Tramvaj, aneb Hrabová Ščučí, kaj komárek čučí

Na zastávku Hrabová – Ščučí dorazila po více než čtyřiceti letech tramvaj. Nejde sice o původní tramvajový motorový vůz zvaný “komárek”, který zde jezdil po dnes již zrušeném drážním tělese, nicméně i tak se jedná o senzační událost.

Historický vůz (rok výroby cca 1920) si k celkové rekonstrukci a expozici nechal do Hrabové přivézt Jan Kohoutek. Jeho jméno je známé nejen v souvislosti s místní rodinnou firmou Sklenářství Kohoutek s.r.o., ale především díky jeho zlatým ručičkám, které vdechují nový život starým vozům.

Unikátní tramvaj k rekonstrukci

Každý, kdo pravidelně chodí nebo jezdí po Domovské ulici kolem “staniční budovy” (mezi ulicemi Božetěchova a Na Konečné) si již určitě všiml, že v těchto místech často postávají krásná historická auta. Jezdí sem za svým “zachráncem” a nyní se tento “zachránce” rozhodl ve svém volném čase oživit a vystavit i tuto unikátní historickou tramvaj.

Místo pro koleje je již připraveno

Umístění trvalé expozice tramvaje nebylo vybráno náhodou. Jde totiž o místo, kde se ještě v 80. letech nacházela smyčka s názvem Hrabová – Ščučí a právě tehdy se říkávalo “Hrabová Ščučí, kaj komárek čučí” – jak je napsáno v titulku.

Hrabová – Ščučí, přesně v těchto místech tramvaj bude stát…

Samotný vůz, který bude svépomocí pan Kohoutek rekonstruovat, je v dosti špatném stavu, protože zhruba od roku 1960 stál na zahradě někde v Polance. Přestože to ještě není přesně zmapováno, je velmi pravděpodobné, že tento vůz jezdil na trati Svinov – Klimkovice. Ale to se všechno určitě časem dozvíme, protože je v přípravě i informační tabule, kde bude vše o historii tohoto “kousku” napsáno…

Fotografie jsou na Flickru:

Historická tramvaj v Hrabové aneb "Hrabová Ščučí, kaj komárek čučí", červen 2018

Jeden komentář

  1. Jan Dvořák říká:

    Pokud se jedná o vůz 9, jak napovídá číslo na boku, tak byl vyroben v roce 1927, a to ve vlastních dílnách předchůdce DPO – Společnosti moravských místních drah (pouze podvozek byl objednán ve strojírně Machold a Navrátil a elektrická výzbroj pravděpodobně u firmy Brown-Boveri. Důvodem výroby tohoto vozu bylo opravdu zavedení tramvajového provozu do Klimkovic, ale vozy pak jezdily střídavě na různých linkách. Do Hrabové se však pravděpodobně tato tramvaj poprvé podívala až teď, protože trať “komárka” měla vlastní vozovnu (a tedy vlastní vozy) a jiné vozy zde začaly jezdit až s linkou 1, ale to už tento vůz od roku 1965 sloužil jen pro služební potřebu. Nutno smeknout před odvážným počinem pana Kohoutka, protože z vlastní zkušenosti vím, kolik práce je potřeba vynaložit na opravu staré tramvaje.

[email protected] [email protected]