Přestane se v Hrabové psát kronika ručně?

Letopisecká komise, dle dnes zveřejněného zápisu, plánuje přejít na tištěnou formu kroniky. Všechny pamětní knihy (kroniky) se v Hrabové vždy psaly ručně a dvoučlenná komise tak dle návrhu předsedy Martina Slepičky přeruší stoletou tradici… .

4 Komentáře

  1. Libor Hromádka říká:

    Podle mně by měla tato pěkná tradice zůstat zachována. Tištěno a digitalizováno v dnešní době je kdeco, ale ručně psaná kronika má své kouzlo a je radost si ji prohlížet. V digitalizované formě je na to, když něco hledám, protože je to rychlejší. Proto volím ručně psanou kroniku!!!

  2. Milan Slíva jr. říká:

    Osobně největší problém vidím v trvanlivosti takto vytištěné kroniky. Ač se to nezdá, bežný laserový toner, který je pro tento tisk předepsán, není ideální způsob tisku. Tento má tendenci se po letech z papíru odlupovat či lepit se na sousední stranu. I z tohoto důvodu se pak musí takto elektronicky pořízena kronika současně dodávat i na dvou CD nebo DVD, a zde je to s trvanlivostí ještě horší. Ručně psaná kronika se povinně píše speciálním dokumentním inkoustem, léty prověřeným. Inkoust se vpije do struktury papíru, na rozdíl od toneru, který je tepelně pouze nažehlen na jeho povrch a strukturou papíru hlouběji neprochází. Ručně psanou kroniku přečtete i za tisíc let. Trvanlivost papíru řešit netřeba, ten je v obou způsobech záznamu předepsán speciální, na běžný kancelářský papír kroniky zaznamenávat ani tisknout nelze.

  3. Zdeňka Slováková říká:

    Dobrý den. Plně souhlasím s komentářem p. Milana Slívy,jr.Kroniku jsem vedla a psala za Lázně Karviná-Darkov několik desítek let až do mého odchodu do důchodu a stránky jsou zřetelně čitelné dodnes, jako by byly psány včera.(Elektronické psaní v té době neexistovalo, vše se psalo ručně).Zdeňka Slováková(roz.Lacká)

  4. Jan Dvořák říká:

    V tomto případě by asi bylo opravdu lepší držet se tradice.

[email protected] [email protected]