Nové protihlukové stěny v Hrabové

Zastupitelka paní Květa Hrabovská nám poskytla další zajímavou informaci, která určitě bude zajímat mnoho občanů Hrabové. Pana Balcara ze Ředitelství silnic a dálnic ČR se zeptala na možnosti vybudování protihlukových stěn v okolí Místecké.

Dobrý den, pane Balcare,

dostala jsem na Vás kontakt od Vašeho kolegy Michala Kováře.

Chtěla bych Vás, jako obyvatelka Ostravy-Hrabové, požádat o informaci k možnostem instalace protihlukových zábran u Místecké ulice, zejména v oblasti sídliště Šídlovec. Hluk z Místecké ulice je v tomto místě Hrabové pro občany velký problém. Hluk je způsoben velkou hustotou projíždějících aut a také umístěním Hrabové, “pod kopcem”. A s rozrůstající se průmyslovou zónou Hrabové bude zřejmě tento problém ještě větší.

Prý byly již v minulosti prováděny hlukové testy, ale asi bylo vše v normě? Chtěla bych se zeptat, jestli se v nějaké blízké budoucnosti uvažuje o novém měření, případně o instalaci protihlukových stěn. Nebo zdali by byla možná varianta, že by se sama obec (obvod Hrabová) podílela na jejich spolufinancování.

Děkuji za odpověď.

Květoslava Hrabovská


Dobrý den,

K Vašemu dotazu Vám sděluji, že v současné době již probíhá projektová příprava realizace protihlukových opatření (výstavby protihlukových stěn) v úseku Hrabová, Nová Bělá, Paskov. Zahájení uvedené realizace je plánováno v roce 2019.

Bc. Balcar Radim
Technický pracovník
Ředitelství silnic a dálnic ČR

Jeden komentář

  1. Igor Trávníček říká:

    Výše uvedené informace doplním a zpřesním:
    Jak já bych byl rád, kdyby se do dvou let postavila stěna kolem Místecké. V Hrabové snad není nikdo, koho by ten hluk neobtěžoval.
    Pravda je, bohužel, jiná – žádná taková se stavět nebude, respektive ŘSD žádnou takovou neplánuje.
    To protihlukové opatření, které zmiňuje Bc. Balcar bude realizováno pouze v úseku od sjezdu na ul. Hrabovskou (tj. v úrovni Pilíků) po sjezd na Oprechtice. Tedy v místech, kde to ocení možná pár rybářů, pro nás ostatní je zcela bez efektu.
    Párkrát jsem v HL psal, že na žádosti o protihlukovou stěnu od haldy po Pilíky na ŘSD nikdo neslyší. I přes jejich hluchotu budeme tlačit dál, třeba jednou někdo podlehne. Momentálně ale zrušte poplach!
    Igor Trávníček

[email protected] [email protected]