Proč potřebujeme nové webové stránky

Když jsem si přečetl včerejší článek pana Slavíka, nestačil jsem se divit, jaký má názor na webové stránky obce a jak si očividně myslí, že jeho zkušenosti s blogováním ho opravňují kritizovat rozhodnutí a postupy ostatních, kteří ty zkušenosti mají.

Něco z historie…

Doménu ostrava-hrabova.cz vlastní naše obec od 14.11. 2000 a nutno říct, že nechápu, proč naše obec zvolila tento název domény, když kratší a vhodnější doména hrabova.cz byla v té době ještě volná. Podle dostupných informací si ji až dne 8.1. 2003 zaregistrovala nám známá obec Hrabová u Šumperku. Jde vidět, že se tehdy prostě na budoucnost nemyslelo a jsem opravdu zvědav, od koho bude obec novou doménu odkupovat, pokud se někdy v budoucnu rozhodneme od Ostravy odpojit. Občané Hrabové, respektive místní patrioti;-) vlastní zbylé vhodné domény – hrabova.eu, hrabova.net, hrabova.com, hrabova.info a pokud bude potřeba, jsem přesvědčen, že Hrabové jako vždy i v budoucnu lidé pomohou.

Zpět k článku pana Slavíka

Zdůraznil jsem, že po delším vývoji jsou nyní naše webové stránky „jedničkou“ mezi městskými obvody Ostravy.

Co se změnilo, že jsme jedničkou? Hrabová jde jinou cestou než všechny ostatní městské obvody, dost možná cestou, kterou nejde nikdo jiný. Jde cestou občanské spolupráce – občané se starají o web obce a ti občané, kteří vědí o čem je řeč, tak už roky doslova křičí, že pracovat v redakčním systému Vismo (který web obce pohání od ledna 2011) je něco tak bolestného, že je to k pláči. Proč to pan Slavík nekritizuje je samozřejmě jasné, kdo neochutnal, ten neocení. Zkoušel si pan Slavík někdy zveřejnit něco na webu obce?

V tomto článku jsem proto navrhl, aby se ještě uvažovalo o doplnění těchto stánek všemi výtisky Hrabovských listů od roku 1992.

Jak jednoduché je z tepla domova ostatním navrhovat postupy, kterými dotyčný sám neprošel. Skenování jednotlivých čísel je jedna věc, druhá věc je dělat postprocessing (odstranění citlivých údajů, které se v HL z devadesátých let objevují – data narození), třetí věc je hledat chybějící čísla (úřadu některá čísla chybí) a v neposlední řadě – kam mají být data uložena? Do nějakého cloudu? Kdo ho bude spravovat? Na stránky obce? Kdo tam bude čísla po jednom (až po pěti v ideálním případě) nahrávat? Kdo to bude řadit do nějaké přehledné formy? Nikdo…, všichni se budou na něco vymlouvat.

Nejenže se o tomto kroku reálně již diskutovalo, aniž bychom (jako vždy) čekali, až nám o tom pan Slavík napíše, ale dokonce je toto hotové – mám k dispozici všechna (naskenovaná) čísla od roku 1992 a žádné mi nechybí. Mám to bohužel ve dvou formách a ani v jedné to není možné “znovu” zveřejnit. Zveřejněné to bylo necelé dva roky na Hrabová.Info, ale bohužel změna pravidel cloudové služby Dropbox to znepřístupnila a od té doby mám vše přístupné pouze interně v nepublikovatelné formě.

Uvedení kontaktů prostřednictvím e-mailu nebo telefonu na všechny zastupitelé, případně na předsedy výborů a komisí.

Ne, ne, ne! Nejsem ani zastupitel a ani předseda výboru či komise, ale s tímto nesouhlasím a nikdy nebudu. Panu Slavíkovi tímto doporučuji, aby na úkor beletrie začal číst knížky z osobního rozvoje (Ukaž, co děláš!, Závist si musíš zasloužit, Myslete jednoduše, Hluboká práce, Mít vše hotovo a další), aby pochopil, proč se to dělat prostě nemá a bez souhlasu nesmí (projednáváno to již bylo!). Například v knize Hluboká práce najdete odpověď na to, proč úspěšní lidé (mezi nimi manažeři, profesoři, lídři) by Vámi navrhované kroky nikdy nerealizovali a dokonce často v poslední době “ruší/omezují” své emailové schránky.

V závěru tohoto článku jsem doporučil opatřit webové stránky „statistikou návštěvnosti“. To by byl velmi konkrétní ukazatel „kvality“ těchto stránek.

Opravdu si myslíte, že když Vám na Vašem blogu ukáže statistika u položky návštěv za včerejší den číslo 49, že k Vám přišlo 49 lidí a že to říká něco o kvalitě stránek? Věřte, že ne! Z těch 49 návštěv může ve výsledku reálně být jen 15 osob, které s Hrabovou ani nemusí mít nic společného.. jen jim vyhledávač zobrazil stránky jako jeden z výsledků slova “Paskov”.

Tedy žádné zamyšlení Rady nad obsahem, žádná snaha o zlepšení informačních schopností a informační „kapacity“, ale pouhá snaha o zlepšení vnějšího vzhledu našich webových stránek.

Prakticky u každého jednání ohledně nového webu obce starosta byl a vždy vše na Radě tlumočil. Co znamená ona “žádná snaha” je jasné – vypadat důležitě, že něčemu pisatel rozumí…

Podle mých znalostí problematiky tvorby webových stránek by tyto požadavky dokonale naplnil (pokud by byl osloven) i místní občan Milan Slíva. Soudím tak podle jeho podílu na výtvarné úrovni Hrabovských listů i na jeho dalších různých aktivitách. A bylo by to pravděpodobně „gratis“.

Nejprve vytvoření webovek přislíbil Radomír Orkáč, pak volnou formou i Milan Slíva. V Hrabové by se našly desítky lidí, kteří by to zvládli, ale nikdy nic z toho nebylo a nebude. Milan Slíva nejenže na tom i pracoval, ale koupil i tzv. theme pro wordpress… nikam to však nedošlo (respektive běží to bez povšimnutí na doméně hrabova.eu). Kdo by chtěl navíc dělat něco zdarma, když se neví, jak se k tomu všemu za půl roku postaví nové vedení obce… to by dělal jen člověk, který si sebe neváží.

Proč se tohoto informačního prostředku nevyužívá také při zjišťování názorů občanů na různé místní záležitosti? Třeba na potřebnost a účinnost místního rozhlasu, na kvalitu péče o veřejnou zeleň, na kvalitu zimní údržby místních komunikací a chodníků …

Několika příklady doložím, že u nás v Hrabové již máme takový informační prostředek a tím je facebooková skupina, kde má členství přes 700 lidí!

Je nesmírně zajímavé, že se nenašel jediný člověk, který by podpořil častější využívání rozhlasu a že se zdá drtivé většině informovanost v obci jako dostatečná (záměrně jsme nedávali do anketní otázky slova jako výborná, nejlepší, apod.).

Dokonce i v lednu 2015 měl web obce anketu, ale ta byla zneužívána roboty, což je problém všech anket, které nevyžadují registraci. Během několika málo dnů dostalo “ne” přes 600 hlasů… . Jsem schopen doložit, že anketa na webu obce visela více než rok.

Anketa z roku 2014/2015

Anketa z roku 2014/2015

Webové stránky jsou pro obec vizitkou, stejně jako je exteriér důležitých budov (kostel, škola, školka, budova úřadu, knihovna). Copak by občané chodili např. do Restaurace U Lípy, i kdyby tam vařil můj tehdejší fotbalový spoluhráč z Hrabové – Radek Kašpárek (držitel michelinské hvězdy) a do talíře jim padala omítka? Cožpak by Radek Kašpárek vařil v kuchyni, kde by neměl ani základní podmínky nutné pro jeho oceňovaná jídla? Ne, ne, ne!

Hrabová potřebuje nové webové stránky, už jen proto, aby se jejich obsluha mohla soustředit právě na obsah a ne formu, aby lidé nemuseli informace hledat, ale aby se k informacím dostali přímočaře. Aby mohly být zveřejněny Hrabovské listy, Flickr/Zonerama rámečky a jiný aktivní obsah a hlavně, aby to bylo důstojné místo, kam se lidé budou vracet!

A zase jsem krmil trola 🙁

3 Komentáře

  1. Radomír Orkáč říká:

    V článku NEŘEŠÍM technické detaily, jako například že současné stránky jsou blackbox, nemají uznávaný certifikát, fotky a videa musíme zveřejňovat jinde (současná alba zabírají 65 GB a takový hosting nám není za stejné peníze Webhouse schopen nabídnout), ale zpětně je problémové to dostat do obsahu stránek…

    Víte, že Flickr a Youtube účty nejsou od obce, ale od Hrabová.Info? Neví se toho spousta, ale když někdo něco udělá, druhý by to udělal samozřejmě lépe, jen byl lenivý zvednout zadek z gauče.

    Náučná stezka v Hrabové je toho příkladem… tolik roků se o tom mluvilo, až musel přijít Petr Žižka a investoval do toho měsíce svého života – a nikde to nevykazoval jako svůj úspěch uznatelný při studiu/kariéře. A pak samozřejmě přišli lidé, kteří říkali, že to je špatně, to je špatně a to by udělali jinak a nikdo se s nimi o tom nebavil…

    Takhle tady žijeme…

  2. Jan Dvořák říká:

    Není pochyb o tom, že Vismo není ideální, což jsem ostatně říkal už v roce 2010, akorát to tehdy nikdo na úřadě nechtěl slyšet. Jen je otázkou, zda je správné vynakládat 50 tisíc na něco, co můžeme mít zdarma.

    • Radomír Orkáč říká:

      Neni pochyb, ze web BUDEME mit zdarma a vynalozenych 50 tisic je jen na praci, ktera je potreba na zprovozneni. Kdyby ta prace nebyla potreba, tak instalace onoho systemu zabere 30 minut i se zabezpecenim a uznavanym certifikatem.

      OVACLOUD pouziva a spravuje PLONE a obec si nemuze urcit temer nic, co chce dle vlastnich pozadavku a potreb. Budouci web bude pouzivat bud WordPress nebo BoltCM a budeme ho vyuzivat ZDARMA… budeme svymi pany…, nemusime se omezovat dle toho, co rika OVACLOUD.

      Jeste tedy jednou… 50 tisic je na praci za zprovozneni a presun stavajicich dat. Jsi si jisty, ze by OVACLOUD prenesl nase data a web zprovoznil DLE NASICH pozadavku?

[email protected] [email protected]