V Hrabové roste soukromá školička

Už se o tom chvíli šušká a nyní můžu potvrdit, že je to pravda: V Hrabové vyroste soukromá školička Šídlo pro děti od 1 do 3 let. Jde tedy o něco mezi jeslemi a školkou, ačkoli právní forma se nazývá dětská skupina. Tento relativně nový koncept poslanci vytvořili v roce 2014, aby usnadnili podmínky zřízení míst celodenní péče o malé děti. Ne všichni to ví, ale od roku 2013 jesle v ČR vůbec neexistují.

Školička pro 12 dětí bude v provozu od ledna 2019 a právě pro ni rekonstruujeme dům z roku 1929 na Šídlovci. Podařilo se nám získat dotaci, která částečně pokryje nákup vybavení pro děti a dvouletý provoz. Školička si ale na sebe i tak musí vydělat, proto nebude oproti státním variantám bezplatná.

Říkáte si, jestli je vůbec v Hrabové potřeba další školky? Dalších 12 míst pro děti v Hrabové přijde vhod, když vezmeme v potaz, jak se do Hrabové stahují mladé rodiny a jak roste zástavba. Navíc věříme, že díky citlivému přístupu a nižší věkové hranici pro přijímání dětí budeme zajímaví i pro rodiče bydlící daleko za hranicemi naší obce. V dnešní době jsou totiž rodiče na služby pro děti náročnější, než kdy dřív, a právě pro tyto rodiče a jejich dítka Šídlo vzniká.

Jak jsem zmínila, půjde o školičku pro 12 dětí, přičemž o ně celou dobu budou pečovat dvě až tři “tety” naráz. Bude to školička se spoustou přívlastků: láskyplná, ekologická, montessori, zdravá, minimalistická, s prvky nevýchovy, s přednostně volnou hrou dětí, bez tlaku a soutěživosti. Přístup k dětem je úplně jiný, než umožňují klasické školky, a to už díky faktu, že v dětských skupinách pečuje jedna osoba o maximálně 6 dětí. Ve školce může jedna osoba pečovat až o 28 dětí (což, pokud vím, není případ Hrabové). To se opravdu nedá srovnávat. Pokud ovzduší dovolí, děti budou venku trávit spoustu času, např. péčí o bylinkovou zahrádku. Na zahradě školičky vytvoříme přírodní hřiště i s bahništěm, aby si děti hrály tak, jak jsme byli v dětství zvyklí my.

Za rozhodnutím otevřít školičku stojí na jedné straně seberealizace, na druhé přání rozšířit nabídku pro moderní rodiče. Kdyby se školička nenaplnila hrabovskými dětmi, je tady ještě zbytek Ostravy či Frýdku. Spousta lidí dojíždí do průmyslové zóny či ostravských korporátů od Beskyd a i pro ně může být malá zajížďka z dálnice cestou do práce příhodná.

Je třeba rozlišovat věkové rozhraní Šídla a hrabovských školek. My budeme přijímat děti už od jednoho roku. Zatím stále není jasné, jak stát donutí obce (a zároveň jim vytvoří podmínky!) garantovat místa ve školce pro dvouleté děti a zda tato možnost nepřejde právě na dětské skupiny. Tak či onak, dvouleté děti vyžadují mnohem více něhy, pozornosti a péče, než většina čtyřletých, a právě koncept dětských skupin nejmenším dětem vyhovuje nesrovnatelně více. Šídlo nevzniká proto, aby konkurovalo školce v Hrabové. Vzniká proto, aby ji doplnilo. Vzniká proto, aby umožnilo maminkám dřívější návrat do práce.

I toto je pro mnohé emotivní téma, ale věřte, že existují maminky, které jsou k tomu nuceny, např. z ekonomických důvodů. V každém případě věříme, že spokojený rodič se rovná spokojené dítě, a že nikdo nemá právo rodiče soudit za to, jestli své dítě do nějakého zařízení péče o děti dá, nebo ne. Svět se za jednu generaci opravdu hodně proměnil, k dětem se přistupuje dost jinak, než dříve a Šídlo vzniká proto, aby na tuto situaci zareagovalo.

Ačkoli otevíráme za více než půlroku, v tuto chvíli máme už 9 předběžně zapsaných dětí. Už nyní jsme spustili stránky www.skolickasidlo.cz. Na těch se o školičce dozvíte vše, co zatím víme my 🙂 Především v sekci Časté dotazy a na blogu. Např. otevřeně popisujeme, jak dotace funguje a ukazujeme naše rozpočty.

Máme spoustu času na to, školičku vyladit tak, aby opravdu sedla potřebám rodičů, proto se moc těšíme na jakékoli reakce a zapojení lidí z Hrabové.

Mgr. Kateřina Trávníčková

11 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    Určitě školička bude dobře prosperovat, když pan Trávníček (což není náhodná shoda jmen) prosadil přesun stávající obecní školky pryč ze Šídlovce.

    • petr novák říká:

      To je hnusná rána pod pás.Ať se pan starosta brání sám vůči lži a dohadům,ale to co jste napsal je nepravdivý hnus.Chápu,blíží se volby,doufám že to lidé v Hrabové čtou.

      • Jan Dvořák říká:

        Pane Nováku, volič není hlupák, dokáže pochopit souvislosti a pamatuje si, že starosta předtím dva roky prosazoval novou školku na Šídlovci a pak naráz její přesun.

      • Kateřina Trávníčková říká:

        I já pevně věřím, že volič není hlupák a nenechá ve volbách rozhodnout pouhý fakt, že jsem se šťastně vdala za starostova syna 🙂

    • Radomír Orkáč říká:

      Celé zastupitelstvo, včetně starosty, bylo ostře proti tomu, aby školka byla za úřadem. Slovo “ostře” je ještě dost možná slabé slovo.

      JEDINÝ, kdo “prosazoval” přesun, byl Jan Šumbera a díky tomu všemu se podařilo vyvolat diskuzi ohledně návsi v Hrabové… .

      Starosta byl původně nejen proti tomu, aby se školka přesouvala, ale dokonce si troufám říct, že jeho syn se snachou se na názor starosty ohledně jejich záměru neptali…

      Nicméně… tento podnikatelský záměr a cílová skupina rodičů/dětí jsou diametrálně odlišnou záležitostí a nedá se to srovnávat se státní/obecní školkou…

  2. Jan Dvořák říká:

    Zastupitelstvu nebylo předtím umožněno se k umístění školky vyjadřovat vůbec (tedy ani být ostře proti) – pan starosta předložil v roce 2015, že školka bude na V. Huga, jako hotovou věc.
    Zastupitel Šumbera byl tehdy proti nové školce vůbec – opakovaně upozorňoval na volnou kapacitu školek na Jihu.
    K cílové skupině dětí je potřeba poznamenat, že v době rozhodování o přesunu školky (konec roku 2017) platil zákon ukládající mateřským školám přijímat děti od 2 let.

  3. Igor Trávníček říká:

    Starosta není monarcha a sám nic neprosadí. Rozhodují zastupitelé svým hlasováním. Jedinou mou výhodou je, že svůj názor můžu říct ze zastupitelů jako první.
    Přál bych p. Dvořákovi stejně šikovné děti (a snachy) jako mám já. Naplnilo by ho to radostí a štěstím a nezbývalo by mu už tolik prostoru v duši pro pomluvy, závist a pletichaření.

    • Jan Dvořák říká:

      Ano, starosta se jako monarcha chovat nemá, protože máme demokracii.
      Stejně tak by neměl sám pletichařit.

    • Jan Dvořák říká:

      S hrdostí Vám sděluji, že ode dneška mají obě moje děti vysokoškolské vzdělání (z toho syn je architektem vystudovaným na západní univerzitě, který už v oboru i pracuje), takže opravdu nevím proč o nich píšete jako o nešikovných a nevidím žádný důvod, proč bych z nich měl být nešťastný a něco závidět.
      Vím ale, že ani pomlouvat starosta nemá.

  4. Tereza Hoffmannová říká:

    Tři roky provozuji dětskou skupinu v centru Ostravy. Z mého pohledu je úplně jedno jak moc jsou vzdálené státní školka a dětská skupina. Konkurovat si budou tak či tak. Ať už starosta své snaše radil či nikoliv, tak je to jedno. I kdyby přesunul státní školku na opačný konec Hrabové, tak to paní Trávničkové nepomůže. Je to naprosto jiný druh poskytování služeb. Buď bude dobrá a pak uspěje nebo bude průměrná a ani tchán starosta jí nepomůže. Vím, co to všechno obnáší a jak moc je to těžké. Paní Trávničkovou neznám, viděly jsme se pouze jednou na školení pro provozovatele dětských skupin. V každém případě jí držím pěsti, rozhodně to nebude mít jednoduché.

  5. Vladimír Petana říká:

    O metodě pedagogiky dle Marie Montesorri jsme slyšel samé superlativy. Jen si nedovedu představit, jak ve třech letech dítě přejde do naší školky s klasickou výchovou. Nepřejdeme u naši školky a školy také postupně na Montesorri systém? To bychom se stali průkopníky v rámci městských obvodů.

[email protected] [email protected]