ZmapujTo: krok za krokem na ios (iphone/ipad)

Ve facebookové skupině Hrabové si mnoho občanů stěžuje, že by rádi pomohli a úřadu nahlásili podnět k řešení, ale přes aplikaci ZmapujTo jim to nejde. Pokusím se jim pomoci a v tomto příspěvku si krok za krokem ukážeme, jak na smartphonech s IOS vytvořit hlášení.

Miroslav Kubásek, autor aplikace ZmapujTo před delším časem oznámil zapojení jeho projektu do Mobilního rozhlasu. Ve spojení viděl další potenciál platformy, která vznikla. Dle jeho slov dnešní době nahrává interakce a možnost přímo komunikovat s institucemi kdykoliv a třeba rovnou z terénu.

1. Na Vašem iPhone/iPad zařízení si vyhledejte a nainstalujte aplikaci ZmapujTo, respektive Mobilní rozhlas + ZmapujTo – informace pro občany. Pozor na mobilní data, aplikace má sice aktuálně jen 16,3 MB, ale tato velikost je pouze orientační.

2. Nainstalovanou aplikaci spusťte a pro vytvoření podnětu/hlášení zvolte v úvodním kroku “– nebo odeslat — ZmapujTo FOTOHLÁŠKU”. Aplikace si následně vyžádá povolení přístupu k fotoaparátu a již pořízeným fotografiím, v obou případech zvolte OK.



3. Nyní se dostáváte do sekce pro vytvoření podnětu, kde prvním krokem je vložení/pořízení fotografie. Na screenshotu níže vidíte, že já již fotografii vybral (fotografie s červeným pruhem a křížkem).

4. Dále zvolte, čeho se samotné hlášení týká. V ukázce volím postupně Doprava, silnice, cyklostezky -> Špatné dopravní značení na komunikaci.

5. V předposledním kroku je potřeba zadat identifikační údaje, které sice nikde zveřejněny nejsou (ani správce oblasti je nevidí), ale občan je povinný zadat alespoň své jméno. Nezapomeňte vyplnit komentář, který se týká samotného podnětu/hlášení. Podrobnější informace jsou vítány, pamatujte, že to bude číst někdo neznalý situace….

 

6. Dle mého názoru je v této aplikaci nejtěžším krokem vybrat problémové místo na mapě. Nicméně při vkládání hlášení přes webový prohlížeč (ukážeme si příště) funguje načtení GPS souřadnic z fotografie a tedy i k automatickému výběru místa na mapě. Tady musíte vybrat místo na mapě “ručně”. Jakmile máte místo na mapě označeno, zvolte Odeslat.

7. Je-li vše v pořádku, aplikace Vám poděkuje za nahlášení podnětu.

Nyní je podnět uložen do databáze aplikace ZmapujTo, kde ho pracovníci Mobilního rozhlasu musí nejprve schválit. Většinou během několika hodin nakonec přijde emailová notifikace spolku TORALI, který je v aplikaci správcem a který zajistí následné zveřejnění na Hrabová.Info a ve facebookové skupině obce.

Jeden komentář

  1. Radomír Orkáč říká:

    Toto je hlaseni, ktere vzniklo pri vytvareni navodu. Cili po nejakych cca 12 hodinach se dostalo k rukam spolku TORALI a nasledne bychom hlaseni zverejnili a pro jistotu to poslali i uradu.

    http://www.zmapujto.cz/issuestatic/143212

[email protected] [email protected]