Beseda o třicetileté válce v Paskovském panství

Ve středu 24. ledna 2018 se v zasedací místnosti Úřadu městského obvodu Hrabová konala beseda o historii Hrabové. Přednášející pan Saheba, archivář Zemského archivu v Opavě, velmi erudovaně mluvil o situaci v době „umírajícího času“ a za třicetileté války (1614-1648).

Přednáška se velmi povedla, je dobře, že proběhla a více takových akcí, ale nemůžu se zbavit dojmu, že to nebylo vůbec o Hrabové a že by se takové prezentace měly nazývat přesněji a vlastně i organizovat úplně jinak.

Celé to mělo být nazváno jako přednáška o Paskovském panství v období…, nepořádala to letopisecká komise, ale Martin Slepička – letopisecká komise o tom dokonce nevěděla;-) Přestože komise figurovala v pozvánce, členové letopisecké komise se o tom dozvěděli z Hrabovských listů a pak z mailu tři dny předem. Stejně tak na webu obce se mohla pozvánka objevit až po přečtení v Hrabovských listech nebo tři dny před akcí… na [email protected] žádné informace s dostatečným předstihem nepřišly! Komise mediální, kulturní a letopisecká se předem nedomluvily, protože to nebyla akce letopisecké komise, ale individuální akce Martina Slepičky, za což si sice zaslouží poděkování, ale tím to spíše končí, protože akci financovala obec a ta by měla apelovat na správnou koordinaci akcí.

Samotný termín byl volen velmi nešťastně, protože když už se v Hrabové zase koná něco pro seniory (zájezd do divadla – termín zveřejněn v kalendáři akcí dva měsíce předem), tak je každému zájemci jasné, že na dvou místech být nemůže.

V pozvánce se psalo, že přednáška se koná za účasti starosty Hrabové Igora Trávníčka. Mělo to však být popsáno přesněji… za přítomnosti starosty…, který bude sedět vzadu s ostatními posluchači. Stejně tak se totiž přednáška konala za účasti a přítomnosti šéfredaktora Petra Žižky, předsedkyně komise pro děti a mládež Radky Lysákové Baluškové a určitě nesmíme zapomenout na skvělé manžele Hromádkovy. Mám dokonce pochybnosti, že o této pozvánce starosta věděl, respektive to, že bude takto v pozvánce Martina Slepičky zmíněn.

Nebylo by lepší, aby podobné besedy o historii Hrabové skutečně pořádala letopisecká komise a byly opravdu přímo o Hrabové?;-) Vždyť pan Saheba čerpal z archiválií Paskovského panství a mluvil o Paskově, Hrabové, Žabni a všech místech, které pod panství patřily. Hrabová má svou hlubokou historii… někteří říkají, že dost možná až 750 letou historii, tak proč obecně popisovat situaci celé Severní Moravy a Slezska… a nazývat to besedou o historii Hrabové?

Pro mě osobně to byla “… přednáška s názvem Paskovské panství a okolí v době „umírajícího času“ a za třicetileté války (1614-1648)”. Zopakuji svůj úvodní text… přednáška se velmi povedla, je dobře, že proběhla, více takových akcí a děkuji za ni! Kdo ze seniorů však dal přednost divadlu, určitě o žádnou besedu “o Hrabové” nepřišel;-) Z účasti na besedě lze ale usuzovat, že divadlo nakonec vyhrálo… Je však škoda, že se občané musí rozhodovat, čemu dají přednost…

Fotky Ilony a Libora Hromádkových jsou na Flickru obce:

Beseda o historii Hrabové, leden 2018

14 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    Beseda byla skvělá a Martinovi Slepičkovi patří veliký dík!

  2. Rostislav Gromnica říká:

    Přednáška byla výborná a k věci. Děkuji M. Slepičkovi a těším se na další podobné setkání s odborníky.

  3. Radomír Orkáč říká:

    Vase zastani samozrejme chapu, kdyz ma Martin Vasi maminku jako nahradnika za zapisovatelku kroniky. Mozna prave proto Vase rodina sedela v predni rade a z letopisecke komise tam nebyl nikdo. Co jsem napsal je fakt, na kterem se tezko da neco menit. A co clovek, to nazor. Treba pan Rundt by povidani o Paskove ocenil, jak mi rikal, takze ten by si mozna prisel na sve, kdyby se to jmenovalo o Paskovskem panstvi…

    Skoda jen, ze se prednaska Hrabove tykala mene nez okrajove a ze to Martin neni schopen zorganizovat spolecne s letopiseckou komisi. Kdyz to plati obec, mel by Martin navic umet terminy planovat tak, at nekoliduji s jinou akci.

    Jestli to byla soukroma akce za ucasti starosty, pak zadny problem. Nedivim se vsak, ze se letopisecka komise pod vedenim Martina rozpada… . Take se nedivim, ze Martinovi chce s organizaci cehokoliv malo kdo pomahat. Vystava kronik toho byla prikladem. Ale jsou to vsechno veci, ktere nastesti obcan vnimat nemusi a to je dobre – dela se to pro obcany.

    To, ze byla prednaska vyborna jsem napsal, ale k veci, respektive o Hrabove nebyla ani nahodou a koho jsem se ptal, ten se na tom se mnou shodl. Pravda, Vas jsem se neptal…

  4. Miroslav Poláček říká:

    Děkuji panu Bc.Martinovi Slepičkovi za zorganizování přednášky a panu PhDr.Janu Sahebovi Ph.D. za výborně zpracované téma. Obvzlášť oceňuji vyzvednutí historických souvislostí Hrabové s okolními obcemi, zvláště s Paskovem, protože do tohoto panství Velká Hrabová v té době spadala. O historii Hrabové jsem se začal zajímat teprve nedávno, leccos jsem již načetl v publikaci pan Bc. Slepičky a uvítám samozřejmě další přednášky, informace a akce týkající se této tématiky. Stejně tak, jako se rád zúčastním výletů po historických objektech v okolí, které organizuje také individuálně pan Mgr. Žižka, za což mu velmi děkuji a rozhodně ho za jeho iniciativu nebudu kritizovat, právě naopak. Jako všechny akce, které tady zorganizuje jakýkoli jiný spolek, soukromá osoba, či komise. Vždyť cílem je něco dělat pro občany a radovat se z jejich zájmu o tyto akce (mimochodem tuto poslední přednášku navštívilo asi 40 lidí a domnívám se, že všichni byli spokojeni).

    • Radomír Orkáč říká:

      Libi se mi, jak predni rada z besedy (zde reagujici, krome Honzy Dvoraka), zde pise pochvaly na adresu Martina Slepicky a pak se tady vzajemne lajkuje, je to pekne obcansky soudrzne. Jsou to stejni lide, kteri zde lajkovali a chvalili jeho publikaci a pak se opet odmlceli.

      Psat vsak na zastani Martina to, ze byla prednaska “k veci” (o Hrabove) a nebo ze na ni prislo 40 lidi… (bylo jich dvacet!, vcetne prednasejiciho a Martina Slepicky) . Jde videt, ze konstruktivni kritiku nekdo nemuze rozdychat, stejne jako nemohli rozdychat kritiku Martina, ze si dovolil prosazovat 750 let, prestoze ani dnes se odbornici neshodnou. Staci se zeptat profesorky Hrabove, ktera pred desitkami let o Hrabove psala disartacni praci a dnes je zaslouzilou a stale aktivni profesorkou historie.

      Mimochodem jsou to stejni lide (Gromnicovi, Polackovi), kteri tady malo kdy reaguji, jedine kdyz se jich to tyka a nebo se to tyka Martina. Maji preci svou FB skupinu a proc to nepisi tam;-)

      Zpet k veci:
      Neni nic jednodussiho, nez stanoveni terminu (nekolika, kdy muze prijit prednasejici) a pak to koordinovat s ostatnimi komisemi. Tak se to proste dela, neni nic jednodussiho.

      Seniori si zde nebudou chodit stezovat, ze se moc akci pro ne nekona. Kdyz uz se kona, tak letopisecka komise, respektive jeji predseda, s nikym konkretni datum neprobira a proste rekne tehdy to bude.

      Za posledni dva mesice jsme spolecne resili terminy… s Daliborem Unuckou (skolni ples, brusleni), Radkou Lysakovou Baluskovou (vsechny zajezdy a akce), cela komise kulturni zohlednuje terminy akci dle kalendare… . Petr Balusek posilal termin vystavy s mnoha mesicnim predstihem (26.-27.5. – Výstava drobného zvířectva). Urad mi ted posilal termin vyvozu odpadu (behem jednoho dvou dnu to zverejnim). A tak by se dalo pokracovat (terminy behu, So 07.04. – Ukliďme svět, ukliďme Česko).

      Nikdo z nas podlezave do pozvanky nepise, ze je to za ucasti starosty, prestoze mnoho akci i startuje, nebo promlouva k obcanum (behy, kulturni akce) a jen u nich nesedi nekde vzadu.

      Co k tomu vice dodat… Prednaska pekna, prednasejici erudovany. Ale za penize obce by chtelo vice myslet na obcany a pokud to organizuje komise, meli by vsichni clenove vedet termin s dostatecnym predstihem, ne az z Hrabovskych listu.

      Vite vubec, ze Mirek Houzvicka a Radka Lysakova Baluskova kupuje listky na akce ze SVEHO (desitky tisic) a pak to davaji k proplaceni obci? Nedokazu si predstavit, ze bych jejich aktivitu podrazel tim, ze jim do jejich aktivity vkladal nejakou svou.

      Ona vubec letopisecka komise je spatne vedena. Jak to, ze nikdo nechodi na akce pro zapsani do kroniky. Jak to, ze nikdo nebyl na besede starosty, ktera byla zde po 20 letech? Odkud cerpa komise udaje pro zapis do kroniky? Takhle to vsechno vede Martin Slepicka, podekujme mu…, zalajkume si to a budme spokojeni s tim, ze to obec zaplati.

  5. Andrea říká:

    Dobrý den, naprosto souhlasím s panem Okráčem, protože mít dvě akce za peníze obce v jeden den, je proti občanům! Dala jsem přednost divadlu a děkuji kulturní komisi za to, že na nás myslí. Divadlo bylo úžasné. AS

    • Jan Dvořák říká:

      Pokud jsou 2 akce obce v jeden den, tak je to přece selhání té obce. Již dříve jsem navrhoval, aby byla nějaká obecní interní webová aplikace, kam by se psaly termíny akcí a mj. také mohly zabookovat zasedačky (tzn. vše by někdo za úřad musel potvrzovat). Mně osobně také třeba nebaví před každým svoláním komise zjišťovat, zda v tom termínu bude rada či ne, abych pak třeba dostal od úřadu přesnou odpověď “nevíme”.

      • Radomír Orkáč říká:

        Vzhledem k tomu, že o termínu besedy, která měla proběhnout někdy v roce 2018, nevěděli ani členové komise, pak je evidentní, že to není selhání obce.

        Honzo, když už veřejně píšeš A, napiš i B. Kolikrát jsem Ti já osobně psal, že máš termín jednání komise psát mně? Tvůj útok na obec je teď prostě podpásovka! Napiš, proč nechceš zveřejňovat termíny jednání tvé komise?!

        Proč nemáme termín jednání tvé komise v kalendáři? Proč nemáme termín jednání komise letopisecké? Tohle je selhání předsedů, nikoliv obce!

        Mediální komise a kulturní komise schůzuje rovněž na úřadě a je zajímavé, že k zásadní kolizi došlo jedinkrát a jak jsme to vyřešili? Jednali jsme v zasedačce.

        Ne, nejedná se o selhání obce.

        Aktuální kalendář akcí:
        St 31.01. – Jednání Zastupitelstva [16.00]
        Pá 09.02. – Jednání mediální komise [14.00]
        St 14.02. – Schůze kulturní komise [16.00]
        Pá 16.02. – Obecní ples v KTRIO [19.00]
        Pá 23.02. – Občané Hrabové navštíví kostel v Sedlištích [15.30]
        Pá 23.02. – Fotbalový ples [20.00]
        So 07.04. – Ukliďme svět, ukliďme Česko
        16.-19.04. – Vývoz odpadu a kontejnerů
        26.-27.5. – Výstava drobného zvířectva

        • Jan Dvořák říká:

          Došlo k nedorozumění – já myslím chybějící aplikaci pro vnitřní potřebu úřadu a samosprávných orgánů (tzn. pro plánování termínů akcí), na hrabova.info je kalendář akcí pro veřejnost (tzn. již svolaných akcí pro veřejnost).

          • Radomír Orkáč říká:

            Honzo,

            začni plánovat schůze komise jako dělají ostatní a nebudeš narážet na problémy s místem, kde se dá sedět.

            Myslím si, že komise mediální a kulturní to dokládají jasně…

            Pá 09.02. – Jednání mediální komise [14.00]
            St 14.02. – Schůze kulturní komise [16.00]

            Vždy na konci schůze si řekneme KDY se příště sejdeme a podíváme se do kalendáře, jestli je volno. Za 3 roky fungování mohu zodpovědně tvrdit, že se nám to vyplácí a nepotřebujeme žádný interní kalendář.

            Ostatně to, kdy jedná Rada, Zastupitelstvo, výbor, komise jsou veřejné informace a není třeba pro to neveřejné plánování.

            Osobně jsem viděl, že pro interní plánování mají na úřadě kalendář, který používají např. pro řízení pracovníku VPP. Paní Bollogová již v prosinci zadala požadavek na převoz věcí do tomboly do Hrabůvky a zadávala to do systému s datem a časem.

            JEN ZA DNEŠEK jsem do kalendáře doplnil 4 termíny Štafetové míle a brigádu v parku Hrabovjanka.

            Opravdu nám něco v tomto směru v Hrabové chybí? Opět nesmyslná kritika úřadu…

            • Jan Dvořák říká:

              Děkuji za knížecí rady, ale opravdu takto komisi plánovat nemůžu. Komise totiž (občas) dostává úkol od rady a je ve veřejném zájmu, aby se pak komise sešla co nejdříve a nezdržovala rozhodovací proces, ale na druhé straně zase členové požadují, aby se o termínu dozvěděli s týdenním předstihem. Protože mám v komisi člena rady, musí být komise mimo termín rady. Jenže termín následující rady někdy neznají ani na úřadě, natož aby existoval jejich pevný harmonogram na pololetí jako na normálně fungujících úřadech. Minule to bohužel dopadlo tak, že komise byla přesně v termínu rady (přestože jsem termín rady zjišťoval) a jen díky vstřícnosti pana Rundta byla usnášeníschopná. A to nehovořím o termínech zastupitelstva. Přestože už několik let zastupitelé požadují, aby znali dopředu termíny zastupitelstev a mohli tomu uzpůsobit své osobní plánování (a tedy zúčastnit se), tak na minulém zastupitelstvu nebyl starosta schopen říct ani termín následujícího, i když o to byl požádán. Mimochodem o termínu zastupitelstva 31.1. se na úřadě vědělo již nejméně 2 týdny předtím než to starosta sdělil zastupitelům. A ve výsledku je úplně jedno zda je to jeho arogance či neschopnost.

              • Radomír Orkáč říká:

                Honzo,

                predpokladam, ze terminy zastupitelstev se oznami a schvali na prvni jednani v roce (31.1.2018), pak se terminy daji do kalendare a neni co resit.

                Stejne jako se CSSD schazi druhe utery v mesici, stejne tak se schazi i napr. kulturni komise. Jeli treba, jako je napr. konec srpna a nebo ted leden, schazime se casteji. Cili vzdy vime, kdy se sejdeme a davame to do kalendare. Pokud to nevime, domluvime se operativne (jednou dvakrat za rok) a dame to do kalendare.

                Co se tyka tohohle:
                > Komise totiž (občas) dostává úkol od rady a je ve veřejném zájmu, aby se pak komise sešla co nejdříve a nezdržovala rozhodovací proces…

                Kolikrat za rok takto termin musis planovat? 4x? Dvakrat? A je to problem? Vsechny terminy maji byt ve verejnem kalendari… . Tecka;-)

                • Jan Dvořák říká:

                  Schválit termín zastupitelstva 31. 1. na zastupitelstvu 31. 1. mi přijde poněkud pozdě.
                  Rád naplánuji termíny komise na celý rok, pokud mi rada napíše dopředu na celý rok přesná data, kdy dá komisi jaký úkol. Ale sám vím, že to rada dopředu nemůže vědět. Nicméně když už rada výjimečně po komisi něco chce, tak komise nesmí rozhodovací proces obvodu zdržovat držením se nějakých svých pevných termínů. Samozřejmě komise výstavby je v tomto specifická oproti jiným komisím.

  6. Martin Veselý říká:

    Za přednášku dík , líbila se. Co se týče výtek.Že se konají 2 akce v jeden den napadlo i mě ,který s divadlem pro seniory nemá nic společného.Že se bude více mluvit o Paskovském panství , se dalo čekat,protože tam spadala Hrabová , otázka jestli tak měla být pojmenovaná přednáška? Myslím ,že né nutně.
    Konkrétní věci týkající se Hrabové mohly být zdůrazněny , případně se mohly objevit v nějakém článku týkající se přednášky. Ať už tady nebo spíše u pana Slepičky.Myslím ,že to byly 2 zmínky?
    Co mi chybělo byla mapa tehdejší Hrabové , případně Paskova.

[email protected] [email protected]