Uvolnění bytu v hasičské zbrojnici

Rada obce před několika měsíci vyhověla stížnostem občanů z řad hasičů a rozhodla o uvolnění bytu v hasičské zbrojnici. Starosta obce Igor Trávníček rozhodnutí na jednání zastupitelstva, které se konalo dne 11.6. 2018 právě v hasičské zbrojnici, potvrdil.

Starosta rovněž zastupitelům a přítomné veřejnosti sdělil, že jakmile se pro současného nájemníka uvolní odpovídající byt na Šídlovci, přidělí mu ho obec přednostně mimo pořadník. Osobně uvolnění bytu hlídá, ale prozatím se žádný takový v “nabídce” dosud neobjevil. Prozatím byly k dispozici pouze malometrážní byty, které však nejsou adekvátní náhradou.

7 Komentáře

  1. Milan Slíva jr. říká:

    Předpokládám, že byt bude zrušen a prostor uvolněn a překlasifikován jako nebytový pro potřeby hasičů. Pak se domnívám, že by bylo možné dát výpověď z nájmu ve veřejném zájmu. Obec má ve škole aktuálně nevyužívaný byt, kdy by mohl být nájemník z hasičárny dočasně přestěhován, než se uvolní nějaký jiný obecní byt. Hasiči tyto prostory pro svou činnost opravdu potřebují.

    • milan orkáč říká:

      Jaký byt máme ve škole? Nevím o něm. Čeká se na byt na Šídlovci, který by přibližně velikostně odpovídal doposud užívanému v hasičárně, a to není nová věc.
      Dotaz kolegy Dvořáka byl nadbytečný. Překlasifikace na nebytový prostor v době trvání nájemní smlouvy by byla zajímavá varianta a mohla by tento převod do soudního vyřešení sporu zablokovat i na několik let…

      • Milan Slíva jr. říká:

        Ve škole je služební byt pro školníka, ale poslední nájemníci myslím školníci nebyli, nyní je podle mých informací byt volný. Že by letos byly zahájeny plánované stavební úpravy družiny nepředpokládám.
        Můžete sdělit, jakou velikost má byt v hasičárně, předpokládám že to víte. Nějak si stále nemohu představit, jak by se tam do těch prostor mohl vecpat byt větších rozměrů.
        Jinak nevím, jestli jste zaznamenal, ale platí nový občanský zákoník, který výpověď ve veřejném zájmu řeší tříměsíční výpovědní lhůtou a nevyžaduje již souhlas soudu (§ 2288 nového občanského zákoníku č. 89/2012 Sb., bod 1 písmeno c). Případný soudní spor nemá odkladný účinek, samozřejmě s výjimkou předběžného opatření soudu, ale zde si nedovedu představit, na čem by toto předběžné opatření bylo založeno. Překlasifikace prostoru na nebytový by se samozřejmě provedla až po uplynutí tříměsíční výpovědní lhůty. Dokonce s novým občanským zákoníkem zanikla v tomto případě povinnost pronajímatele zajistit náhradní bydlení. I když jsem samozřejmě pro to, aby bylo náhradní ubytování v dobré vůli zajištěno. Ale obec v tomto případě „tahá za delší konec provazu“.

        • milan orkáč říká:

          A právě předběžné opatření by , podle mého názoru, mohlo být úspěšné. Ta stejná ” veřejná potřeba ” uvolnění bytu trvala i v době, kdy došlo k prodloužení smlouvy stávajícímu nájemci v hasičárně. Rovněž si nedokážu představit, že by rada o takovéto úpravě na nebytový prostor do voleb rozhodla,Vy ano?

          • Milan Slíva jr. říká:

            Nemyslím. Veřejná potřeba vznikne okamžikem schválení radou, tímto se tato potřeba stane oficiální. Rada je pak povinna do měsíce od konce tříměsíční výpovědní lhůty toto opatření realizovat, jinak musí nájemci uhradit škodu nebo s ním opět uzavřít nájemní smlouvu na stejný prostor.
            Opravdu si nedovedu představit předběžné opatření, které by mělo šanci na úspěch. Na čem by se mělo zakládat?
            V Radě se hlasuje prostou většinou, takže jeden truc hlas by asi moc škody nenapáchal. Mimo jiné těch Rad už do voleb až zase až tak moc nebude. A po volbách bude nájemník „kopat“ za SPD a pravděpodobnost, že by opět usedl v Radě vidím v současné době jako minimální.

  2. Jan Dvořák říká:

    Ten dotaz jsem na zastupitelstvu vznesl já, protože se opravdu měsíce od obdržení žádosti hasičů nic nedělo a hasiči to urgovali. Byt se opravdu zruší (asi tedy až po volbách, protože hlas dotyčného radního starosta do té doby ještě potřebuje), aby hasiči měli prostory např. pro sušení výstroje či klubovnu mladých hasičů.

  3. Šárka Tomisová říká:

    KONEČNĚ
    A bylo by fajn, kdyby si, před převzetím “odpovídajícího” bytu tento VIP byt mohli prohlédnout i prostí občané. Aby nebyl příliš nadstandartní a pokud ano, tak s odpovídajícím tržním nájemným.

[email protected] [email protected]