manžela, ale zapomenuta ležela u ní ve Výškovicích několik desetiletí. Když tchýně zemřela, knihu jsem “zachránila” před vyhozením a schovala ji přibližně před deseti lety k mým rodičům. I tam však ležela v garáži a teprve nedávno jsem si na ni vzpomněla. Bylo to v souvislosti s článkem, kde se psalo, že Hrabová bude slavit 720 let od první písemné zmínky a při té příležitosti zpřístupní vaše letopisecká komise kroniky a pamětní knihy Hrabové.

Nikdy jsem se o podobné knihy moc nezajímala. Knihu jsem si vlastně tehdy vzala jen proto, že se mi líbila ilustrace a že byla ručně psaná. Teprve až když jsem si knihou před několika měsíci začala listovat, byla jsem jí doslova unesená. Okamžitě jsem se začala zajímat o to, kdo ji psal, co je to D.T.J., proč je na konci mnoho prázdných listů. Dokonce jsem s knihou byla i v antikvariátě, kde jsem si o ní s pánem povídala několik hodin. Dozvěděla jsem se, že vzhledem k tomu, že každá kronika je svým způsobem originál, nelze ji pro ohodnocení srovnávat s jinými kronikami, proto je její hodnota nevyčíslitelná – z pohledu soukromého sběratele nebo obce a její historie.

Když jsem od té doby projížděla Hrabovou, musela jsem se u Vás na chvíli zastavit a zapřemýšlet nad tím, jaká byla tehdy doba a jak se máme v současnosti dobře. Mile mě překvapilo, když jsem se dozvědela, že i v dnešní době se ta Vaše kronika píše ručně. I přes vlažný zájem obce Vám knihu zapůjčím k vystavení, protože je to především kus Vaší historie. Budu ráda, když se Vám po výstavě podaří knihu naskenovat, aby ji viděli i lidé, kterým se nepodaří příjít na výstavu a tím přijdou o ten mimořádný zážitek – vidět tento originál na vlastní oči. Jsem si jistá, že osud této kroniky nabere zcela jiný směr, než byl doposud, kdy málem skončila v zapomnění…

Pro Hrabová.Info sepsala Zuzana Benková a Radomír Orkáč.

Jeden komentář

  1. Jan Dvořák říká:

    Moc děkuji, protože mnoho písemností z pozůstalostí bývá nenávratně ztraceno vyhozením a Váš postup může být vzorovým příkladem, jak postupovat. Rád se na kroniku podívám, protože DTJ je neoddělitelnou součástí historie sociální demokracie v Hrabové.

[email protected] [email protected]