Jak jsme na tom v Hrabové s elektronizací úřadu?

Podpis zastupitelů na ustavujícím jednání zastupitelstva při složení slibu sotva zaschl, práce však nepočká… Při předvolebním jednání jsme si na schůzkách řekli, že je potřeba, aby radní měli zodpovědnost za určité oblasti. Přestože oficiální seznam kompetencí byste na webu obce v tuto chvíli hledali jen těžko, určitě i toho se dočkáte.

Jsou však věci, na kterých můžeme začít pracovat prakticky ihned, čili i bez usnesení zastupitelstva nebo rady. Tou oblastí je příprava širší elektronizace úřadu, zastupitelstva a rady.

Několik příkladů za všechny:

  • Další doplňování informací na nový web a sdílené disky (zápisy, rozpočty, Hrabovské listy, atp.)
  • Proč nejsou občané automatizovaně informováni o doručení emailové zprávy do “podatelny” úřadu a musí čekat, až jim úředník odpoví?
  • Proč jsou v dnešní době stále tištěny veškeré materiály zastupitelům a radním pro jejich jednání?
  • Proč nejsou senioři informováni prostřednictvím SMS zpráv o plánovaných akcích nebo havarijních situacích?
  • Proč se udržuje rezervace zasedacích místností v budově úřadu v tabulkovém dokumentu, když existuje spousta vhodnějších řešení, např. prostřednictvím (sdílených) elektronických kalendářů?

Výše uvedené body jsou přesně ty, které nyní již připravujeme a nečekáme na usnesení Rady MOb Hrabová, kam jsme prostřednictvím úředníků potřebné materiály již poslali.

Víte, že právě rozpočty a Hrabovské listy byly tento týden na web obce doplněny? Víte, že již vznikl pro zastupitele, radní a úředníky sdílený prostor (kalendář, disk, email)? Pokud se podíváte na doménu disk.ostrava-hrabova.cz zjistíte, že na tom opravdu pracujeme (bez přihlášení moc toho neuvidíte, tak je to ale v pořádku).

Ano, jsou to jen střípky toho, co je potřeba udělat, ale dokud se nezačne pracovat, nikdy se nic nezmění. Samozřejmě, že bychom byli rádi, aby občané respektovali jakousi dobu hájení, ale pro nás to neznamená, že budeme řešení věcí odkládat.

Nyní také pracujeme na sestavení poradních orgánů (komisí) a intenzivně komunikujeme s potenciálními předsedy komisí, aby nám zasílali návrhy na jejich týmové kolegy (členy komise).

2 Komentáře

  1. Vladimír Petana říká:

    V Parlamentnich listech jsem se docert 2.11.2018 nasledujici zpravu:
    Opava: Občané dostanou materiály zastupitelstva dopředu
    2. 11. 2018 6:34
    Radnice od počátku léta testuje nový systém, díky němuž si občané budou moci z webových stránek města stáhnout a prostudovat dopředu materiály, které budou projednávat zastupitelé.

    Tak to u nas jsme pred nekolika lety meli elektronicke materialy pro zastupitele. Zahy to umrelo. Jit na zastupitelstvo jako obcan je jako jit do budy na Privozke puti Jarka Nohavici. Same prekvapko.

    Neproslo jazykovou korekturou

    • Radomír Orkáč říká:

      Dobrý den, pane Vláďo.

      Máte naprostou pravdu, i tohle by se mělo změnit. Nepůjde to ze dne na den a materiály “pro občany” se budou muset anonymizovat (v případě zastupitelů a radních nikoliv), ale věřím, že to půjde.

      Sám jsem za čtyři roky jako občan málo kdy přesně věděl, o čem se zastupitelé baví.

      Mohu prozradit, že jsme již zvažovali, že ty body a materiály budeme promítat na projektoru, ale zasedací místnost je tak malá, že to teď prostě jednoduše zrealizovat nepůjde.

      Věřím, že když se bude jen trošku chtít, půjde to.

      R.

[email protected] [email protected]