Modernizace semaforu u školy III.

21.8.2017 zde byl uveden můj příspěvek s upozorněním na porušení legislativy a hlavně normálního rozumu, umístěním sloupů se semafory doprostřed chodníků a do naváděcích pruhů pro slepé a slabozraké.

Uplynuly 4 měsíce a kde nic tu nic. Nic se nezměnilo. Pruhy pořád vedou do sloupů. To už i Brno (které mi někdy připomíná, dle veřejně přístupných zpráv, novodobý Kocourkov) odstranilo takovýto kiks ve značení na zastávkách tramvají před jejich hlavním nádražím.

Asi se vykoupíme tím, že dáme nějaký dar Tyfloservisu (Obecně prospěšná společnost Tyfloservis nabízí podporu, informace a nácvik dovedností lidem, kteří přes vážné zrakové potíže hledají cestu k co možná nejsamostatnějšímu životu. Působí též na společnost, aby dokázala k jejich samostatnosti přispívat a pomohla tam, kde je to třeba).

Tyfloservis za to bude učit své klienty, jak se vyhnout sloupům na světelné křižovatce v Hrabové. Umístění slepeckého značení nám jako vlastníkům chodníků ukládá platná legislativa. Určitě však zákonodárce nemyslel, že může vzniknout tento „žertík“.

Neprošlo jazykovou korekturou

2 Komentáře

  1. Miroslav Houžvička říká:

    Jen tak cvičně jsem v Ostravě koukal na přechody a na přechodech na ulici Českobratrské u Janáčkovy konzervatoře, u Polského domu, na křižovatce Českobratrská-Hornopolní-Varenská, jsou řešeny semafory na přechodech stejně jako u nás v Hrabové. Nejsem odborník, ale není to náhodou vyhovující nějakým normám, resp. pravidlům. Nezdá se mi, že by to na tolika místech bylo špatně a nikomu by to nevadilo.

    • Vladimír Petana říká:

      Samozřejmě máte pravdu. Toto umístění sloupů semaforů do chodníků a speciálně do naváděcích pruhů pro slepce se nám v Ostravě množí jako křídlatka.
      Na uspořádání mi vadí dvě věci, které můžeme posuzovat odděleně.
      1. Naváděcí pruh pro slepce vede přímo do sloupu
      vést naváděcí pruh (to jsou ty červené tvarovky bradavicemi) přímo do sloupu je zhovadilost bez ohledu na jakoukoliv normu či legislativu. To byl ten problém, co řešili v Brně před nádražím. Ten slepý člověk orientující se holí a naváděcím pruhem ve sloupu musí zákonitě skončit.

      2. Sloupy semaforů přímo uprostřed chodníků
      před modernizací semaforů jsme měli sloupy mimo chodníky. Při umisťování něčeho do našeho majetku musíme přeci s tímto souhlasit. Proč jsme asi souhlasili? To se mohu jen domýšlet. Asi platí systém subordinace. Semafory obhospodařují Ostravské komunikace a.s. v majetku Magistrátu. A Magistrátu se přeci neodporuje ( Raději se mýlit s Magistrátem, než mít pravdu proti Magistrátu). Pro OK to někdo naprojektoval za nejnižší cenu a OK asi mají plný dvůr sloupů s malým vyložením a tak se nacpou všude. Nebo také to mohou být nejlevnější sloupy na trhu a přeci „šetřit se musí, ať to stojí, co to stojí“.
      Vzhledem k nákladnosti nápravy tohoto vynálezu zkázy se nápravy nemůžeme dočkat v reálném čase.

[email protected] [email protected]