Komunální volby 2018 – jak upravit volební lístek

Komunální volby jsou tady. Společně budeme rozhodovat o tom, kdo usedne na další čtyři roky do zastupitelstva obce. Víte jak správně vyplnit volební lístek a jakých chyb se máte vyvarovat? Původní článek vyšel na info.cz. Na Hrabová.Info je v textu upraven pouze modelový příklad, jinak je článek v původním znění.

V parlamentních volbách mohou voliči své favority kroužkovat, při komunálních volbách se ale křížkuje. Možností, jak označit volební lístek, je několik a značně se liší od označování u jiných voleb. Je totiž možné udělit pouze tolik hlasů, kolik je v obci zastupitelů. Systém hlasování v komunálních volbách popisuje zákon č. 491/2001 Sb. Počet členů Zastupitelstva v Hrabové na další volební období stanovilo zastupitelstvo na svém jednání dne 26.3. 2018 svým usnesením 22/298:

Zastupitelstvo městského obvodu Hrabová rozhodlo o stanovení počtu 15 členů Zastupitelstva městského obvodu Hrabová pro volební období 2018 – 2022 v souladu s ustanovením § 67 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.

Způsoby, jak volit, si ukážeme na příkladu Ostravy-Hrabové, která má 15 zastupitelů.

Volíte jednu stranu

Nemáte žádné konkrétní favority a souhlasíte s lídrem kandidátky. V tom případě označíte křížkem jednu stranu a vašich „15 hlasů“ dostane prvních 15 lidí na kandidátce.

Chcete zvolit jednu stranu, ale nesouhlasíte s lídrem kandidátky

Pokud chcete své hlasy dát kandidátům jedné strany, ale nesouhlasíte s jejím lídrem, můžete křížkovat v rámci strany jednotlivé kandidáty. Pozor, není nutné křížkem označit celou stranu, označujete jen jednotlivé kandidáty v maximálním počtu podle počtu zastupitelů ve vaší obci. V Hrabové tedy můžete udělit maximálně 15 křížků. Pokud jich v rámci jedné strany dáte méně a jiné kandidáty z dalších stran neoznačujete, vaše zbylé hlasy propadají, křížky platí.

Chcete zvolit různé kandidáty z různých stran

Pokud nechcete volit stranu, ale osobnosti, které kandidují za různé subjekty, můžete křížkem označovat i kandidáty napříč stranami. Opět platí, že můžete udělit maximálně tolik křížků, kolik je v naší obci zastupitelů. V Hrabové můžete označit až 15 osobností. Pokud jich označíte méně, tyto vaše hlasy propadají, křížky ale platí.

Chcete zvolit jednu stranu a několik osobností z dalších stran

Pokud fandíte jedné politické straně, ale zároveň byste v zastupitelstvu chtěli i zástupce z jiných subjektů, můžete tímto způsobem také hlasovat. V jiných stranách označíte jednotlivce, které chcete podpořit, a křížkem pak vaši oblíbenou stranu. Rozdělení hlasů bude následovné: pokud při hlasování v našem městském obvodu označíte pět osobností, dáte každé hlas. Vašich zbylých 10 hlasů se pak odshora rozdělí straně, kterou jste označili jako celek.

Kdy je hlas neplatný

Důležité je při udělování preferenčních hlasů neudělat chybu, která by volbu zneplatnila. Není možné například označit křížkem dvě politické strany. Hlasování je také neplatné, pokud volič označí více kandidátů, než je volených míst v zastupitelstvu. V tom případě propadají všechny hlasy.

Článek byl doslovně převzat z info.cz s výjimkou modelového příkladu.

11 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    No já pevně věřím, že hrabovský volič není hlupák, nenechá si podsouvat, že volby jsou jen o tom, kterého kamaráda zvolím, a že tedy vlastně vůbec nejsou o programech politických subjektů, a bude se řídit tím, co ten který politický subjekt prosazuje. Jen tak totiž může volič předejít tomu, aby se pak divil, že se po volbách začne v Hrabové dít něco, s čím on nesouhlasí, nebo že se nebude řešit to, co by se dle něj mělo řešit. Stačí si volební programy porovnat a najít maximální shodu se svým názorem. Spoléhat na jednotlivce, kteří pak buď do zastupitelstva ani nenastoupí či během 4 let převléknou kabát (a hlasují pro věci prosazované jinou stranou) či si v zastupitelstvu ty 4 roky odsedí mlčky, s tím vším už jsou v Hrabové odstrašující zkušenosti.

  2. Gromnicová Ludmila říká:

    Do dnešního dne jsme žádné hlasovací lístky neobdrželi a to dnes padl poslední termín na jejich doručení

    • milan orkáč říká:

      Činnost zaměstnanců úřadu řídí tajemník, toho ale nevolíme… Takže je potřeba nové zastupitelsvo, nového starostu, výtku tajemníkovi za špatné řízení pracovníků úřadu. Ano, po volbách bude třeba zapracovat s úředníky, ale má to někdo v programu jako kandidát nezávislý či strana?
      Nicméně, o volby nepříjdete, tam budou čekat volební lístky nové a v případě vaší volby do zastupitelstva bude potřeba zakřížkovat jen Vaši stranu.

      • Jan Socha říká:

        Netušil jsem, že moje funkce tajemníka se bude před komunálními volbami probírat. Jsem ve funkci téměř 3 roky a na výkon své funkce jsem doposud kritiku neslyšel. Pokud ji odstupující zastupitel měl, určitě ji mohl uplatnit.

      • Jan Dvořák říká:

        Zkvalitnění činnosti úřadu má v programu ČSSD, rozhodně však by tomu nijak nepomohla výměna tajemníka, který je pro zdejší úřad pokladem. Pokud tajemník uzavřel s Českou poštou smlouvu na roznos, tak úkol splnil. Za to, že Česká pošta v Hrabové nefunguje (ani pro poštovní služby), tajemník rozhodně nemůže.

    • Jan Socha říká:

      Na problému pracujeme. Ze strany Úřadu MO Hrabové byly České poště předány všechny adresy voličů, včetně obyvatel Krmelínské. Roznesení volebních lístků reklamujeme. Byla přislíbena náprava.

      • milan orkáč říká:

        Jak dlouho byly volební lístky k dispozici a kdy byly předány poště? To asi není tajná informace. Tajemník ale řídí zaměstnance, na špatnout činnost některých zaměstnanců byl upozorňován, podklady na zastupitelstvo jsou mnohdy s nekvalitním zdůvodněním. Prostě musí zvýšit náročnost, jinak mu bude potřeba šlapat po prstech…

        • Jan Dvořák říká:

          Jenže v čele úřadu je ze zákona starosta a tajemník se zodpovídá jen jemu (i když má určité pravomoci).

  3. Gromnicová Ludmila říká:

    Za roznos volebních lístků se snad poště platí . Takže úřad má právo to reklamovat a urychleně zjednat nápravu.
    Lístky sice budou ve volebních místnostech k dispozici, ale nedovedu si představit, jak tam bude studovat někdo volební lístek do zastupitelstva města Ostravy, kde třeba bude křížkovat 55 lidí. Nejedná se pouze o volby do místního zastupitelstva. Toto by se stávat nemělo.

    • Jan Socha říká:

      Jak jsem uvedl, Česká pošta naši reklamaci uznala a dnes bude jejich chyba napravena.

  4. Gromnicová Ludmila říká:

    Děkuji panu tajemníkovi za vstřícnost v řešení nedodaných hlasovacích lístků. Před chvílí nám byly doručeny.

[email protected] [email protected]