Komise: Žádost o udělení výjimky

Za Komisi pro děti a mládež žádám o udělení výjimky ze Směrnice č 1/2017 k pořádání zájezdů. V článku 5 je stanoveno, že v případě pořádání zájezdu jsou účastníci povinni uhradit poplatek za dopravu ve výši 50% z ceny dopravy u zájezdu, pořádaného mimo Moravu.

Na letošní rok jsem měla v plánu pořádat jednodenní zájezd do Německa, ale po zvážení finančních nákladů (doprava a vstupné) jsme se rozhodly od tohoto záměru upustit. Po urgenci rodičů na dětském dni jsme zvážily možnosti výletů a jako velmi atraktivní výlet nám připadá třídenní výlet do Českého ráje s návštěvou Jičína, Prachovských skal, lázní Sedmihorky, hradu Valdštejn a Safari v Dvoře Králové v termínu 21.9. až 23.9. 2018.

Veškeré náklady na program, tedy ubytování, stravu, vstupy by si platili účastníci sami. Z rozpočtu obce bych chtěla zaplatit pouze dopravu autobusem za cenu 30 250 Kč vč. DPH.

V plánu na letošní rok mám v rozpočtu částku na pořádání podzimního zájezdu ve výši 42 000 Kč. Tedy změnou místa zájezdu bychom ušetřili z rozpočtu 11 750 Kč, avšak bych nesplnila podmínku článku 5 citované směrnice.

Místo výletu v Českém Ráji mi připadne velmi vhodné pro děti z Ostravy, které během tří dnů načerpají mnoho zážitků, podívají se do rodiště Rumcajze, poznají kus nádherné přírody, poučí se o historii při prohlídce hradu a návštěva safari bude jen vyvrcholením programu.

Na tyto zájezdy se přihlašují rodiny s dětmi se zcela průměrným příjmem a pokud by měla čtyřčlenná rodina doplatit za dopravu celkem cca 1 500 Kč je možné, že z finančních důvodů by mnohé rodiny nemohly svým dětem tento zážitek dopřát.

Podotýkám, že zájezdy naší komise jsou již tradiční a je o ně vysoký zájem

Proto žádám o udělení jednorázové výjimky ze směrnice č.1/2017 a navrhuji proplatit celou cenu dopravy k zájezdu v celkové výši 30 250 Kč.

Za komisi pro děti a mládež Radmila Lysáková Balušková

Směrnice č.1/2017 (PDF)

[pdf-embedder url=”https://www.hrabova.info/wp-content/uploads/2018/07/Směrnice-k-pořádání-zájezdů.pdf” title=”Směrnice k pořádání zájezdů”]

3 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    Tak ta směrnice opravdu svědčí o moudrosti našich radních. Takže do Slavonic (288 km) to klidně rada celé zaplatí, ale běda kdyby chtěla komise vypravit autobus třeba přes most do Vratimova na koupaliště, to by nešlo – ten totiž není na Moravě, nýbrž ve Slezsku. Logicky by se čekalo, že cílem směrnice má být úspora obecních peněz, ale toho tedy jejím textem rozhodně docíleno nebylo. Mimochodem do Jičína je to z Ostravy 286 km, tzn. o 2 km méně než do Slavonic, takže doufám, že to radní schválí a ještě poděkují komisi, že šetří obecní peníze tím, že nechce jet do těch Slavonic.

    • Vladimír Petana říká:

      Ty Slavonice jsou bezva nápad na příště. Je tam spousta zajímavostí pro děti i dospěláky.I když kousek logického popojetí na Českou Kanadu (např. parní vlak) by zase odporovalo směrnici.

      • Jan Dvořák říká:

        Slavonice jsou sice krásné, ale parní úzkokolejkou je možné se svézt i třikrát blíže v Osoblaze či na Vychylovce, jenže obojí je “zahraničí”. Dobrou zprávou ale je, že budou volby a příště už bude jiná rada a ta nepochybně tuto směrnici jako symbol hlouposti zruší či změní.

[email protected] [email protected]