MS Deník: Hrabová sní o centru, které nikdy neměla

/VIZUALIZACE/ Jak se jednotlivé obce rozrůstají, objevuje se potřeba vzniku nového zázemí. To je i případ Hrabové, která chce mít konečně důstojné centrum obce. A není to jen vize.

Nepočítáme-li rozsáhlou průmyslovou zónu, skládá se Hrabová ze dvou částí – sídliště Šídlovec na severní hranici obvodu a z mnohem rozsáhlejší zástavby s rodinnými domy na jihu. Ačkoliv sídliště své náměstí má, jako o centru obce se v tomto případě nedá mluvit. Hrabové zkrátka centrum historicky chybí.

Více v článku na: moravskoslezsky.denik.cz

Jeden komentář

  1. Jan Dvořák říká:

    Bohužel diskuse na poslední schůzce pracovní skupiny pro strategii ukázala, že jedna věc je snít a druhá věc je být schopni něco postavit, a to z prostorového hlediska. Bylo prezentováno šest variant, z nichž polovinu je možno rovnou škrtnout, neboť počítá s jinou zástavbou či parkovou úpravou na soukromém pozemku Kvítka. I ostatní varianty jsou problematické, protože je velkou otázkou, zda je vhodné novostavbou zahradit i průhled z ulice Paskovské na “Centrum” (a každopádně by bylo krajně nešťastné zahradit průhled na kostelík). Také proběhla obsáhlá diskuse o tom, kolik asi obchodníků by zde chtělo otevřít novou provozovnu, když za rohem je Tesco. Nakonec to vedlo k vyjádření dvou významných členů komise, že nejlepší by bylo prostor před úřadem nechat v dnešním stavu bez jakékoliv výstavby. Do takového extrému jít sice nemusíme, ale reálně je možné uvažovat jen s jedním menším objektem uzavírajícím náměstí (pekárna, cukrárna,…) a s jeho estetičtější parkovou úpravou (rozšíření, kašna či jezírko, květiny).

[email protected] [email protected]