Obecním rozhlasům odzvonilo? V Hrabové jsme na to ještě nepřišli…

Nepoteče voda. Přijedou prodejci zeleniny. Chystá se odstávka elektřiny. Do obce přijel cirkus. Tyto a další zprávy se lidé mohou dozvědět z obecního SMS systému, kterým Nová Bělá informuje své občany. [1]

Více se dočtete v samostatném článku online v MS Deníku: [1] https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/obecnim-rozhlasum-odzvonilo-v-nove-bele-sazi-na-sms-zpravy-20180815.html

U nás v Hrabové je problém v tom, že se Rada k tomu za uplynulé tři roky vůbec neměla. Tři roky o SMS bránu usilují členové mediální komise, ale neúspěšně. Přestože jsem na jednom z jednání zastupitelstva demonstroval jednoduchost řešení (všem přítomným zastupitelům jsem z testovacího systému zaslal SMS), jako občan s vizí a ochotou pomoci jsem neuspěl… Takže nás za ty tři roky po Paskovu předběhla i Nová Bělá.

Právě v Paskově a Nové Bělé si udělali z “SMS brány” další informační kanál obce, ale u nás v Hrabové se najdou lidé, kteří i tyto snahy budou kritizovat… . Co na tom, že senioři o možnost dostávat SMS s informacemi hlasitě prosí.

Dočkáme se SMS brány v Hrabové? To ukáže čas… Současní radní a zastupitelé tuto myšlenku již definitivně pohřbili!

Opravdu by SMS brána neměla být informačním kanálem obce?

Martin Slepička nemá pochyb, že bude SMS brána obce zneužívána.

7 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    Musím oponovat názoru, že by zastupitelé někdy pohřbili myšlenku zasílání informativních sms. Zastupitelstvo nikdy nic takového nezamítlo, protože takový návrh nikdy ani nebyl zastupitelstvu předložen, naopak jsme někteří zastupitelé toto navrhovali. Myšlenku posílání sms mohla pohřbít rada, ale ani zde si nejsem vědom takového jejího usnesení. Pokud tedy někdo pohřbil tuto myšlenku, mohl to být maximálně starosta tím, že takový návrh radě a zastupitelstvu vůbec nepředložil k projednání. Ale teď už to nemá smysl řešit, protože v novém volebním období se to určitě podaří.

  2. Radomír Orkáč říká:

    Dle mého názoru pohřbila myšlenku nejen Rada, ale i Zastupitelstvo. Na své náklady jsem připravil dostatečně robustní řešení SMS brány, které jsem předvedl na jednání zastupitelstva – tato demonstrace vedla do ztracena.

    Kdokoliv mohl navrhnout usnesení (návrh usnesení), které by mnou demonstrované řešení podpořilo. Nikdo se k tomu neměl a ani později nikdo ze zastupitelů a ani radních toto nenavrhnul řešit.

    Pokud to nevidíme stejně, omlouvám se, ale toto je můj pohled na věc. Nebo nemůže kdokoliv ze zastupitelů navrhnout v průběhu jednání usnesení? Možná se pletu, ale já myslím, že ano.

    • Jan Dvořák říká:

      Zastupitel může navrhnout usnesení k čemukoliv (resp. v Hrabové do 18.7.2018 mohl), ale pokud se s tím starosta neztotožní, tak by to bylo jako házení hrachu na zeď stejně jako v jiných věcech, tzn. starostova koalice by to zamítla. Takovouto věc může zastupitel iniciovat v podobě myšlenky (což se stalo), ale konkrétní návrh musí připravit úřad a až o konkrétním návrhu v podobě materiálu, kde budou zejména uvedeny náklady projektu, by mělo být závazně hlasováno.
      Znovu ale opakuji, že netřeba zoufat – tato dobrá myšlenka se určitě v dalším období prosadí.

  3. Milan Slíva jr. říká:

    Jinak jsem zaslechl zbytečné obavy, že by někde vznikala veřejná databáze občanů s telefonními čísly. SMS brána je anonymní, obvykle se zaregistruje telefonní číslo, na to je pak zaslán kód pro ověření vlastnictví čísla, tento se vyplní do webového rozhraní a číslo se uloží pro zasílání. Obdobně se číslo ze zasílání zruší, zadá se číslo, následně se obdrží kód a po jeho zadání se zasílání zruší. V žádné fázi registrace není nutno číslo provazovat s osobou a vše je dokonale anonymní.

    Ty zprávy, co se posílají v případě živelných pohrom a krajních výstrah jsou nouzové zprávy, které lze zaslat na všechny telefony přihlášené k určitému mobilnímu vysílači (BTS). Nikde se nic předem neregistruje, stačí mít pouze zapnutý telefon s aktivní SIM kartou registrovanou k vysílači, jedná se tedy v tomto případě o službu koncepčně a realizačně jinou než SMS informační brána, realizovaná na úrovni mobilního operátora.

    • Jan Dvořák říká:

      Na takové obavy je jednoduchá odpověď: pokud jinde toto řešení se souhlasem úřadů funguje, tak je prokázáno, že to lze, a stačí jen toto již osvědčené řešení převzít.

  4. magor říká:

    Ach jo, lidé nebojte se a otevřete skutečnou bránu starostovi, radě a zastupitelstvu aby mohli odejít z funkcí!!!! S takovýma lidma nikdo nepohne, jen hrabou a hrabě zapoměli vzít do rukou.Možná přijdou i lepší časy, ale ne s něma prostě jsem magor a věřím, že bude lépe. hezké dny občané Hrabové

    • petr novák říká:

      Čím dál lépe,anonym,rádce,doměnkář a vizionář v jedné osobě.

[email protected] [email protected]