(Historie) Srovnávací fotografie drážního tělesa

Martin Veselý nám poslal zajímavou srovnávací fotografii, ze které je patrné, kam až v Hrabové sahalo drážní těleso tramvajového vozu zv. Komárek.

Fotografie byla pořízena někdy okolo roku 1958. V pozadí lze vidět domy rodin Zbončákových a Olšanských (dnes Pohludkovi, pokud se nemýlím). Na fotce by měl být manžel dědovy sestry s mým tatínkem na zádech.

Rok 1958

Rok 2017

3 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    Kompletně byla trať hotová až po Místeckou, koleje pak byly položeny ještě dále – až na násep směrem k Nové Bělé (v blízkosti dnešní ulice K Zyfu na okraji průmyslové zóny).

    • Ivan Pokluda říká:

      Je to tak, ta trať byla hotova až k tehdejší Místecké, vzpomínám, jak jsme jako děti chodili po pražcích až pod Místeckou. Jinde bylo totiž vícekrát uváděno, že trať nebyla za konečnou zastávkou Ščučí dále realizována.
      Je mi 75 let.

  2. Jan Dvořák říká:

    Přesné je, že za zastávku Ščučí nebyla nikdy provozována osobní doprava (i když v dokončeném úseku se počítalo ještě se zastávkou Na Šajaru – jenže tam nebyla výhybna pro obracení souprav ani zástavba odůvodňující potřebu dopravy). Dokončený úsek však do ukončení výstavby v r. 1953 sloužil přepravě materiálu pro stavbu dalšího úseku. Koleje a trolej byly sneseny v roce 1960 vyjma krátkého úseku za konečnou Ščučí, kde se mimo špičku odstavovaly druhé vlečné vozy. Trolejové sloupy včetně výložníků však po Místeckou zůstaly až do počátku 90. let.

[email protected] [email protected]