Jak si v Hrabové připomeneme 100. výročí 28. října?

Na to, že v Hrabové nemáme pomník obětem 1. světové války, poprvé upozornil Vladimír Petana. Když se pan starosta zmínil o tom, že bude letos opravován pomník obětem 2. světové války, upozornil jsem mimo jiné znovu na to, že nemáme žádnou pamětní desku obětem 1. světové války a přitom letos budeme slavit 100. výročí jejího ukončení a vzniku Československa.

Věci se ujal Martin Slepička a navrhl radě tři formy připomenutí – vysazení pamětní lípy, instalaci pamětní desky nebo vzpomínkovou brožuru. Považoval bych za dobré, kdyby obvod realizoval alespoň první dva náměty zároveň. V parkovém prostoru před úřadem bychom mohli vysadit pamětní lípu, jejichž sazenice dokonce nabízí nadace Partnerství zdarma.

Zároveň by před lípou mohla být na velkém kameni jednoduchá (raději plastová než kovová) pamětní deska s textem “Vysazeno u příležitosti 100. výročí vzniku Československa na památku hrabovským obětem 1. světové války”.  A u této desky bychom položením věnce za obvod mohli za zvuku československé hymny v provedení naší kapely Deor důstojně oslavit toto významné výročí.

11 Komentáře

  1. Radomír Orkáč říká:

    Kdyby to Martin navrhnul pres komisi kulturni, tak by udelal lepe.
    Je zbytecne tim zatezovat starostu, ktery by to stejne mel na komisi prehodit…

    Jen prozradim, ze az se to dostane na komisi, budu ji informovat o tom, ze minimalne TORALI a Zelena Hrabova (+ dalsi spolky, budou-li mit zajem a ktere se budu snazit oslovit), budou s nejvetsi pravdepodobnosti zadat o dotaci Ostravu, kde muzeme ziskat az 500 000,-

    Za takove penize uz muze byt mramorova deska a vysazeni pamatneho stromu mame taky v planu, proto jsem zde uz loni zverejnoval informace ohledne mozneho financovani a vubec celeho projektu. Organizatori nejdrive oslovili skolu a pak teprve medialni komisi…

    Pokud si budou lide bastlit takove navrhy nekde doma a budou s tim zatezovat starostu, misto toho aby to slo pres komise a ty dale v takovych vecech navrhly reseni, tak se tady nic nevybuduje…

    Prikladem, jak se to ma delat, je Petr Zizka, ktery prisel s napadem Naucne stezky a rekl to na komisi, prestoze mohl oslovit starostu primo a nebo si to bastlit nekde doma sam. Neudelal to a proto se po mnoha letech, kdy se o necem mluvilo, Hrabova stezky dockala…

  2. Jan Dvořák říká:

    Každý, kdo se snaží prosadit pro Hrabovou něco prospěšného, si zaslouží poděkování. Pokud předá předseda komise podnět radě, je to postup správný. Chápu, že starosta je přetížen přípravou své volební kampaně a “nemá čas” řešit akci po volbách, ale pokud mají oslavy být, musí to rozhodnout a připravit současná rada.

  3. Radomír Orkáč říká:

    Tak je to presne jak jsem rikal…
    Je to prehozeno na komisi… s tim rozdilem, ze se tim muselo do ted zabyvat mnoho lidi a kdyby se to hodilo na komisi rovnou (Martin), tak by se udelalo nejlepe…

    Jen se z cele veci udelalo halo…

    Na komisi reknu, v jakem to je stavu a kde to maji v planu realizovat spolky…

    84/1934.) Rada městského obvodu Hrabová

    bere na vědomí

    podněty Bc. Martina Slepičky k doplnění osob na pamětní desce hrabovským obětem
    1. světové války, tisku k výročí vzniku ČSR a vysazení lípy svobody dle předloženého návrhu a doporučuje podněty k projednání v příslušných odborných komisích.

  4. Jan Dvořák říká:

    Obvod řídí rada, nikoli mediální komise – to by se možná panu Šumberovi mělo sdělit.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Možná by se panu Dvořákovi mělo sdělit, že obvod řídí zastupitelstvo, nikoliv rada. Rada je pouze výkonný orgán.

      Viz zákon 128/2000 Sb., Zákon o obcích, §5 odstavec 2, který mimo jiné praví:

      Městská část územně členěného statutárního města je spravována zastupitelstvem městské části

      • Jan Dvořák říká:

        Rada ovšem zabezpečuje rozhodování záležitostí patřících do samostatné působnosti obce, pokud nejsou vyhrazeny zastupitelstvu nebo si je zastupitelstvo nevyhradilo (zákon 128/2000 Sb., §102, odst.3). Pokud byste našel ustanovení zákona o obcích či usnesení tohoto zastupitelstva, že příprava oslav je pravomoc vyhrazená zastupitelstvu (či dokonce mediální komisi), potom byste měl samozřejmě pravdu Vy a já se mýlil.

      • Jan Dvořák říká:

        Mimochodem Vámi zmíněná věta se na Hrabovou ani nevztahuje, neboť nejsme městskou částí, nýbrž městským obvodem, a to již přes čtvrt století.

        • Milan Slíva jr. říká:

          Pane Dvořáku, obvod a část jsou si z pohledu zákona o obcích rovnocenny, na smyslu mého příspěvku to nic nemění. Protože stejný paragraf i článek praví

          „Městský obvod územně členěného statutárního města je spravován zastupitelstvem městského obvodu“

          Vůbec nejde o to, kdo co připravuje, opět máte základní problémy s pochopením psaného textu. Já reagoval na vaše nesmyslné tvrzení „Obvod řídí rada“ a související povýšenecké kecy.

          Slovo „spravuje“ je synonem slova „řídit“, pokud byste se už zase chtěl hnípat v podružnostech.

          • Jan Dvořák říká:

            Já chtěl jen reagovat na Vaše matení lidí, že k tomu, abychom mohli nakupovat pozemky, se musíme odtrhnout od Ostravy. Celé to následné slovíčkaření k ničemu jste vyprovokoval Vy.

            • Milan Slíva jr. říká:

              Ale já nic takového nepsal, já psal, že samostatné Hrabové se budou pozemky vykupovat snadněji. Můžete popřít, že by v případě osamostatnění tomu tak bylo?

              • Jan Dvořák říká:

                Je dohledatelné, co jste přesně napsal. Nevím o tom, že by někdy rada města zakázala městskému obvodu Hrabová koupit pozemek na jeho náklady.

[email protected] [email protected]