Na komentované procházce s panem Slavíkem

Ve čtvrtek 29. března se patnáct lidí zúčastnilo komentované prohlídky “Pilíky včera, dnes a zítra”, kterou pro zájemce o historii Hrabové vymyslel, zorganizoval a prováděl místní patriot pan (děda) Vladimír Slavík.

Po roce 1914 byly v Hrabové rybníky vysušeny a plochy využity k pěstování zemědělských plodin. Až zahájení těžby uhlí na Dole Paskov v šedesátých letech minulého století si vyžádalo jejich obnovení pro technologickou činnost čištění vody ze vzniklé úpravny uhlí.

V současnosti se jedná o tom, že se v rámci akce “Ukončení hornické činnosti na Dole Paskov” budou zbylé Pilíky č. 4 a 5 čistit vybagrováním a pokud se podaří vybudovat i nový přívod vody z Lesního potoka je obrovská šance, že Pilíky budou zachovány i pro další generace.

Aby se celý areál mohl využívat k rekreačním účelům, bude pak již “jen” třeba opravit příjezdovou účelovou komunikaci a mostek “sirotek” přes potok Ščučí, o kterém se stále polemizuje, komu vlastně patří.

Pokud se chcete více dovědět o problematice Pilíků, tak se podívejte do Hrabovských novin pana Slavíka, které pravidelně (téměř denně) doplňuje.

Vladimíre děkujeme za nezapomenutelnou procházku, spoustu zajímavých informací a samozřejmě i za tak krásné slunečné počasí, které jsi objednal.

Fotky jsou na Flickru:

Na komentované procházce s panem Slavíkem, březen 2018

Jeden komentář

  1. Šárka Tomisová říká:

    Pro mě srdeční záležitost a mé dětství u dědy a babičky, kteří měli kousek od Pilíků hospodářství.
    Dům s velkou ovocnou zahradou musel pryč, protože se rozšiřovala Místecká. Od té doby, je to již 30 let, jsem se tam nikdy nebyla podívat, protože by mi to bylo líto.
    Ty místa mého mládí jsem znova spatřila až teď s panem Slavíkem, krásná procházka se spoustou zajímavých informací, v příjemné společnosti a za krásného počasí.
    Děkuji 🙂

[email protected] [email protected]